Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru comerț reamintește Germaniei că este semnatară a tratatelor europene: Supremația dreptului UE înlocuiește dreptul național

Published

on

© European Union, 2017

Bruxelles-ul va face “totul pentru a asigura” supremația dreptului UE, a declarat miercuri comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, care a răspuns unei decizii fără precedent a Curții Constituționale din Germania, informează Politico Europe.

Curtea Constituțională din Germania a decis marți că programul de cumpărare a obligațiunilor din 2015 derulat de Banca Centrală Europeană ar fi ilegal potrivit legislației germane, cu excepția cazului în care BCE poate dovedi că achizițiile sunt justificate.

Cea mai înaltă instanță din Germania nu a ordonat însă încetarea participării țării la program prin intermediul Bundesbank, acordând BCE trei luni pentru a oferi o justificare acceptabilă pentru această practică.

Întrebat despre acest lucru, Hogan a spus că “răspunsul la acest lucru este că Germania este semnatară a tratatelor europene, unde supremația dreptului european înlocuiește dreptul național, iar aceasta este poziția”.

“Vă pot asigura că Comisia Europeană, în calitate de gardian al tratatelor europene, va face tot posibilul pentru a se asigura că Curtea de Justiție a Uniunii Europene și judecarea legală a problemelor la nivel european continuă să fie înțelese de fiecare stat membru că înlocuiesc legea națională”, a declarat Hogan la un eveniment video organizat de Institutul de Afaceri Internaționale și Europene.

De asemenea, Curtea Constituțională din Karlsruhe a decis că judecătorii Curții de Justiție a UE, într-o decizie anterioară referitoare la acest caz, nu au luat în considerare efectele politicii economice ale programului BCE.

Politico Europe notează că, de fapt, instanța germană a declarat că nu va onora decizia instanței UE, un pas fără precedent despre care specialiștii juridici spun că ar putea avea consecințe de amploare asupra sistemului de justiție din Europa.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

UE și Serbia au semnat vineri, 19 iulie, un memorandum de înțelegere (MoU) prin care se lansează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice.

Parteneriatul urmărește să sprijine dezvoltarea de noi industrii locale și de locuri de muncă de înaltă calitate de-a lungul lanțului valoric al vehiculelor electrice, cu respectarea deplină a standardelor sociale și de mediu ridicate, abordând în același timp preocupările comunităților locale în deplină transparență.

Parteneriatul oferă, de asemenea, cadrul pentru un angajament puternic public-privat pe mai multe niveluri între instituțiile și organismele UE, actorii industriali, asociațiile de întreprinderi, partenerii sociali, reprezentanții societății civile, ministerele relevante ale statelor membre interesate și Serbia, organizațiile publice, instituțiile financiare și investitori.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a semnat memorandumul de înțelegere cu ministrul minelor și energiei din Republica Serbia, Dubravka ž edovič Handanović. Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul Summitului la nivel înalt privind materiile prime critice de la Belgrad.

Parteneriatul se bazează pe Acordul de stabilizare și de asociere („ASA”)[1], intrat în vigoare la 1 septembrie 2013, și este în conformitate cu noul plan de creștere al UE pentru Balcanii de Vest[2]. Acesta reprezintă un bloc important pentru promovarea integrării Serbiei în piața unică a UE și pentru stimularea în continuare a convergenței sale economice, sociale și de mediu cu UE.

Cinci domenii de cooperare

În conformitate cu ASA, prezentul memorandum de înțelegere stabilește o cooperare strânsă între Serbia și UE în următoarele cinci domenii:

  • Consolidarea dezvoltării lanțurilor valorice pentru materii prime, baterii și vehicule electrice, prin facilitarea unei cooperări strânse între actorii industriali și părțile interesate din UE și Serbia.  Memorandumul de înțelegere va încuraja dezvoltarea unei rezerve reciproc avantajoase de proiecte, cu un accent special pe ecosistemul industrial al vehiculelor electrice.
  • Cooperarea în domeniul cercetării și inovării (C &I), prin cartografierea domeniilor de cooperare existente în cadrul programului-cadru Orizont Europa al UE[3] și al altor scheme. Pe baza memorandumului de înțelegere, ambele părți vor face schimb de cunoștințe și tehnologii legate de explorarea, extracția, prelucrarea și reciclarea durabilă a materiilor prime secundare.
  • Aplicarea unor standarde și practici înalte de mediu, sociale și de guvernanță va fi facilitată prin consultare reciprocă și schimb de informații cu privire la politicile și inițiativele relevante de-a lungul întregului lanț valoric, inclusiv prin aplicarea unei diligențe și a unei trasabilități sporite pentru lanțul valoric al bateriilor.
  • Mobilizarea instrumentelor financiare și de investiții pentru a sprijini proiectele de investiții din cadrul parteneriatului, în special prin intermediul InvestEU, al Cadrului de investiții pentru Balcanii de Vest și al unei rezerve unice de proiecte în Serbia, precum și în cadrul Alianței europene pentru materii prime și al Alianței europene pentru baterii.
  • Dezvoltarea competențelor necesare pentru locuri de muncă de înaltă calitate în sectorul materiilor prime și al bateriilor. Aceasta include participarea organizațiilor sârbe la academiile europene pentru baterii și la viitoarele academii europene pentru materii prime, inclusiv posibila contribuție a Serbiei prin programe și stagii specifice.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, UE și Serbia vor elabora în comun, în termen de șase luni, o foaie de parcurs cu acțiuni concrete pentru punerea în practică a parteneriatului strategic.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Ursula von der Leyen a cerut tuturor țărilor UE să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european, relatează Politico.

După ce a fost realeasă pentru un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene, von der Leyen a declarat ieri:

„În săptămânile următoare le voi cere liderilor să își prezinte candidații. La fel ca data trecută, voi scrie o scrisoare și voi solicita propunerea unui bărbat și a unei femei drept candidați”.

Ea a adăugat că se va face o excepție în cazul în care rămâne un comisar în funcție.

Ea va intervieva apoi candidații începând cu jumătatea lunii august. Ulterior, va trebui să împartă portofoliile între diferiți comisari.

În practică, este o încurcătură politică, deoarece trebuie să ia în considerare echilibrul de gen, echilibrul partidelor politice și echilibrul geografic. Liderii vor negocia, de asemenea, portofoliile, în speranța de a obține un post puternic.

Comisarii sunt considerați diplomații de cel mai înalt rang din UE și sunt persoanele care sunt însărcinate cu elaborarea și modificarea diferitelor tipuri de noi politici europene. Însă, există o problemă: multe țări UE sunt iritate de modul în care von der Leyen și-a desfășurat activitatea în primul său mandat.

Fostul ministru german al apărării și puternicul său șef de cabinet, Björn Seibert, au fost adesea acuzați că și-au depășit atribuțiile, că au exclus guvernele UE și comisarii din procesul lor decizional și că au avut de-a face doar cu un grup restrâns de consilieri. „Mă pregătesc pentru mai mulți ani cu același grad de centralizare”, a declarat un oficial UE sub rezerva anonimatului.

Unele capitale ale UE sunt hotărâte să îi arate clar lui von der Leyen că lucrurile trebuie să se schimbe, iar acest lucru începe cu alegerea persoanelor pe care le trimit la Bruxelles.

„Este prerogativa liderilor”, a declarat un diplomat UE. „Trimiterea a două nume și lăsând-o pe von der Leyen să aleagă pe cine dorește, îi sporește puterea și influența”.

Chiar înainte ca von der Leyen să primească undă verde la Strasbourg, unele capitale ale UE declaraseră deja public pe cine intenționează să trimită la Bruxelles. Aceste țări – Finlanda, Letonia, Irlanda, Suedia, Slovenia și Slovacia – au înaintat un singur nume.

„Cu respect și în conformitate cu tratatele, am luat decizia de a trimite un singur nume”, a declarat luna trecută Taoiseach-ul irlandez Simon Harris, după ce a anunțat că ministrul de finanțe Michael McGrath este alegerea sa pentru a merge la Bruxelles.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Marcel Ciolacu o felicită pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în fruntea Comisiei Europene: Guvernul va continua să colaboreze activ în privința priorităților noastre comune

Published

on

© European Union, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a felicitat-o pe Ursula von der Leyen pentru realegerea sa în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani.

”Felicitările mele către Ursula von der Leyen pentru realegerea în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani. Guvernul României va continua să colaboreze activ cu viitoarea Comisie Europeană în privința priorităților noastre comune, pentru cetățenii noștri și pentru Uniunea Europeană”, a precizat Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea cancelarului german Olaf Scholz, conațional al Ursulei von der Leyen.

Citiți și: Olaf Scholz o felicită pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în fruntea CE: Un semn clar al capacității noastre de a acționa în cadrul UE, în special în vremuri dificile

Parlamentul European a reales-o joi pe Ursula von der Leyen pentru a conduce Comisia Europeană, la finalul unei dezbateri ce s-a întins pe mai bine de două ore.

Acesta va fi al doilea mandat al Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei. Ea a fost aleasă pentru prima dată de eurodeputații în iulie 2019.

Parlamentul este compus în prezent din 719 de deputați, astfel încât majoritatea necesară a fost de 360 de voturi. Votul a avut loc prin vot secret (pe hârtie). 401 de eurodeputați au votat pentru, 284 împotrivă și 15 s-au abținut (7 voturi au fost declarate nule).

Citiți și: Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

Înainte de vot, Ursula von der Leyen și-a prezentat prioritățile politice pentru următorii cinci ani în cadrul unei dezbateri cu eurodeputații: izolarea extremiștilor pentru a nu permite polarizarea societății europene și pentru a proteja Uniunea Europeană, o „veritabilă UE a apărării” cu „NATO pilon al apărării”, și bazată pe o „piață unică pentru apărare” și un „scut aerian european”, crearea unor posturi de comisari europeni responsabili cu reducerea birocrației, pentru locuințe și pentru Mediterană, aprofundarea pieței unice, lansarea unui Acord Industrial Ecologic și a unui Fond European pentru Competitivitate, venituri corecte pentru fermiericrearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei, nevoia de a schimba tratatul, deoarece reformele interne devin indispensabile pentru extinderea UE.

Potrivit procedurilor prezentate de Parlamentul European într-un comunicat, Ursula von der Leyen urmează acum să trimită scrisori oficiale șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, invitându-i să își prezinte candidații pentru posturile de comisar european.

Parlamentul va organiza apoi audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie apoi să fie aprobat de Parlament.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA31 seconds ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA19 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA30 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI45 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending