COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană a lansat Pactul pentru competențe și primele parteneriate pentru perfecționare și recalificare în cadrul principalelor ecosisteme industriale din UE
Published
4 years agoon
Comisarii Nicolas Schmit și Thierry Breton au lansat oficial Pactul pentru competențe, un element central al Agendei pentru competențe în Europa în vederea obținerii unei competitivități durabile, a echității sociale și a rezilienței, prezentată la 1 iulie 2020. Aceștia au anunțat, de asemenea, primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale – industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„Competențele sunt esențiale pentru redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și pentru gestionarea tranzițiilor digitale și ecologice. Întreprinderile, mari și mici, au nevoie de oameni calificați pentru a inova și pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, neconcordanța și deficitul de competențe sunt în creștere, în timp ce un număr mare de persoane sunt expuse riscului de șomaj. Numai prin unirea forțelor tuturor partenerilor relevanți putem face progrese substanțiale în ceea ce privește satisfacerea nevoilor în materie de competențe ale Europei”, transmite Comisia Europeană.
Pactul pentru competențe promovează acțiuni comune pentru a maximiza impactul investițiilor în privința îmbunătățirii competențelor existente (perfecționare) și a dobândirii de noi competențe prin formare (recalificare). Acest pact invită industria, angajatorii, partenerii sociali, camerele de comerț, autoritățile publice, furnizorii de educație și formare și agențiile de ocupare a forței de muncă să colaboreze și să se angajeze în mod clar să investească în formarea profesională a tuturor persoanelor în vârstă de muncă din întreaga Uniune.
„Astăzi, majoritatea angajatorilor știu că investiția în competențe trebuie să fie un aspect esențial în strategia lor. Ei își dau seama că nu se pot baza doar pe guverne pentru a-și asuma responsabilitatea în materie de educație și formare. Pactul pentru competențe va reuni și va inspira diferite angajamente din partea întreprinderilor mari și mici, a agențiilor de ocupare a forței de muncă, a partenerilor sociali, a furnizorilor de EFP și a altor parteneri pentru a crea parteneriate industriale la scară largă. Nu avem timp pentru jumătăți de măsură. Trebuie să acționăm acum”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.
„Talentul european se află în centrul rezilienței noastre industriale și va fi motorul redresării în urma pandemiei. Având în vedere că dubla tranziție ecologică și digitală s-a accelerat, dorim să le oferim tuturor europenilor competențele necesare. Astăzi anunțăm primele parteneriate în materie de competențe în trei ecosisteme industriale: industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare. Urmează să fie încheiate multe alte parteneriate. Lansarea Pactului pentru competențe este doar începutul ofensivei europene în materie de competențe”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.
Stimularea acțiunii comune pentru maximizarea impactului
Pactul pentru competențe este însoțit de o Cartă care prezintă o viziune comună a industriei, a partenerilor sociali, a furnizorilor de educație și formare profesională (VET), precum și a autorităților naționale, regionale și locale în ceea ce privește formarea de calitate. Pentru a se asigura că pactul este creat împreună cu părțile interesate relevante, comisarul Breton și comisarul Schmit au demarat deja o serie de mese rotunde la nivel înalt cu reprezentanți ai ecosistemelor industriale, ai autorităților regionale și naționale, ai partenerilor din domeniul educației și sociali și ai furnizorilor de educație și formare. În săptămânile următoare, vor urma mai multe mese rotunde.
Pe baza acestor discuții fructuoase cu o serie de industrii, Pactul stabilește parteneriate la scară largă în ecosistemele industriale strategice care au fost afectate puternic de criza actuală și în domeniile prioritare identificate în Pactul Verde European pentru îndeplinirea unor angajamente ambițioase.
Primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale au fost deja anunțate, și altele vor urma în următoarele luni:
- Industria automobilelor: obiectivul de a perfecționa 5 % din forța de muncă în fiecare an ar însemna perfecționarea a aproximativ 700 000 de persoane în întregul ecosistem, reprezentând o potențială investiție privată și publică în valoare totală de 7 miliarde EUR, începând cu programele-pilot regionale.
