Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat Pactul pentru competențe și primele parteneriate pentru perfecționare și recalificare în cadrul principalelor ecosisteme industriale din UE

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarii Nicolas Schmit și Thierry Breton au lansat oficial Pactul pentru competențe, un element central al Agendei pentru competențe în Europa în vederea obținerii unei competitivități durabile, a echității sociale și a rezilienței, prezentată la 1 iulie 2020. Aceștia au anunțat, de asemenea, primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale – industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

Competențele sunt esențiale pentru redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și pentru gestionarea tranzițiilor digitale și ecologice. Întreprinderile, mari și mici, au nevoie de oameni calificați pentru a inova și pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, neconcordanța și deficitul de competențe sunt în creștere, în timp ce un număr mare de persoane sunt expuse riscului de șomaj. Numai prin unirea forțelor tuturor partenerilor relevanți putem face progrese substanțiale în ceea ce privește satisfacerea nevoilor în materie de competențe ale Europei”, transmite Comisia Europeană.

Pactul pentru competențe promovează acțiuni comune pentru a maximiza impactul investițiilor în privința îmbunătățirii competențelor existente (perfecționare) și a dobândirii de noi competențe prin formare (recalificare). Acest pact invită industria, angajatorii, partenerii sociali, camerele de comerț, autoritățile publice, furnizorii de educație și formare și agențiile de ocupare a forței de muncă să colaboreze și să se angajeze în mod clar să investească în formarea profesională a tuturor persoanelor în vârstă de muncă din întreaga Uniune.

 „Astăzi, majoritatea angajatorilor știu că investiția în competențe trebuie să fie un aspect esențial în strategia lor. Ei își dau seama că nu se pot baza doar pe guverne pentru a-și asuma responsabilitatea în materie de educație și formare. Pactul pentru competențe va reuni și va inspira diferite angajamente din partea întreprinderilor mari și mici, a agențiilor de ocupare a forței de muncă, a partenerilor sociali, a furnizorilor de EFP și a altor parteneri pentru a crea parteneriate industriale la scară largă. Nu avem timp pentru jumătăți de măsură. Trebuie să acționăm acum”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

 „Talentul european se află în centrul rezilienței noastre industriale și va fi motorul redresării în urma pandemiei. Având în vedere că dubla tranziție ecologică și digitală s-a accelerat, dorim să le oferim tuturor europenilor competențele necesare. Astăzi anunțăm primele parteneriate în materie de competențe în trei ecosisteme industriale: industria automobilelor, industria microelectronică, industria aerospațială și de apărare. Urmează să fie încheiate multe alte parteneriate. Lansarea Pactului pentru competențe este doar începutul ofensivei europene în materie de competențe”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. 

Stimularea acțiunii comune pentru maximizarea impactului

Pactul pentru competențe este însoțit de o Cartă care prezintă o viziune comună a industriei, a partenerilor sociali, a furnizorilor de educație și formare profesională (VET), precum și a autorităților naționale, regionale și locale în ceea ce privește formarea de calitate. Pentru a se asigura că pactul este creat împreună cu părțile interesate relevante, comisarul Breton și comisarul Schmit au demarat deja o serie de mese rotunde la nivel înalt cu reprezentanți ai ecosistemelor industriale, ai autorităților regionale și naționale, ai partenerilor din domeniul educației și sociali și ai furnizorilor de educație și formare. În săptămânile următoare, vor urma mai multe mese rotunde.

Pe baza acestor discuții fructuoase cu o serie de industrii, Pactul stabilește parteneriate la scară largă în ecosistemele industriale strategice care au fost afectate puternic de criza actuală și în domeniile prioritare identificate în Pactul Verde European pentru îndeplinirea unor angajamente ambițioase.

Primele parteneriate europene în materie de competențe în cadrul principalelor ecosisteme industriale au fost deja anunțate, și altele vor urma în următoarele luni:

  • Industria automobilelor: obiectivul de a perfecționa 5 % din forța de muncă în fiecare an ar însemna perfecționarea a aproximativ 700 000 de persoane în întregul ecosistem, reprezentând o potențială investiție privată și publică în valoare totală de 7 miliarde EUR, începând cu programele-pilot regionale.
  • Industria microelectronică: Inițiativele care stau la baza obiectivului de parteneriat reprezintă investiții publice și private în valoare totală de 2 miliarde EUR, care oferă oportunități de perfecționare și recalificare pentru peste 250 000 de lucrători și studenți (2021-2025) din polii europeni în domeniul electronicii.
  • Industria aerospațială și de apărare: Obiectivul este de a perfecționa aproximativ 6 % din forța de muncă în fiecare an, ajungând la 200 000 de persoane, și de a recalifica 300 000 de persoane pentru a intra în ecosistem, reprezentând investiții publice și private în valoare de 1 miliard EUR în următorii zece ani.

Aderarea la pact

Prin aderarea la pact, părțile interesate vor avea acces la rețele, cunoștințe și platforme de resurse. Comisia va oferi, de asemenea, informații și orientări cu privire la finanțarea UE și la programele de dezvoltare a competențelor, oferind un ghișeu unic la nivelul UE. Pe lângă finanțarea disponibilă în cadrul REACT-UE, al Fondului social european Plus și al altor programe relevante din noul cadru financiar multianual (2021-2027), perfecționarea și recalificarea reprezintă una dintre prioritățile de investiții emblematice ale Instrumentului pentru redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde EUR.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană dă startul consultărilor privind ecologizarea și digitalizarea ecosistemului de mobilitate, transport și automobile

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană invită părțile interesate să reflecteze și să contribuie la tranziția ecosistemului de mobilitate, care acoperă aprovizionarea cu automobile, transportul pe apă și transportul feroviar.

Astfel, Comisia solicită întreprinderilor din întregul sector, autorităților publice, partenerilor sociali, organizațiilor de cercetare și tuturor părților interesate să își exprime opiniile cu privire la modul în care ecosistemul mobilității poate realiza tranziția ecologică și digitală, sporindu-și în același timp reziliența, informează un comunicat remis CaleaEuropeamă.ro

Toți sunt invitați să contribuie la o mai bună definire a costurilor, nevoilor și condițiilor care vor însoți transformarea ecosistemului de mobilitate industrială. Prin acest proces, în cursul anului 2022 va fi finalizat un plan convenit de comun acord, cunoscut sub numele de „calea spre tranziție”.

„Mobilitatea și transportul sunt esențiale pentru cetățenii europeni, pentru economia noastră și pentru ocuparea forței de muncă. Însă acest ecosistem industrial este, de asemenea, supus unor transformări semnificative. Astăzi, lansăm un dialog cu toate părțile interesate din ecosistem pentru a colabora și a propune o cale de a face mai ecologice industriile de aprovizionare din sectorul automobilelor, al transportului pe apă și feroviar, de a le sprijini în adoptarea digitalizării și de a consolida reziliența lanțurilor lor valorice”, a transmis comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.

Mai mult, Comisia Europeană a propus dezvoltarea căilor de tranziție în diferite ecosisteme în cadrul actualizării strategiei industriale din mai 2021, ca parte a eforturilor de accelerare a transformării ecologice și digitale a industriei europene.

Actualizarea a fost însoțită de primul raport anual privind piața unică, care oferă o analiză a provocărilor cu care se confruntă diferite sectoare industriale și servește drept punct de plecare pentru o analiză și o pregătire ulterioară a căilor de tranziție, cu scopul de a dezvolta căi de tranziție pentru toate ecosistemele relevante.

Ecosistemul de mobilitate urmează acum activitatea deja lansată pentru ecosistemele turismului, industriilor mari consumatoare de energie, construcțiilor, proximității și economiei sociale. Consultarea privind calea de tranziție pentru ecosistemul de mobilitate va dura până la 31 martie 2022.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 2,5 miliarde de euro prin intermediul primei sale licitații de acest fel

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană, în numele UE, a finalizat astăzi cu succes prima licitație de obligațiuni verzi, mobilizând 2,5 miliarde de euro din obligațiunile verzi NextGenerationEU pentru redresarea durabilă a Europei, informează un comunicat.

Cele 2,5 miliarde de euro au fost emise în cadrul unei licitații pentru prima obligațiune verde NextGenerationEU pe 15 ani, în valoare de 12 miliarde de euro, pe care Comisia a scos-o pe piață la 12 octombrie 2021. Licitația sprijină lichiditatea pieței secundare pentru prima obligațiune verde NextGenerationEU și confirmă angajamentul Comisiei față de piața financiară durabilă. Obligațiunea a fost emisă în conformitate cu Cadrul UE privind obligațiunile verzi de nouă generație, publicat în septembrie anul trecut.

Obligațiunea face parte din finanțarea pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro pe care Comisia intenționează să o emită în cadrul programului său de stimulare NextGenerationEU în prima jumătate a anului 2022, așa cum a anunțat în planul său de finanțare pentru perioada ianuarie-iunie 2022.

Prin tranzacția de astăzi, Comisia a emis până în prezent obligațiuni în valoare totală de 73,5 miliarde de euro în cadrul pachetului de stimulare NextGenerationEU, care se așteaptă să ajungă la aproximativ 800 de miliarde de euro. Pentru a-și exprima angajamentul față de durabilitate, Comisia intenționează să emită 30% din această sumă, sau până la 250 de miliarde de euro, în obligațiuni verzi NextGenerationEU.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență macro-financiară (AMF) pentru Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia, a anunțat luni, 24 ianuarie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după convorbirea telefonică de vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, anunț un nou pachet de asistență financiară pentru această țară, format atât din împrumuturi de urgență, cât și din granturi. În primul rând, Comisia propune un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 1,2 miliarde EUR. Acest pachet va ajuta Ucraina să facă față acum nevoilor sale de finanțare cauzate de conflict. Contăm pe Consiliul și pe Parlamentul European să adopte această AMF de urgență cât mai curând posibil. (…) Ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în aceste circumstanțe dificile. Suntem fermi în hotărârea noastră. UE a oferit deja asistență semnificativă Ucrainei, atât pentru a sprijini reziliența și modernizarea țării, cât și pentru a lupta în mod specific împotriva pandemiei COVID-19.”, a transmis președinta Comisiei Europene.

Vinerea trecută, von der Leyen a discutat cu președintele Zelenski pentru a evalua situația din Ucraina creată de acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina, atât pe termen imediat, cât și pe termen mediu. 

„Permiteți-mi să fiu clară încă o dată: Ucraina este o țară liberă și suverană. Ea își face propriile alegeri. UE va continua să fie alături de ea”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi.

Șefa Comisiei Europene a precizat că Ucraina va primi „rapid” o primă tranșă de 600 de milioane de euro după acordul Parlamentului și al Consiliului asupra pachetului de asistență financiară. În plus, Comisia va începe „în curând” să lucreze la un al doilea program AMF pe termen mai lung pentru a sprijini eforturile de modernizare a țării, a mai adăugat von der Leyen.

În al doilea rând, Executivul European își va dubla aproape de două ori asistența bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi în acest an. „Se vor aloca încă 120 de milioane de euro. Acest sprijin va întări eforturile de consolidare a statului și de reziliență ale Ucrainei”, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

De asemenea, UE va continua să investească în viitorul țării, datorită Planului nostru de investiții pentru Ucraina, care vizează mobilizarea a peste 6 miliarde EUR în investiții.

 

 

Continue Reading

Facebook

NATO8 hours ago

Securitatea europeană: Joe Biden îi reunește într-o “videoconferință securizată” pe liderii UE, NATO, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Poloniei

CONSILIUL UE8 hours ago

Ministrul de externe al Ucrainei salută propunerea lui Bogdan Aurescu: Suntem pregătiți să primim o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Kiev

Dragoș Pîslaru11 hours ago

Dragoș Pîslaru, ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale din PE: Un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în UE!

SUA12 hours ago

Un fost ambasador al SUA în România a devenit ambasadorul Statelor Unite la UE: Mark Gitenstein, primit la Bruxelles de Ursula von der Leyen

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană dă startul consultărilor privind ecologizarea și digitalizarea ecosistemului de mobilitate, transport și automobile

CONSILIUL UE12 hours ago

Statele membre UE resping conceptul ”sferelor de influență” și reafirmă că securitate europeană este indivizibilă: Rusia va suferi ”costuri majore” în caz de nouă agresiune militară împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 2,5 miliarde de euro prin intermediul primei sale licitații de acest fel

CONSILIUL UE12 hours ago

Securitatea europeană: România propune organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

NATO14 hours ago

NATO trimite avioane și nave, inclusiv la Marea Neagră, pentru a apăra Europa de Est: Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, nu existau forțe NATO în partea estică a Alianței

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda4 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE6 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE6 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending