Comisia Europeană anunţă un nou pachet de măsuri pentru un aer mai curat în Europa

european-commissionCalitatea necorespunzătoare a aerului este principala cauză de mediu a deceselor premature în UE, bilanțul victimelor sale fiind mai grav decât în cazul accidentelor rutiere, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Aceasta duce la apariția astmului sau a unor probleme respiratorii, afectând astfel și calitatea vieții. Comisia reacționează la această situație adoptând noi măsuri de reducere a poluării atmosferice. Prin pachetul de măsuri pentru un aer curat se actualizează legislația existentă și se reduc într-o și mai mare măsură emisiile nocive specifice industriei, traficului, centralelor energetice și agriculturii, în vederea diminuării impactului acestora asupra sănătății umane și a mediului. Poluarea atmosferică este, de asemenea, o cauză de întreruperi în muncă și de costuri medicale ridicate, cele mai afectate fiind categoriile vulnerabile, precum copiii, astmaticii și persoanele în vârstă. Ea afectează, de asemenea, ecosistemele, prin încărcarea excesivă cu azot (eutrofizare) și prin ploi acide. Costurile directe pe care societate le suportă în urma poluării atmosferice, inclusiv pagubele produse culturilor și clădirilor, se ridică la aproximativ 23 de miliarde euro pe an.

Punerea în aplicare a pachetului se traduce în beneficii pentru sănătatea oamenilor de aproximativ 40 de miliarde euro pe an, de peste 12 ori mai mult decât costurile de reducere a poluării, care, potrivit estimărilor, vor ajunge la 3,4 miliarde euro pe an în 2030.

Pachetul adoptat miercuri, 18 decembrie, are mai multe componente. Printre acestea se numără:

  • un nou program de aer curat pentru Europa care conține atât măsuri menite să asigure atingerea pe termen scurt a obiectivelor existente, cât și o serie de noi obiective în materie de calitate a aerului pentru orizontul anului 2030. Pachetul cuprinde, de asemenea, măsuri de sprijin menite să contribuie la reducerea poluării atmosferice, cu accent pe îmbunătățirea calității aerului în orașe, pe sprijinirea activităților de cercetare și inovare și pe promovarea cooperării internaționale;
  • o variantă revizuită a Directivei privind plafoanele naționale de emisii, în care sunt prevăzute plafoane naționale de emisie mai riguroase în ceea ce privește cei șase poluanți principali și
  • o propunere de nouă directivă privind reducerea poluării provenite de la instalațiile medii de ardere, cum ar fi centralele energetice pentru cartierele de locuințe sau pentru clădirile mari și instalațiile industriale de mici dimensiuni.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: Comisia Europeană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.