Connect with us

COMISIA EUROPEANA

LIVE VIDEO&TEXT Comisarul european Marianne Thyssen, în dialog cu cetățenii la Iași privind viitorul UE: ”Europa socială înseamnă să pui cetățenii pe primul loc”

Published

on

Comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, s-a aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 11-12 octombrie, în cadrul căreia a participat și la o sesiune de dialog cu cetățenii, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe tema viitorului Uniunii Europene.

Dialogul cu cetățenii al comisarului european a fost transmis LIVE VIDEO&TEXT de CaleaEuropeana.ro, atât pe www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina sa de Facebook.

LIVE VIDEO

LIVE TEXT

Comisarul european Marianne Thyssen, despre viziunea legată de acest tip de dialog cu cetățenii UE: Sunt comisar pentru ocuparea forței de muncă. misiunea mea este de a mă asigura că Europa este un organism social. Eu folosesc des această exprimare, Europa socială înseamnă să pui cetățenii pe primul loc. Provocările ne afectează pe toți. Vreau să ascult care sunt așteptările voastre și mă bucur foarte mult că această dezbatere are loc în România. Nimeni nu trebuie marginalizat. 

Comisia a publicat o Carte Albă pentru a lansa o dezbatere cu privire la viitorul nostru comun. Președintele CE a spus că Europa este o Uniune a egalilor, ceea ce extinde UE către granițele sale. Noi credem că este vorba de a aduce societățile noastre mai apropate unele de altele și facem acest lucru prin plionul social de drepturi sociale, un compas ca să măsurăm, să obținem mai multă libertate egalitate în domeniul educației, instruirii și domeniul social. 

La locul de muncă. Spunem că lucrătorii trebuei ăs primească aceeași plată ca și colegii lor europeni. Trebuie să facem față provocărilor puse de dezvoltarea industrială. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere de asigurări sociale? 70 de milioane de europeni nu au competențe. Ne punem problema cum putem să instruim astfel de oameni?

În 2017 luptăm pentru egalitate de gen. Nicio femeie nu este obligată să alegă între familie și carieră. Este vorba și de egalitatea ăntre generații. Ocuparea locurilor de muncă a fost una dintre prioritățile mele, mai ales de către tineri. 

Comisarul european, despre felul în care putem răspunde la nevoile companiilor și instituțiilor de a obține lucrători având în vedere oferta universităților: Am vorbit despre inițiativa privind pilonul de afaceri sociale și dibla învățare. Se schimbă economia și în ăerioada digitală oamenii au nevoei de competențe digitale ți de mai multe competențe, care n usunt încă cunoscute pentru că schimbările se produc foarte rapid. Oamenii care vor dori să ocupe un post va trebui să fie mai pregătiți. Am lasnat o stategie privind competențele. Am dorit să vedem că oamenii cu competențeșle cele mai reduse pot căpăta cometențe mai bune. Ne interesează și alte nivelulri , nu doar la partea de jos a scării, ci și de cea de sus. Este vorba de programa din universități. Am început ăs lucrăm la nivel sectorial, cei participațni fiind idn educație, instruire, producție, astfel încât ei să examineze potențiaele nevoi pentru viitorul apropiat pentru a furniza instituțiilor de educație cunoțtinețele necesare. În viitor, felul în care va arăta societatea va fi diferit față de felul în care arăta societatea părinților mei. Tinerii de azi vor avea de trecut prin mai multe transferuri. 

Despre cine trebuie să impulsioneze situația: Toți cei implicați, și chiar ș iangajaotori iau datoria să facă asta. Noi îndemnăm autoritățile să facă ceea ce trebuie. Statele membre fac sistemele de educație. La scara statelor membre și la universități trebuie sî găsim acest răspuns. Noi credem că în slujbă se paote învăța. Studenții pot urma stagii în întreprinderi. Îi invităm pe angajatori să ofere stagii pentru formare de claitate. De aceea am dezvolștat și un cadru pentru ofmrare, de ucenicie, pentru a ne asigura că există mentori. 

Despre modul în care putem aduce împreună cetățenii de diferite naționalități, făcând referire la cazul catalan: Felul în care statele membre se organizează pe plan intern ține de ele însele. Statele pot avea un model centralziat sau unul federal. Ele trebuei să decidă acest lucru. Noi în Comisia Europeană le spunem catalanilor că această chestiune trebuie rezolvată în Spania. 

