Barroso pledează pentru o „federaţie a statelor-naţiune“

Şeful Executivului de la Bruxelles a schiţat ieri, in discursul sau privind starea Uniunii, ideile pentru viitoarea construcţie europeană. „O federaţie a statelor naţiune, acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o federaţie a statelor naţiune. Nu un SUPER-STAT, ci o federaţie care să poată să  funcţioneze printr-o mutualizare a suveranităţii”, a spus preşedintele CE, potrivit Adevarul.ro.

Această construcţie va cere însă un nou tratat. Despre supravegerea bancară, Barroso a anunţat că doreşte să rupă legătura nesănătoasă dintre state şi băncile lor. „Pe viitor, pierderile bancherilor nu mai trebuie să se transforme în datorii ale cetăţenilor, punând astfel la îndoială stabilitatea financiară a unor ţări întregi”, a subliniat Barroso.

Comisia Europeană a prezentat, ieri, proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancară în zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce Autoritatea Bancară Europeană va garanta coerenţa reglementărilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European, Consiliul European şi Eurogroup vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activităţilor de supraveghere ale BCE. Sistemul unic de supraveghere bancară în zona euro propus de CE prevede că statele din afara blocului monetar se pot înscrie voluntar într-un mecanism de cooperare, iar coordonarea între BCE şi autorităţile din ţările din afara sistemului rămân în forma actuală.

Sursa: Adevarul.ro
FOTO:  en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.