Connect with us

U.E.

Comisarul european pentru comerț nu va candida la șefia OMC, preferând să sprijine implementarea agendei comerciale a UE în contextul pandemiei și Brexit-ului

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru comerț, irlandezul Phil Hogan, nu va candida la șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) preferând să sprijine implementarea agendei comerciale a Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și retragerii Regatului Unit din blocul european, potrivit unui anunț oficial făcut de oficialul de la Bruxelles, luni, 29 iunie.

Postul de directorul general al OMC va deveni vacant la finalul lunii august, după ce brazilianul Roberto Azevedo, în vârstă de 62 de ani, care se află la conducerea organizației din 2013, a informat la mijlocul lunii mai că va renunța la funcție cu un an mai devreme de încheierea mandatului său, în 2021.

Viitoarea persoană care va prelua conducerea OMC va avea dosare dificile de gestionat, printre acestea numărându-se relațiile tensionate între Statele Unite și China, o ascensiune a protecționismului, precum și menținerea fluxurilor comerciale în contextul unei crize economice profunde stimulate de pandemia de coronavirus. De asemenea, viitorul șef al organizației va trebui să coordoneze reforma instituțională a acesteia pentru a-și adapta regulile și structura de funcționare în acord cu cerințele comerciale ale secolului 21. 

Potrivit lui Phil Hogan, nicicând de la fondarea GATT (Acordul general privind tarifele și comerțul) în 1947, necesitatea unui „arbitru global” independent, care să asigure respectarea regulilor de către participanții la acorduri comerciale precum și cooperarea dintre aceștia, nu a fost mai importantă, iar acest lucru impune numirea „cât mai curând” a nou unui director general al OMC. Totuși, din cauza crizei globale de sănătate, această numire nu va mai putea fi făcută la începutul lunii septembrie, ceea ce va crea incertitudine în conducerea organizației într-un moment critic. 

În acest context, oficialul european consideră că agenda comercială importantă a UE necesită implicarea deplină și atentă a instituțiilor europene și a statelor membre și, în special, a comisarului pentru comerț care va trebui să se concentreze pe următoarele priorități:

  • recuperarea economică post Covid 19;
  • escaladarea retoricii comerciale și impunerea inutilă de tarife la mărfurile din UE de către SUA, în locul negocierii unor soluții pentru îndepărtatea obstacolelor comerciale, este inacceptabilă și necesită o concentrare continuă;
  • necesitatea de a oferi condiții de concurență echitabile în relație cu China în cadrul negocierilor pentru încheierea unui acord de investiții în 2020 este esențială pentru companiile din UE;
  • confirmarea recentă a calendarului ambițios al lunii octombrie 2020 în contextul negocierilor pentru Brexit va necesita atenția noastră;
  • implementarea și punerea în aplicare a Acordurilor de liber schimb ale UE cu 76 de țări din întreaga lume necesită un nou impuls pentru întreprinderile și părțile interesate din UE.

Astfel, Phil Hogan își exprimă recunoștința pentru susținerea potențialei candidaturi la șefia OMC atât de către premierul Irlandei, Leo Varadkar, care a fost de acord cu numirea sa, cât și de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sfaturile oferite, însă alege să își reia „de îndată” îndatoririle de comisar european pentru comerț și să lucreze cu „forțe proaspete” în vederea implementării agendei comerciale și a intereselor cetățenilor UE. 

De asemenea, comisarul european precizează că decizia de a nu candida la conducerea OMC a fost luată după consultări cu șefii de guverne și cu miniștrii de resort din UE.

În septembrie 2019, premierul irlandez Leo Varadkar aprecia că „Big Phil”, cunoscut sub această poreclă în Irlanda, a făcut o „treabă excelentă în agricultură și în dezvoltarea rurală” în timpul mandatului său de comiar european pentru agricultura, subliniind că „este respectat peste tot la Bruxelles și în întreaga UE datorită faptului că este un negociator calificat și un om care construiește alianțe”. De asemenea, publicația irlandeză The Irish Times l-a descris pe Hogan drept ,,o figură politică uneori caustică”, dar și ,,un strateg abil și viclean”, care va continua să susțină abordarea UE în raport cu Regatul Unit, stat al cărui guvern a fost adesea aspru criticat pentru modul în care a gestionat dosarul Brexit.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele din fonduri europene pe care le consideră necesare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele pe care le consideră necesare la nivel național și care pot fi realizate din fonduri europene.

 

„Fonduri europene! Ai auzit de ele, cu siguranță! Dar de câte ori ai avut ocazia să contribui la proiectarea lor? De câte ori ai fost întrebat cum ar trebui cheltuiți acești bani? Sunt co-raportor al Parlamentului European pe „Facilitatea de Redresare și Reziliență” cu buget de 672,5 miliarde EUR și este extrem de important pentru mine să legiferez în mod reprezentativ. Adică să îți ascult opiniile și să mă asigur că cel mai mare fond european gândit vreodată va veni în întâmpinarea nevoilor reale ale europenilor. Am lansat acest chestionar în toate statele membre UE, cu sprijinul Reprezentațelor din fiecare țară, dar evident că vreau răspunsuri cât mai multe și din România! Completează chestionarul aici: ➡️ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RRF

Nu îți ia mult, dar contribui la cel mai important dosar de pe agenda europeană din acest moment”, transmite Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.

Citiți și Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind Facilitatea de Redresare și Reziliență: Este cel mai mare test pentru România. Trebuie să venim cu o strategie de reforme și investiții pentru a accesa rapid finanțările UE

Facilitatea de Redresare și Reziliență este pilonul principal al Instrumentului Next Generation EU în valoare de 750 miliarde de euro, menit să sprijine relansarea economică a statelor membre în urma pandemiei de coronavirus. Facilitatea, la rândul său, are scopul de a sprijini statele membre să își finanțeze propriile planuri naționale de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este accelerarea redresării economice prin investiții care să ne facă economiile mai productive și mai competitive.

Continue Reading

U.E.

COVID-19: Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat de 1 milion de euro pentru compensarea Aeroportului Timișoara

Published

on

© Aeroportul Internațional Timișoara/Facebook

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 1 milion de euro pentru a compensa Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara  pentru daunele cauzate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat

Comisia Europeană a decis că subvenția directă românească de aproximativ 4,8 milioane RON (aproximativ 1 milion EUR) către Aeroportul Timișoara este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura are drept scop compensarea aeroportului pentru pagubele suferite din cauza focarului de coronavirus.

Datorită măsurilor pe care România le-a implementat pentru a limita răspândirea coronavirusului începând cu 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe Aeroportul Timișoara au trebuit să-și reducă treptat zborurile programate, până la încetarea operațiunilor de zbor din 25 martie 2020, ceea ce a cauzat pierderi operaționale pentru aeroport. Măsurile restrictive au fost ridicate, iar operațiunile de trafic aerian au fost reluate abia la 17 iunie 2020.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenții directe, este de a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza focarului de coronavirus în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 16 iunie 2020.

Comisia a evaluat măsura prevăzută la articolul 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa anumite companii pentru daunele cauzate direct de situații excepționale, cum ar fi focarul de coronavirus.

Comisia a constatat, astfel, că măsura va compensa daunele legate direct de focarul de coronavirus. De asemenea, a constatat că măsura este proporțională, întrucât compensația prevăzută nu depășește ceea ce este necesar pentru a compensa prejudiciul. Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării: 33 milioane de euro, mobilizate pentru nevoi de urgență

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării și mobilizează 33 milioane de euro pentru nevoi urgente de asistență medicală și echipamente și pentru protecția infrastructurii critice după explozia devastatoare din portul Beirut, potrivit unui comunicat referitor la discuția telefonică de joi dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Hassan Diab, prim-ministrul Libanului.

Potrivit sursei citate, liderul european a exprimat condoleanțele și sprijinul acordat de UE Libanului în fața catastrofei devastatoare care a lovit orașul Beirut și țara în ansamblu. 

 În acest sens, a fost trecută în revistă asistența acordată deja de UE, care include în special:

  • desfășurarea a peste 100 de pompieri specializați în operațiuni de căutare și salvare, cu vehicule, câini și echipamente medicale de urgență, inclusiv prin Crucea Roșie Libană;
  • oferta de echipe suplimentare, în special pentru detectarea substanțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare;
  • o navă militară dotată cu port-elicopter pentru evacuare medicală și echipament medical și de protecție
  • activarea sistemului de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta la evaluarea daunelor.

Pe lângă aceste eforturi, Comisia mobilizează peste 33 de milioane de euro pentru primele nevoi de urgență, asistență medicală și echipamente, precum și pentru protecția infrastructurii critice. Comisia va avea în vedere sprijin suplimentar în funcție de evaluarea nevoilor umanitare în curs de desfășurare.

De asemenea, cele două părți au discutat despre sprijinul pe termen lung pe care UE îl poate oferi pentru a ajuta în procesul de reconstrucție a țării.

În acest sens, președintele Comisiei a subliniat posibila mobilizare a experților și a echipamentelor pentru a contribui la evaluarea gradului de deteriorare a infrastructurii și la gestionarea substanțelor periculoase precum azbestul și alte substanțe chimice. Acest lucru poate fi important pentru structurile civile, dar și pentru reabilitarea Portului Beirut.

Mai mult, von der Leyen a subliniat că Executivul Europen este pregătit să exploreze modul în care UE poate să stimuleze relațiile comerciale cu Libanul în acest moment dificil, în special sub forma facilitării comerciale și vamale preferențiale.

Președintele a oferit, de asemenea, sprijinul UE pentru a realiza o evaluare completă a nevoilor pentru reconstrucția orașului și recuperarea țării, precum și sprijin în discuțiile cu instituțiile financiare internaționale, care ar putea ajuta la deblocarea unui sprijin economic suplimentar.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană acordă o mare importanță unității și stabilității Libanului, care sunt cu atât mai importante astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru regiune. Ea a subliniat că acest moment tragic pentru Liban ar trebui să fie prilejul de a uni toate forțele politice în jurul unui efort național pentru a răspunde multor provocări cu care se confruntă țara. De altfel, Uniunea Europeană va susține Libanul în acest demers, a asigurat aceasta. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending