Comisia Europeană a prezentat marți Planul de acțiune privind integrarea și incluziunea pentru perioada 2021-2027, la baza căruia stă principiul potrivit căruia integrarea incluzivă necesită eforturi atât din partea individului, cât și din partea comunității-gazdă.
Potrivit unui comunicat al Executivului european, planul de acțiune promovează incluziunea pentru toți, recunoscând contribuția importantă pe care și-o aduc migranții la UE și eliminând obstacolele de natură să împiedice participarea și incluziunea în societatea europeană a persoanelor cu profil de migrant, de la nou-veniți la cetățeni.
Prin acest document, Comisia Europeană stabilește noi acțiuni care valorifică realizările planului de acțiune anterior, din 2016.
”Migrantul este <<unul de-al nostru>>, nu <<unul de-al lor>>. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în asigurarea coeziunii și a prosperității societăților noastre. Integrarea și incluziunea înseamnă că vocea comunităților de migranți se face auzită și că ne asigurăm că fiecare persoană se poate bucura de drepturile sale, indiferent de mediul din care provine. Integrarea incluzivă înseamnă că oferim aceleași instrumente și sprijinul necesar pentru contribuția la societate, astfel încât migranții să își poată valorifica pe deplin potențialul, iar societățile noastre să beneficieze de forța și de competențele lor”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
O abordare europeană a integrării și a incluziunii
Astfel cum se evidențiază în noul Pact privind migrația și azilul, buna gestionare și eficacitatea politicii în materie de migrație și azil depind, în esență, de reușita integrării și a incluziunii.
Planul de acțiune propune un sprijin precis direcționat și adaptat, care ține seama de caracteristicile individuale ce se pot dovedi problematice pentru persoanele cu profil de migrant, cum ar fi genul sau contextul religios. Reușita integrării și a incluziunii depinde atât de măsurile luate din timp, cât și de angajamentul asumat pe termen lung.
Deși sarcina de a elabora și a pune în aplicare politici sociale le revine în primul rând guvernelor naționale, UE joacă un rol-cheie în sprijinirea statelor membre, prin finanțare, prin elaborarea de orientări și prin promovarea parteneriatelor relevante. Principalele acțiuni sunt:
- educația și formarea favorabile incluziunii, de la învățământul preșcolar până la învățământul superior, punând accentul pe facilitarea recunoașterii calificărilor și pe învățarea susținută a limbilor țărilor-gazdă, cu sprijin din fonduri UE;
- îmbunătățirea șanselor de angajare și a recunoașterii competențelor, pentru a valorifica pe deplin contribuția comunităților de migranți, în special a femeilor, și pentru a garanta că acestea primesc sprijinul necesar pentru a-și valorifica pe deplin potențialul. Comisia va colabora cu partenerii sociali și economici și cu angajatorii pentru a promova integrarea pe piața forței de muncă, a sprijini spiritul antreprenorial și a facilita recunoașterea și evaluarea competențelor de către angajatori;
- promovarea accesului persoanelor cu profil de migranți la servicii de sănătate, inclusiv de sănătate mintală. Pe lângă finanțarea dedicată acordată de UE, planul de acțiune urmărește să asigure informarea migranților cu privire la drepturile lor și recunoaște provocările specifice cu care se confruntă femeile, în special în timpul sarcinii și după sarcină. Planul de acțiune sprijină, de asemenea, schimbul de bune practici între statele membre;
- accesul la locuințe adecvate și accesibile, finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul pentru azil și migrație și InvestEU, precum și platforme de finanțare pentru schimburi de experiență la nivel local și regional în ceea ce privește combaterea discriminării pe piața locuințelor și a segregării.
Comisia Europeană a anunțat că planul de acțiune va fi pus în aplicare prin mobilizarea finanțării UE și prin crearea de parteneriate cu toate părțile implicate: migranții, comunitățile-gazdă, partenerii sociali și economici, societatea civilă, autoritățile locale și regionale și sectorul privat.
Acesta va capacita comunitățile-gazdă și le va ajuta să își exercite rolul care le revine în conceperea și punerea în aplicare a măsurilor și a programelor de integrare, subliniind, în același timp, responsabilitatea persoanelor vizate în ceea ce privește participarea la societatea-gazdă.
Planul va urmări să modernizeze accesul la servicii prin utilizarea instrumentelor digitale. Nu în ultimul rând, acesta va îmbunătăți baza de date concrete pentru dezvoltarea în continuare de politici și pentru asigurarea unei bune monitorizări a rezultatelor.
În prezent, aproximativ 34 de milioane de locuitori ai UE s-au născut în afara UE (aproximativ 8 % din populația UE), iar 10 % dintre tinerii (15-34 de ani) născuți în UE au cel puțin un părinte născut în străinătate.
Migranții și cetățenii UE cu profil de migranți joacă un rol-cheie în societatea europeană și în diferite sectoare ale economiei noastre, inclusiv în calitate de lucrători care asigură servicii esențiale. Cu toate acestea, ei întâmpină în continuare probleme în ceea ce privește accesul la educație, încadrarea în muncă, asistența medicală și incluziunea socială.