Comisia Europeană atinge obiectivele privind egalitatea de șanse cu 11 luni mai devreme: Este cadoul nostru de Ziua Femeii

Comisia marchează Ziua Internațională a Femeii anunțând că și-a atins obiectivele privind reprezentarea femeilor în propria instituție cu 11 luni înainte de termen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: „Mă bucură nespus faptul că putem sărbători Ziua Internațională a Femeii dispunând de dovada că au fost realizate progrese concrete în materie de egalitate de șanse în cadrul Comisiei Europene.

Comisia se confruntă cu provocări tot mai complexe: compoziția forței de muncă, o reducere cu 5% a personalului și așteptări tot mai mari ale părților interesate. Prin urmare, nu mai este doar de dorit, ci este esențial să valorificăm la maximum potențialul personalului nostru, femei și bărbați deopotrivă. Acesta este motivul pentru care am transformat egalitatea de șanse într-o prioritate-cheie a mandatului meu și sper ca succesorul meu să continue să valorifice acest succes”.

Strategia 2010-2014 privind egalitatea de șanse a stabilit obiective pentru 31 decembrie 2014 în trei domenii în care femeile erau subreprezentate: 25% pentru funcțiile de conducere de nivel superior, 30% pentru funcțiile de conducere de nivel mediu și 43% pentru posturile de administrator neexecutiv.

Cifrele cele mai recente arată că toate cele trei obiective au fost realizate la 1 februarie 2014: femeile reprezintă acum 27,9% din personalul de conducere de nivel superior, 30,3% din personalul de conducere de nivel mediu și 43,2% din administratorii neexecutivi. Se estimează că aceste procente vor continua să crească. Acestea reprezintă o îmbunătățire semnificativă în comparație cu 1995, când numai 4% din personalul de conducere de nivel superior, 10,7 % din personalul de conducere de nivel mediu și 23,9% din administratorii neexecutivi erau femei.

Comisia s-a implicat în mod activ în îmbunătățirea echilibrului său intern între femei și bărbați începând cu 1988. Strategia actuală, care a fost adoptată în 2010, în primul an al actualei Comisii, se bazează pe realizările anterioare, demonstrând în același timp o ambiție reînnoită. Experiența trecută a arătat că, pentru ca obiectivele să fie eficace, o astfel de abordare trebuia completată cu măsuri legate de locul de muncă. Recenta revizuire a Statutului funcționarilor, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, a introdus o trimitere expresă la programele de lucru flexibile. În prezent, aproape 10% din personalul Comisiei lucrează la distanță, iar aproximativ 40% din personal dispune de un token care le permite să lucreze de oriunde, oricând. Dovezile au arătat că, în special pentru femei, flexibilitatea a fost un factor-cheie care le-a încurajat să își asume responsabilități mai mari.

Strategia actuală recunoaște, de asemenea, că angajamentul din partea personalului de conducere de nivel superior este esențial pentru obținerea succesului. Prin urmare, Comisia pune în aplicare condițiile pentru asumarea într-o mai mare măsură a rolului de lider și o mai mare responsabilitate din partea personalului său de conducere de nivel superior. Fiecare direcție generală și serviciu trebuie să își prezinte realizările în raport cu un cadru comun de performanță. Performanțele lor sunt evaluate pe baza calculului unui indice al egalității de șanse. În acest context, nouă direcții generale, care au depus cele mai mari eforturi în ceea ce privește egalitatea de șanse, au primit primele etichete privind un loc de muncă egalitar (Balanced Workplace Labels). Direcția Generală Resurse Umane și Securitate efectuează, de asemenea, o monitorizare trimestrială a obiectivelor legate de reprezentarea femeilor în raport cu bărbații la nivelul direcțiilor generale.

One Response to Comisia Europeană atinge obiectivele privind egalitatea de șanse cu 11 luni mai devreme: Este cadoul nostru de Ziua Femeii

  1. Pingback: Comisia Europeană atinge obiectivele privind egalitatea de șanse cu 11 luni mai devreme: Este cadoul nostru de Ziua Femeii | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.