- Industria microelectronică: Inițiativele care stau la baza obiectivului de parteneriat reprezintă investiții publice și private în valoare totală de 2 miliarde EUR, care oferă oportunități de perfecționare și recalificare pentru peste 250 000 de lucrători și studenți (2021-2025) din polii europeni în domeniul electronicii.
- Industria aerospațială și de apărare: Obiectivul este de a perfecționa aproximativ 6 % din forța de muncă în fiecare an, ajungând la 200 000 de persoane, și de a recalifica 300 000 de persoane pentru a intra în ecosistem, reprezentând investiții publice și private în valoare de 1 miliard EUR în următorii zece ani.
Aderarea la pact
Prin aderarea la pact, părțile interesate vor avea acces la rețele, cunoștințe și platforme de resurse. Comisia va oferi, de asemenea, informații și orientări cu privire la finanțarea UE și la programele de dezvoltare a competențelor, oferind un ghișeu unic la nivelul UE. Pe lângă finanțarea disponibilă în cadrul REACT-UE, al Fondului social european Plus și al altor programe relevante din noul cadru financiar multianual (2021-2027), perfecționarea și recalificarea reprezintă una dintre prioritățile de investiții emblematice ale Instrumentului pentru redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde EUR.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
ARPIM: Pentru o Românie productivă și competitivă în UE și OCDE, autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să implementeze modele de stimulare a investițiilor
Luminița Odobescu a discutat cu omologul francez despre domeniul apărării și a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE
Apostolos Tzitzikostas, comisarul desemnat al Greciei pentru transport durabil și turism se angajează să prezinte un plan de investiții pentru transporturi sustenabile în 2025
Competiția geopolitică globală pune presiune pe Europa: Miniștrii de finanțe din UE au adoptat o declarație comună pentru competitivitate economică, axată pe piața unică, inovare, coordonarea investițiilor și reziliență energetică
Ciolacu și Barnier au discutat despre viziunea comună româno-franceză a unei Europe unite, parcursul european al R. Moldova și Ucrainei și aderarea României la OCDE
COMISIA EUROPEANA
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE
Published
10 hours agoon
November 5, 2024Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European a audiat-o, marți, pe Ekaterina Zaharieva, candidată la funcția de comisar din partea Bulgariei pentru portofoliul „Start-upuri, Cercetare și Inovare”.
Zaharieva și-a exprimat dorința de a plasa cercetarea și inovarea (C&I) în centrul agendei de competitivitate a Uniunii Europene. Aceasta a subliniat că investițiile în cercetare și inovare din Europa sunt mai scăzute comparativ cu SUA, China și Japonia și a promis propunerea unei Legi Europene a Inovării pentru a stimula statele membre să atingă ținta de 3% din PIB pentru R&I, să reducă exodul de creiere și să apere libertatea de cercetare.
Sprijin pentru start-up-uri și IMM-uri
În cadrul audierii, Zaharieva a pledat pentru o strategie extinsă care să sprijine start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii, facilitând accesul la capital și reducând birocrația. Ea a subliniat, de asemenea, importanța unei strategii europene pentru științele vieții, utilizarea inteligenței artificiale în cercetare și crearea unui act legislativ pentru materiale avansate.
Pentru promovarea egalității de șanse, Zaharieva a solicitat un plan de acțiune dedicat promovării femeilor în domeniul cercetării și inovării și a pledat pentru un buget ambițios pentru C&I în următorul cadru financiar multianual. În ceea ce privește relațiile internaționale, aceasta a susținut principiul reciprocității și autonomia strategică, promițând colaborarea strânsă cu cercetătorii și inovatorii din Ucraina.
Reducerea birocrației pentru IMM-uri și sporirea finanțării pentru cercetare
În timpul discuțiilor, mai mulți eurodeputați au cerut Comisiei să determine statele membre să îndeplinească în sfârșit ținta de 3% din PIB pentru C&I și să aloce mai multe fonduri pentru cercetare la nivelul UE. Zaharieva s-a angajat să lupte pentru un Program-Cadru independent și întărit și a propus o creștere a țintei de C&I la 4% până în 2030.
Mai mulți eurodeputați au solicitat și reducerea birocrației pentru IMM-urile care aplică pentru finanțare europeană în domeniul cercetării. Zaharieva a declarat că susține o simplificare majoră, propunând un proces de aplicare în două etape pentru a reduce birocrația. Totodată, unii deputați au cerut o atenție mai mare pentru cercetarea nucleară în cadrul tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.
Etapele următoare
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
COMISIA EUROPEANA
Apostolos Tzitzikostas, comisarul desemnat al Greciei pentru transport durabil și turism se angajează să prezinte un plan de investiții pentru transporturi sustenabile în 2025
Published
14 hours agoon
November 5, 2024By
Andreea RaduComisia pentru transport și turism a Parlamentului European l-a audiat luni, 4 noiembrie, pe Apostolos Tzitzikostas, comisarul desemnat al Greciei pentru portofoliul transportului durabil și al turismului, informează comunicatul oficial.
În discursul său introductiv, Tzitzikostas a subliniat că, dacă va fi confirmat în funcția de comisar european pentru transport durabil și turism, se va concentra pe creșterea competitivității sectorului transporturilor din UE, pe respectarea calendarului convenit pentru tranziția ecologică și digitală, pe finalizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) în termenele stabilite, pe creșterea siguranței transporturilor și pe asigurarea aplicării normelor UE în vigoare.
Pentru a promova soluții de decarbonizare a transporturilor, precum producția de combustibili sustenabili și dezvoltarea infrastructurii de încărcare, acesta s-a angajat să prezinte un plan de investiții în transporturi sustenabile în 2025, în timp ce, în ceea ce privește competitivitatea, acesta s-a angajat să dezvolte un plan de acțiune industrială al UE pentru sectorul auto.
În ceea ce privește transferul modal, comisarul desemnat a declarat că va prezenta un plan de conectare a capitalelor și orașelor mari ale UE cu trenuri de mare viteză, inclusiv trenuri de noapte. În plus, Tzitzikostas s-a angajat să prezinte o opțiune digitală unică de rezervare și emitere a biletelor pentru transportul feroviar în primul an al mandatului său.
În ceea ce privește turismul, acesta a declarat că UE trebuie să își mențină poziția de destinație numărul unu în lume. El s-a angajat să elaboreze o strategie pentru turismul durabil, pentru a sprijini industria și pentru menține bunăstarea comunităților locale.
Mai mulți deputați europeni i-au cerut comisarului desemnat să sprijine sectoarele transporturilor și turismului din UE și să caute soluții la nivelul UE. Reducerea birocrației, mai puține cerințe de raportare și o pauză în ceea ce privește noile propuneri fără efectuarea unei evaluări a impactului au fost câteva dintre cererile pe care deputații europeni le-au prezentat lui Tzitzikostas.
Deputații au adresat, de asemenea, întrebări privind condițiile de muncă în sectorul transporturilor, în special în sectorul aviatic și maritim, și au obținut un angajament din partea lui Tzitzikostas pentru o evaluare cuprinzătoare a situației din acest domeniu în primele 100 de zile ale mandatului său.
De asemenea, deputații l-au întrebat pe Tzitzikostas cu privire la revizuirea normelor privind serviciile de aviație și drepturile pasagerilor aerieni, transferul modal de la transportul rutier la cel feroviar, propunerile concrete de încurajare a trenurilor de mare viteză și a trenurilor de noapte, dezvoltarea unei flote de întreprinderi nepoluante, precum și măsurile suplimentare pentru asigurarea siguranței transporturilor.
Tzitzikostas a fost chestionat cu privire la măsurile specifice de salvare a industriei automobilelor din UE, la sprijinul financiar necesar pentru finalizarea rețelei TEN-T, precum și la planurile de asigurare a securității maritime și la perturbarea flotei de nave fantomă a Rusiei.
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președinta PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
COMISIA EUROPEANA
Maroš Šefčovič, comisarul desemnat al Slovaciei, promite o abordare strategică în comerț și relații interinstituționale în cadrul audierii din PE
Published
14 hours agoon
November 5, 2024Comisiile de Comerț Internațional și Afaceri Constituționale ale Parlamentului European l-au audiat luni, 4 noiembrie, pe candidatul slovac Maroš Šefčovič, nominalizat pentru portofoliul Comerț și Securitate Economică / Relații Interinstituționale și Transparență, potrivit unui comunicat.
În discursul său de deschidere, Šefčovič a subliniat că, în prezent, comerțul este marcat de o concurență acerbă în domenii tehnologice disruptive și de „utilizarea interdependențelor economice ca arme,” motiv pentru care comerțul a devenit un „instrument geostrategic.” În contextul alegerilor din SUA, el a declarat că, „indiferent de rezultat, voi propune o ofertă de cooperare”. Totodată, el a punctat nevoia de a soluționa diferendele comerciale dintre UE și SUA, referindu-se la tarifele pentru oțel și aluminiu și elementele protecționiste ale Legii pentru Reducerea Inflației (IRA).
Pe tema relațiilor interinstituționale, Šefčovič s-a angajat să îmbunătățească cooperarea Comisiei Europene cu Parlamentul, inclusiv prin actualizarea Acordului-Cadru. El a precizat că va asigura răspunsuri adecvate la inițiativele indirecte ale Parlamentului și că va facilita progrese pentru a conferi Parlamentului dreptul de anchetă complet. În plus, a anunțat extinderea domeniului de aplicare a Registrului de Transparență al UE pentru „toți managerii” din cadrul instituțiilor UE.
Relația cu China și provocările comerciale
În ceea ce privește relația cu China, Šefčovič a descris această țară drept „cel mai dificil partener comercial”, cu care UE trebuie să echilibreze relațiile. El a menționat că, după aplicarea taxelor UE asupra vehiculelor electrice din China, aflate în vigoare de săptămâna trecută, Comisia Europeană este în discuții cu omologii chinezi pentru angajamente de preț. „UE nu dorește războaie comerciale, ci o reechilibrare a relației în domeniile în care aceasta nu este echitabilă,” a spus el, făcând referire la probleme precum supraproducția, subvențiile și lipsa unor condiții de concurență echitabilă.
Negocieri comerciale cu Mercosur și Israel
Šefčovič a fost interpelat de europarlamentari și cu privire la negocierile în curs cu țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay), asigurându-i că va continua lucrările pentru acorduri de liber schimb cu Mexic și Australia. De asemenea, el a exprimat dorința de a spori prezența UE în Thailanda, Filipine și India, și a menționat noi tipuri de acorduri comerciale, cum ar fi Acordul de Facilitare a Investițiilor Durabile cu Angola și Parteneriatul Economic cu Kenya.
În privința relațiilor comerciale ale UE cu Israel, în baza acordului de asociere UE-Israel, Šefčovič a precizat că orice modificare a acestui acord necesită unanimitate între statele membre.
Priorități pentru relațiile interinstituționale și reformele necesare
Mai mulți europarlamentari au subliniat importanța revizuirii Tratatelor, pe baza propunerilor formulate de Parlament și inspirate de Conferința pentru Viitorul Europei. Šefčovič a menționat că avansarea pe această cale depinde de obținerea unei poziții clare din partea Consiliului European și că va colabora cu noua președinție a lui Antonio Costa pentru a atinge acest obiectiv. Discuțiile au acoperit, de asemenea, necesitatea reformelor pentru pregătirea extinderii UE și creșterea transparenței, dar și necesitatea cooperării mai eficiente cu parlamentele naționale.
Etapele următoare
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Nicolae Ciucă: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, parteneriatul România-SUA va continua să se dezvolte și răspundă provocărilor comune
LIVE UPDATE | Alegeri SUA 2024 | Donald Trump vs. Kamala Harris: Americanii își aleg președintele într-o cursă considerată existențială pentru viitorul țării
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
Luca Niculescu: Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, România ar trebui să fie membră a OCDE în 2026. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic
ARPIM: Pentru o Românie productivă și competitivă în UE și OCDE, autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să implementeze modele de stimulare a investițiilor
Ministrul Bogdan Ivan: Spitalele inteligente vor deveni realitate în România de anul viitor, cu 207 unități digitalizate și interconectate
Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, despre portofoliul pe care îl primește: Răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al UE
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, subliniază ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Luminița Odobescu a discutat cu omologul francez despre domeniul apărării și a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
Trending
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA2 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
- SĂNĂTATE5 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- SĂNĂTATE1 day ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar