Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate, conferință de presă alături de Ioana Mihăilă: Ne aflăm aici pentru a vă arăta sprijinul Comisiei Europene în efortul de vaccinare

Published

on

© European Union, 2021

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides și ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, au susținut o conferință de presă comună la Centrul de vaccinare de la Petrești din județul Dâmbovița, unde au îndemnat cetățenii români să se vaccineze împotriva COVID-19. 

„Mulțumesc în numele românilor și a autorităților din țară pentru ajutorul pe care Comisia Europeană l-a acordat țării în aprovizionarea la timp cu vaccinuri. Împreună cu Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare, ne concentrăm acum pe impulsionarea campaniei de vaccinare prin a ajunge cât mai aproape de cei vulnerabili și de cei din mediul rural”, a transmis ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Aceasta a transmis că Ministerul pregătește cadrul pentru a extinde vaccinarea în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor, dar și pentru a stimula medicii de familie să vaccineze orice persoană, inclusiv la domiciliu.

„Fac apel la medicii de familie să vaccineze pacienții. Vreau sa le transmit tuturor pacienților din țară că vaccinurile sunt sigure. Vaccinarea este sigură și eficientă”, a adăugat Ioana Mihăilă.

La rândul său, în cadrul conferinței, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că întâlnirea cu ministrul sănătății este foarte importantă, putând astfel discuta despre efortul de vaccinare la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Mă bucur foarte mult că mă aflu aici, la centrul de vaccinare de la Petrești. Am avut o întâlnire foarte importantă astăzi, unde am discutat despre efortul de vaccinare de la nivelul întregii Uniuni și despre distribuția vaccinurilor în statele membre”, a transmis aceasta.

Înaintea reuniunii și a vizitei la centrul de vaccinare, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că „UE și-a respectat angajamentul de a distribui doze suficiente, aproximativ 500 de milioane, pentru vaccinarea a 70 % din populația adultă a Uniunii Europene” și a transmis mesajul că „România trebuie să își dubleze eforturile de vaccinare”.

Stella Kyriakides a amintit că statele membre UE au primit 500 de milioane de doze de vaccin și mai mult de jumătate din toți cetățenii europeni au primit ambele doze.

„Stă în puterea statelor membre să stimuleze în continuare efortul de vaccinare. Singurul mod în care putem să scăpăm de pandemie este să ne vaccinăm. Toate vaccinurile care sunt disponibile în România sunt sigure, eficiente și aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente”, a punctat comisarul european pentru Sănătate.

Mai mult, făcând trimitere la creșterea numărului de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 din ultimele săptămâni, din cauza variantei Delta, Stella Kyriakides i-a îndemnat pe români să se vaccineze pentru a putea reveni la viața normală.

„Ne aflăm aici pentru a vă arăta sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare care se desfășoară în țara dvs. Suntem conștienți și vedem eforturile pe care le faceți, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetățenilor români. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta creează o situație fragilă și periculoasă. Îi îndemn pe români să ia decizia corectă, de a se proteja pe ei însăși și pe cei din jurul lor”, a punctat aceasta.

În finalul intervenției sale, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară a declarat că Uniunea Europeană și Comisia Europeană susțin eforturile din România. „Acesta este rolul nostru, să va sprijinim. Mesajul Uniunii și al Comisiei este să vă alăturați efortului nostru și al ministerului, care se rezumă la vaccinare”, a conchis Stella Kyriakides.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avut astăzi, 16 iulie, la sediul ministerului, o întrevedere cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, principalele teme de discuție vizând campania de vaccinare împotriva COVID-19 și întărirea cooperării și coordonării între statele membre și instituțiile europene în domeniul sănătății pentru consolidarea răspunsului și rezilienței sistemelor de sănătate la crize sanitare.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor, până marți, 12 iulie, au fost administrate 404,4 milioane de doze de vaccin, iar un procent de 65,2% din populația adultă din Uniunea Europeană a primit cel puțin o doză de vaccin.

În ceea ce privește România, țara noastră înregistrează o stagnare a procesului de vaccinare.

Potrivit datelor publicate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, din 27 decembrie 2020, ce a reprezentat startul campaniei de vaccinare, până la 14 iulie 2021, au fost administrate 9.170.950 doze pentru 4.846.629 de persoane. În total, 4.683.597 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

COMISIA EUROPEANA

Pactul Verde European: UE investește încă un miliard de euro în infrastructura energetică

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Statele membre au aprobat joi o propunere a Comisiei Europene de a investi 1,037 miliarde EUR în cinci proiecte de infrastructură transfrontalieră în cadrul mecanismului de interconectare a rețelelor energetice transeuropene ( MIE Energie). MIE Energie va oferi sprijin financiar pentru construirea a patru proiecte de infrastructură, trei pentru transportul de energie electrică și unul pentru stocarea gazelor, precum și pentru un studiu privind rețelele de transport și stocare a CO2.

Cea mai mare parte a finanțării va merge către proiectul de interconectare EuroAsia, în valoare de 657 de milioane de euro, pentru a sprijini prima interconectare între Cipru și rețeaua europeană.

Detalii privind alte proiecte din Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia sunt disponibile aici.

Ultimele luni ne-au reamintit cât de crucială este o piață europeană a energiei bine integrată pentru a asigura o energie la prețuri accesibile și securitatea aprovizionării, precum și tranziția către o energie curată. Deși am făcut progrese remarcabile în ultimul deceniu în ceea ce privește o mai bună conectare a pieței noastre, se poate și trebuie făcut mai mult. Aș dori să evidențiez în special interconectorul EuroAsia, care va pune capăt izolării energetice a Ciprului și îl va lega de restul Europei“, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson.

O infrastructură energetică bine integrată este necesară pentru tranziția energetică, facilitând integrarea surselor regenerabile de energie, sporind securitatea aprovizionării și contribuind la menținerea accesibilității energetice.

Asistența financiară oferită în cadrul MIE Energie are ca scop sprijinirea Green Deal pentru Europa. Apelul din septembrie 2021 marchează ultimul apel MIE în cadrul celei de-a 4-a liste PIC; apelurile ulterioare vor finanța proiecte din cea de-a 5-a listă PIC.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Franța va primi încă 7,4 mld. de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență grație ”progresului rapid” în implementarea PNRR

Published

on

© European Union, 2021

Comisia Europeană a aprobat miercuri o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a Franței pentru subvenții în valoare de 7,4 miliarde de euro în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), instrumentul-cheie care reprezintă nucleul NextGenerationEU.

La 26 noiembrie 2021, Franța a prezentat Comisiei o cerere de plată bazată pe îndeplinirea celor 38 de etape și obiective selectate în decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă. Acestea acoperă reformele în domeniile finanțelor publice, locuințelor, mobilității, asigurărilor de șomaj, competențelor și sănătății, precum și al sistemului de audit și control al Franței pentru punerea în aplicare a MRR. Mai multe obiective se referă, de asemenea, la investiții majore în domeniul renovării energetice a clădirilor, al decarbonizării industriei, al vehiculelor nepoluante, al cercetării, al ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și al educației.

Odată cu cererea lor, autoritățile franceze au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care să demonstreze îndeplinirea celor 38 de etape și obiective. Comisia a evaluat în detaliu aceste informații înainte de a prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

Am plăcerea de a anunța vești bune pentru Franța. Considerăm că Franța a făcut un pas important în direcția primirii unei plăți importante din planul nostru de redresare NextGenerationEU. După ce statele membre vor da, de asemenea, undă verde, vom plăti Franței 7,4 miliarde de euro, în cadrul NextGenerationEU. Franța a înregistrat într-adevăr progrese rapide în punerea în aplicare a planului său de redresare, prin reforme cruciale și investiții ambițioase în renovarea energetică, inovare și ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Acesta este începutul unui succes făcut în Franța și susținut de Europa”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Planul francez de redresare și reziliență include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă structurate pe nouă componente tematice. Planul va fi sprijinit de granturi în valoare de 39,4 miliarde EUR, din care 13 % (5,1 miliarde EUR) au fost plătite Franței sub formă de prefinanțare la 19 august 2021.

Plățile în cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de punerea în aplicare de către statele membre a investițiilor și reformelor descrise în planurile lor respective de redresare și reziliență.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE sesizează Organizația Mondială a Comerțului în cazul restricțiilor comerciale impuse de China Lituaniei

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană s-a adresat astăzi, 27 ianuarie, Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) împotriva Republicii Populare Chineze pentru practicile comerciale discriminatorii ale acesteia față de Lituania, litigiu care afectează și alte exporturi de pe piața unică europeană.

„Aceste acțiuni, care par a fi discriminatorii și ilegale în conformitate cu normele OMC, dăunează exportatorilor atât din Lituania, cât și din alte părți ale UE. Întrucât încercările de soluționare bilaterală a acestei probleme au eșuat, UE a recurs la inițierea procedurilor de soluționare a litigiilor împotriva Chinei. Consultările OMC inițiate astăzi reprezintă primul pas în acest proces”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

Vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat: „Lansarea unei proceduri în cadrul OMC nu este un pas pe care îl luăm cu ușurință. Cu toate acestea, după încercări repetate și eșuate de a rezolva această problemă pe cale bilaterală, nu vedem altă cale de urmat decât să solicităm consultări cu China în cadrul OMC pentru soluționarea litigiilor. UE este hotărâtă să acționeze în mod unitar și să acționeze rapid împotriva măsurilor care încalcă normele OMC și care amenință integritatea pieței noastre unice. În paralel, ne continuăm eforturile diplomatice pentru a detensiona situația.”

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a acumulat dovezi privind diferitele tipuri de restricții chinezești. Printre acestea se numără refuzul de a vămui bunurile lituaniene, respingerea cererilor de import din Lituania și presiunile exercitate asupra societăților din UE care își desfășoară activitatea în alte state membre ale UE pentru a elimina inputurile lituaniene din lanțurile lor de aprovizionare atunci când exportă în China.


Începând din decembrie 2021, și fără a informa UE sau autoritățile lituaniene, China a început să restricționeze puternic sau să blocheze de facto importurile din Lituania și exporturile către Lituania. Comisia a abordat în mod repetat această chestiune cu autoritățile chineze.

Prima etapă în cadrul procedurilor de soluționare a litigiilor din cadrul OMC este “cererea de consultări”, în cadrul căreia UE solicită în mod oficial Chinei mai multe informații cu privire la măsurile sale în vederea găsirii unei soluții satisfăcătoare. În cazul în care aceste consultări nu conduc la un rezultat pozitiv în termen de 60 de zile, UE poate solicita instituirea unui grup special care să se pronunțe în această privință.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA36 seconds ago

Pactul Verde European: UE investește încă un miliard de euro în infrastructura energetică

INTERNAȚIONAL26 mins ago

Vladimir Putin a discutat cu liderii de afaceri italieni din industria energetică, chiar dacă Guvernul de la Roma s-a opus: Grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom pe termen lung

ROMÂNIA28 mins ago

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, MAE reiterează angajamentul său pentru prevenirea și sancționarea antisemitismului

U.E.33 mins ago

UE ridică ”perdeaua de fum a minciunilor despre Ucraina”: Rusia o acuză în mod absurd că își atacă propriul teritoriu

ROMÂNIA37 mins ago

Nicolae Ciucă condamnă “presiunile și amenințările” Rusiei la întâlnirea cu ministrul francez al apărării, aflat la prima vizită într-un stat UE de la începutul președinției franceze a Consiliului UE

CHINA1 hour ago

Antony Blinken a discutat cu omologul chinez Wang Yi despre efectele economice și de securitate globale ale unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Canada anunță că va trimite echipamente neletale Ucrainei și va ajuta Kievul să contracareze atacurile cibernetice: Vom oferi sprijin continuu

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă respinge cu fermitate încercările de intimidare a jurnaliștilor: Sunt de neacceptat așa-zise liste cu “redacții toxice”

CONSILIUL UE2 hours ago

Ministrul francez al apărării, la București: Nu ne vom abandona niciodată aliații. O misiune de experți sosește în România pentru a studia posibila desfășurare militară a Franței sub egida NATO

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Franța va primi încă 7,4 mld. de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență grație ”progresului rapid” în implementarea PNRR

NATO21 hours ago

Klaus Iohannis: Planificarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei este accelerată. România se pregătește să gestioneze efectele situației de securitate

NATO22 hours ago

Klaus Iohannis: România are un dialog permanent cu NATO, SUA, UE și OSCE. Acțiunile Rusiei încearcă să modifice în mod inacceptabil arhitectura europeană de securitate

NATO22 hours ago

Klaus Iohannis: Suntem gata să găzduim o prezență NATO crescută pe teritoriul României. Suntem în contact cu SUA și Franța în acest sens

NATO22 hours ago

Klaus Iohannis: CSAT a adoptat un plan de măsuri ca România să fie pregătită pentru orice scenariu. Ca membru al NATO, ne bucurăm de toate garanțiile de securitate

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda7 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

Advertisement

Team2Share

Trending