Despre cum putem ocnvinge angajatorii să repsecte legea, contractul, făcând trimitere la zona gri privind salarizarea: Este vorba de control și verificare aici,de inspectoratele care trebuei să vadă dacă se pun în practică prevederile legii. Autoritățile trebuei să facă inspecții. Este vorba de răspunderea statului român. Contorlul asupra legislației ține tot de obligațiile statului membru. Dacă situația are loc în mai multe locuri, atunci este u naspect care ține de instituții. 

Despre plata diferențiată în cadrul companiilor multinaționale precum Amazon la nivelul statelor membre: Am încercat să promovăm mai multă convergență. Pentru lucrătorii detașați, putem interveni pentru avem reguli la nivel comunitar pentru că e o problemă transfrontalieră. Salariile la nivel de stat membru țin de statul membru pentru că există probabil un acord între reprezentanții sindicali și cei patronali. 

Despre provocările și tipurile de protecție trebuie să îi acopere pe cei care lcurează în formate noi: Vrem să vedem dacă persoanele care activează în noi moduri de muncă pot avea acces la protecție socială, de asigurări sociale. Uneori nu știm. Vorbim de un lucrător independent sau de un angajat care lucrează pentru un patron. Încercăm să vedem cum putem aplica niște niveluri minime de protecție pentru cei, de exemplu, care au contracte la cerere. 

Despre provocarea demografică: Știm că vor fi mai puțin oameni de vârstă activă, deci relația se schimbă. Acum există 1 pensionar la 4 oameni activi, dar până în 2060 raportul va fi de 1 la doi, așa că trebuie să vedem cum vom putea finanța sistemul de pensii. Oricum speranța de viață a crescut. Trebuie să ridicăm vârsta de pensionare, având în vedere că în unele țări există un sistem vechi, mai ales în contextul în care speranța de viață a crescut.  Trebuie să clădim un sistem de pensii care să asigure o viață sigură. Dacă pensiile vor fi mai mari în viitor, acest lucru nu înseamnă că trebuie să crești și povara finanțărilor publice. 

Despre plata egală din companii și despre calitate diferită a produselor: Să vorbim despre angajați. Există propuneri discutate în PE ca să facem exact ce a spus Juncker, dac există lucrători detașați, acesta să aibă salarii la fel ca cel local. Sper să putem ajunge ăn Consiliul Euroepan și în Consiliul de Miniștrii până la finalul lunii octombrie astfel încât parlamentul să voteze raportul. Este foarte important ăs construim o punte între est și vest. 

Privind consumatorii, am descoperit că există o problemă. S-a anunțat că producsele nu au aceeați calitate în diferite țări. Acest lucru ține întâi de toate de companii. Nu spunem că produsul trebuie să fie într-un anumit fel. Înțeleg care este problema. Acum ne interesează la scara instituțiilor europene ce putem face. Nu putem emite reguli pentur orice, dar vedem ce putem face. 

Despre o strategie comună la nivelul UE despre angajare la negru și despre plata de impozite integrale chiar și pentru slujbele cu norme reduse: Există problema aceasta a nerespectării reguluilor. Dacă acestea ar fi, ar fi angajări oficiale. Există o platformă a muncii în Europa. Dacă sunt angajați oficiali, oamenii ar fi acoperiți de reglementările privind munca. Privind plata impozitelor pentru munca cu o durată limitată, am traversat o perioadă care nu era foarte bună, dar pe piața muncii se observă că există locuri de muncă precare. Munca cu normă redusă e bună. Dacă cineva alege să muncească cu termen redus, poate combina viața privată cu munca. De cele mai multe ori însă acest lucru nu este o alegere. 

Despre împărțitea costurilor privind formarea de către angajatori. Când se face pregătirea la locul de muncă, putem spune că e bine: Dubla învățare permite surmontarea unor probleme din viața tinerilor. Cei care sunt în situația de a învăța la locul de muncă sunt mult mai avantajați. Observăm că în cazul organizării de programe de dublă învățarea angajatorii ivestesc, suportând un risc, dar ei sunt conștineți de acest lucru. În multe state membre acest sistem nu este la fel de bine dezvoltat ca în Germania. Putem cere ca angajatori isă fie plătiți? Atunci când ucenicii  urmează stagii de pregătire, cred că angajatorii beneficiază deja. 

Despre modul în care tinerii îi pot moderniza pe cei din instituțiile publice și private astfel încât acestea să înlesnească inserția tinerilor pe piața muncii: Noi încurajăm educația și parteneriatele cu întreprinderile. Dacă vreți să dezvoltați învățarea dublă, trebuie ca toate părțile implicate să participe la procesul de identificare a perspectivelor.

Despre oferirea unor garanții privind găsirea unui loc de muncă după absolvirea tinerilor români: Mulți români studiază din greu. A avea competențe mai bune este de importantă crucială. Există locuri de muncă? Pot să vă spun că Comisia a început cu o misiune clară. Am început să ne îndreptăm către o nouă direcție. Noi dorim să creăm cel mai bun mediu, prielnic inovației.  Am observat că rata șomajului este scăzută în România, așadar ne îndreptăm în direcția cea bună. Cea mai importantă a mandatului a fost locuri de muncă, schimbare și ocupare. 

Despre coordonarea eforturilor de educare cu cele de infrastructură: Trebuie să luptăm pe toate fronturile. De aceea spun tinerilor de aici că toți comisarii se străduiesc să creeze un mediu mai bun, economic, juridic, dar și de infrastrucutră. Avem planuri de transport pentru a interconecta statele membre pentru că există verigi lipsă. Există acum cadrul multianual care se termină în 2020 și ne gândim deja la viitor, infrastructură, capital uman. 

Despre competențele pe care trebuie să le aibă un lcurător la instituțiile europene. Aceleași competenețe care sunt necesare și în România și poate și câteva aptitudini lingvistice. Dacă vrei să fii avocat într-o instituție euroepană, mai întâi trebuie să fii avocat bun în România. Noi dorim să avem buni profesioniști și puteți afla dacă vizitați diferite website-uri europene. Trebuie să aveți competențe legate de comportament, aptitudini lingvistice. Sunt convins că în România sunteți bine pregătiți. 

Despre măsurile adoptate de UE pentru a face față ratei ridicate de șomaj în rândul tinerilor. Politica noastră se concentrează fix pe acest lucru: Am avut o cifră de aproximativ 20% și sunt bucuroasă să anunț că este în scădere, ajungând la 16%. Noi continuăm să dezvoltăm garanția pentru tineri, o inițitivă cu fond dedidcat. cu structuri. Noi cerem statelor membre ăs înregistreze toți tinerii care  nu au un loc de muncă iar când acețtia părăsesc școala, să poată beneficia de un stagiu de pregătire. 

Am văzut că problema a fost foarte acută în 2014-2016 și că nu putem folosi banii alocați pentru șapte ani. Am cerut și primit bani pentru a realiza această reformă. Am cerut României să adopte reforme. Trebuie să creăm locuri de muncă. 

Comisarul european Marianne Tyssen, despre viitoarele alegeri europene: Mergeți și votați, aveți acest drept cetățenesc pentru că dumeavoastră sunteți cei care-i numiți pe cei care vă decid viitorul. Avem multe probleme și trebuie să găsim împreună soluții mai bune. Proiectul european a început ca unul al păcii lucru reconfirmat de expoziția de la universitate care celebrează cei 60 de ani de la înființarea UE. Niciun stat membru nu poate face lucrurile de unul singur și mă bucură când văd cuvinte ca unitate și viitor. 


“În 11 octombrie, la București, comisarul Thyssen s-a întâlni cu Lia-Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale, cu Gabriel Petrea, ministrul consultării publice și dialogului social, și cu Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene”, informează Reprezentanța Comisiei Europene într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

A doua zi, pe 12 octombrie, la Iași, înaltul oficial european va avea un dialog cu cetățenii, axat pe politicile și sprijinul UE în domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale, precum și pe viitorul Europei, și va participa la vernisajul expoziției cu tema “60 de ani de UE”.

Dialogul cu cetățenii este, astfel, cel de-al șaptelea eveniment de acest tip organizat în România în acest an după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, și la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb.  

Comisarul Thyssen își va încheia vizita la un proiect cu finanțare europeană, pus în practică de Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa”, în parteneriat cu Institutul pentru Boli Cardiovasculare “Prof. dr. George I.M. Georgescu”.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană pune bazele unui parteneriat strategic între UE și Norvegia în domeniul bateriilor și al materiilor prime critice

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele pentru relații interinstituționale și prospectivă, Maroš Šefčovič, se află în Norvegia, luni, 26 iunie, pentru a deschide calea către un parteneriat strategic între UE și Norvegia în domeniul bateriilor și al materiilor prime critice.

Conform celor prezentate în declarația sa comună cu ministrul comerțului și industriei, Jan Christian Vestre, Norvegia va participa la Alianța Europeană a Bateriilor și la Academia Europeană a Bateriilor. De asemenea, cele două părți vor explora noi oportunități de afaceri, vor crea proiecte privind bateriile și materiile prime și vor intensifica cercetarea și inovarea, inclusiv printr-o serie de evenimente comune.

„Pe măsură ce UE se pregătește să accelereze tranziția ecologică și digitală, stimularea cooperării noastre cu Norvegia are o valoare strategică. Prin integrarea lanțurilor noastre valorice de baterii și materii prime, cu accent pe durabilitate și circularitate, vom stimula reziliența ambelor noastre economii. Acest lucru va contribui, de asemenea, la aprofundarea parteneriatului nostru strâns, bazat pe Acordul Economic European”, a declarat vicepreședintele Maroš Šefčovič

Citiți și Thierry Breton propune soluții pentru consolidarea accesului UE la materii prime pentru a asigura atingerea neutralității climatice în transport

Evenimentul de astăzi marchează o etapă importantă, care are loc la numai patru luni după ce ideea unei alianțe ecologice UE-Norvegia a fost prezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Norvegiei, Jonas GahrStøre. În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, vicepreședintele Šefčovič a apreciat angajamentul guvernului norvegian față de Acordul privind SEE, salutând totodată lansarea recentă a negocierilor UE-SEE privind mecanismul financiar pentru perioada 2021-2027, care vizează reducerea disparităților economice și sociale, în conformitate cu tranzițiile gemene.

Citiți și UE își consolidează parteneriatul energetic cu Norvegia pentru a crește independența față de Rusia și pentru reducerea prețurilor la energie

De asemenea, acesta se va întâlni cu ministrul energiei, Terje Aasland, va participa la o masă rotundă cu reprezentanți ai industriei norvegiene de baterii și materii prime și va vizita instalația Hydrovolt din Fredrikstad.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Declarație UE-SUA adoptată la summitul G7: “Ne asociem pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a Europei” ca răspuns la “coerciția energetică a Rusiei”

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene au adoptat luni, în marja summitului G7 din Germania, o nouă declarație comună prin care denunță “coerciția energetică a Rusiei” și utilizarea gazelor naturale ca “armă politică și economică”, fiind a treia astfel de acțiune politică din partea Statelor Unite și Comisiei Europene de la începutul anului. După ce în luna ianuarie Biden și von der Leyen au adoptat o declarație privind un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina, iar în luna martie au decis să înființeze un grup operativ comun pentru securitatea energică a Europei, cei doi lideri au statuat, în Bavaria, că “ne asociem pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a Europei”.

“În urma noii invazii în Ucraina, Rusia continuă să folosească gazele naturale ca armă politică și economică. Coerciția energetică a Rusiei a exercitat presiuni asupra piețelor energetice, a crescut prețurile pentru consumatori și a amenințat securitatea energetică globală. Acest lucru a fost demonstrat cel mai recent de întreruperile acute, motivate politic, ale aprovizionării cu gaze naturale a mai multor state membre ale Uniunii Europene. Aceste acțiuni nu fac decât să sublinieze importanța eforturilor depuse atât de Statele Unite, cât și de Comisia Europeană pentru a pune capăt dependenței noastre de energia rusă. De asemenea, lucrăm împreună pentru a găsi modalități de a reduce și mai mult veniturile Rusiei provenite din energie în lunile următoare, pentru a reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul neprovocat din Ucraina. Aceste acțiuni sunt pași importanți, necesari și imediați pe care îi putem face, dar recunoaștem, de asemenea, că enormitatea provocării este semnificativă”, au consemnat von der Leyen și Biden, după ce în luna martie au anunțat un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc prin care SUA vor majora livrările de gaz natural lichefiat către UE.

Cei doi au amintit că, pentru a face față provocării și pentru a sprijini eforturile Europei, UE și SUA înființat la 25 martie 2022 Grupul operativ privind securitatea energetică europeană.

De atunci, Statele Unite și Comisia Europeană au făcut pași importanți în direcția reducerii dependenței Uniunii Europene de combustibilii fosili ruși prin diminuarea cererii de gaze naturale, prin cooperarea în domeniul tehnologiilor de eficiență energetică și prin diversificarea aprovizionării cu energie. Statele Unite și Comisia Europeană iau, de asemenea, măsuri decisive pentru a reduce cererea globală de combustibili fosili, în conformitate cu Acordul de la Paris și cu obiectivul nostru comun de a avea emisii nete zero cel târziu până în 2050.

Grupul operativ s-a întâlnit în mod regulat pentru a discuta opțiunile de reducere a cererii de gaze naturale în Europa și s-a întâlnit, de asemenea, cu părțile interesate cheie pentru a promova implementarea pompelor de căldură, a termostatelor inteligente și a soluțiilor de răspuns la cererea de energie.

“Vom încuraja statele membre și companiile europene și americane să atingă un obiectiv inițial de a implementa în acest an cel puțin 1,5 milioane de termostate inteligente care să economisească energie în gospodăriile europene. În zilele următoare, ne vom reuni din nou cu statele membre și cu părțile interesate pentru a discuta recomandări de politici concrete în vederea accelerării implementării și a producției de termostate inteligente și de pompe de căldură, în încercarea de a garanta că oferta de soluții-cheie pentru eficiență energetică se dezvoltă pentru a răspunde cererii în creștere”, au subliniat Biden și von der Leyen, în aceeași zi în care statele UE au adoptat regulamentul potrivit căruia capacitățile de stocare a gazelor în Uniunea Europeană vor fi pline înainte de sezonul de iarnă.

De asemenea, arată cei doi lideri, “ne asociem pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a Europei”.

În timp ce Rusia a redus livrările de gaze naturale către mai multe state membre ale UE, Statele Unite și alți producători au intervenit. Din martie, exporturile globale de GNL către Europa au crescut cu 75 % față de 2021, în timp ce exporturile de GNL din SUA către Europa aproape că s-au triplat.

Pentru a facilita aceste eforturi, Comisia Europeană și statele membre, în conformitate cu un mandat acordat de Consiliul European în martie 2022, au înființat Platforma energetică a UE pentru a coordona măsurile de asigurare a unor surse de energie fiabile și diversificate pentru UE, inclusiv prin achiziționarea comună voluntară de gaze prin conducte, GNL și hidrogen. De asemenea, Comisia a înființat prima Platformă energetică regională pentru Europa de Sud-Est pentru a sprijini diversificarea gazelor naturale în regiunea care depinde în mod tradițional de aprovizionarea din Rusia. Statele Unite sunt un partener-cheie pentru diversificarea durabilă a aprovizionării cu gaze a acestei regiuni și a altor state membre ale UE grav afectate, inclusiv prin sprijinirea reducerii cererii și accelerarea tehnologiilor curate.

Ținând seama de impactul asupra mediului al producției și consumului de GNL, Statele Unite și Comisia Europeană își vor intensifica cooperarea în vederea reducerii emisiilor de metan, pentru a se asigura că schimburile comerciale de GNL dintre UE și SUA sunt aliniate la domeniul de aplicare al unui standard de măsurare, raportare și verificare a emisiilor de metan acceptat la nivel internațional, depunând în același timp eforturi pentru a reduce ventilarea și arderea în gaze naturale în cadrul producției de gaze naturale și scurgerile de metan în lanțul de transport și de aprovizionare cu GNL. De asemenea, ne vom continua cooperarea în ceea ce privește reducerea emisiilor de metan la nivel global. Cel mai recent, lansarea în comun cu alte 11 țări a Pactului global privind promisiunea privind metanul – Calea energetică, care va avansa atât progresul climatic, cât și securitatea energetică la nivel internațional.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE mobilizează rezerve de urgență din România și alte cinci țări membre pentru a trimite în Ucraina echipamente medicale și echipamente adaptate situațiilor de urgență chimică, biologică sau nucleară

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și-a mobilizat noile rezerve rescEU pentru amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare în urma unei cereri din partea guvernului Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al instituției, printre echipamentele furnizate de UE se numără 300.000 de costume de protecție specializate, 5.600 de litri de substanțe de decontaminare și 850 de echipamente pentru operațiuni de decontaminare.

