Connect with us

Victor Negrescu

Comisia Europeană a avizat pozitiv trei scheme de sprijin pentru educație, IMM-uri și digitalizarea întreprinderilor, propuse de europarlamentarul Victor Negrescu

Published

on

© Guvernul României

Trei proiecte-pilot propuse Comisiei Europene de eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) au primit evaluări pozitive la Bruxelles, având șanse de a fi aprobate în cel mai scurt timp. Proiectele sunt gândite ca scheme de sprijin pentru zone greu afectate de criza coronavirus în România – comunitățile sărace cu școli fără acces la educația online, IMM-urile neadaptate încă la noile condiții ale pieței și sectoarele industriale slab digitalizate, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„În România sunt multe comunități și mulți oameni greu loviți de criza ce a dominat aceste luni. Am creat aceste proiecte ca soluții concrete de sprijin pentru trei categorii pe care le consider de importanță vitală pentru societate și economie. Mulți copii au întrerupt total școala, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete în toamna viitoare sau în anii următori – în acest scop am propus Comisiei Europene un proiect-pilot de sprijinire a comunităților dezavantajate, precum zonele rurale sau montane, pentru a avea acces la instrumente necesare procesului de învățământ de la distanță. Nevoile sunt mari și această măsură ar veni în completarea celorlalte proiecte pe care le-am demarat în domeniu alături de parteneri români și europeni – prima tabletă educațională din România, care a început deja să fie distribuită în școli, sau grupul de lucru privind educația la nivelul Parlamentului European”, precizează Victor Negrescu.

Eurodeputatul a fost desemnat și raportor al Comisiei de resort a PE pentru politicile privind educația digitală în Europa.

Proiectul-pilot dedicat IMM-urilor propune crearea unei platforme online de educație antreprenorială, unde companiile să poată găsi resurse pentru a se adapta mai ușor noilor exigențe ale pieței – de exemplu, soluții de finanțare europeană, consultanță gratuită, cursuri, exemple de bune practici, adaptate la specificul fiecărei țări.

„Potrivit estimărilor europene, suntem pe ultimele locuri în UE în ce privește digitalizarea întreprinderilor și doar unul din 10 IMM-uri face vânzări online. Cerințele pieței s-au schimbat brutal și companiile au nevoie de ajutor pentru a supraviețui. O asemenea platformă le-ar oferi suportul necesar, inclusiv prin resurse financiare”, adaugă eurodeputatul social-democrat.

Un alt proiect pilot este destinat sectoarelor industriale unde gradul de digitalizare este insuficient pentru a permite munca de la distanță, urmărind să creeze soluții pentru adaptarea activităților la cerințele perioadei actuale, prin integrarea tehnologiilor digitale. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,6 milioane de euro. Două dintre acestea au primit calificativul A iar unul calificativul B, făcându-le eligibile pentru aprobarea de către Parlamentul European. În urma evaluării pozitive, proiectele urmează să fie introduse ca amendamente în viitorul buget european, urmând să fie aprobate definitiv de către Parlamentul European în luna septembrie.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost, în mandatul anterior, deputatul european cu cele mai multe proiecte pilot aprobate de Uniunea Europeană, cu o valoare totală, după implementare, de aproximativ 60 de milioane de euro.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Raportul meu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European. 26 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, transmite eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Documentul coordonat de Victor Negrescu este un raport complex care prezintă soluții pentru ca educația digitală să nu mai fie un privilegiu, prin care definim ce înseamnă cu adevărat învățământul digitalizat, de la metode și platforme până la protecția datelor și un curriculum adaptat în funcție de vârstă.
Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din PE atenționează că „educația digitală nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat în România”.
„Nu înseamnă să dai o tabletă unui copil sau să faci cursurile prin aplicații gratuite de mesagerie. Ce s-a întâmplat timp de un an în România, când circa 1 milion de copii nu au avut acces la educație, nu a mai avut loc nicăieri în Europa într-o asemenea proporție și nu mai trebuie să se întâmple niciodată. Decidenții din România trebuie să înțeleagă că digitalizarea educației nu se poate fără implicarea profesorilor, elevilor, studenților, părinților, autorităților locale, experților sau societății civile”, spune Negrescu.
În context, el mai atenționează că modul în care se decid alocările din Planul Național de Redresare și Reziliență și cum se definesc proiectele pentru educație riscă să conducă la pierderea acestei oportunități uriașe pentru educație.
„Digitalizarea educației presupune o infrastructură adecvată, dezvoltarea competențelor transversale și digitale, protejarea utilizatorilor, metode, practici și materiale educaționale adaptate”, explică politicianul social-democrat.
Mai departe, Negrescu prezintă câteva din punctele importante obținute în cadrul raportului:
  • solicităm alocarea a minim 10% din instrumentul de redresare și reziliență pentru educație și a 20% pentru transformare digitală;
  • definim educația digitală de calitate și setăm instrumentele pentru aplicarea unor standarde în domeniu: metode, instrumente, platforme, dispozitive, practici, materiale educaționale;
  • fixăm obiectivul accesibilizării pentru toți a educației digitale și combaterea activă a inegalităților și discrepanțelor de orice natură: programe de formare pentru profesori, elevi, studenți și părinți; definim accesul la educația digitală și infrastructura digitală ca fiind un drept universal; solicităm alocarea de resurse financiare suplimentare; menționăm programele care pot sau au avut succes; vorbim de nevoia de adaptare a învățământului tehnic, a educației continue sau a învățământului pentru persoane cu dizabilități; subliniem importanța corelării educației digitale cu grupa de vârstă sau tipul de educație;
  • susținem dezvoltarea unor huburi dedicate educației digitale și a unui dialog permanent cu actorii relevanți din educație pentru a deveni co-creatori ai educației;
  • lansăm proiectul Universității Online Europene, o platformă ce permite digitalizarea învățământului superior;
  • inițiem un proiect privind educația despre inteligența artificială și robotică, cu scopul de a fi accesibil la nivel european;
  • întărim nevoia creșterii competențelor digitale și media și atragem atenția asupra nevoii de a preîntâmpina riscurile existente online;
Prin acest raport, precizează Victor Negrescu, eurodeputații propun întărirea rolul profesorilor, elevilor, studenților, părinților, autorităților locale și societății civile în definirea viitorului educației la nivel european, creând mecanisme active prin care aceștia pot participa și influența politicile și fondurile alocate în domeniu la nivel european.
De asemenea, un aspect obținut prin acest raport a fost întărirea faptului că Uniunea Europeană are o responsabilitate privind educația și că trebuie să aibă competențe pentru a interveni și a sprijini educația digitală de calitate. Eurodeputatul român menționează că pentru prima dată se vorbește de politici educaționale la nivel european și se întărește rolul educației în rapoartele de țară. Acest lucru se traduce prin fonduri europene suplimentare dar și norme și standarde comune.

În cele din urmă, Negrescu informează că le-a propus autorităților din România să luceze împreună în acest sens, „dar ei preferă să facă totul pe picior, fără un calendar clar, fără resurse folosite adecvat, fără metode sau consultări reale”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European susține petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu privind respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a supus astăzi dezbaterilor petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D), realizată cu sprijinul PES activists România și a Partidului Social Democrat, și semnată de circa 50.000 de persoane, privind drepturile lucrătorilor români din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, membrii Comisiei pentru Petiții au susținut în cadrul dezbaterilor propunerile eurodeputatul român privind nevoia ca drepturile lucrătorilor români să fie respectate și au solicitat Comisiei Europene, prezentă la audieri, să întreprindă măsuri ferme pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

”Prin această petiție solicităm, în numele celor afectați de nedreptățile prezentate în cadrul documentului discutat astăzi, sprijinul Parlamentului European în vederea respectării drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană. Petiția noastră, inițiată de PES activists România împreună cu Partidul Social Democrat și numeroase structuri asociative și sindicale, semnată de 50.000 de persoane până la data depunerii, și alte zeci de mii ulterior, se dorește a fi un apel consistent pentru un demers european în vederea protejării lucrătorilor mobili din Uniunea Europeană, atât cu caracter sezonier, cât și transfrontalier sau intra-european. Documentul transmis instituțiilor europene prezintă situații exacte prin care lucrători europeni, în cazul de față români, sunt puși în fața unor situații ce contravin clar legislației europene și naționale în materie de drepturi sociale și medicale” a explicat demersul Victor Negrescu.

Spețele prezentate în cadrul petiției se referă la perioada de lockdown de la începutul crizei COVID-19, când un număr important de lucrători români au fost transportați, fără respectarea normelor sanitare și sociale stabilite la nivel național sau european, în diferite state membre ale Uniunii Europene, pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României.

Petenții au arătat că în respectivele acorduri, în forma comunicată public, se indică posibila depășire a cadrului de reglementare european privind criza COVID-19.

”Mai exact, Guvernul din România, condus la momentul respectiv de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste acorduri măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei generate de pandemie, creând un cadru alternativ, nesigur, dincolo de recomandările europene, prin care lucrătorii români erau trimiși la muncă în străinătate. Suplimentar, așa cum se arată în anexă, la nivel național Guvernul a decis suspendarea, pe perioada efectuării transporturilor, din cauza condițiilor medicale extreme, a activității inspecției muncii și a autorităților care veghează la respectarea siguranței și securității muncii”, a mai spus eurodeputatul român.

Victor Negrescu a criticat lipsa de implicare a autorităților, care a ”condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri, fără o informare adecvată, fapt care contravine reglementărilor privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială recomandate de specialiști. Aceste situații ar fi putut fi evitate dacă decidenții s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români și ar fi respectat recomandările europene în materie” a adăugat europarlamentarul.

Acesta a invitat participanții la dezbatere să vizioneze imaginile din respectiva perioadă și să citească raportul Comisiei speciale din Parlamentul României, arătând faptul că autoritățile au profitat de situația materială și problemele economice și sociale întâmpinate de respectivele persoane pentru a le impune condiții contractuale sau de deplasare sub standardele europene sociale și medicale.

În cadrul dezbaterilor au fost menționate o serie de aspecte reflectate cu trimiteri directe în cadrul petiției:

– exemple privind efectuarea transportului în condiții improprii prin mijloace de transport supra-aglomerate, autorizate special deși alte forme de transport erau interzise la momentul respectiv;

– exemple cu organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, conform informațiilor din media, privind contracte semnate înainte de îmbarcare și lipsa de informare adecvată, privind condițiile contractuale. S-a făcut referire și la persoanele care au trebuit să renunțe la contracte și au fost în situația de a plăti singure transportul înapoi;

– exemple cu impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral, fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale;

– în final, au fost evidențiate și cazurile în care au existat, la nivelul angajatorilor, numeroase situații medicale și sociale dincolo de limitele legale.

Reprezentanții Comisiei Europene au mulțumit eurodeputatului și au comunicat faptul că susțin revendicările susținute în cadrul petiției.

O evaluare completă se realizează în prezent și un set de recomandări au fost trimise României și statelor membre vizate. Comisia Europeană va monitoriza acordurile bilaterale semnate pentru a se asigura că respectă legislația europeană.

Reprezentantul Partidului Popularilor Europeni, eurodeputatul Alexander Bernhuber, a susținut demersul eurodeputatului, considerând că, într-adevăr, criza COVID-19 a afectat standardele sociale și că este necesar să se îmbunătățească lucruri în această privință.

Reprezentanta Verzilor Europeni, Margrete Auken, a confirmat faptul că, din păcate, situația lucrătorilor români și măsurile de austeritate au condus la scăderea protecției oferită acestora. Aceasta a susținut că executivul european trebuie să facă mai mult decât să informeze, ci să îi sancționeze pe cei care nu respectă normele comune.

Reprezentantul S&D, Ibán García del Blanco, a reiterat susținerea grupului social democrat european pentru lucrătorii români, considerând că instituțiile europene trebuie să continue să investigheze situația și să ofere soluții complete.

În intervenția sa de final, Victor Negrescu a subliniat întâi în limba română și ulterior în limba engleză, faptul că respectivele situații contravin angajamentelor asumate de către Comisia Europeană și statele membre în cadrul pilonului social european, atrăgând atenția că acestea reprezintă o pată neagră asupra modelului social european în perspectiva Summit-ului Social de la Porto.

Acesta a reamintit faptul că elementele subliniate în cadrul petiției sunt confirmate de către reprezentații Parlamentului European și ai Comisiei Europene în cadrul dezbaterilor din legislativul european și prin rezoluția aprobată de plen privind problematica lucrătorilor sezonieri.

”Înțeleg de ce mulți români trebuie să lucreze în alte state europene dar știu că avem o datorie față de ei. (…) Ce s-a întâmplat nu corespunde cu valorile europene și constituie o reprezentare a unor interese și viziuni politice. Trebuie să identificăm modalități prin care putem să răspundem unor astfel de situații create de Guverne politice. (…) În acest context, solicit instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene”, a conchis în intervențiile sale Victor Negrescu.

Comisia pentru Petiții a decis să continue investigația și să trimită o scrisoare autorităților române privind situația lucrătorilor români, în care să atragă atenția asupra încălcărilor privind legislația europeană și națională în materie de drepturi și standarde sociale și medicale.

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European: Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu (PSD, S&D), a atras atenția în prezentarea raportului său privind starea sistemului de învățământ românesc și perspective europene privind creșterea accesibilității și calității în educație asupra faptului că învățământul din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionată pandemia de către autorități, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Educația nu a fost o prioritate pentru cei care guvernează. Astăzi plătim slabul management al educației în contextul pandemiei, incapacitatea de a digitaliza adecvat procesul educațional, blocajele în implementarea proiectelor europene, cel mai mic buget pentru educație din ultimii ani, lipsa de măsuri sanitare și de echipamente medicale pentru școli și absența dialogului cu actorii relevanți din domeniu. Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei. Scăderea nivelului de pregătire va cântări adânc asupra perspectivelor de dezvoltare ale României. Trag un puternic semnal de alarmă că, fără o gândire strategică și o alocare bugetară adecvată, nu putem să ne revenim, iar situația riscă să fie tot mai rea”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

În cadrul documentului se face o analiză preliminară asupra situației la zi a zonei educaționale și se prezintă o serie de idei extrase din consultările publice realizate de europarlamentarul român. Raportul prezintă, de asemenea, o listă amănunțită cu proiectele și inițiativele europene ce pot constitui repere pentru decidenții din România, dar și programe și apeluri de proiecte ratate de România.

Este prioritar să avem un diagnostic real a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional din România și să admitem situația dramatică pe care o traversăm. Abandonul școlar, scăderea calității procesului educațional, o digitalizare deficitară reprezintă doar simptomele unui grav deficit organizatoric la nivelul sistemului educațional și incapacitatea celor care ne-au guvernat în ultimul an în a reacționa rapid la probleme întâmpinate. Exemplul cel mai clar este strategia pentru digitalizare lansată public, fără să existe o evaluare reală a resurselor necesare și un posibil calendar de implementare. Copiii noștri nu trebuie să mai fie o nouă generație de sacrificiu” a adăugat europarlamentarul român.

În cadrul raportului dat publicității, reprezentantul României în Parlamentul European prezintă un program detaliat privind modul în care pot fi redeschise școlile în condiții de siguranță. Din punct de vedere medical, susține crearea unui program național de testare pentru educație, o campanie de informare dedicată privind importanța vaccinării, dar și alocarea de resurse suplimentare pentru echipamentele medicale necesare. În logica programului educațional, eurodeputatul prezintă modul în care se pot recupera cursurile și solicită adaptarea programei școlare și a examenelor naționale la noile condiții.

Raportul a fost rezultatul unui proces amplu de consultări publice. Profesorii, elevii, studenții, experții, părinții și comunitățile locale trebuie să devină co-creatori ai procesului educațional. Trebuie să setăm standarde de performanță și de competență ridicate, să dezvoltăm un sistem de stimulare a actului educațional și să descentralizăm decizia pentru a reda școala celor care sunt principalii preocupați de bunul mers al învățământului. Primul pas este depolitizarea educației. Nu în ultimul rând, trebuie să ne racordăm la dezbaterile europene în materie și să înțelegem că trebuie să modernizăm educația, prin consens, pentru ca viitorul României să fie unul mai bun” a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu.

Pentru a consulta raportul făcut public:  https://cutt.ly/7jAZ5mm

Eurodeputatul român a invitat pe toți cei interesați să vină în continuare cu sugestii și propuneri pentru a îmbunătăți documentul și a susține măsurile cele mai bune pentru educație.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL1 hour ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președintele Joe Biden: SUA nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Crimeea este Ucraina

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere echitate în accesul la vaccinurile anti-COVID-19

U.E.2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, despre certificatele de vaccinare: ”Până când nu va exista o poziţie la nivel european, va trebui să aşteptăm”

ROMÂNIA18 hours ago

Primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, au organizat dezbaterea privind viitorul document strategic al Municipiului Cluj-Napoca în materie de mobilitate 

Dragoș Pîslaru18 hours ago

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Vasile Blaga19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis, către liderii europeni: România susține inițiativele UE pentru securitate și apărare, dar în deplină complementaritate cu NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE22 hours ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE24 hours ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache24 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL5 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending