Comisia Europeană lansează faza premergătoare pentru aderarea Albaniei și Macedoniei la UE

Comisarul UE pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a vizitat Skopje pentru a anunța începutul pregătirilor pentru Macedonia și Albania în vederea deschiderii discuțiilor de aderare, notează EUObserver.

“În ultimul an agenda de reformă a UE în această țară a fost avansată prin punerea în aplicare a priorităților și a acordului Przino”, a spus comisarul.  “Prin urmare, sunt multumit să anunț astăzi lansarea oficială a procesului de screening cu țara dumneavoastră”, a mai completat acesta.

Foto: EC Audiovisual Service

Hahn a felicitat Macedonia pentru semnarea acodrului cu Grecia privind rezolvarea disputei numelui și a cerut cetățenilor să voteze în favoarea acordului pentru a schimba numele țării în Macedonia de Nord.

Acordul a fost esențial pentru a permite Macedoniei să înceapă procesul de aderare la UE. Statele membre ale blocului au convenit luna trecută să deschidă discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia anul viitor, dacă cele două națiuni vor continua progresul reformei.

Discuțiile privind aderarea puteau începe mai devreme, dar în luna iunie Franța și Olanda au decis să amâne decizia de a le începe, cerând mai multe reforme, îndeosebi în direcția combaterii corupției și a luptei împotriva crimei organizate.

La începutul acestei luni, NATO a invitat Macedonia să înceapă discuțiile de aderare pentru a deveni al 30-lea membru al acesteia. Aceasta este, de asemenea, condiționată de încheierea de către Skopie a ratificării acordului său cu Grecia.

Citiți și Final amar pentru președinția bulgară a Consiliului UE: Franța și Olanda au blocat deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia și Albania, tratative amânate până în iunie 2019

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.