Întrucât spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE donează, de asemenea, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și aparate pentru respirație artificială, precum și echipamente de protecție pentru personalul medical, cum ar fi măști și halate.

Cu o valoare financiară totală de 11,3 milioane de euro, această asistență va fi furnizată Ucrainei din stocurile de urgență ale UE găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca.

”Războiul nejustificat pornit de Rusia și atacurile asupra unităților de asistență medicală afectează puternic sistemul de sănătate din Ucraina. În ultimele patru luni am lucrat în permanență pentru a asigura o reacție rapidă a UE la solicitările Ucrainei de echipamente specifice și de materiale umanitare. 30 de țări au donat deja echipamente Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, dar, având în vedere nevoile medicale imense cauzate de războiul în curs, am mobilizat rezervele strategice rescEU. Sunt în drum spre Ucraina echipamente medicale și echipamente adaptate situațiilor de urgență chimică, biologică sau nucleară. Spitalele și personalul medical din Ucraina lucrează sub o presiune imensă și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a salva vieți”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE se află în contact permanent cu autoritățile ucrainene pentru a oferi asistență suplimentară pe baza nevoilor specifice indicate de Ucraina.

În urma activării mecanismului de protecție civilă al UE, rescEU oferă un nivel suplimentar de protecție și asigură un răspuns mai rapid și mai cuprinzător la dezastre.

Rezerva rescEU este finanțată în proporție de 100 % de UE, iar Comisia Europeană menține, în strânsă cooperare cu țara care găzduiește rezerva, controlul asupra funcționării acesteia. În caz de urgență, rezerva rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE și statelor participante la mecanism și poate fi implementată, de asemenea, în țările vecine ale UE.  

Pentru a îmbunătăți pregătirea și răspunsul UE la riscurile pe care le reprezintă, pentru sănătatea publică, amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), Comisia dezvoltă rezerve strategice de capacități de răspuns prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Printre acestea se numără stocuri care includ produse și echipamente medicale și pentru incidente CBRN.

Continue Reading

Facebook

NATO1 hour ago

Klaus Iohannis, la dineul de gală oferit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei în onoarea liderilor NATO prezenți la summitul de la Madrid

NATO3 hours ago

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

NATO4 hours ago

Olaf Scholz, înainte de primul său summit NATO: Germania va pune bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO

NATO4 hours ago

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

NATO5 hours ago

Mircea Geoană: Summitul NATO, cel mai important în generații. Atunci când punem la bătaie talentul, libertatea și creativitatea societăților noastre libere, nimeni nu va putea să ne învingă

NATO6 hours ago

Regele Spaniei îi îndeamnă pe liderii NATO să găsească “echilibrul potrivit” între răspunsul la amenințările din est și provocările sistemice: “Predicțiile post-Război Rece s-au evaporat. Competiția dintre marile puteri este peste tot

G77 hours ago

Liderii G7 se angajează să aloce 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura ”securitatea alimentară la nivel global”, sugrumată de blocada rusă ”motivată geopolitic” asupra cerealelor ucrainene

NATO7 hours ago

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

G77 hours ago

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

NATO3 hours ago

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

NATO4 hours ago

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

NATO5 hours ago

Mircea Geoană: Summitul NATO, cel mai important în generații. Atunci când punem la bătaie talentul, libertatea și creativitatea societăților noastre libere, nimeni nu va putea să ne învingă

NATO6 hours ago

Regele Spaniei îi îndeamnă pe liderii NATO să găsească “echilibrul potrivit” între răspunsul la amenințările din est și provocările sistemice: “Predicțiile post-Război Rece s-au evaporat. Competiția dintre marile puteri este peste tot

NATO7 hours ago

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

ROMÂNIA11 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO1 day ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL2 days ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Team2Share

Trending