Connect with us

U.E.

Comisarul european pentru justiție, după ce statele membre au respins un instrument esențial pentru combaterea spălării banilor: Le voi aminti cuvintele mari declarate după fiecare scandal de tipul Panama Papers sau după atacurile teroriste

Published

on

Într-o lovitură dată Comisiei, statele membre au respins oficial joi un proiect de propunere care cuprindea 23 de state şi jurisdicţii care nu ar face suficient pentru a combate spălarea banilor şi finanţarea terorismului, potrivit unei postări pe Twitter a comisarului european pentru justiție, Věra Jourová‏.

,,Comisia este dezamăgită de decizia de astăzi a Consiliului de a se opune unei măsuri menite să protejeze mai bine sistemul financiar al UE împotriva riscurilor spălării de bani și de finanțare a terorismului, cu atât mai mult cu cât chestiunea nu a fost discutată la nivel politic în Consiliu”, se arată într-o declarație a comisarului european pentru justiție, Věra Jourová‏.

Cu doar 8 luni în urmă [iunie 2018], Consiliul și Parlamentul European au adoptat norme mai stricte privind spălarea banilor și finanțarea terorismului – luând lecții în urma publicării “documentelor Panama” și a atacurilor teroriste pe teritoriul UE.

Unul dintre elementele noii directive este o evaluare autonomă a deficiențelor țărilor terțe în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului, pe baza unor criterii juridice care le depășesc pe cele stabilite de Grupul de acțiune financiară (FATF). În acest sens, spune comisarul Věra Jourová‏, ,,întocmirea unei liste de țări cu risc ridicat este un instrument foarte important”.

Cu  toate acestea, statele membre au afirmat că propunerea ,,nu a fost întocmită în urma unui proces transparent şi flexibil care stimulează activ ţările afectate să întreprindă acţiuni decisive, respectând în acelaşi timp dreptul lor de a fi ascultate”, potrivit Agerpres.

Comisarul european a infirmat faptul că statele membre și cele terțe nu ar fi fost consultate anterior privind metodologia de redactare a acestei liste, afirmând că ,,trebuie să le întrebăm din nou ce nu le-a plăcut”:

,,Comisia a efectuat o evaluare atentă pe baza unei metodologii solide și a consultat experții statelor membre. De asemenea, statele membre au fost consultate cu privire la metodologia însăși, care respectă criteriile stabilite în directivă. Comisi a angajat, de asemenea, în discuție țările terțe în cauză imediat după ce colegiul comisarilor a aprobat concluziile preliminare la 23 ianuarie 2019, respectând pe deplin dreptul țărilor terțe de a fi audiate. Și vom continua să discutîm cu țările terțe în cauză și să le încurajăm să abordeze deficiențele din zona lor”, a spus aceasta.

,,La urma urmei, nu listăm țările terțe de dragul de a le lista, ci pentru a aborda riscurile pentru sistemul financiar al UE”, a adăugat comisarul.

În ceea ce privește pașii următori, plenul Parlamentului European va dezbate săptămâna viitoare. Eurodeputații și-au exprimat deja sprijinul la nivelul Comitetului, marți, 5 martie, dar trebuie obținut sprijinul Consiliului. În acest sens, comisarul Věra Jourová‏ a declarat că trebuie întocmită o nouă listă.

,,Mă voi adresa Statelor Membre pentru a le aminti declarațiile făcute după fiecare scandal de tipul Panama Papers sau după atacurile teroriste, când s-au folosit cuvinte mari cu privire la combaterea acestor lucruri”.

De asemenea, Comisia Europeană va intra în discuții cu statele membre la nivel politic pentru a cădea de acord asupra căii de urmat:

,,Sper că nu arăt ca o persoană care se dă bătută. Scopul nostru rămâne să ne îndeplinim obligațiile legale în temeiul Directivei privind combaterea spălării banilor. Este o responsabilitate comună a instituțiilor UE de a proteja cetățenii noștri și sistemul financiar al UE împotriva amenințărilor legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului.”, a încheiat comisarul pentru justiție.

Printre numele de pe lista contestată sunt Arabia Saudită, patru teritorii americane – Samoa Americană, Guam, Porto Rico şi Insulele Virgine Americane -, Panama şi mai multe state devastate de războaie, precum Afganistan, Irak, Siria şi Yemen.

Comisia este obligată să întocmească o astfel de listă în baza reglementărilor de combatere a spălării banilor adoptate în ultimii ani. Propunerea urmează să prevadă ca instituţiile financiare europene să aplice verificări suplimentare pentru tranzacţiile care implică clienţi şi instituţii din teritoriile incluse pe listă. Însă lista propusă a fost primită cu critici, inclusiv din partea SUA, Arabiei Saudite şi Panama, informează Agerpres.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu, coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism, explică importanța deținerii unei astfel de poziții pentru România

Published

on

©European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), proaspăt ales coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, și-a început deja activitatea în domeniu cu o întâlnire cu comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, potrivit unei postări pe Facebook. Politicianul liberal și-a exprimat bucuria de a face parte din această comisiei specializată, deoarece ,,Comisia TRAN este foarte importantă pentru România”.

Ce face un coordonator?

În primul rând, spune Marian-Jean Marinescu, distribuie dosarele legislative care revin PPE.

,,Este o muncă foarte delicată cu implicații foarte serioase: trebuie să știi ce subiecte să alegi, care sunt temele cu impact politic major și care decid soarta societăților comerciale din domeniul transporturilor”. 

În al doilea rând, coordonatorul distribuie dosarele ,,colegilor care au știința, expertiza și influența necesare să impună linia politică a PPE”. 

Aceasta precizează că deținerea unei poziții de coordonator într-o comisie specializată care ,,conferă o influență politică foarte mare”.

,,Nu a fost deloc o competiție ușoară. În Parlamentul European este o bătălie acerbă pe aceste poziții care conferă o influență politică foarte mare”, spune eurodeputatul PNL.

Aceasta explică faptul că Germania are în mod tradițional cel mai mare număr de coordonatori de comisii- actualmente, din cele 22 de comisii, 8 coordonatori sunt germani, dar de-a lungul timpului Germania și-a impus și 12 coorodonatori. Astfel, deținerea unei astfel de poziții este foarte importantă pentru România în contextul procesului decizional european. 

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Continue Reading

U.E.

Noul Parlament European își reconfirmă sprijinul pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la șefia Parchetului European

Published

on

@Wikipedia

La cererea Conferinței președinților Parlamentului European, președintele David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare către Consiliu, reamintind sprijinul deplin al Parlamentului pentru Laura Codruța Kövesi în calitate de procuror general european, se arată într-un comunicat.

,,Înaintea reuniunii informale a miniștrilor justiției și afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul dorește să-și reînnoiască angajamentul față de Laura Codruța Kövesi în calitate de candidat al Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european. Este esențial ca ancheta și urmărirea penală a presupuselor infracțiuni împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, ​​corupția sau frauda fiscală transfrontalieră, să fie asigurate cât mai repede posibil “, a declarat președintele David Sassoli.

Cum este ales procurorul-șef al Parchetului European

În conformitate cu articolul 14 din Regulamentul de instituire a Parchetului European, ,,Parlamentul European și Consiliul desemnează de comun acord procurorul șef al Uniunii Europene pentru o durată de cel puțin 7 ani, care poate fi reînnoită. Consiliul hotărăște cu majoritate simplă”. Numirea procurorului general european este rezultatul consensului dintre PE și Consiliu.

În mandatul precedent al PE, Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne și Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidați selectați de o comisie de specialitate pe baza dosarelor profesionale: Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kövesi din România și Andres Ritter din Germania. Ulterior, ambele comisii au desemnat-o candidatul lor comun pe Laura Codruța Kövesi, iar Parlamentul și-a asumat susținerea candidatei în negocierile cu Consiliul.

Negocierile vor trebui reluate după ce PE și Consiliul nu au ajuns la niciun acord în ciclul instituțional anterior, deoarece negociatorii din parte Consiliului au fost mandatați de către statele membre să-l susțină pe contracandidatul din Franța.

Continue Reading

U.E.

Miniștrii social-democrați ai afacerilor europene, apel la viitoarea Comisie Europeană pentru păstrarea aceluiași nivel de ambiție în privința respectării statului de drept în UE

Published

on

© PES

Miniștrii afacerilor europene, care sunt membri ai Partidului Socialiștilor Europeni, au făcut apel la viitoare Comisie Europeană să mențină același nivel de ambiție în procesul de monitorizare a respectării statului de drept în Europa, se arată într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, o abordare superficială ar submina munca excelentă făcută până acum de Prim vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Președintele rețelei PES din cadrul Consiliului Afaceri Generale, ministrul german de stat pentru Europa, Michael Roth, a declarat:

,,Nimeni nu este deasupra legii, nimeni nu o poate manipula în interes personal. Statul de drept îi protejează pe cei guvernați de abuzul conducerii. De aceea, UE trebuie să acționeze în mod activ în numele cetățenilor europeni. Următoarea Comisie Europeană trebuie să se asigure că toate încercările de a submina statul de drept sunt identificare și descurajate. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că independența necesară și stimulentele corecte există în următoarea Comisie Europeană “.

Miniștrii PES au salutat Președinția finlandeză și noul guvern finlandez condus de social-democrați.

Michael Roth a mai spus: ,,Așteptăm cu nerăbdare inițierea lucrărilor noastre pornind de la prioritățile Președinției finlandeze. Acestea includ chestiuni cheie, cum ar fi statul de drept, politica socială și acțiunile în domeniul climei. Prioritățile Președinției reflectă propunerile noastre social-democrate pentru o Europă mai progresistă, socială și democratică. Sunt foarte fericit că pot colabora îndeaproape cu Tytti Tuppurainen pentru a face schimbări de durată. Împreună, familia noastră politică va contribui la punerea în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale, cu măsuri concrete și obligatorii privind calitatea muncii și protecția socială – pentru ca Europa să funcționeze pentru cetățenii săi “.

La întâlnire au participat Michael Roth, ministru de stat pentru Europa, Germania; Tytti Tuppurainen, ministrul afacerilor europene, Finlanda; Ana Paula Zacarias, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Portugalia; Frantisek Ruzicka, secretar de stat pentru afaceri europene, Slovacia; și Hans Dahlgren, ministrul afacerilor europene, Suedia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending