Comisia Europeană, după afirmațiile vice-cancelarului Austriei privind Kosovo: Recunoașterea independenței rămâne la latitudinea statelor membre

Comisia Europeană a precizat luni că recunoașterea internațională a Kosovo este o chestiune ce revine statelor membre după ce vice-cancelarul Austriei Heinz-Christian Strache, liderul partidului de extremă dreapta FPO aflat la guvernare alături de conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, a precizat că Kosovo este ”fără îndoială o parte a Serbiei”, anună EuObserver.

Foto: ec.europa.eu

Potrivit lui Strache, sârbii din nordul Kosovo-ului trebuie să primească ”auto-determinare sau autonomie”.

”Nu comentăm afirmațiile, problema recunoașterii rămâne la latitudinea statelor membre”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Declarația vice-cancelarului austriac, a cărui țară va deține președinția Consiliului UE în perioada iulie-decembrie 2018, vine în contextul în care instituțiile Uniunii și președinția bulgară a Consiliului au oferit un nou impuls parcursului european al Balcanilor de Vest.

Conectivitatea Balcanilor Occidentali la Uniunea Europeană se regăsește printre prioritățile președinției Bulgariei la Consiliul UE, inclusiv organizarea unui summit UE-Balcanii de Vest la Sofia în luna mai. Totodată, Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută strategia UE pentru integrarea europeană a țărilor din regiune.

Strategia pentru Balcanii de Vest adoptată de către Comisia Europeană confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune”.

Politica de extindere a UE trebuie să facă parte integrantă din strategia mai amplă de a consolidare a Uniunii Europene până în 2025, prezentată de președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2017 și din Foaia de parcurs pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică.

Muntenegru și Serbia sunt singurele două țări cu care negocierile de aderare sunt deja în curs de desfășurare, dar alte țări le pot ajunge din urmă. Printre țările candidate se numără Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Albania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.