Comisia Europeană cere lămuriri cu privire la modificările aduse legilor Justiției: „Am trimis întrebări precise și detaliate către autoritățile române”

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, un răspuns fiind așteptat până la începutul lunii noiembrie, anunță Ziare.com

Foto: Guvernul României

„Comisia urmărește cu foarte mare atenție evoluțiile din România, în special schimbările aduse Legilor Justiției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Analizăm amendamentele aduse acestor legi, din perspectiva conformității cu legislația Uniunii Europene și am trimis întrebări precise și detaliate către autoritățile române, privind toate elementele care ne preocupă” a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform sursei citate.

Scrisoarea are 18 întrebări, care fac referire la modul în care sunt schimbate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Sursele citate de Ziare.com susțin că Viorica Dăncilă trebuie să dea un răspuns până în data de 1 noiembrie.

Potrivit surselor politice, printre întrebări se află și cele legate de modalitatea de implementare a următoarelor directive europene:

-Directiva nr. 36/2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia

-Directiva nr. 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității

-Directiva nr. 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Foto: European Parliament

România va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul unei dezbateri privind situația statului de drept din România dar și evoluția țării noastre în contextul protestelor violente din 10 august. Discuțiile din plenul reunit la Strasbourg au avut loc la două zile distanță după ce, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a legislativului european, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul României cu chemarea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul unor încălcări grave ale valorilor fundamentale.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat”, avertiza Timmermans luni în cadrul dezbaterii din Comisia LIBE privind situația din România.

Citiți și:

Liviu Dragnea: Analizăm din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia ce observaţii pot fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă

 Premierul Viorica Dăncilă: Eu sper să nu se ajungă la o rezoluţie în Parlamentul European la adresa României. Nu voi accepta niciodată un „to-do list”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.