Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat Pactul pentru competențe și primele parteneriate pentru perfecționare și recalificare în cadrul principalelor ecosisteme industriale din UE

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarii Nicolas Schmit și Thierry Breton au lansat oficial Pactul pentru competențe, un element central al Agendei pentru competențe în Europa în vederea obținerii unei competitivități durabile, a echității sociale și a rezilienței, prezentată la 1 iulie 2020. Aceștia au anunțat, de asemenea, primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale – industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

Competențele sunt esențiale pentru redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și pentru gestionarea tranzițiilor digitale și ecologice. Întreprinderile, mari și mici, au nevoie de oameni calificați pentru a inova și pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, neconcordanța și deficitul de competențe sunt în creștere, în timp ce un număr mare de persoane sunt expuse riscului de șomaj. Numai prin unirea forțelor tuturor partenerilor relevanți putem face progrese substanțiale în ceea ce privește satisfacerea nevoilor în materie de competențe ale Europei”, transmite Comisia Europeană.

Pactul pentru competențe promovează acțiuni comune pentru a maximiza impactul investițiilor în privința îmbunătățirii competențelor existente (perfecționare) și a dobândirii de noi competențe prin formare (recalificare). Acest pact invită industria, angajatorii, partenerii sociali, camerele de comerț, autoritățile publice, furnizorii de educație și formare și agențiile de ocupare a forței de muncă să colaboreze și să se angajeze în mod clar să investească în formarea profesională a tuturor persoanelor în vârstă de muncă din întreaga Uniune.

 „Astăzi, majoritatea angajatorilor știu că investiția în competențe trebuie să fie un aspect esențial în strategia lor. Ei își dau seama că nu se pot baza doar pe guverne pentru a-și asuma responsabilitatea în materie de educație și formare. Pactul pentru competențe va reuni și va inspira diferite angajamente din partea întreprinderilor mari și mici, a agențiilor de ocupare a forței de muncă, a partenerilor sociali, a furnizorilor de EFP și a altor parteneri pentru a crea parteneriate industriale la scară largă. Nu avem timp pentru jumătăți de măsură. Trebuie să acționăm acum”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

 „Talentul european se află în centrul rezilienței noastre industriale și va fi motorul redresării în urma pandemiei. Având în vedere că dubla tranziție ecologică și digitală s-a accelerat, dorim să le oferim tuturor europenilor competențele necesare. Astăzi anunțăm primele parteneriate în materie de competențe în trei ecosisteme industriale: industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare. Urmează să fie încheiate multe alte parteneriate. Lansarea Pactului pentru competențe este doar începutul ofensivei europene în materie de competențe”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. 

Stimularea acțiunii comune pentru maximizarea impactului

Pactul pentru competențe este însoțit de o Cartă care prezintă o viziune comună a industriei, a partenerilor sociali, a furnizorilor de educație și formare profesională (VET), precum și a autorităților naționale, regionale și locale în ceea ce privește formarea de calitate. Pentru a se asigura că pactul este creat împreună cu părțile interesate relevante, comisarul Breton și comisarul Schmit au demarat deja o serie de mese rotunde la nivel înalt cu reprezentanți ai ecosistemelor industriale, ai autorităților regionale și naționale, ai partenerilor din domeniul educației și sociali și ai furnizorilor de educație și formare. În săptămânile următoare, vor urma mai multe mese rotunde.

Pe baza acestor discuții fructuoase cu o serie de industrii, Pactul stabilește parteneriate la scară largă în ecosistemele industriale strategice care au fost afectate puternic de criza actuală și în domeniile prioritare identificate în Pactul Verde European pentru îndeplinirea unor angajamente ambițioase.

Primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale au fost deja anunțate, și altele vor urma în următoarele luni:

  • Industria automobilelor: obiectivul de a perfecționa 5 % din forța de muncă în fiecare an ar însemna perfecționarea a aproximativ 700 000 de persoane în întregul ecosistem, reprezentând o potențială investiție privată și publică în valoare totală de 7 miliarde EUR, începând cu programele-pilot regionale.
  • Industria microelectronică: Inițiativele care stau la baza obiectivului de parteneriat reprezintă investiții publice și private în valoare totală de 2 miliarde EUR, care oferă oportunități de perfecționare și recalificare pentru peste 250 000 de lucrători și studenți (2021-2025) din polii europeni în domeniul electronicii.
  • Industria aerospațială și de apărare: Obiectivul este de a perfecționa aproximativ 6 % din forța de muncă în fiecare an, ajungând la 200 000 de persoane, și de a recalifica 300 000 de persoane pentru a intra în ecosistem, reprezentând investiții publice și private în valoare de 1 miliard EUR în următorii zece ani.

Aderarea la pact

Prin aderarea la pact, părțile interesate vor avea acces la rețele, cunoștințe și platforme de resurse. Comisia va oferi, de asemenea, informații și orientări cu privire la finanțarea UE și la programele de dezvoltare a competențelor, oferind un ghișeu unic la nivelul UE. Pe lângă finanțarea disponibilă în cadrul REACT-UE, al Fondului social european Plus și al altor programe relevante din noul cadru financiar multianual (2021-2027), perfecționarea și recalificarea reprezintă una dintre prioritățile de investiții emblematice ale Instrumentului pentru redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde EUR.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”, inițiat de președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, la Summit-ul internațional privind securitatea alimentară, de la Kiev, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video.

 

Oficialul european a declarat că susține pe deplin inițiativa șefului statului ucrainean privind ”Cerealele din Ucraina”. Potrivit acesteia, inițiativa este o contribuție semnificativă la garantarea securității alimentare în lume și o manifestare a solidarității cu cei care au nevoie de un astfel de ajutor în contextul în care Rusia folosește „din nou alimentele ca armă”.

„Ca parte a agresiunii sale brutale împotriva Ucrainei, Rusia a distrus producția agricolă, a vizat silozurile de cereale și v-a blocat porturile. Astfel, Rusia privează țările cele mai vulnerabile din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de accesul vital la alimente. Și apoi se folosește de dezinformare pentru a da vina pe alții pentru acțiunile sale josnice. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva acestui lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen. Programul trimite „un semnal foarte puternic întregii lumi că nu ne vom lăsa partenerii noștri cei mai vulnerabili fără ajutor”, a adăugat președinta Comisiei.

Citiți și ”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

Totodată, aceasta a anunțat sprijinul Comisiei Europene pentru încărcarea a două nave cu cereale.

„Vom plăti pentru a transporta 40.000 de tone de cereale, adică restul de cereale pe care le-ați pus la dispoziție. Oricare ar fi costurile”, a declarat șefa Executivului european.

De asemenea, von der Leyen a punctat importanța continuării inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și succesul major al Culoarelor de Solidaritate instituite de Comisia Europeană cu sprijinul în special al statelor UE din apropierea graniței cu Ucraina. 

„Culoarele de Solidaritate instituite de Comisie și de statele membre limitrofe reprezintă un succes major. Din luna mai, acestea au permis exportul a peste 17 milioane de tone de cereale și produse alimentare ucrainene. Acestea reprezintă singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte produse ucrainene non-agricole către restul lumii. Culoarele de Solidaritate au devenit un colac de salvare pentru economia ucraineană, aducând agricultorilor și întreprinderilor ucrainene un venit de peste 19 miliarde de euro, atât de necesar. Comisia Europeană, împreună cu instituții financiare precum BEI, BERD și Banca Mondială, au mobilizat acum 1 miliard de euro ca finanțare suplimentară pentru a spori capacitatea acestor culoare de solidaritate. Și salutăm prelungirea cu 120 de zile a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră. Împreună, Culoarele de Solidaritate ale UE și Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră au permis exportul a peste 28 de milioane de tone de produse agricole pe piața mondială, în special către țările care au cea mai mare nevoie de ele”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.

Programul umanitar inițiat de liderul de la Kiev prevede achiziționarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni și trimiterea lor în țările din Africa și Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internațional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafețelor cultivate, susținerea producției, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și găsirea unor clienți internaționali care să garanteze achiziționarea de produse alimentare ucrainene.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Comisia Europeană a preluat inițiativa Președinției germane a Consiliului din 2020 de a înființa un număr de telefon la nivelul UE (116 016) pentru liniile telefonice de asistență destinate victimelor violenței împotriva femeilor.

Acest număr armonizat va servi la combaterea violenței împotriva femeilor și la asistarea victimelor, în conformitate cu Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 și cu propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell oferă mai multe informații privind acțiunile UE de combatere a violenței împotriva femeilor în următoarea declarație:

„Violența împotriva femeilor are loc în toate țările. Faptele sunt șocante: una din trei femei din UE și din întreaga lume a fost victima violenței fizice sau sexuale. În prezent, una din cinci fete tinere este abuzată sexual. Violența online este în creștere, una din două femei tinere suferind din cauza violenței cibernetice bazate pe gen.

UE condamnă toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor. Este inacceptabil ca în secolul XXI femeile și fetele să continue să fie abuzate, hărțuite, violate, mutilate sau forțate să se căsătorească.

Ne menținem ambiția de a pune capăt violenței împotriva femeilor în interiorul și în afara UE. UE este solidară cu femeile și fetele, victimele și supraviețuitoarele violenței.”

Până în prezent, 15 state membre s-au angajat să-și conecteze la acest număr linia de asistență telefonică existentă pentru victimele violenței împotriva femeilor. Termenul limită pentru ca statele membre să rezerve numărul comun al UE pentru conectarea la liniile naționale de asistență telefonică este sfârșitul lunii aprilie 2023.

La 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea vizează să asigure că cele mai grave forme de violență împotriva femeilor sunt incriminate în întreaga UE, cum ar fi violul, mutilarea genitală feminină și violența cibernetică bazată pe gen, inclusiv hărțuirea cibernetică și partajarea fără consimțământ a imaginilor intime.

La 11 mai 2022, Comisia a adoptat o propunere de regulament privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Noua propunere îi va obliga pe furnizori să detecteze, să raporteze și să elimine materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor din serviciile lor.

De asemenea, Comisia continuă să lucreze la aderarea UE la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – Convenția de la Istanbul.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut, vineri, o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski privind sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică și căldură a populației, întreruptă în urma bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii civile, se arată într-un comunicat.

„I-am exprimat președintelui Zelenski solidaritatea deplină a UE cu Ucraina, care suferă de pe urma bombardamentelor deliberate și barbare ale lui Putin asupra infrastructurii civile a țării. Condamn cu fermitate aceste atacuri. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce constituie crime de război. Ne intensificăm eforturile și colaborăm cu partenerii pentru a oferi sprijinul de urgență de care Ucraina are nevoie pentru a restabili și menține alimentarea cu energie electrică și căldură pentru populația civilă”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

Aceasta a anunțat că, prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgență al UE, Comisia pregătește în prezent livrarea către Ucraina, în cel mai scurt timp posibil, a următoarelor donații importante din partea statelor membre și direct din rezerva rescEU a Comisiei:

  • 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator de mari dimensiuni din Lituania.
  • un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia.
  • 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU situată în România. Fiecare dintre aceste generatoare poate furniza energie electrică neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici și medii.

Comisia Europeană lucrează, în plus, la un nou hub rescEU pentru energie în Polonia pentru a permite donații de la terți și pentru a ajuta la livrarea acestora către Ucraina în mod coordonat, în special cu partenerii săi din G7.

De asemenea, șefa Comisiei l-a informat pe președintele ucrainean că a contactat companii relevante din diferite țări pentru a solicita echipamente vitale de înaltă tensiune, inclusiv alte autotransformatoare, iar Executivul european se coordonează cu partenerii pentru a le transporta rapid în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.15 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA20 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA21 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO1 day ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.2 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO2 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO3 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Team2Share

Trending