Comisia Europeană cere României să plătească pensii grecilor care au lucrat în țară

Comisia solicită României să plătească pensii cetățenilor greci pentru perioada în care aceștia au lucrat în România, potrivit unui comunicat publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene.

euro moneyComisia Europeană a transmis României un aviz motivat referitor la nerespectarea Regulamentului (CE) nr. 1408/71 şi Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială la calcularea drepturilor la pensie ale cetăţenilor greci care au lucrat în România înainte de aderarea acesteia la UE.

În prezent, autorităţile române refuză să ia în considerare perioadele lucrate de migranţii greci înainte de aderarea României la UE. Acest refuz se bazează pe un acord bilateral semnat între România şi Grecia în 1996. În contextul acordului respectiv, România a plătit Greciei o sumă fixă de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabilă să plătească pensii corespunzând unui număr de maximum 15 ani lucraţi. Aceasta înseamnă că lucrătorii au pierdut dreptul la pensie pentru perioadele care depăşesc 15 ani, se menţionează în comunicat.

Instituţia de la Bruxelles consideră că acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetăţeni de drepturile care le sunt acordate în mod direct de dreptul UE şi că România datorează lucrătorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar dacă acestea corespund unor perioade anterioare aderării României la UE.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.