Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, în dialog cu cetățenii la Cluj-Napoca

Published

on

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsic, va efectua o vizită oficială în România, la Cluj-Napoca, în data de 17 mai, unde va participa la un dialog cu cetățenii, moderat de directorul caleaeuropeana.ro, Dan Cărbunaru. Dialogului pe teme de tineret și despre viitorul Europei i se va alătura și  prof. univ. dr. Vasile Pușcaș. 

Partea I


Partea a II a

Evenimentul se va desfășura miercuri, 17 mai 2017, începând cu 18.30 (ora României), la Impact Hub (str. Gării, nr. 21, Cluj-Napoca). Cei ce doresc să participe se pot înscrie aici.

Dialogul cu cetățenii va fi deschis presei și transmis în direct aici sau pe Facebook și Twitter. Participarea la acest eveniment presupune acordul de a fi filmat/ă și fotografiat/ă.

Din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 16.30 și 18.00 și va fi permis doar participanților înregistrați, care posedă asupra lor un act de identitate. Accesul se va face în limita locurilor disponibile.

Principalele responsabilități ale Comisarului pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport sunt:

– Identificarea modului în care se poate investi în sistemele educaționale ale Europei, pentru a ajuta cetățenii să își găsească o muncă plăcută și să contribuie la creșterea economică;

– Întărirea parteneriatului dintre universități și piața muncii, precum și mărirea schimburilor de experiență ale studenților la nivel internațional în cadrul programului Erasmus +;

– Contribuirea la atingerea targetului Agendei 2020 în materie de educație;

– Promovarea diversității culturale prin intermediul facilitării artiștilor și creatorilor de a ajunge la noi audiențe și de a exploata noi mijloace de informare în masă;

– Promovarea culturii ca un catalizator pentru inovare, creștere economică și crearea de noi locuri de muncă;

– Împuternicirea tinerilor din toate mediile sociale și culturale pentru a putea participa pe deplin la viața civică și democratică;

În prezent comisarul Navracsics face parte din  următoarele proiecte:  Locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate; Piața unică digitală; Euro și dialogul social, O legiferare mai bună și probleme interinstituționale; Buget și resurse umane.

La preluarea mandatului său de comisar, Tibor Navracsics a pledat pentru angajamentul privind respectarea principiilor democratice, a demnității umane, a egalității, a statului de drept și drepturilor omului.

Navracsics și-a prezentat și viziunea sa în ceea ce privește educația, cultura, tineretul și cetățenia, insistând asupra necesității tratării cu cea mai mare seriozitate a acestor aspecte pentru că numai prin intermediul lor Europa poate oferi o viață mai bună generațiilor viitoare. „Dacă Europa nu își protejează și pune în valoare cultura și industriile creative, atunci patrimoniul cultural va avea de suferit”, spunea acesta.

„Dacă vrem să construim o economie sustenabilă, trebuie să începem cu educația. Trebuie să pregătim tinerii pentru o lume în mișcare, o lume multiculturală”, spunea comisarul în cadrul audierii sale din Parlamentul European.

Acesta a pledat pentru modernizarea sistemului educațional, pentru buna pregătire a profesorilor, pentru o bună cooperare interinstituțională și totodată integrarea unor noi tehnologii în procesul educațional.

Navracsics și-a exprimat dorința de a transforma universitățile europene în unele dintre cele mai bune la nivel mondial, tocmai acestea fiind cele ce constituie pilonii societățolor și o sursă vitală a inovării.

În ceea ce privește șomajul, comsiarul lucrează îndeaproape cu comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale pentru reducerea decalajului la nivel european și buna integrare a cetățenilor și în special a tinerilor pe piața muncii.

Printre domeniile de competență ale comisarului se mai numără și sportul și multilingvismul, iar Comisia Europeană dorește să se asigure că sunt respectate toate drepturile tinerilor atleți și ale copiilor, să se asigure că sunt combătute violența și discriminarea, precum și stoparea dopajului și a aranjamentelor meciurilor.

În materie de promovare lingvistică,  Tibor Navracsics promovează activ folosirea tuturor limbilor oficiale ale UE în cadrul programului de diversitate lingvistică.

„Programul Erasmus a devenit unul dintre cele mai prețioase invenții ale UE. Erasmus simbolizează unele dintre cele mai prețuite valori: deschidere, mobilitate, dorința de a ne întâlni și de a ne înțelege vecinii. Mai mult ca orice, programul Erasmus ne ajută să ne construim identitatea europeană, idenditate de care UE are atât de multă nevoie”, mai spunea comisarul

În calitate de președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis comisarului pentru educație, cultură, tineret și sport așteptările sale în timpul mandatului, și anume:

– Contribuirea în cadrul pachetului pentru locuri de muncă, creștere și investiții;

– Contribuția la semestrul european al politicilor economice. Semetrul European ar trebui să fie vehiculul care să ajute la continuarea modernizării sistemelor educaționale, inclusiv în vederea realizării obiectivelor stabilite în Agenda Europa 2020 în domeniul educației;

– Promovarea culturii în calitate de catalizator pentru inovare prin maximizarea contribuției sectorului la locurile de muncă, în special în rândul tinerilor, prin promovarea diversității noastre culturale și prin sprijinirea sectoarelor culturale europene pentru a ajunge la noi audiențe.

– Promovarea excelenței și a multiplicării rețelelor între universiățile europene;

– Consolidarea „triunghiului cunoașterii” între  educație, afaceri și cercetare.

„Domeniile aflate sub responsabilitatea dumneavoastră au o importanță semnificativă din punct de vedere social și politic”, îi scria președintele Jean-Claude Juncker comisarului Tibor Navracsics la preluarea protofoliului, punând accent pe principalele provocări cu care UE se confruntă în materie de educație, tineret și sport.

Fiind localizate la nivel local și regional, educația, cultura și participarea civică, acestea sunt percepute de către cetățenii europeni precum o componentă cheie a identității noastre europene împărtășite, precum și a valorilor noastre, ele contribuind la dezvoltarea capacității individuale de expresie, a cretivității și antreprenoriatului, precum și la coeziunea socială și la dinamismul societății noastre.

Mai multe detalii despre vizita comisarului european în România sunt disponibile aici.

Citiți și: 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în dialog cu cetățenii: Faptul că mulți tineri români pleacă din țară este regretabil. România are nevoie de acești tineri pentru a prospera

VIDEO&TEXT Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în dialog cu cetățenii la București: ”Vă îndemn să fiți optimiști și să nu renunțați niciodată la Europa”

.

COMISIA EUROPEANA

Președinții Consiliului European și Comisiei Europene fac apel către Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE să ofere ajutor pentru reconstrucția Libanului

Published

on

© Administrația Pezidențială

Președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au făcut joi un apel la cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană să sprijine Libanul, țară puternic afectată de exploziile fără precedent de la Beirut care au devastat portul capitalei țării și au ucis 137 de oameni, rănind peste 5000 de persoane și lăsând 300.000 de libanezi fără adăpost.

După ce președintele francez Emmanuel Macron a devenit primul lider străin care s-a deplasat în Liban, promițând ajutor, Michel și von der Leyen i-au îndemnat pe liderii europeni să sprijine Libanul atât cu necesitățile urgente, cât și în ce privește reconstrucția pe termen lung.

“Cu nevoile dramatice umanitare și de reconstrucție care au apărut acum, solidaritatea noastră – și cea a întregii comunități internaționale – va fi necesară mai mult ca niciodată. Avem un interes comun să acționăm acum pentru a limita efectele acestei tragedii. Prin urmare, vă invităm să vă intensificați sprijinul acordat Libanului atât în privința nevoilor imediate, dar și în vederea reconstrucției țării pe termen lung”, se arată în scrisoarea remisă CaleaEuropeană.ro și transmisă de cei doi lideri instituționali către Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern.

Charles Michel și Ursula von der Leyen mai precizează că “pentru a asigura eficiența și livrarea rapidă, suntem pregătiți să asigurăm sinergia ajutorului pe care UE în ansamblu îl va oferi Libanului, printr-un mecanism de coordonare pe care instituțiile UE îl vor pune în aplicare”.

De altfel, Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

Într-un mesaj transmis pe Twitter după cele două explozii, președintele Klaus Iohannis a precizat că România este “alături de Liban şi de poporul libanez în aceste vremuri dificile”.

Cele două explozii de marţi, de la Beirut, au ucis cel puţin 137 de oameni şi au rănit peste 5000, iar zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, a comunicat Ministerul libanez al Sănătăţii.

Deflagraţiile declanşate de un incendiu la un depozit de azotat de amoniu au lăsat fără adăpost 300.000 de locuitori din capitala Libanului.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Cluj-Napoca, în finala competiției Capitala europeană a inovării 2020 alături de Milano, Valencia și Viena

Published

on

© Municipiul Cluj-Napoca/ Facebook

Municipiul Cluj-Napoca se numără printre cele 12 orașe europene finaliste în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020, fiind singurul oraș din România înscris în această competiție și unicul din Europa de Est care a ajuns în finală.

Douăsprezece orașe din nouă țări se află în etapa finală a concursului pentru a deveni Capitala Europeană a Inovării 2020, informează Comisia Europeană într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Orașul câștigător ar putea obține 1 milion de euro. Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Cele 12 orașe finaliste, prezentate în ordine alfabetică, sunt următoarele: 1. Cluj-Napoca (Romania), 2. Espoo  (Finlanda), 3. Gent (Belgia), 4. Groningen (Țările de Jos), 5. Helsingborg (Suedia), 6. Leeuwarden (Țările de Jos), 7. Leuven (Belgia), 8. Linz (Austria), 9. Milano (Italia), 10. Reykjavik (Islanda), 11. Valencia (Spania), 12. Viena (Austria).

Citiți și Emil Boc și Mariya Gabriel, în dialog cu cetățenii: Cluj-Napoca candidează pentru ”Capitală europeană a inovării 2020” și vrea să fie primul oraș din Europa Centrală și de Est care câștigă acest titlu

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat că „inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a premiului „Capitala europeană a inovării” va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene.”

Un juriu la nivel înalt format din experți independenți au selectat cei 12 finaliști, analizând modul în care orașele utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Comisia va anunța câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate ai concursului „Capitala europeană a inovării 2020” în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.

În același timp, Comisia va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare 2020, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) – „Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar” și Premiul pentru impact Orizont 2020.

Concursul „Capitala europeană a inovării” (iCapital) este organizat și finanțat în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. Aceasta recunoaște că orașele sunt actori unici în promovarea inovării, care contribuie în mod semnificativ la creșterea rezilienței, a durabilității și a calității vieții. Orașele din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont 2020 sunt eligibile pentru participarea la concurs.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Curtea de Conturi Europeană avertizează asupra incapacității Fondului pentru o Tranziție Justă de a elimina dependența de CO2 în regiunile vizate

Published

on

© European Commission/ Twitter

Curtea de Conturi Europeană atrage atenția, într-un raport, asupra nevoilor și performanței în ceea ce privește finanțarea Fondului pentru o Tranziție Justă, cu rol în schimbarea economiei UE într-una neutră din punct de vedere climatic până în 2050, raportat la efectele sociale, economice și de mediu, informează instituția într-un comunicat remis CaleaEuropană.ro.

Curtea de Conturi Europeană prezintă în linii mari alocările de credite bugetare destinate Fondului pentru o Tranziție Justă:

„Inițial, s-au alocat credite bugetare în valoare de 7.5 miliarde de euro (la preturile din 2018). În urma pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană și-a modificat propunerea majorând în mod semnificativ finanțarea cu 32.5 miliarde de euro, în principal din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene. În noul plan bugetar stabilit ieri (21 iulie, n.r.), s-a convenit însă reducerea Fondului pentru o Tranziție Justă cu 20 de miliarde de euro.”

Fondul pentru o Tranziție Justă este un instrument esențial al Pactului Ecologic European, menit să asigure faptul că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic se desfășoară într-o manieră echitabilă și nu lasă pe nimeni în urmă. Cu toate acestea, Comisia ar trebui să se asigure că noua propunere legislativă, precum și planurile teritoriale pentru o tranziție justă pe care le va aproba, dispune de un cadru de performanță solid, care să îi permită să atingă obiectivele ambițioase ale UE”, a declarat Nikolaos Milionis, membru al Curții de Conturi Europene responsabil de aviz.

Declarațiile membrului Curții de Conturi Europene vin în contextul în care Curtea critică Comisia Europeană în urma lipsei unei evaluări prealabile a impactului pe care îl va avea Fondul pentru o Tranziție Justă pentru a veni în sprijinul sumei modificate.

O alta observație a Curții față de logistica din spatele Fondului pentru o Tranziție Justă, este subliniată în comunicatul de presă:

„Stimulentele pe care le oferă metoda de alocare propusă nu sunt suficiente pentru a determina schimbările structurale profunde și semnificative care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă. Mai mult, deși se propun indicatori comuni de realizare și de rezultat, aceștia nu reflectă în mod clar obiectivul de abandonare progresivă a sectoarelor cu emisii ridicate de dioxid de carbon”. 

Curtea remarcă inconsistența Fondului pentru o Tranziție Justă și avertizează Comisia Europeană cu privire la incapacitatea acestuia de a elimina dependența de dioxid de carbon în regiunile țintă.

De altfel, europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, a anunțat că România va primi în jur 4,4 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă pentru sprijinirea sectoarelor și regiunilor cel mai grav afectate de tranziția către o economia verde.

În acest context, banii alocați au rolul de a ajuta muncitorii vulnerabili și vor susține atât IMM-urile cat și start-upurile, a mai transmis europarlamentarul Cristian Bușoi.

Raportul Curții de Conturi Europene, care prezintă detaliat aspectele de inconsistență ale Fondului pentru Tranziție Justă, schițează o serie de comentarii generale cu scopul de a îmbunătăți inițiativa UE:

„Articolele propunerii nu stabilesc o legătură clară cu ambițiile climatice ale UE, de exemplu, în obiectivul specific, sfera de sprijin, programarea resurselor Fondului pentru Tranziție Justă, sau planurile tranziției teritoriale juste.”

Mai mult, raportul face referire și la alte aspecte ce țin de Fondul pentru Tranziție Justă, precum:

„Propunerea prevede astfel finanțare suplimentară pentru regiunile care au primit deja fonduri dedicate pentru modernizarea energiei. Nu am identificat o analiză de ansamblu asupra realizărilor precedente ale fondurilor UE în aceste regiuni, sau asupra nevoilor rămase. Este important ca planurile pentru o tranziție justă să se adreseze problemei coordonării și complementării diferitelor surse de finanțare”.

Material realizat de Radu Stinghe, stagiar

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending