Comisia Europeană a decis să ancheteze Polonia, în urma unor îngrijorări cu privire la faptul că o reformă a Curţii Constituţionale încalcă valori fundamentale ale Uniunii Europene (UE), anunţă miercuri vicepreşedintele CE Frans Timmermans, transmite DPA online, citat de Gândul.info.
Comisia Europeană a lansat o anchetă fără precedent cu scopul de a stabili dacă noi legi poloneze încalcă regulile democraţiei europene, relatează și BBC.
Vicepreşedintele CE Frans Timmermans a anunţat o “evaluare preliminară”, în baza “mecanismului statului de drept” al UE. Acesta a precizat că dacă va fi nevoie va efectua și o vizită în Polonia pentru a discuta cu guvernul partidului ultra-conservator Lege și Justiție și pentru a ”găsi o soluție”, nu a lansa ”acuzații” și crea ”polemici”.
”Evenimentele recente din Polonia au generat îngrijorări cu privire la respectarea statului de drept. Am solicitat informații cu privire la situația Tribunalului Constituțional și modificarea legii pentru serviciile publice de mass-media”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Colegiul Comisarilor l-a mandatat pe primvicepreședintele Frans Timmermans să trimită o scrisoare guvernului polonez pentru a începe un dialog structurat sub mecanismul Statului de Drept. Totodată, comisarii vor evalua din nou situația în luna martie și vor coopera cu Comisia de la Veneția a Consiliului Europei.
Acest mecanism permite Comisiei să exercite presiuni asupra unui stat membru UE cu scopul ca statul vizat să modifice orice măsură considerată “o ameninţare sistemică” la adresa valorilor fundamentale ale UE.
Modificări vizând Curtea Consituţională şi legislaţia privind mass-media din Polonia au provocat un val de furie.
Deciziile noii puteri ultra-conservatoare și eurosceptice a Partidului Lege și Justiție au determinat Comisia Europeană să discute chestiunea statutului de drept în Polonia, luând miercuri decizia unei anchete. De asemenea, pe 19 ianuarie și Parlamentul European urmează să discute situația statului de drept în Polonia.
Potrivit POLITICO Europe, în situația invocării articolului 7 al Tratatului Uniunii, potrivit căruia un stat care încalcă puternic valorile europene de bază, precum democrația, statul de drept și drepturile omului, acesta își pierde dreptul de a participa la crearea legislației europene. Pentru ca o astfel de prevedere să fie invocată și adoptată este necesară unanimitatea membrilor Consiliului European, mai puțin statul anchetat.
Din acest considerent, precizează POLITICO, Ungaria ar urma să își exprime dreptul de veto, lucru deja declarat de premierul Viktor Orban, el însuși criticat pentru o reformă similară a Tribunalului Constituțional.
Cu toate acestea, în cazul în care rezultatele anchetei vor arăta flagrante încălcări ale statului de drept în Polonia, statele membre au o unică opțiune: se declanșeze mecanismul de avertizare din cadrul articolului 7.1 atât împotriva Varșoviei, cât și Budapestei și să mențină, astfel, avertismentele legate de sancțiuni.
Situația statului de drept în Polonia este generată de promulgarea de către președintele Andrzej Duda a reformelor Tribunalului Constituțional, prin care o decizie poate fi adoptată prin majoritate calificată, și a legii privind mass-media prin care Guvernul are dreptul să numească directorii instituțiilor publice de media. Nu în ultimul rând, partidul Lege și Justiție a numit recent cinci noi judecători la Tribunalul Constituțional.
O decizie privind ceea ce se întâmplă în Polonia este văzută ca fiind dificilă, datorită precedentului Ungariei, în care Budapesta nu a fost sancționată într-o speță similară, dar și a faptului că sancționarea Varșoviei ar putea genera izolarea unui important stat european și membru NATO. Nu în ultimul rând, guvernul condus de Beata Szydlo a anunțat că această situație ține doar de politica internă a Poloniei.
,
Pingback: Situația din Polonia, dezbătută în Parlamentul European: ”Un subiect central pentru viitorul UE”, consideră președintele PE, Martin Schulz | caleaeuropeana.ro
Pingback: O nouă măsură controversată în Polonia care trece sub control politic Parchetul și procurorii | caleaeuropeana.ro
Pingback: Guvernul De La Varșovia Criticat De Tribunalul Constituțional Polonez: Modificările Legislative Sunt Neconstituționale | Caleaeuropeana.ro