Connect with us

MEDIU

Comisia ENVI din Parlamentul European, condusă de Adina Vălean (PNL, PPE), discută prioritățile președinției austriece la Consiliul UE

Published

on

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI), condusă de eurodeputatul român Adina Vălean (PNL, PPE) a dezbătut marți prioritățile președinției austriece la Consiliul Uniunii Europene. 

Potrivit agendei, europarlamentarii au dezbutăt, începând cu ora 15:30, ora României, programului Președinției Consiliului UE deținută de Austria.  Discuțiile au fost transmise live de Calea Europeană. 

Eurodeputații au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu Beate Hartinger-Klein, Ministrul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului. 

Austria a preluat, din 1 iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, după Bulgaria, fiind ultima ţară din trio-ul de preşedinţii alcătuit din Estonia, Bulgaria şi Austria. România va avea o „preşedinţie din umbră”, întrucât ţara noastră va participa, alături de austrici, la toate negocierile în care este implicată preşedinţia Consiliului, având în vedere ţara noastră va prelua anul viitor acest statut. 

România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

 

 

.

MEDIU

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș: România a atras volumul de 2 miliarde de euro în prima emisiune de obligațiuni verzi. Un real succes

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

La 15 februarie 2024, Ministerul Finanțelor a realizat cea de-a doua tranzacție pe piețele financiare internaționale, prin lansarea a două tranșe de obligațiuni cu maturități de 7 ani și 12 ani, denominate în euro. Tranșa de 12 ani a reprezentat emisiunea inaugurală de obligațiuni verzi a României, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Finanțelor.

Valoarea totală a emisiunii de obligațiuni de 4 miliarde de euro a avut o subscriere finală de peste 14,8 miliarde euro prin participarea unui număr total de peste 250 investitori. Emisiunea a suscitat un interes impresionant din partea investitorilor, ordinele acestora depășind în timpul tranzacției valoarea de 17 miliarde euro.

Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare se numără dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate, creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane.

„Mă bucur că prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri. Emisiunea aceasta are în spate un proces complex, care a implicat elaborarea și evaluarea unui cadru solid pentru finanțarea proiectelor verzi, pentru care vreau să felicit colegii de la Trezorerie. Aș puncta cererea extraordinară din partea mediilor investiționale, marjele de risc de credit obținute care reflectă inclusiv un greenium de 10bps, cât și de calitatea acestor investitori, în jur de 45% din investitorii din tranșa verde fiind investitori responsabili social/cu mandate verzi (ESG). Pe lângă diversificarea bazei de investitori pentru datoria publică, această emisiune este un pas concret în misiunea noastră de a ne atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, dar și de a sprijini proiectele cu impact pozitiv pentru îmbunătățirea calității vieții românilor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Superlativele primei emisiuni de obligațiuni verzi

Maturitatea de 12 ani reprezintă cea mai mare tranșă verde denominată în EUR lansată până acum de către un emitent din piețele emergente (instrumente financiare de datorie ESG). De asemenea, tranzacția reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi denominate în EUR realizată de un emitent din piețele emergente. Nu în ultimul rând, emisiunea a fost cea mai mare tranzacție pe piețele financiare internaționale a României, iar subscrierea finală obținută a fost cea mai mare de până acum pentru țara noastră.

Volumul atras pentru tranșa cu maturitatea de 7 ani este de 2 miliarde EUR, la randament de 5,394% și o rată de dobândă de 5,375% pe an, iar pentru tranșa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras volumul de 2 miliarde EUR, la randament de 5,734% și o rată de dobândă de 5,625% pe an. Fondurile obținute din această emisiune au fost decontate în data de 22 februarie 2024.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut duminică o întrevedere cu reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite, context în care șeful statului a anunțat că România se alătură Angajamentului Global privind Metanul, o inițiativă susținută de Statele Unite și Uniunea Europeană, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.

În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan.

În cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).

Șeful statului a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România.


Citiți și

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională


Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Continue Reading

ENERGIE

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

Published

on

Securitatea energetică a României va creşte prin faptul că ţara noastră s-a alăturat, duminică, Alianţei Solare Internaţionale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat, la evenimentul în cadrul căruia România a aderat la Alianţa Solară Internaţională, că aceasta arată angajamentul ferm al ţării noastre de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie.

Preşedintele şi-a exprimat convingerea că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

“România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare. Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

El a punctat că, până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

Potrivit şefului statului, angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia Uniunii Europene privind energia solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris.

“O ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri. România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii”, a spus şeful statului.

El a menţionat că până în septembrie aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică.

Klaus Iohannis a adăugat că România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Potrivit acestuia, centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclusiv foşti mineri.

“De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a subliniat el.


Citiți și

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie


Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SCHENGEN11 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA12 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ13 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA14 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

NATO15 hours ago

Instrument-prototip de evaluare a percepțiilor sociale privind reziliența societală dezvoltat de echipa de cercetători a Universității București, primit cu mare interes de Grupul de Protecție Civilă al NATO

ROMÂNIA16 hours ago

Colaborare Cluj – Eindhoven în domeniu inovării și IT. Primarul Emil Boc: Fiecare oraș dorește să își consolideze avantaje competitive. În cazul nostru, un avantaj de necontestat este reprezentat de universități

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA14 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending