Connect with us

EVENIMENTE

Comisarul european Vytenis Andriukaitis vine la București pentru un dialog cu cetățenii privind viitorul UE. Evenimentul, LIVE VIDEO&TEXT pe CaleaEuropeana.ro (19 octombrie, ora 17:00)

Published

on

Viitorul Uniunii Europene și teme legate de sănătate și siguranța alimentară la nivel european au fost dezbătute în cadrul unui dialogul cu cetățenii pe care comisarul european Vytenis Andriukaitis l-a avut la București, în data de 19 octombrie, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Evenimentul a început de la ora 17:00 și a avut loc în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București (Splaiul Independenței, nr. 169, intrare Amfiteatru).

Dialogul cu cetățenii al comisarului european a fost transmis LIVE VIDEO&TEXT de CaleaEuropeana.ro, atât pe www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina sa de Facebook.

LIVE TEXT

Comisarul european, Vytenis Andriukaitis, despre rezultatul votului după întrebarea ” Considerați că vocea voastră este auzită?” . Cred că este o mare provocare pentru că mă aflu în România a doua oară iar acesta este al doilea dialog al cetățenilor. Este foarte dificili să combați factorii comportamentali, fumatul, consumul de băuturi alcoolice. Trebuie să înțelegeți că vocea voastră este auzită pentru că aveți aomeni minunați la Bruxelles. Corina Crețu, de exemplu, Adina Vălean, șefa comisiei de dezvoltare a mediului.

Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Cred că acest rezultat al votului este mai mult sau mai puțin aproapte de realitate. Poate ca individualitate avem o problemă. 

Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor europene. Pot spune cu fermitate că România este auzită la nivelul Comisiei Europene. 

Despre diminuarea discrepanței între România și celelalte state europene.

Comiarul european. Aș dori să spun că există difernețe. trebuei să creăm o punte între zonele mai puțin dezvoltate și cele mai dezvotlate pentru că există inegaltiate socială. Știți că în UE sunt peste 100 de milioane de oameni care trăiesc în sărăcie. Este o mare problemă pentru toți, mai ales ca urmare a crizei economice. Acum cifrele macroeconomice se îmbunătățesc, dar trebuie să discutăm detaliat. Vă pot explica ce înseamnă folosirea acestor instrumente la nivel rural. Ne punem întrebarea de ce trebuie să vorbim despre Europa socială?

Ne este greu să observăm nedreptăți sociale. Din cauza multor probleme, diferențelor de salarii. Discutarea acestor probleme este soluția de a reduce aceste diferențe.

Florian Bodog. Nu beneficiem de același tip de tratament pentru că nu sunt înregistrate în România, iar cele care sunt înregistrate pleacă la export. Infrastructura din sănătate este învechită, chiar dacă avem medici bine pregătiți. Putem folosi intrumentele europene, fondurile europene. Pentru acest lucru am colaborat foarte strâns cu Ministerul Fondurilor Europene. Este foarte adevărat că bugetul de stat suportă foarte mult. 

Marius Nica. Reducerea declajelor nu este un lucru ușor. În sectorul de sănătate a fost o luptă acerba pentru aceste fonduri. 

Despre alocarea mai multor bani pentru statele sărace.

Comisarul european. Avem nevoie de bani pentru toate sectoarele. Dacă examinăm bugetul UE, putem să vedem și bugetele naționale. Știți că se vorbește de ocntrabandă cu țigarete. Toate statele din UE sunt încradate în grupul donatorilor și în grupul celor care primesc. Donatorii vor spune că vor dori mai mult. De ce avem nevoie de fonduri de coeziune, structurale europene? Știm că trebuie să sprijinim statele mai sărace pentru a ajunge la convergența cu celelalte state mai dezvoltate. Mi-ar plăcea să existe accize mai mari asupra alcoolului și tutunului. Nu este însă ușor să procedăm și așa. Trebuie să discutăm împreună aceste chestiuni. În acest caz este foate important că suntem într-o poziției ciudată. Marea Britanie a decis să părăsească UE, lucru care duce la o scădere cu 10.7% a bugetului Uniunii. 

După cum știți, Jean-Claude juncker a spus că România și Bulgaria ar trebui să fie în Schengen. Asta înseamnă că vocea dumneavoastră este auzită. 

Marius Nica. Au existat anumite situații cand România nu a discutat de pe picior de egalitate. Atunci când ești o țară puternică, negociezi de pe o poziție de forță. Alocarea ofndurilor se face după reguli prestabilite pe care toate statele le respectă. 

Comisarul european. Cine a gestionat fondurile regionale europene? Doamna comisar european Corina Crețu. Cine a răspuns de PAC? Tot România. Cred că situația este ușor ciudată. Nu faceți o separare între Bruxelles și ne-Burxelles. Suntem toți pe aceeași corabie. Vă rog să nu creați aceste spărturi artificiale între Bruxelles și statele membre pentru că voacea dumneavoastră este auzită la Bruxelles. Există o singură cale de a fi european, că suntem cu toții răspunzători. 

Despre dublul standard privind alimentele și noutățile pe care le are Comsia Europeană. 

Comisarul european. Eu nu sunt de acord cu acest dublu standard. Acest tip de calitate, duală, este foarte complicat. Intră foarte multe chestiuni în discuție. Am cerut statelor să facă o evaluare și am oferit fonduri, însă numai 8 au prezentat rezultatele. Trebuie să avem o metodologie comună care să fie aplicată în toate statele membre. Alimentele cu o calitate îndoielnică afectează sănătatea oamenilor. Trebuie să încurajăm statele să își folosească instrumentele de reglementare. Austria, de exemplu, a spus că în cârnați trebuie să existe 70% carne. 

Trebuie să cerem și organizațiilor de consumatori, să ia cuvântul, să discute. Noi cerem statelor membre să vină cu dovezi. Niciun stat membru nu a spus că un ingredient este nesigur. Dar cum poți scurta lanțul alimentar? Pentru că dacă faci acest lucru, trebuie folosiți conservanți alimentari. 

Florian Bodog. Ca structură a noastră, inspecția urmărește aceste aspecte. Pot spune că, dacă suntem cetățeni europeani, trebuie să avem acces la același tip de produs din punct de vedere calitativ și la același preț.

Despre încercarea României de a introduce peste 50% produse locale, fiind blocată de Comisia Europeană.

Comisarul european. Dacă măsurile nu sunt proporționale, înseamnă că sunt împotriva competiției. Nicio țară nu are dreptul să scadă concurența pe piață. Nu este vorba despre birocrații de la Bruxelles. România produce mâncare bună pe care dumneavoastră o puteți vinde Lituaniei. Numai că trebuie să convenim asupra unor standarde comune alimentare. Vreau să vă atrag atenția asupra scandalului privind fibronilul, un pesticid care nu poate fi folosit. Totuși, anumite persoane le-au folosit iar ouăle au fost contaminate. Nu înseamnă că birocrații fac asta. Sunt controale. 

Despre viitorul UE în contextul Brexit. 

Comisarul european. Eu nu sunt cetățean al Regatului Unit și nu vă pot explica de ce au votat așa. Este dureros. Aș dori să le spun celor din Regatul Unit: gândiți-vă cât de grea este situația de astăzi. Să construim poduri noi. Criza ucraineană este foarte dureroasă pentru noi. Din păcate, o parte a societății a luat această hotărâre. Este foarte simplu să se arunce gaz pe foc, dar este foate greu să se stingă. Îmi place ideea construirii unei noi convenții europene. Avem multe dezbateri în Paralamentul European, până în 2018 când au loc noi alegeri. 

Despre lista de medicamente esențiale care este extrasă din legislația românească. 

Comisar european. Avem tratatul de la Lisabona care consfințește asistența medicală. UE nu poate interveni în fixarea prețurilor la nivel de țară. Când vorbim despre produse farmaceutice și prețuri, industria de restort are o piața de desfacere peste tot în lume. 

Despre cum poate ajuta CE să scăpăm de corupția din sistemul sanitar. 

Comisar european. Știu că România are de mulți ani un program anticorpuție. Trebuie să folosiți diferite instrumente. Corupția este, din păcate, peste tot în lume. Dar nivelul de corupție este mai mare sau mai mic. Purtăm discuții, dezbateri. Guvernul României a înțeles foarte bine această temă. În vremea mea, existau studenți care au început această acțiune, cu mâinile curate. 

Marius Nica. A afectat și fondurile europene. Neexistând aceste mecanisme de verificare și control am fost vulnerabili. Dacă am fi fost mai inteligenți, România ar fi putut absorbi aproape de 100%. 

Florin Bodog. Fiecare spital are implementară politica de a preveni plata informală. Am început să luăm măsuri pentru a preveni aceste aspecte. Organizăm proceduri de licitație la nivel național. Avem în plan ca toate procedurile de achiziționare să se centralizeze la nivelul ministerului. La absolut toate toate procedurile am simulat o procedură de licitație pentru ca toată lumea să vină să facă comentarii. 

Despre permiterea utilizării de pesticid. 

Comisar european. Există derogări. Există fotografii luate de pe teren. Reglementările permit să se facă astfel de derogări. Comisia a început să interzică trei neonicotinoide. Nu toate pesticidele sunt periculoase. Știu că dacă folosesc penicilină pot apărea efecte adverse. Se reglemntează calitatea, cantitatea. 

Așteptăm în ceea ce privește glifosatul ce spune majoritatea calificată. Știu că oamenii de știință au făcut analize pe glifosat. 

Despre o posibilă strategie pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor, având în vedere că peste 70% sunt provocare de o alimentație proastă. 

Florian Bodog. Avem un capitol de prevenție în noua lege. 

Cuvânt de încheiere 

Marius Nica. Genul acesta de dezbateri este foarte important și și mass media joacă un rol foarte important. 

Comisarul european. Să continuăm dialogurile. 

Cei interesați să ia parte la eveniment o pot face prin completarea formularului de înscriere, până cel târziu în data de 19 octombrie 2017, ora 12:00. 

De asemenea, participarea la dialog se poate face și prin dezbatere on-line, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #EUdialogues și #FutureOfEurope.

Dialogul cu cetățenii este, astfel, cel de-al optulea eveniment de acest tip organizat în România în acest an după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb, și la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

Bucharest Forum 2021 marchează o dublă aniversare avându-l ca invitat special pe secretarul general al NATO: 10 ani de la organizarea primei ediții și 15 ani de la fondarea Institutului Aspen România

Published

on

© Aspen Institute Romania

Bucharest Forum 2021, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, reunește între 9-10 decembrie, într-un format hibrid (Palatul Parlamentului & online), peste 100 de oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, experți și jurnaliști de prestigiu din Europa, Asia și America, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din București al German Marshall Fund of the US, ediția din acest an se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Camera Deputaților și Reprezentanța Comisiei Europene în România, în calitate de parteneri instituționali.

Invitatul special al ediției din acest an este Jens Stoltenberg, secretar general al NATO. În seara zilei de 8 decembrie, Stoltenberg va lua parte la Gala Aspen pentru Leadership, unde i se va decerna premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori”. Sub conducerea lui Stoltenberg, NATO s-a confruntat cu provocări sporite în domeniul securității, implementând cea mai importantă consolidare a apărării sale colective de după Războiul Rece. Demonstrând calitățile unui model de leadership autentic, Jens Stoltenberg a contribuit la amplificarea sentimentului de solidaritate dintre Aliați, conducând Alianța cu mesajul că unitatea este cel mai important atu al acesteia. Premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” se acordă în fiecare an de către Institutul Aspen România unui lider din sectorul public sau unei organizații internaționale care a excelat în domeniul său de activitate, sprijinind și promovând constant valorile unui model de leadership de excelență (mai multe detalii despre eveniment aici).

© Aspen Institute Romania

A doua zi, pe 9 decembrie dimineața, domnul Stoltenberg va deschide ediția aniversară a Bucharest Forum, alături de Nicolae-Ionel Ciucă – Prim-ministru, Guvernul României, Maroš Šefčovič – Vicepreședinte pentru Relații interinstituționale și prospective, Comisia Europeană, Mircea Geoană – Secretar General Adjunct, NATO, Adina Vălean – Comisar European pentru Transporturi, Cristian Bușoi – Președinte Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Mario Monti – Președinte Comisia Pan-Europeană pentru Sănătate și Dezvoltare Durabilă, Biroul regional OMS pentru Europa & fost Prim-ministru al Italiei,  Mark Davis– Director general pentru România și Bulgaria, BERD, Christian Kettel Thomsen – Vicepreședinte, Banca Europeană de Investiții, Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externe, Guvernul României, Vasile Dîncu – Ministrul Apărării Naționale, Guvernul României, Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Guvernul României, Florin Spătaru – Ministrul Economiei, Guvernul României, David McAllister – Președinte Comisia pentru Afaceri Externe, Parlamentul European, Dragoș Tudorache– Președinte Comisia specială pentru Inteligența Artificială în Era Digitală, Parlamentul European,Cecilia Bonefeld-Dahl – Director general, DIGITALEUROPE, Miguel Berger – Secretar de Stat, Ministerul german de Externe, Olga Algayerova – Secretar executiv al Comisiei Economice pentru Europa, Organizația Națiunilor Unite, Sabin Sărmaș – Președinte Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Camera Deputaților, Steven van Groningen – Președinte & CEO, Raiffeisen Bank, Bogdan Putinică – General Manager, Microsoft, Daniel Dines – Co-fondator & CEO, UiPath, Vivian Salama – Reporter pe Securitate Națională, The Wall Street Journal, Keith Krach – Președinte, Purdue Center for Tech Diplomacy, fost sub-secretar de stat SUA și CEO, DocuSign & Ariba, Achilleas Kanaris – CEO, Vodafone Romînia, Bogdan Putinică – General Manager, Microsoft România, Mihai Ivașcu – CEO & Co-fondator, Modex, Carlo Pignoloni – CEO & Country Manager, Enel România, Sergiu Manea – CEO & Președinte al Comitetului Executiv, BCR.

Cea de-a 10 ediție a Bucharest Forum invită la o analiză profundă și pe termen lung asupra implicațiilor și efectelor competiției între marile puteri în domenii precum tehnologie, securitate, economie și valori umane și societale. Oficiali cu experiență și strategi reputați vor discuta despre ultimele evoluții și strategiile viitoare pentru a progresa, sau cel puțin a limita amenințările la adresa progresului și dezvoltării.

În special, evenimentul va aborda cele două revoluții, digitală şi verde, care vor determina câștigătorii și învinșii competiției geopolitice actuale. Modelele economice din întreaga lume vor trebui să răspundă unor obiective climatice din ce în ce mai ambițioase pentru a rămâne competitive și sustenabile și numai acele state și societăți capabile să se adapteze la această nouă paradigmă vor avea influență pe scena mondială. În același timp, tranziția digitală și inovațiile tehnologice remodelează industrii și perturbă modelele de operare existente. Viitorul va aparține celor capabili să integreze în modelele lor economice noi tendințe în domeniile automatizării, inteligenţei artificiale, schimbului de date și soluțiilor de e-guvernare.  Un alt subiect crucial va fi reziliența, care a devenit noul cuvânt cheie al lumii post-pandemie. Evenimentul va analiza metode de îmbunătățire a rezilienţei societăților democratice în fața unei varietăți de provocări militare şi non-militare.

Totodată, cu ocazia aniversării a 15 ani de la fondarea Institutului Aspen România, va avea loc lansarea Aspen Romanian Global Innovation Network (ARGIN). Inițiativa urmărește să pună în legătură campionii români ai inovației care trăiesc în străinătate și care doresc să ofere îndrumări strategice și sprijin antreprenorilor locali și constructorilor de ecosisteme, pentru a ajuta la formarea următoarei generații de lideri în inovare din țară.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment și lista completă a speakerilor, consultați agenda:https://aspeninstitute.ro/event/bucharest-forum-2021/

În vederea acreditării la acest eveniment, vă rugăm să ne transmiteți un e-mail la adresa press@aspeninstitute.ro.

Bucharest Forum 2021 se bucură de sprijinul a numeroși parteneri:

  • Knowledge Partners: The Aspen Institute, Institut Aspen France, Aspen Ananta Centre India, EY Romania, Purdue Center for Tech Diplomacy
  • Parteneri principali: Vodafone, Microsoft, Mastercard, UiPath, Modex, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank Romania, Enel
  • Parteneri: OMV Petrom, Banca Transilvania, MOL, Rompetrol, Neolife, SOCAR, Reveal Marketing Research
  • Parteneri Media: AGERPRES, CaleaEuropeana.ro

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Mike Bezos, Yo-Yo Ma, Laura Lauder, Paul Anderson, Mircea Geoană, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Javier Solana.

German Marshall Fund of the US are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

Continue Reading

EVENIMENTE

LSE IDEAS a organizat împreună cu New Strategy Center, Elcano Institute și NUPI, evenimentul online dedicat noului Concept Strategic al NATO

Published

on

© NSC

LSE IDEAS (Marea Britanie) a organizat împreună cu New Strategy Center, Elcano Institute (Spain), Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI) un eveniment online dedicat noului Concept Strategic al NATO, într-un context marcat de multiple provocări pentru Alianța Nord-Atlantică, se arată în comunicatul oficial.

Dezbaterea a pus accent pe nevoia unei abordări unitare și integrate a amenințărilor ce vizează regiuni vitale pentru securitatea NATO, începând de la zona arctică, apoi Flancul Estic de la Marea Baltică la Marea Neagră și Mediterana de Est, precum și Flancul Sudic. Noul concept strategic trebuie să reflecte o asemenea abordare, pentru a face față eficient multiplelor provocări clasice și mai ales de tip hibrid.

Dezbaterea a fost moderată de Dr. Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert New Strategy Center, și i-a avut pe ca speakeri ambasadorul Cristian Diaconescu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, Tom McKane, Senior Visiting Fellow, LSE IDEAS, Dr. Karsten Friis, Coordonatorul grupului de cercetare în apărare și securitate, NUPI, Peter Watkins, Visiting Senior Fellow, LSE IDEAS și Dr. Charles Powell, Directorul Elcano.

Discuțiile au vizat și modul în care NATO și UE vor trebui să coopereze, evoluția relației transatlantice în contextul unor unor subiecte care au generat opinii divergente, cum ar fi acordul AUKUS sau proiectul european de autonomie strategică.
În plus, discuția a abordat și locul pe care îl are reziliența în sarcinile de bază ale Alianței, modul în care eforturile de autonomie strategică europeană pot fi armonizate cu misiunile NATO și ce atitudine trebuie să aibă Alianța față de Rusia sau China.

Citiți și: New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Published

on

New Strategy Center organizează 5 dezbateri online în perioada 9-20 decembrie 2021, pentru a marca un moment cu un impact uriaș la nivel internațional, 30 de ani de la dispariția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În seara zilei 25 decembrie 1991, liderul sovietic Mihail Gorbaciov demisiona din funcția de Președinte al URSS iar Uniunea Sovietică înceta să mai existe, la 69 de ani de la constituirea sa.

Cu această ocazie lua sfârșit competiția acerbă dintre SUA și URSS, dintre capitalism și comunism, încheindu-se astfel Războiului Rece, prin ieșirea de pe scena mondială a Uniunii Sovietice. Acest eveniment istoric a schimbat destinul statelor europene ce au aparținut lagărului comunist, astăzi acestea devenind parte a NATO și UE. Fostele republici sovietice au avut un destin diferit, de la state ce aparțin acum spațiului euro-atlantic, așa cum sunt statele baltice, la state care încă luptă să iasă de pe orbita de influență a Moscovei, uneori cu prețul unui conflict deschis, așa cum s-a întâmplat cu Georgia și Ucraina, până la state care sunt parte a sistemului de alianțe politico-militare ale Federației Ruse, precum Armenia, Kirghizia sau Tadjikistan. Impactul destrămării URSS continuă să fie resimțit și astăzi de țările din regiune.

Dezbaterile NSC vor aborda momentul istoric al destrămării URSS și efectele imediate și pe termen lung, evaluările și percepția din acel moment din Statele Unite, apoi din Europa de Vest, din state ale fostului Tratat de la Varșovia, apoi din Rusia. Ultimul panel va fi dedicat unei analize a modului în care spațiul post-sovietic a evoluat, fiind avute în vedere statele baltice, Republica Moldova și Armenia, state cu evoluții și parcurs istoric diferite.

Această serie se adresează nu doar mediului instituțional și academic, ci mai ales tinerilor preocupați de istorie, relații internaționale și politici de securitate. În acest fel, New Strategy Center își propune să contribuie la dezvoltarea culturii de securitate din România, ajutând liderii de peste 20 de ani ai țării noastre să înțeleagă efectele și consecințele unui moment cu adevărat istoric.

Cele cinci conferințe online vor avea un caracter public și vor fi transmise live de Calea Europeană, partener media al acestei serii de dezbateri, precum și pagina oficială de Facebook și pe site-ul New Strategy Center.

1. The Fall of the USSR and the End of the Bipolar World

În data de 9 decembrie 2021, între orele 16:00 – 17:30, va avea loc prima dezbatere din seria dedicată dispariției Uniunii Sovietice, avându-se în vedere impactul asupra SUA. Intitulată „The Fall of the USSR and the End of the Bipolar World”, această conferință va beneficia de expertiza unor reputați speakeri americani: Dr. Russell Berman, profesor la Stanford University, ambasadorul Victor Jackovich, primul ambasador al SUA in Bosnia si Herzegovina, si fost ambasador in Slovenia, și Dr. Phil Petersen, Președinte al Centre of New Generation Warfare, SUA. Moderator al evenimentului va fi Gl. mr. (Rez.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.

2. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on Western Europe

A doua dezbatere din seria organizată de New Strategy Center va avea loc în data de 13 decembrie, între orele 16:00 – 17.30. Discuția va avea în vedere percepția Europei Occidentale asupra acestui eveniment istoric, participanți la această dezbatere fiind Dr. Christopher Coker, Director London School of Economics IDEAS, Marea Britanie, dl. Jean-Christophe Bas, fondator al think-tank-ului Global Compass, Franța, și Generalul (Rez.) Vincenzo Camporini, Scientific Advisor al Institului de Afaceri Internaționale – IAI, Italia. Moderator al discuției va fi Ambasadorul (Rez.) Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.

3. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Consequences for Russia

Cum au trăit rușii disoluția URSS, ce speranțe și-au pus în evoluția propriului stat și cum s-a ajuns ca actualul lider rus de la Kremlin, Vladimir Putin, să considere că „dispariția URSS a fost cel mai mare cataclism geopolitic al secolului XX” vom afla de la Dr. Andrei Illarionov, un eminent economist rus, fost consilier pe probleme economice al președintelui Putin între 2000-2005., în prezent Senior Fellow în cadrul Center of Security Policy, Washington DC, SUA. Dezbaterea va avea loc în data de 15 decembrie, între orele 16:00 – 17:30, și va fi moderată de ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al New Strategy Center.

4. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Former States of the Communist Camp

În data de 17 decembrie, între orele 16:00 – 17:30, cea de-a patra dezbatere va evalua percepția din fostele statele comuniste ale Tratatului de la Varșovia asupra momentului dispariției Uniunii Sovietice. Cum vedeau românii, bulgarii sau polonezii evenimentele de la Moscova din 1991 vom afla dintr-o discuție moderată de Dr. Dan Dungaciu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, care îi va avea alături pe. ambasadoarea Elena Poptodorova, vicepreședinte al Atlantic Club, Bulgaria, fost ambasador al Bulgariei în SUA, ambasadorul Sergiu Celac, Președintele de Onoare al NSC și primul ministru de externe al României de după căderea regimului comunist de la București, și Dr. Przemysław Żurawski vel Grajewski, consilier al ministrului Aafacerilor Externe din Polonia si membru al Consiliului Consultativ al Centrului pentru Studii Estice – OSW din Polonia.

5. 30 Years Since the Dissolution of the USSR. The Impact on the Post-Soviet Space

Ultima conferință din seria „30 Years Since the Dissolution of the USSR” va avea loc în 20 decembrie, între orele 16:00 – 17:30. Vom vedea cum au perceput oamenii din unele foste republicii sovietice momentul puciului de la Moscova din august 1991, ultimele încercări de salvare a Uniunii Sovietice de către Gorbaciov, dispariția URSS , dar și cum au evoluat, unele atât de diferit, fostele membre ale colosului sovietic. Despre ștergerea identității naționale în încercarea de a fonda un om nou sovietic și despre cum s-au răzbunat națiunile componente ale URSS, despre apariția conflictelor înghețate și încercările Moscovei de a-și menține sfera de influența cu orice preț vom afla de la dl. Raivo Vare, fost ministrul al Transporturilor si Comunicatiilor din Estonia in perioada 1990-1992, dl. Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, Dr. Alexander Iskandaryan, Director al Caucasus Institute, Armenia. Evenimentul va fi moderat de dl. George Scutaru, Director General al New Strategy Center.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Angela Merkel, un cancelar creștin-democrat care a condus Germania cu determinare și fermitate

U.E.27 mins ago

IMAGINEA ZILEI în Europa. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel i-a predat ștafeta lui Olaf Scholz și se retrage din politică

CHINA41 mins ago

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană oferă acces deschis la soluțiile sale de software în beneficiul întreprinderilor, al inovatorilor și al domeniilor de interes public

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.2 hours ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța3 hours ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prin Fondul Social pentru Climă trebuie să finanțăm infrastructura de transport pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

SUA6 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending