EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatul Victor Negrescu: Discutăm în permanență situația canalului Bîstroe și a dragării cu partea ucraineană
Published
7 months agoon
By
Teodora Ion
Eurodeputatul Victor Negrescu anunță că executivul european, pe care l-a interpelat, a admis în răspuns oferit că ”discută în permanență situația canalului Bîstroe și a dragării cu partea ucraineană și că este un subiect european de interes la Bruxelles”.
”Comisia Europeană admite, în răspunsul dat la interpelarea pe care am adresat-o, că discută în permanență situația canalului Bîstroe și a dragării cu partea ucraineană și că este un subiect european de interes la Bruxelles. Reprezentanții executivului european consideră că acordurile internaționale trebuie să fie respectate în această privință și că poziția României trebuie luată în considerare pe acest subiect”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.
Negrescu a mai evidențiat că executivul european a admis că ”a propus includerea canalelor Bîstroe și Sulina în rețelele de transport europene, ca urmare a solicitărilor venite din partea Ucrainei, dar că reprezentanții României s-au opus acestui lucru de îndată ce țara noastră a fost consultată în baza articolului 172 din Tratatul de Funcționare al UE”.
”Acest lucru arată că Ministrul Transportului, Sorin Grindeanu, a ridicat în mod corect această problematică și că după aceste intervenții ale Partidului Social Democrat au început demersurile comune”, consideră eurodeputatul.
Totodată, ”reprezentanții executivului european salută rezultatele dialogului bilateral coordonat de Ministerul Transporturilor și existența măsurătorilor comune, recunosc importanța problemelor de mediu, pe care declară că le evaluează în detaliu, și susțin nevoia de dialog între ambele state în găsirea soluției corecte”, a completat Victor Negrescu.
”Iată un exemplu pozitiv prin care un subiect de interes pentru România a fost ridicat la nivel european, Comisia a ajuns să se implice și să asculte punctul nostru de vedere, solidaritatea față de Ucraina a continuat iar temele extremei drepte au fost destructurate printr-o acțiune coerentă la care am fost bucuros să particip inclusiv prin această interpelare”, a conchis acesta.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, cu elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European
Marcel Ciolacu: Comisarul pentru coeziune a salutat gradul de absorbție de 90% a fondurilor europene, o „premieră istorică” pentru România
Ministrul Economiei a susținut, la Bruxelles, dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie UE – SUA
Ministrul apărării, la Londra: Angel Tîlvăr și omologul britanic au discutat despre cooperarea pentru întărirea apărării și descurajării pe flancul estic al NATO
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre ”creșterea ritmului de soluționare a dosarelor de pensii pentru românii care au lucrat în Spania”
Ministrul muncii a discutat cu omologul austriac despre aderarea României la Schengen și o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu în Austria
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE
Published
2 days agoon
November 28, 2023By
Teodora Ion
Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a adoptat regulamentul Europa Interoperabilă, adică un Schengen online pentru serviciile de administrație publică locală de care eurodeputatul Gheorghe Falcă s-a ocupat din calitatea de raportorul al Grupului PPE din legislativul european.
Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a obținut un rezultat foarte bun pentru România în cadrul acestui dosar.
”Am participat astfel direct la trilogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, pentru definitivarea Regulamentului pentru stabilirea unor măsuri de promovare a interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și a sistemelor informatice care sunt utilizate pentru furnizarea sau gestionarea serviciilor publice în UE”, a detaliat acesta.
El a ținut să explice că față de o directivă, care se dezbate în parlamentele naționale, regulamentele adoptate la Bruxelles se aplică întocmai în toate statele membre.
”Pe scurt, am obținut dezvoltarea unei infrastructuri interoperabile de servicii publice digitale transeuropene, în beneficiul cetățenilor”, a precizat Falcă.
Acesta s-a declarat foarte mulțumit de faptul că ”amendamentele și propunerile mele la acest dosar, atât în calitate de raportor cât și ulterior, la negocieri, au fost adoptate, fapt ce aduce beneficii pentru România”.
”Mai întâi, pentru că am reușit să consolidez rolul agenției UE înființate la București – prima găzduită de țara noastră. Astfel, Centrul și Rețeaua europeană de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) beneficiază de statutul de observator în cadrul Comitetului pentru o Europă interoperabilă (un organism consultativ strategic al Comisiei Europene). Dar mai mult decât atât, sunt mulțumit de faptul că am reușit să obțin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în punerea în aplicare cu succes a prezentului Regulament”, a precizat Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și, implicit, fost membru al Comitetului European al Regiunilor.
Eurodeputatul a explicat că regulamentul este important în contextul în care ”autoritățile locale furnizează o serie de servicii publice, dar dispun adesea de resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a prezentului regulament, acestea trebuie să primească orientări și resurse adecvate”.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, cu elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European
Published
3 days agoon
November 28, 2023
Raportul realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.
Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au venit din partea unui eurodeputat PPE și a unui eurodeputat anti-european, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul raportului, se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
“Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie. Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu. Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră” a explicat chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu.
Paragrafele cheie din raportul aprobat:
“Art 21: […] Solicită Consiliului să prezinte o explicație din punct de vedere juridic pentru nerespectarea recomandării Comisiei și a Parlamentului și solicită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Art 24b: Consideră că, atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv, acolo unde este cazul, anulând votul.
Art 25: Solicită Comisiei să lanseze imediat o propunere de revizuire a Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare, cu scopul de a defini procedurile legislative speciale; subliniază că, acordul interinstituțional revizuit trebuie să acorde o atenție specială procedurilor în care Parlamentul se bucură de dreptul de inițiativă, justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și să promoveze respectarea deplină a drepturilor de participare (a instituțiilor) și principiilor echilibrului instituțional și cooperării loiale […];
Art 26: Subliniază necesitatea de a defini cerințe precise privind termenul pentru adoptarea sau refuzul unui act de către Consiliu, inclusiv termene, pentru a asigura respectarea principiului cooperării loiale și pentru a evita blocajele instituționale; regretă că, Consiliul a amânat cu 12 ani o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ciuda recomandărilor pozitive ale Comisiei privind îndeplinirea criteriilor;
Art 27: Insistă asupra apelului său repetat de a publica pozițiile statelor membre în momentul adoptării unui act de către Consiliu; insistă, de asemenea, ca, Consiliul să înregistreze în mod sistematic identitatea statelor membre atunci când își exprimă pozițiile în cadrul Consiliului; solicită ca justificările (voturilor) să se raporteze la dispozițiile tratatului, la drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor UE și ale statelor membre și la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii; solicită și subliniază că, atunci când un vot nu este justificat din punct de vedere juridic sau încalcă dispozițiile tratatului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv anularea votului […];
Art 29: Reiterează solicitarea ca tratatele să fie modificate de urgență pentru a extinde aplicarea procedurii legislative ordinare […] la chestiuni legate de spațiul Schengen sau de MFF; constată, totodată, că unanimitatea și ratificările naționale ar trebui în general depășite”.
S&D
Ministrul Muncii a discutat cu comisarul Nicolas Schmit despre reformele din domeniul social și de muncă: România susține și va implementa în continuare măsuri concrete de îmbunătățire a condițiilor de muncă
Published
4 days agoon
November 27, 2023By
Teodora Ion
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat luni la reuniunea cu omologii din Partidul Socialist European, desfășurată la Bruxelles și axată pe teme precum Directiva europeană privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme, dialogul social european, cadrul de guvernanță economică, tele-munca și dreptul la deconectare.
Cu acest prilej, oficialul român a discutat cu comisarul Nicolas Schmit despre reformele din domeniul social și de muncă pe care ministerul le derulează în prezent.
”România susține și va implementa în continuare măsuri concrete de îmbunătățire a condițiilor de muncă și cooperează constant în această direcție cu partenerii sociali”, a precizat Bucura-Oprescu.
Timpul se scurge pentru a obține rezultate pentru cele 28 de milioane de lucrători de pe platformele europene înainte de sfârșitul acestui mandat, a fost avertismentul dur al miniștrilor responsabili pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din PES, conform unui comunicat.
Partidul Socialist European se concentrează pe obținerea unei directive UE solide privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pe platformă până la sfârșitul acestui mandat. Directiva a fost propusă de comisarul european pentru drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Deși s-au înregistrat unele progrese în cadrul negocierilor anterioare – în special în ceea ce privește protecția datelor și gestionarea algoritmică – miniștrii au remarcat faptul că rămân de rezolvat probleme cruciale înainte de următorul trilog de mâine pentru o directivă ambițioasă care să protejeze în mod eficient lucrătorii platformelor.
Miniștrii au continuat, de asemenea, discuțiile privind revizuirea guvernanței economice. Aceștia au subliniat faptul că UE trebuie să evite orice încercare de a reveni la austeritate. Din acest motiv, reuniunea a salutat propunerea belgiană și spaniolă privind un cadru de convergență socială
De asemenea, miniștrii au insistat asupra necesității ca UE să asigure un domeniu de aplicare mai larg pentru creșterea investițiilor sociale și să reflecte mai bine Pilonul european al drepturilor sociale în viitorul cadru de guvernanță economică.
În cadrul reuniunii au fost discutate și alte priorități ale PES, inclusiv negocierile partenerilor sociali europeni cu privire la tele-muncă și la dreptul la deconectare.
PES a observat cu îngrijorare că dialogul social nu a reușit să obțină rezultate în privința acestui subiect important și a subliniat importanța unui dialog social european care să funcționeze.
Concrete & Design Solutions

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european