Connect with us

AGRICULTURĂ

Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan: 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru găsirea unui vaccin împotriva pestei porcine. Pe termen scurt, trebuie să oprim răspândirea bolii în România

Published

on

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a transmis vineri că executivul comunitar va sprijini România în lupta sa împotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului, servicii veterinare şi cercetare. În 2019, peste 10 milioane de euro vor fi alocate pentru cerecetarea și găsirea unui vaccin împotriva acestei boli. Declarația oficialului european a fost făcută în cadrul dialogului cu cetățenii privid viitorul Europei ce a avut loc la Cluj-Napoca alături de comisarul pentru politică regională Corina Crețu, ministrul Agriculturii Petre Daea și europarlamentrul Daniel Buda (PNL, PPE).

Foto: European Commission

„Faptul că am identificat virusul în 800 de focare în ultimele luni, e un indicator clar al mecanismelor de detecţie. Eu un număr mare de focare identificate, într-un timp scurt. Vom continua să sprijinim Ministerul Agriculturii şi fermierii din România în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cerecetare. Vom încerca să furnizăm un vaccin care să funcţioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru cerecetarea acestui obiectiv. Pe termen scurt, trebuie să oprim răspândirea bolii în România, care are un impact şi asupra ţărilor vecine şi asupra schimburilor comerciale de carne de porc din UE şi din lume. ”, a spus Phil Hogan aflat într-o vizită la Bucureşti.

Întrebat de ZF, dacă este mulţumit de modul în care autrităţile române au gestionat criza pestei porcine africane până acum, comisarul european a evitat un răspuns clar:„Sunt foarte mulţumit de nivel de cooperare dintre UE şi Ministerul Agriculturii”, a spus el.

De la începutul anului, pesta porcină africană s-a răspândit în 12 judeţe din ţară. Dintre statele membre, România este ţara cea mai puternic afectată de virusul pestei porcine africane.

Anul trecut, România a găzduit zece dialoguri cu cetățeni sub egida Citizens’ Dialogues: la București, unde au participat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics; la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb; la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen; și, din nou, la București, unde au participat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil pentru buget, Gunther Oettinger, seria dialogurilur din 2017 fiind închisă cu un eveniment de acest tip la care a participat, din nou, comisarul Corina Crețu.

.

AGRICULTURĂ

Klaus Iohannis: Situația cerealelor ucrainene, discutată în CSAT. Guvernul va găsi soluții pentru a proteja fermierul român și a ajuta Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că situația generată de excesul de cereale din Ucraina și afectarea fermierilor români a fost discutată la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, șeful statului subliniind că România va continua să ajute Ucraina să-și exporte cerealele, dar fără ca acest lucru să-i afecteze pe fermierii români.

“Am obținut o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mai departe. Trebuie să vă spun în premieră – sau în exclusivitate, cum vreți – că în ședința CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei vizite pe care a efectuat-o la Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța.

“Noi ajutăm Ucraina și suntem super-deschiși: le-am facilitat tranzitul de cereale – peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port. O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România. Și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta, deci sunt exceptați de la taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea. Și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a completat președintele.

Comisia Europeană a anunţat luna trecută că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), prevede alocări de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane Bulgariei şi 10,05 milioane României, autorizând cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, el criticând abordarea “ultra-birocratică” care pune sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordare României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene.

Drept reacție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate drept compensație pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Ulterior, liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene.

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări fermierilor că Guvernul lucrează cu Comisia Europeană la identificarea mecanismelor care să reducă efectele tranzitului și exportului de cereale din Ucraina.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, sâmbătă, la Cairo, cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state, solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului – importul de cereale.

Premierul a caracterizat discuţiile ca fiind “excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

“Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean, informează Agerpres.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

“Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat “competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

“De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă: Valorificarea potențialului agricol al României și garantarea securității alimentare rămân în atenția Guvernului

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat astăzi în județul Bihor, a vizitat compania Frescoverde SRL, între cele mai mari fabrici din Europa de Est specializată în procesarea legumelor și rădăcinoaselor, prilej cu care a reiterat importanța valorificării potențialului agricol al României.

Discuțiile cu reprezentanții Frescoverde SRL au vizat activitatea companiei care, în momentul de față, reprezintă singura alternativă de valorificare industrială din vestul țării pentru producătorii de legume interesați.  Premierul a apreciat că modul de lucru al acestei companii, care colaborează cu majoritatea marilor retaileri și distribuitori din România și acoperă o mare parte din piața HORECA, reprezintă un model ce poate fi multiplicat în marile bazine legumicole.

”Valorificarea potențialului agricol al României și garantarea securității alimentare rămân în atenția Guvernului. Aceste preocupări sunt reflectate în măsurile incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”, destinate susținerii sectorului agricol și industriei alimentare, precum și protejării economiei și cetățenilor de efectele creșterii prețurilor și ale perioadei dificile pe care o traversăm”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

„Apreciez munca fermierilor și procesatorilor în tot ceea ce înseamnă asigurarea unor produse de calitate pentru cetățeni, iar prin acțiunile concrete ale Guvernului sprijinim acest efort”, a afirmat șeful Executivului.

”Așa cum am discutat cu patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară, Guvernul susține procesarea produselor agricole în România și îi încurajează pe  fermieri și procesatori să adauge valoare materiilor prime. Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluție aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Această soluție va asigura necesarul pieței interne și va reduce presiunea asupra stocurilor și prețurilor la alimente”, a afirmat premierul Nicolae Ionel-Ciucă.

Această măsură are în vedere și echilibrarea raportului între producția agricolă și capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern.

Totodată, premierul a menționat că o altă măsură destinată susținerii agriculturii românești este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor sub forma capitalului de lucru.

Pentru a stimula sectorul agricol și agro-alimentar să creeze noi locuri de muncă și să păstreze muncitorii calificați, Guvernul susține majorarea salariului minim la 3.000 de lei lunar în acest domeniu strategic pentru economia României.

Măsurile destinate agriculturii incluse în pachetul ”Sprijin pentru România” răspund solicitărilor fermierilor, patronatelor și sindicatelor din agricultură, a arătat șeful Executivului.

Frescoverde SRL, companie românească înființată în anul 2018, are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase.

Compania are în vedere creșterea capacității de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiții suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a fost însoțit în vizita în județul Bihor de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.2 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE3 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.3 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO4 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA4 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.5 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.5 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA5 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending