Connect with us

U.E.

Comisarul european Mariya Gabriel și eurodeputatul Dan Nica: Un buget solid pentru cercetare și inovare este motorul UE pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă

Published

on

Op-ed comun – Mariya Gabriel, comisar european, și Dan Nica, eurodeputat

Pandemia de COVID-19 este fără precedent, astfel cum este și răspunsul nostru comun la aceasta. În timp ce guvernele și societățile din întreaga lume se luptau să oprească pandemia mondială,  economiile noastre sufereau mai mult ca niciodată, iar viața personală și profesională ne era perturbată grav, cercetarea și inovarea s-au dovedit a fi instrumentele cele mai puternice și de impact pentru a ne readuce la o „ nouă normalitate”.

Cercetătorii și inovatorii lucrează fără încetare pentru a înțelege mai bine noul virus, deoarece acesta este singurul mod prin care putem dezvolta tratamente și diagnostice eficiente și prin care vom produce un vaccin așteptat la nivel mondial.

În fața incertitudinii economice și a imposibilității de a evalua efectele pe termen lung ale pandemiei, cercetarea și inovarea vor ghida Europa în tranziția verde și cea digitală.

Cercetarea și inovarea nu și-au pierdut capacitatea de a impulsiona creșterea, de a crea locuri de muncă și de a stimula competitivitatea. Dar Europa are nevoie de un buget adecvat pentru a  realiza acest lucru, al cărui nucleu să fie cercetarea și inovarea.  Pe 19 iunie, Consiliul European va relua, după mai multe luni, discuțiile privind bugetul pe termen lung al UE. Săptămânile următoare vor fi cruciale pentru îndreptarea acestuia în direcția cea bună.

Uniunea Europeană a creat cel mai mare program de cercetare și inovare din lume: Orizont 2020. Cercetarea și inovarea sunt cel mai important motor de creștere. Contribuția estimată la PIB a programului Orizont 2020 este de 400 până la 600 de miliarde de euro până în 2030. Aceasta conduce la dezvoltarea de activități cu grad ridicat de cunoștințe, care reprezintă peste 33% din totalul ocupării forței de muncă din Europa.

Anticipând provocările foarte mari pe care ni le rezervă viitorul, în prezent ne aflăm în ultimele etape ale finalizării succesorului său și mai ambițios: Orizont Europa. Acesta dispune de instrumente puternice și de abordări inovatoare, precum noi parteneriate public-privat și misiuni la scară largă, care să ne ajute să atingem neutralitatea climatică până în 2050. Capacitatea Europei de a aborda decarbonizarea și transformarea digitală se bazează pe dezvoltarea și actualizarea noilor tehnologii și ale inovațiilor. Pentru a reuși să atingem obiectivul potențial de reducere cu 50% a emisiilor de CO2 până în 2030, obiectiv de natură transformatoare pentru toate sectoarele industriale din Europa, vom avea nevoie de eforturi coordonate și de un program puternic Orizont Europa.

La 27 mai 2020, Comisia și-a propus să consolideze Orizont Europa cu încă 13,5 miliarde de euro din instrumentul de redresare “Next Generation EU”. Programul Orizont Europa va ajunge la 94,4 miliarde de euro în total. Fondurile suplimentare vor permite o concentrare mai mare și vor facilita cercetarea vitală în domeniul sănătății, al rezilienței și al tranzițiilor verde și digitală.

Avem nevoie de statele membre acum – avem nevoie de România – pentru a oferi Europei șansa unei redresări bazate pe realizări științifice și pentru a conveni asupra unui buget ambițios pentru Orizont Europa. Obținerea unui buget suficient pentru Orizont Europa nu ar însemna doar crearea a până la 100.000 de locuri de muncă în activități de cercetare și inovare până în 2027, ci și o investiție vastă în economiile noastre.

În același timp, miniștrii cercetării ar trebui să accelereze discuțiile cu privire la aspectele neclarificate privind Orizont Europa. Vom evita astfel întârzierea lansării acestui program care ne va ajuta atât să combatem impactul pe termen lung al pandemiei, cât și să ne pregătim mai bine pentru viitoarele provocări.

 Totodată, va contribui la combaterea cancerului, la descoperirea de noi soluții pentru orașele neutre din punct de vedere climatic, la asigurarea energiei și a securității alimentare, ne va ajuta să avem mai mare grijă de calitatea mărilor și a oceanelor și va contribui la pregătirea noastră pentru schimbările sociale și economice inevitabile. Să nu pierdem această șansă!

Mariya Gabriel este comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Dan Nica este eurodeputat PSD și S&D, raportor al Parlamentului European pentru Orizont Europa – Regulamentul de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare.


Editorialul a fost trimis pentru publicare de Reprezentanța Comisiei Europene și viziunile reflectate reprezintă poziția autorilor.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele din fonduri europene pe care le consideră necesare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele pe care le consideră necesare la nivel național și care pot fi realizate din fonduri europene.

 

„Fonduri europene! Ai auzit de ele, cu siguranță! Dar de câte ori ai avut ocazia să contribui la proiectarea lor? De câte ori ai fost întrebat cum ar trebui cheltuiți acești bani? Sunt co-raportor al Parlamentului European pe „Facilitatea de Redresare și Reziliență” cu buget de 672,5 miliarde EUR și este extrem de important pentru mine să legiferez în mod reprezentativ. Adică să îți ascult opiniile și să mă asigur că cel mai mare fond european gândit vreodată va veni în întâmpinarea nevoilor reale ale europenilor. Am lansat acest chestionar în toate statele membre UE, cu sprijinul Reprezentațelor din fiecare țară, dar evident că vreau răspunsuri cât mai multe și din România! Completează chestionarul aici: ➡️ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RRF

Nu îți ia mult, dar contribui la cel mai important dosar de pe agenda europeană din acest moment”, transmite Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.

Citiți și Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind Facilitatea de Redresare și Reziliență: Este cel mai mare test pentru România. Trebuie să venim cu o strategie de reforme și investiții pentru a accesa rapid finanțările UE

Facilitatea de Redresare și Reziliență este pilonul principal al Instrumentului Next Generation EU în valoare de 750 miliarde de euro, menit să sprijine relansarea economică a statelor membre în urma pandemiei de coronavirus. Facilitatea, la rândul său, are scopul de a sprijini statele membre să își finanțeze propriile planuri naționale de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este accelerarea redresării economice prin investiții care să ne facă economiile mai productive și mai competitive.

Continue Reading

U.E.

COVID-19: Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat de 1 milion de euro pentru compensarea Aeroportului Timișoara

Published

on

© Aeroportul Internațional Timișoara/Facebook

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 1 milion de euro pentru a compensa Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara  pentru daunele cauzate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat

Comisia Europeană a decis că subvenția directă românească de aproximativ 4,8 milioane RON (aproximativ 1 milion EUR) către Aeroportul Timișoara este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura are drept scop compensarea aeroportului pentru pagubele suferite din cauza focarului de coronavirus.

Datorită măsurilor pe care România le-a implementat pentru a limita răspândirea coronavirusului începând cu 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe Aeroportul Timișoara au trebuit să-și reducă treptat zborurile programate, până la încetarea operațiunilor de zbor din 25 martie 2020, ceea ce a cauzat pierderi operaționale pentru aeroport. Măsurile restrictive au fost ridicate, iar operațiunile de trafic aerian au fost reluate abia la 17 iunie 2020.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenții directe, este de a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza focarului de coronavirus în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 16 iunie 2020.

Comisia a evaluat măsura prevăzută la articolul 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa anumite companii pentru daunele cauzate direct de situații excepționale, cum ar fi focarul de coronavirus.

Comisia a constatat, astfel, că măsura va compensa daunele legate direct de focarul de coronavirus. De asemenea, a constatat că măsura este proporțională, întrucât compensația prevăzută nu depășește ceea ce este necesar pentru a compensa prejudiciul. Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării: 33 milioane de euro, mobilizate pentru nevoi de urgență

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării și mobilizează 33 milioane de euro pentru nevoi urgente de asistență medicală și echipamente și pentru protecția infrastructurii critice după explozia devastatoare din portul Beirut, potrivit unui comunicat referitor la discuția telefonică de joi dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Hassan Diab, prim-ministrul Libanului.

Potrivit sursei citate, liderul european a exprimat condoleanțele și sprijinul acordat de UE Libanului în fața catastrofei devastatoare care a lovit orașul Beirut și țara în ansamblu. 

 În acest sens, a fost trecută în revistă asistența acordată deja de UE, care include în special:

  • desfășurarea a peste 100 de pompieri specializați în operațiuni de căutare și salvare, cu vehicule, câini și echipamente medicale de urgență, inclusiv prin Crucea Roșie Libană;
  • oferta de echipe suplimentare, în special pentru detectarea substanțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare;
  • o navă militară dotată cu port-elicopter pentru evacuare medicală și echipament medical și de protecție
  • activarea sistemului de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta la evaluarea daunelor.

Pe lângă aceste eforturi, Comisia mobilizează peste 33 de milioane de euro pentru primele nevoi de urgență, asistență medicală și echipamente, precum și pentru protecția infrastructurii critice. Comisia va avea în vedere sprijin suplimentar în funcție de evaluarea nevoilor umanitare în curs de desfășurare.

De asemenea, cele două părți au discutat despre sprijinul pe termen lung pe care UE îl poate oferi pentru a ajuta în procesul de reconstrucție a țării.

În acest sens, președintele Comisiei a subliniat posibila mobilizare a experților și a echipamentelor pentru a contribui la evaluarea gradului de deteriorare a infrastructurii și la gestionarea substanțelor periculoase precum azbestul și alte substanțe chimice. Acest lucru poate fi important pentru structurile civile, dar și pentru reabilitarea Portului Beirut.

Mai mult, von der Leyen a subliniat că Executivul Europen este pregătit să exploreze modul în care UE poate să stimuleze relațiile comerciale cu Libanul în acest moment dificil, în special sub forma facilitării comerciale și vamale preferențiale.

Președintele a oferit, de asemenea, sprijinul UE pentru a realiza o evaluare completă a nevoilor pentru reconstrucția orașului și recuperarea țării, precum și sprijin în discuțiile cu instituțiile financiare internaționale, care ar putea ajuta la deblocarea unui sprijin economic suplimentar.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană acordă o mare importanță unității și stabilității Libanului, care sunt cu atât mai importante astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru regiune. Ea a subliniat că acest moment tragic pentru Liban ar trebui să fie prilejul de a uni toate forțele politice în jurul unui efort național pentru a răspunde multor provocări cu care se confruntă țara. De altfel, Uniunea Europeană va susține Libanul în acest demers, a asigurat aceasta. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending