Connect with us

MAREA BRITANIE

Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Regatului Unit ca urmare a încălcării obligațiilor care rezultă din Acordul de retragere

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a anunțat joi că a lansat procedura de infringement împotriva Regatului Unit, în contextul cotroversatului proiect de lege al premierului Boris Johnson care încalcă Acordul de retragere.

Astfel, Executivul a trimis astăzi Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere, Londra având la dispoziție o lună pentru răspunde scrisorii înaintate joi.

După examinarea acestor observații sau dacă nu se transmit observații, Comisia poate emite, dacă este cazul, un aviz motivat.

Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective.

Comisia Europeană punctează că ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.

La 9 septembrie 2020, guvernul Regatului Unit a depus un proiect de lege (denumit în continuare ”proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit”, United Kingdom Internal Market Bill) care încalcă în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere.

Acesta a fost adoptat marți, în a treia lectură, de către deputații britanici cu 340 de voturi pentru și 256 de voturi împotrivă, doar puțini parlamentari conservatori contestând documentul prin abținere de la vot, în pofida numeroaselor avertismente venite din partea Uniunii Europene.

Amintim că vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic i-a transmis ministrul Michel Gove în cadrul unei reuniuni convocate de urgență a Comitetului mixt UE-Regatul Unit că în cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, acest fapt ar constitui o încălcare extrem de gravă a Acordului de retragere și a dreptului internațional.

În acest context, oficialul european a solicitat guvernului Regatului Unit să retragă prevederile controversate din proiectul de lege în cel mai scurt timp posibil și, în orice caz, până la sfârșitul lunii septembrie.

Solicitarea a fost reiterată și în cea de-a treia reuniune ordinară a Comitetului mixt, desfășurată la 28 septembrie, Londra manifestându-și în continuare intenția de a nu modifica proiectul de lege.

Trebuie subliniat că Acordul de retragere, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și care produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional, a fost anterior ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit.

Acest tratat prevede că, în perioada de tranziție, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să soluționeze litigiile dintre părți, iar Comisia are competențele care îi sunt conferite de dreptul Uniunii în ceea ce privește Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește interpretarea și aplicarea acordului în cauză.

Această procedură de infringement a fost lansată în aceeasi săptămână în care la Bruxelles se desfășoară o nouă rundă de negocieri oficiale între UE și Regatul Unit, înaintea summitului extraordinar al UE din 1-2 octombrie, unde se așteaptă o evaluare a progreselor şi o eventuală adoptare a unei decizii de accelerare a pregătirilor Uniunii pentru scenariul absenţei unui acord.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

Published

on

© Tony Blair Institute for Global Change

Marea Britanie nu va reintra în Uniunea Europeană în următorii ani, este de părere fostul premier britanic Tony Blair, potrivit Agerpres.

„Dacă și cum va reintra Marea Britanie în UE va fi o chestiune pentru o generație viitoare. Cred că aceasta este realitatea”, a declarat Blair într-un interviu acordat AFP. ANSA, DPA și EFE.

Fostul prim-ministru laburist ns-a opus vocal Brexit-ului la referendumul din 2016 din Marea Britanie, călătorind chiar în Irlanda de Nord împreună cu fostul lider conservator John Major pentru a avertiza asupra impactului probabil al părăsirii UE asupra păcii delicate din această țară, zguduită de trei decenii de violenţe până la acordul de pace semnat în aprilie 1998, în urmă cu aproape 25 de ani.

Instituţiile din această provincie sunt paralizate de un an, în faţa boicotului partidului unionist DUP, care se opune dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

„Cred că, în acest moment, dezbaterea din Marea Britanie este în ce măsură dorim să restabilim o relație puternică cu Europa, ceea ce cred că ar trebui să facem și cred că și laburiștii o vor face”, a spus Blair.

Fostul lider al guverului de la Londra este de părere că Marea Britanie și UE au multe de discutat în domeniul energiei și climei, al științei și cercetării, precum și al apărării și securității după invazia Rusiei în Ucraina.

„Cred că există argumente solide pentru a încerca să cooperăm în domeniul tehnologiei. Pentru că, altfel, Europa, inclusiv Marea Britanie, va fi prinsă între doi giganți tehnologici, SUA și China, și, posibil, un al treilea în India”, a mai declarat Tony Blair.  „Așa că eu cred că putem face foarte multe lucruri împreună”, a adăugat fostul premier britanic.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Vicepremierul și șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu l-a găzduit joi, 16 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pe omologul său britanic, James Cleverly. În cadrul întrevederii, ministrul de externe al Marii Britanii a anunţat un nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 10 milioane de lire sterline, sumă care va merge în proiecte orientate spre buna guvernare, dezvoltarea economică şi sectorul energetic, informează un comunicat.

De asemenea, oficialii au discutat despre stimularea comerţului, Regatul Unit aflându-se între primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova.

„Ne propunem să liberalizam tarifele de export pentru mai multe exporturi moldoveneşti în Marea Britanie: mere, prune, struguri, cireşe, suc, tomate şi usturoi. Avem un parteneriat puternic în domeniile IT, telecomunicaţii şi industriile creative şi ne dorim să-l extindem și către industria constructoare de mașini, cea electronică, a energiei regenerabile, fintech și turism”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, oficialii au discutat despre promovarea și semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor şi reducerea tarifelor la roaming, ceea ce va aduce beneficii pentru diaspora.

 Nicu Popescu a declarat că autoritățile de la Chișinău îți propun să intensifice cooperarea cu Marea Britanie în combaterea corupției și aducerea în fața justiției a tuturor celor care au prejudiciat statul și cetățenii moldovemi. În acest sens, șeful diplomației Republicii Moldova a salutat recenta sancționare de către Marea Britanie a celor doi fugari moldoveni anunțați în urmărire internațională.

Un alt subiect abordat a fost organizarea summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova pe data de 1 iunie, și potențialele proiecte care ar putea contribui la o Europă mai unită și mai sigură.

Oficialii s-au referit și la situația din regiune, reiterând condamnarea războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest sens, vicepremierul Nicu Popescu i-a mulţumit ministrului James Cleverly pentru sprijinul pe care Marea Britanie îl oferă țării în eforturile de contracarare a încercărilor de a destabiliza Republica Moldova. Acesta include împărtăşirea bunelor practici în domeniul securităţii cibernetice, modernizarea sectorului securității și apărării şi consolidarea companiei Teleradio-Moldova printr-un parteneriat cu televiziunea publică britanică BBC. 

„Relația cu Marea Britanie este esențială pentru consolidarea rezilienței țării noastre și suntem bucuroși să continuăm aprofundarea acesteia. Prin sprijinul puternic pe care îl primim din partea Regatului Unit, progresăm în procesul nostru de modernizare și aderare la Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

Published

on

© Rishi Sunak/ Twitter

Alianță trilaterală de securitate AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și SUA, lansată în urmă cu un an și jumătate și care a provocat furia Franței, a anunțat luni, din sudul Californiei, lângă Oceanul Pacific, o cooperare “fără precedent”. Președintele american Joe Biden, împreună cu premierul australian, Anthony Albanese, şi cel britanic, Rishi Sunak, au lansat luni un spectaculos program de submarine cu propulsie nucleară, menite să contracareze China în Pacific.

“Ne punem în cea mai bună poziţie posibilă pentru a face faţă împreună provocărilor de astăzi şi de mâine”, a spus preşedintele american, cu ochelarii de soare Aviator pe nas, de la o bază navală din San Diego, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Biden, Sunak și Albanese au anunțat calea optimă pentru ca Australia să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară (SSN) cu armament convențional în cadrul parteneriatului Australia, Regatul Unit și Statele Unite (AUKUS), a subliniat și Departamentul de Stat.

“Împreună cu Australia și Regatul Unit, dezvoltăm un nou submarin de ultimă generație pentru a ne asigura că Indo-Pacificul rămâne deschis și sigur. Vom reuni militarii, oamenii de știință, inginerii și constructorii noștri de nave – și vom crea locuri de muncă bine plătite în același timp”, a completat Biden, subliniind că democrațiile asigură propria securitate și a întregii lumi.

De partea sa, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că prima generație de submarine cu propulsie nucleară AUKUS vor fi construite în Marea Britanie. “O veste importantă pentru economia britanică și pentru securitatea globală”, a spus el.

“Ne protejăm popoarele. Ne apărăm valorile. Garantăm securitatea noastră pe termen lung”, a continuat Sunak.

Evocând un “nou capitol în prietenia dintre Australia, SUA și Regatul Unit”, premierul australian Anthony Albanese a spus că acest program va fi un catalizator pentru locuri de muncă, pentru inovare și cercetare și care va “asigura stabilitatea și prosperitatea națiunilor noastre, a regiunii noastre și a lumii noastre”.

Parteneriatul AUKUS reprezintă o modernizare a alianțelor și parteneriatelor de lungă durată dintre cele trei țări, ghidate de un angajament comun față de prosperitatea, securitatea și stabilitatea globală. Acesta aprofundează cooperarea diplomatică, de securitate și de apărare de lungă durată pentru a face față provocărilor complexe ale viitorului.

Pactul AUKUS, anunțat în în 2021 în aceeași zi în care Uniunea Europeană își lansa Strategia pentru Indo-Pacific, exclude Europa și prevede achiziția de submarine cu propulsie nucleară americane de către Australia, în detrimentul unui “contract al secolului” cu Franța, fapt care a iritat profund Parisul.

Reacția furioasă a Franței pentru această “lovitură în spate” a culminat cu rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra, o decizie fără precedent între aliați, și anularea unei reuniuni a miniștrilor apărării francez și britanic, prevăzută a avea loc la Londra.

Criza diplomatică și-a găsit rezoluțiunea printr-o declarație comună a președinților Joe Biden și Emmanuel Macron adoptată la 22 septembrie 2021, prin care cei doi lideri au decis să lanseze un proces de consultări pentru a evita situații precum criza provocată de afacerea submarinelor și alianța de securitate și apărare AUKUS. În același context, Joe Biden a reafirmat că “angajamentul Franţei şi al Uniunii Europene în regiunea indo-pacifică are o importanţă strategică”.

O declarație comună a reconcilierii avea să fie adoptată o lună mai târziu, la Roma, între Joe Biden și Emmanuel Macron.

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending