Connect with us

Alin Mituța

Comisia CONT din PE a votat trei rapoarte coordonate de Alin Mituța în numele grupului Renew Europe: Vreau ca românii și româncele să fie reprezentați corect în toate instituțiile și agențiile UE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European a votat marți cu o largă majoritate trei rapoarte de descărcare de gestiune pentru care eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS) raportor din partea grupului Renew Europe.

Rapoartele vizează trei organisme europene importante și anume Autoritatea Bancară Europeană, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și Fundația Europeană de Formare.

“În amendamentele pe care le-am depus la cele trei rapoarte, dar și la cele legate de celelalte agenții, am cerut acestora să ajungă rapid la un echilibru geografic și de gen în rândul personalului. Vreau să mă asigur că românii și româncele sunt reprezentați corect în toate instituțiile și agențiile europene”, a afirmat Mituța, într-o postare pe Facebook.

De altfel, la inițiativa lui Alin Mituța, într-o acțiune fără precedent, toți cei 33 de europarlamentari români din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut marți președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene.

Citiți și Alin Mituța, cel mai nou eurodeputat român, anunță că va solicita Serviciului European de Acțiune Externă “să regleze urgent” problema sub-reprezentării românilor în funcții de management

În rapoartele menționate, eurodeputatul USR PLUS a introdus și propuneri ca agențiile să se concentreze și pe colaborarea cu alte organisme europene, pe creșterea digitalizării și a vizibilității acestora, pentru ca activitatea lor să poată fi cunoscută și urmărită mai îndeaproape de către cetățenii care le plătesc funcționarea.

“Important de menționat este că Autoritatea Bancară Europeană s-a confruntat în trecut cu o situație de conflict de interese, prin faptul că nu i-a interzis fostului său director executiv să își asume o funcție în cadrul unui lobby din sectorul financiar. Din păcate, situațiile provocate de activitățile profesionale desfășurate după ocuparea unor funcții publice (fenomenul de revolving doors) constituie o problemă comună multor organe și agenții europene”, a explicat el.

“Sper să văd progrese reale pentru ca astfel de cazuri să fie prevenite pe viitor și de aceea am inclus această problemă și în rapoartele mele dar și în amendamentele pe care le-am depus la viitorul organism european independent de etică, ce va fi creat în curând”, a conchis acesta.

Alin Mituța a devenit membru al Parlamentului European la începutul acestui an, după ce fostul eurodeputat Cristian Ghinea a fost numit ministru al investițiilor și proiectelor europene. În legislativul european, el este membru în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și la Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Alin Mituța

Europarlamentarul Alin Mituța, mesaj de Ziua Europei: UE este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol,  a transmis luni europarlamentarul Alin Mituța, cu ocazia Zilei Europei.

„Un proiect civilizațional cu o forță de atracție așa de mare încât popoare precum ucrainenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru a apăra valorile pe care Uniunea le reprezintă și pentru a face parte din el”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Mai mult, Alin Mituța a organizat la București, pentru Ziua Europei, un flashmob în care „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii din care și noi facem parte cu mândrie de 15 ani și un cântec al păcii, are parte de o interpretare inedită de rock-simfonic, prin participarea artiștilor de la Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra și a chitaristului formației Phoenix, Cristi Gram.

„Sper să fie un moment pe care să-l primiți cu bucurie și să-l trimiteți mai departe către alți europeni, ca un cadou dinspre România. La mulți ani, Europa!”, a conchis europarlamentarul. 

Astăzi se împlinesc 72 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța cere reprezentarea geografică echilibrată în instituțiile europene: Am atras atenția asupra acestei probleme în 6 dosare pe care PE le-a adoptat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Subreprezentarea românilor mai ales în funcții de conducere, „ne costă” în termeni de influență și afectează experiența și cunoașterea instituțiilor europene pe teme importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, a transmis joi europarlamentarul Alin Mituța. 

„De la începutul mandatului meu în Parlamentul European am luptat pentru o reprezentare corectă a românilor și a est-europenilor în instituțiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Alin Mituța a dat exemplul Serviciului European de Acțiune Externă, unde doar 4 funcții de management au fost ocupate de români în 2020, dintr-un total de 267 (deci 1.5%), „în condițiile în care România este al șaselea membru ca mărime (4.3% din populația UE)”.

„Mai mult, niciun român nu este director general în Comisia Europeană sau Parlamentul European, deși au trecut 17 ani de la aderare și există deja mulți români foarte bine pregătiți în instituții care ar putea ocupa această funcție, cea mai înaltă din punct de vedere administrativ”, a continuat europarlamentarul. 

În calitate de raportor din partea Renew Europe, Alin Mituța a atras atenția asupra acestei probleme persistente în cele 6 dosare privind descărcările bugetare – „acestea sunt decizii prin care Parlamentul European verifică dacă fondurile publice și resursele umane au fost corect folosite în aceste instituții”.

„Cele șase dosare au fost adoptate ieri în plenul Parlamentului European și mă bucur că am reușit să introduc în textul lor cerințe ferme din partea Parlamentului privind reprezentarea geografică echilibrată, care va ajuta românii și est-europenii”, a explicat eurodeputatul. 

Potrivit acestuia, legislația europeană prevede că proporția personalului trebuie să fie corelată cu mărimea populației statelor membre, respectând, bineînțeles, criteriul competenței. Alin Mituța a precizat că va insista în continuare ca instituțiile europene să respecte acest echilibru geografic, fără a face niciun rabat de la competență.

„Cele 6 dosare pe care le-am coordonat în numele Renew Europe fac referire la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare și Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă și au fost toate adoptate”, a conchis eurodeputatul. 

Continue Reading

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Facebook

CHINA42 mins ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA49 mins ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA3 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi4 hours ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending