Comisarul european Vytenis Andriukaitis vine la București pentru un dialog cu cetățenii privind viitorul UE. Evenimentul, LIVE VIDEO&TEXT pe CaleaEuropeana.ro (19 octombrie, ora 17:00)

Viitorul Uniunii Europene și teme legate de sănătate și siguranța alimentară la nivel european au fost dezbătute în cadrul unui dialogul cu cetățenii pe care comisarul european Vytenis Andriukaitis l-a avut la București, în data de 19 octombrie, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Evenimentul a început de la ora 17:00 și a avut loc în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București (Splaiul Independenței, nr. 169, intrare Amfiteatru).

Dialogul cu cetățenii al comisarului european a fost transmis LIVE VIDEO&TEXT de CaleaEuropeana.ro, atât pe www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina sa de Facebook.

LIVE TEXT

Comisarul european, Vytenis Andriukaitis, despre rezultatul votului după întrebarea ” Considerați că vocea voastră este auzită?” . Cred că este o mare provocare pentru că mă aflu în România a doua oară iar acesta este al doilea dialog al cetățenilor. Este foarte dificili să combați factorii comportamentali, fumatul, consumul de băuturi alcoolice. Trebuie să înțelegeți că vocea voastră este auzită pentru că aveți aomeni minunați la Bruxelles. Corina Crețu, de exemplu, Adina Vălean, șefa comisiei de dezvoltare a mediului.

Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Cred că acest rezultat al votului este mai mult sau mai puțin aproapte de realitate. Poate ca individualitate avem o problemă. 

Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor europene. Pot spune cu fermitate că România este auzită la nivelul Comisiei Europene. 

Despre diminuarea discrepanței între România și celelalte state europene.

Comiarul european. Aș dori să spun că există difernețe. trebuei să creăm o punte între zonele mai puțin dezvoltate și cele mai dezvotlate pentru că există inegaltiate socială. Știți că în UE sunt peste 100 de milioane de oameni care trăiesc în sărăcie. Este o mare problemă pentru toți, mai ales ca urmare a crizei economice. Acum cifrele macroeconomice se îmbunătățesc, dar trebuie să discutăm detaliat. Vă pot explica ce înseamnă folosirea acestor instrumente la nivel rural. Ne punem întrebarea de ce trebuie să vorbim despre Europa socială?

Ne este greu să observăm nedreptăți sociale. Din cauza multor probleme, diferențelor de salarii. Discutarea acestor probleme este soluția de a reduce aceste diferențe.

Florian Bodog. Nu beneficiem de același tip de tratament pentru că nu sunt înregistrate în România, iar cele care sunt înregistrate pleacă la export. Infrastructura din sănătate este învechită, chiar dacă avem medici bine pregătiți. Putem folosi intrumentele europene, fondurile europene. Pentru acest lucru am colaborat foarte strâns cu Ministerul Fondurilor Europene. Este foarte adevărat că bugetul de stat suportă foarte mult. 

Marius Nica. Reducerea declajelor nu este un lucru ușor. În sectorul de sănătate a fost o luptă acerba pentru aceste fonduri. 

Despre alocarea mai multor bani pentru statele sărace.

Comisarul european. Avem nevoie de bani pentru toate sectoarele. Dacă examinăm bugetul UE, putem să vedem și bugetele naționale. Știți că se vorbește de ocntrabandă cu țigarete. Toate statele din UE sunt încradate în grupul donatorilor și în grupul celor care primesc. Donatorii vor spune că vor dori mai mult. De ce avem nevoie de fonduri de coeziune, structurale europene? Știm că trebuie să sprijinim statele mai sărace pentru a ajunge la convergența cu celelalte state mai dezvoltate. Mi-ar plăcea să existe accize mai mari asupra alcoolului și tutunului. Nu este însă ușor să procedăm și așa. Trebuie să discutăm împreună aceste chestiuni. În acest caz este foate important că suntem într-o poziției ciudată. Marea Britanie a decis să părăsească UE, lucru care duce la o scădere cu 10.7% a bugetului Uniunii. 

După cum știți, Jean-Claude juncker a spus că România și Bulgaria ar trebui să fie în Schengen. Asta înseamnă că vocea dumneavoastră este auzită. 

Marius Nica. Au existat anumite situații cand România nu a discutat de pe picior de egalitate. Atunci când ești o țară puternică, negociezi de pe o poziție de forță. Alocarea ofndurilor se face după reguli prestabilite pe care toate statele le respectă. 

Comisarul european. Cine a gestionat fondurile regionale europene? Doamna comisar european Corina Crețu. Cine a răspuns de PAC? Tot România. Cred că situația este ușor ciudată. Nu faceți o separare între Bruxelles și ne-Burxelles. Suntem toți pe aceeași corabie. Vă rog să nu creați aceste spărturi artificiale între Bruxelles și statele membre pentru că voacea dumneavoastră este auzită la Bruxelles. Există o singură cale de a fi european, că suntem cu toții răspunzători. 

Despre dublul standard privind alimentele și noutățile pe care le are Comsia Europeană. 

Comisarul european. Eu nu sunt de acord cu acest dublu standard. Acest tip de calitate, duală, este foarte complicat. Intră foarte multe chestiuni în discuție. Am cerut statelor să facă o evaluare și am oferit fonduri, însă numai 8 au prezentat rezultatele. Trebuie să avem o metodologie comună care să fie aplicată în toate statele membre. Alimentele cu o calitate îndoielnică afectează sănătatea oamenilor. Trebuie să încurajăm statele să își folosească instrumentele de reglementare. Austria, de exemplu, a spus că în cârnați trebuie să existe 70% carne. 

Trebuie să cerem și organizațiilor de consumatori, să ia cuvântul, să discute. Noi cerem statelor membre să vină cu dovezi. Niciun stat membru nu a spus că un ingredient este nesigur. Dar cum poți scurta lanțul alimentar? Pentru că dacă faci acest lucru, trebuie folosiți conservanți alimentari. 

Florian Bodog. Ca structură a noastră, inspecția urmărește aceste aspecte. Pot spune că, dacă suntem cetățeni europeani, trebuie să avem acces la același tip de produs din punct de vedere calitativ și la același preț.

Despre încercarea României de a introduce peste 50% produse locale, fiind blocată de Comisia Europeană.

Comisarul european. Dacă măsurile nu sunt proporționale, înseamnă că sunt împotriva competiției. Nicio țară nu are dreptul să scadă concurența pe piață. Nu este vorba despre birocrații de la Bruxelles. România produce mâncare bună pe care dumneavoastră o puteți vinde Lituaniei. Numai că trebuie să convenim asupra unor standarde comune alimentare. Vreau să vă atrag atenția asupra scandalului privind fibronilul, un pesticid care nu poate fi folosit. Totuși, anumite persoane le-au folosit iar ouăle au fost contaminate. Nu înseamnă că birocrații fac asta. Sunt controale. 

Despre viitorul UE în contextul Brexit. 

Comisarul european. Eu nu sunt cetățean al Regatului Unit și nu vă pot explica de ce au votat așa. Este dureros. Aș dori să le spun celor din Regatul Unit: gândiți-vă cât de grea este situația de astăzi. Să construim poduri noi. Criza ucraineană este foarte dureroasă pentru noi. Din păcate, o parte a societății a luat această hotărâre. Este foarte simplu să se arunce gaz pe foc, dar este foate greu să se stingă. Îmi place ideea construirii unei noi convenții europene. Avem multe dezbateri în Paralamentul European, până în 2018 când au loc noi alegeri. 

Despre lista de medicamente esențiale care este extrasă din legislația românească. 

Comisar european. Avem tratatul de la Lisabona care consfințește asistența medicală. UE nu poate interveni în fixarea prețurilor la nivel de țară. Când vorbim despre produse farmaceutice și prețuri, industria de restort are o piața de desfacere peste tot în lume. 

Despre cum poate ajuta CE să scăpăm de corupția din sistemul sanitar. 

Comisar european. Știu că România are de mulți ani un program anticorpuție. Trebuie să folosiți diferite instrumente. Corupția este, din păcate, peste tot în lume. Dar nivelul de corupție este mai mare sau mai mic. Purtăm discuții, dezbateri. Guvernul României a înțeles foarte bine această temă. În vremea mea, existau studenți care au început această acțiune, cu mâinile curate. 

Marius Nica. A afectat și fondurile europene. Neexistând aceste mecanisme de verificare și control am fost vulnerabili. Dacă am fi fost mai inteligenți, România ar fi putut absorbi aproape de 100%. 

Florin Bodog. Fiecare spital are implementară politica de a preveni plata informală. Am început să luăm măsuri pentru a preveni aceste aspecte. Organizăm proceduri de licitație la nivel național. Avem în plan ca toate procedurile de achiziționare să se centralizeze la nivelul ministerului. La absolut toate toate procedurile am simulat o procedură de licitație pentru ca toată lumea să vină să facă comentarii. 

Despre permiterea utilizării de pesticid. 

Comisar european. Există derogări. Există fotografii luate de pe teren. Reglementările permit să se facă astfel de derogări. Comisia a început să interzică trei neonicotinoide. Nu toate pesticidele sunt periculoase. Știu că dacă folosesc penicilină pot apărea efecte adverse. Se reglemntează calitatea, cantitatea. 

Așteptăm în ceea ce privește glifosatul ce spune majoritatea calificată. Știu că oamenii de știință au făcut analize pe glifosat. 

Despre o posibilă strategie pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor, având în vedere că peste 70% sunt provocare de o alimentație proastă. 

Florian Bodog. Avem un capitol de prevenție în noua lege. 

Cuvânt de încheiere 

Marius Nica. Genul acesta de dezbateri este foarte important și și mass media joacă un rol foarte important. 

Comisarul european. Să continuăm dialogurile. 

Cei interesați să ia parte la eveniment o pot face prin completarea formularului de înscriere, până cel târziu în data de 19 octombrie 2017, ora 12:00. 

De asemenea, participarea la dialog se poate face și prin dezbatere on-line, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #EUdialogues și #FutureOfEurope.

Dialogul cu cetățenii este, astfel, cel de-al optulea eveniment de acest tip organizat în România în acest an după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb, și la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.