Connect with us

AGRICULTURĂ

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan: 75% din porcii crescuţi în gospodăriile UE sunt în România. Trebuie să ajutăm la stoparea pestei porcine africane

Published

on

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a declarat joi că lucrează îndeaproape cu autorităţile pentru a face faţă situaţiei dificile în care se află România din cauza pestei porcine africane, în condiţiile în care 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, potrivit Agerpres.

Foto: EC Audiovisual Service/European Commission

Pesta porcină africană, reforma PAC şi situaţia bugetară sunt subiecte pe care le-am discutat deja cu domnul ministru şi cu premierul României. Pe pesta porcină lucrăm îndeaproape pentru că 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, aşa că noi ne intensificăm eforturile pentru a vedea ce putem face mai mult pe partea de supraveghere şi control.

Domnul ministru (n.r. ministrul Agriculturii, Petre Daea) m-a informat recent despre intenţia de a obţine asistenţa de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta financiar pe fermieri pentru a face faţă acestei situaţii foarte dificile dacă trebuie să stopeze producţia din cauza implementării programului. Există soluţii şi în cadrul programului de dezvoltare rurală şi ceva sprijin pentru fermieri, dar cel mai important este să punem capăt răspândirii acestei boli”, a spus Hogan într-o conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii.

Înaltul reprezentant al Comisiei Europene a menționat că cele 800 de focare de pestă porcină descoperite în România reprezintă un indicator al rezultatului de detectare a bolii.

”Sigur este o cifră mare de focare de boală într-o perioadă scurtă de timp, dar vom continua să-l susţinem pe ministru şi pe fermieri în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetarea şi vom încerca să oferim şi un vaccin care să funcţioneze în viitor. Avem 10 milioane de euro alocaţi în 2019 pentru cercetare la nivelul UE. Dar, pe termen scurt, trebuie să ajutăm la stoparea răspândirii bolii în România pentru că are impact şi asupra ţărilor învecinate, asupra comerţului în UE cu carnea de porc şi să-i susţinem pe fermieri să facă faţă măsurilor de biosecuritate suplimentare care au fost introduse cu ajutorul CE şi a Guvernului român”, a adăugat Hogan.

El a susţinut că este satisfăcut de nivelul cooperării între Guvernul României şi CE.

”Astăzi am vrut să vedem cum ne putem ajuta unii pe alţii mai mult cu supraveghere şi detectare, vom continua să venim cu sprijin de la CE astfel încât să putem intensifica eforturile în zone afectate. Sunt încântat că avem un răspuns foarte pozitiv în interesul stopării acestei boli”, a conchis comisarul european al Agriculturii, Phil Hogan.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

AGRICULTURĂ

Klaus Iohannis: Situația cerealelor ucrainene, discutată în CSAT. Guvernul va găsi soluții pentru a proteja fermierul român și a ajuta Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că situația generată de excesul de cereale din Ucraina și afectarea fermierilor români a fost discutată la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, șeful statului subliniind că România va continua să ajute Ucraina să-și exporte cerealele, dar fără ca acest lucru să-i afecteze pe fermierii români.

“Am obținut o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mai departe. Trebuie să vă spun în premieră – sau în exclusivitate, cum vreți – că în ședința CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei vizite pe care a efectuat-o la Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța.

“Noi ajutăm Ucraina și suntem super-deschiși: le-am facilitat tranzitul de cereale – peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port. O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România. Și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta, deci sunt exceptați de la taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea. Și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a completat președintele.

Comisia Europeană a anunţat luna trecută că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), prevede alocări de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane Bulgariei şi 10,05 milioane României, autorizând cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, el criticând abordarea “ultra-birocratică” care pune sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordare României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene.

Drept reacție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate drept compensație pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Ulterior, liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene.

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări fermierilor că Guvernul lucrează cu Comisia Europeană la identificarea mecanismelor care să reducă efectele tranzitului și exportului de cereale din Ucraina.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, sâmbătă, la Cairo, cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state, solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului – importul de cereale.

Premierul a caracterizat discuţiile ca fiind “excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

“Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean, informează Agerpres.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

“Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat “competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

“De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă: Valorificarea potențialului agricol al României și garantarea securității alimentare rămân în atenția Guvernului

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat astăzi în județul Bihor, a vizitat compania Frescoverde SRL, între cele mai mari fabrici din Europa de Est specializată în procesarea legumelor și rădăcinoaselor, prilej cu care a reiterat importanța valorificării potențialului agricol al României.

Discuțiile cu reprezentanții Frescoverde SRL au vizat activitatea companiei care, în momentul de față, reprezintă singura alternativă de valorificare industrială din vestul țării pentru producătorii de legume interesați.  Premierul a apreciat că modul de lucru al acestei companii, care colaborează cu majoritatea marilor retaileri și distribuitori din România și acoperă o mare parte din piața HORECA, reprezintă un model ce poate fi multiplicat în marile bazine legumicole.

”Valorificarea potențialului agricol al României și garantarea securității alimentare rămân în atenția Guvernului. Aceste preocupări sunt reflectate în măsurile incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”, destinate susținerii sectorului agricol și industriei alimentare, precum și protejării economiei și cetățenilor de efectele creșterii prețurilor și ale perioadei dificile pe care o traversăm”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

„Apreciez munca fermierilor și procesatorilor în tot ceea ce înseamnă asigurarea unor produse de calitate pentru cetățeni, iar prin acțiunile concrete ale Guvernului sprijinim acest efort”, a afirmat șeful Executivului.

”Așa cum am discutat cu patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară, Guvernul susține procesarea produselor agricole în România și îi încurajează pe  fermieri și procesatori să adauge valoare materiilor prime. Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluție aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Această soluție va asigura necesarul pieței interne și va reduce presiunea asupra stocurilor și prețurilor la alimente”, a afirmat premierul Nicolae Ionel-Ciucă.

Această măsură are în vedere și echilibrarea raportului între producția agricolă și capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern.

Totodată, premierul a menționat că o altă măsură destinată susținerii agriculturii românești este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor sub forma capitalului de lucru.

Pentru a stimula sectorul agricol și agro-alimentar să creeze noi locuri de muncă și să păstreze muncitorii calificați, Guvernul susține majorarea salariului minim la 3.000 de lei lunar în acest domeniu strategic pentru economia României.

Măsurile destinate agriculturii incluse în pachetul ”Sprijin pentru România” răspund solicitărilor fermierilor, patronatelor și sindicatelor din agricultură, a arătat șeful Executivului.

Frescoverde SRL, companie românească înființată în anul 2018, are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase.

Compania are în vedere creșterea capacității de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiții suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a fost însoțit în vizita în județul Bihor de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA17 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN46 mins ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE1 hour ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA6 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending