Dan Motreanu
Comisia Europeană a inclus în propunerea de prevenire a penuriei grave de medicamente în UE sugestiile înaintate de Dan Motreanu și de alți colegi eurodeputați
Published
1 month agoon
By
Teodora Ion
Comisia Europeană a inclus în propunerea de prevenire a penuriei grave de medicamente în UE sugestiile înaintate de Dan Motreanu și de alți colegi eurodeputați ai acestuia.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a amintit de scrisoare pe care a înaintat-o instituției europene la începutul anului, prin care prezenta o serie de propuneri pentru a accelera crearea unei Uniuni Europene sănătății.
”Am solicitat, împreună cu mai mulți colegi europarlamentari, Comisiei Europene să ia măsuri pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienților la medicamente”, a precizat acesta, listând și măsurile prezentate marți de Comisia Europeană:
- lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente (octombrie 2023) – atunci când un stat membru are nevoie de un anumit medicament, semnalează acest lucru către celelalte state membre, care pot răspunde prin redistribuirea medicamentelor din stocul lor disponibil
- o listă la nivelul Uniunii cu medicamentele esențiale (disponibilă înainte de sfârșitul anului 2023) – odată stabilită, această listă va fi primul pas în analiza lanțului de aprovizionare cu medicamentele selectate, care va fi efectuată până în aprilie 2024 și va arăta unde sunt necesare măsuri suplimentare
- flexibilitate în materie de reglementare – statele membre pot utiliza derogări normative pentru ca medicamentele să ajungă la pacienți în timp util, inclusiv prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea rapidă a alternativelor – în 2024 va exista o acțiune comună specifică pentru a promova utilizarea eficace a acestei flexibilități
- orientări UE privind achizițiile publice de medicamente, pentru consolidarea securității aprovizionării, care urmează să fie publicate de Comisie până la începutul anului 2024
- achizițiile publice comune ale UE de antibiotice și medicamente utilizate în tratamentul virozelor respiratorii pentru iarna viitoare.
Pe lângă aceste acțiuni, Comisia Europeană are în vedere să instituie, împreună cu toate părțile interesate, o alianță pentru medicamentele esențiale care să fie operațională la începutul anului 2024.
Astfel, autoritățile naționale, industria, reprezentanții societății civile, Comisia și agențiile UE vor fi în măsură să coordoneze la nivelul Uniunii acțiuni menite să contracareze penuriile de medicamente și să abordeze vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări
Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria
Franța și Germania sprijină ferm aderarea României la spațiul Schengen, anunță ministrul Cătălin Predoiu după întâlniri cu ambasadorii celor două țări
Ministrul Energiei a semnat alte nouă contracte pentru modernizarea rețelelor de distribuție: Sunt investiții de peste 686 de milioane de lei finanțate din Fondul pentru Modernizare
Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE
Ministerul Energiei consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului șI energiei regenerabile în Valea Jiului prin semnarea unui memorandum de înțelegere
Dan Motreanu
Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE
Published
1 week agoon
November 24, 2023
Europarlamentarul Dan Motreanu a afirmat joi că a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare.
“Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat, Motreanu precizând că acest vot reprezintă “o probă concretă a solidarității europene”.
”Capcana dezvoltării talentelor afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% de UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece. Statele UE vor fi susținute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale”, a afirmat Dan Motreanu (PNL, PPE).
Prin amendamentele depuse și votate de Parlamentul European se solicită următoarele:
– Asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.
– Comisia Europeană să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.
– Noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.
– Comisia Europeană să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o „capcană de dezvoltare”.
– Comisia Europeană să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale.
– Comisia Europeană și statelor membre să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”.
Dan Motreanu
Protejarea apicultorilor români de concurența neloială, integrată cu succes de eurodeputatul Dan Motreanu într-un dosar ce vizează modificarea Directivei privind mierea
Published
2 weeks agoon
November 17, 2023By
REDACTIA
Viziunea europarlamentarului Dan Motreanu de a-i proteja pe apicultorii români de concurența neloială a fost integrată cu succes într-un proiect de raport ce a fost supus la vot în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European.
„Proiectul nostru de raport a integrat cu succes viziunea mea și a PPE de a-i proteja pe apicultorii noștri de concurența neloială, de a oferi o transparență crescută consumatorilor, de a interzice procedurile care deteriorează calitatea mierii, precum și de a reduce importurile de miere frauduloasă. Am votat în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European dosarul ce vizează modificarea Directivei privind mierea”, a transmis deputatul european într-o postare pe pagina oficială de Facebook,
Mai multe detalii cu privire la raport:
- Raportul adoptat în comisia parlamentară este mult mai ambițios decât propunerea originală a Comisiei Europene, stabilind obligația de a trece pe etichetă, nu doar originea mierii, ci și procentajul corespunzător în greutate al mierii în funcție de proveniență.
- Calitatea mierii este strict legată de originea acesteia iar numeroase importuri din țări non-UE, cum ar fi China, promovează tipuri de miere care au la bază sirop de zahăr.
- Mai mult, pentru a detecta mai ușor frauda și a facilita efectuarea de controale, am votat un sistem de trasabilitate consolidat și armonizat la nivelul Uniunii Europene.
- Dacă sistemul va fi implementat în următorii ani, cetățenii noștri vor avea certitudinea că achiziționează miere adevărată, iar producătorii vor primi un preț corect pentru produsele lor de cea mai înaltă calitate, stimulând totodată dezvoltarea apiculturii.
- Nu în ultimul rând, albinele, în procesul de a genera miere, efectuează o funcție esențială, acea de a poleniza culturile noastre, contribuind astfel la securitatea alimentară europeană.
Dan Motreanu
România folosește fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor și modernizarea infrastructurii agricole, subliniază Dan Motreanu
Published
4 weeks agoon
November 2, 2023By
Teodora Ion
România folosește fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor și modernizarea infrastructurii agricole, a evidențiat eurodeputatul Dan Motreanu, care a anunțat că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale lansează astăzi trei sesiuni de proiecte din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC).
Sesiunile de proiecte vizează:
- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri -250 de milioane de euro. Solicitările pot fi depuse până pe 31 ianuarie 2024.
- Construcția, exinderea sau modernizarea rețelei de drumuri de interes local– 200 de milioane de euro. Pot depune proiecte comunele și asociațiile acestora. Solicitările pot fi depuse până pe 29 februarie 2024.
- Construcția, exinderea sau modernizarea drumurilor agricole către ferme – 100 de milioane de euro. Pot depune proiecte unitățile administrativ teritoriale și asociațiile acestora. Solicitările pot fi depuse până pe 29 februarie 2024.
Printre altele, acesta va sprijini dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și va crește valoarea adăugată a produselor agricole.
Fermele cu mai puțin de 50 de hectare vor primi, de asemenea, o plată redistributivă suplimentară. România utilizează 41% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată pentru a proteja biodiversitatea.
Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor fi acoperite de astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone prin finanțarea întreprinderilor și a infrastructurii.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Cu o majoritate firavă, Parlamentul European solicită liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”