Comisia Europeană lansează inițiativa “Pentru o Europă mai curată”

lets-do-it-romaniaComisia Europeană a anunțat, marți, lansarea inițiativei “Pentru o Europă mai curată”, destinată încurajării acțiunilor de ecologizare, creșterii gradului de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezintă deșeurile și, totodată, pentru încurajării schimbărilor de comportament în această privință. Evenimentul va avea loc la 10 mai, coordonat de Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor (EWWR).

Pentru a rezolva problema deșeurilor, în ultimii ani, în Europa, s-au organizat mai multe campanii de curățenie. „Pentru o Europă mai curată” va reuni aceste inițiative în cadrul unui eveniment de curățenie la scară europeană ce se va desfășura în aceeași zi pe întregul continent, ajungând la un număr cât mai mare de cetățeni, informează Comisia Europeană.

„Pentru o Europă mai curată” este un eveniment care într-adevăr începe pe teren și care are obiectivul de a informa și de a mobiliza cetățenii să curețe mediul înconjurător în folosul lor. Experiența arată că oamenii sunt adesea surprinși de cantitatea de deșeuri care este generată și aruncată în cartierul lor. Însă deșeurile pot fi valoroase. Hârtia, sticla, metalele și plasticul, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate dacă sunt colectate. Astfel se reduce impactul asupra mediului, se creează oportunități economice și locuri de muncă, contribuind la transformarea Europei într-o economie mai circulară.

“Mișcările civice privind curățenia dobândesc amploare în întreaga Europă și dorim ca acestea să simtă că sunt parte a unui eveniment european. Am creat o rețea de puncte de contact naționale în 21 de țări, pentru ca cetățenii să fie informați cu privire la acțiunile din cartierul lor și cu privire la modul în care își pot aduce contribuția. Este o inițiativă concretă. (…) Cu toții ne dorim să locuim în cartiere curate, așadar, împreună să facem curățenie în Europa”, a a afirmat comisarul pentru mediu, Janez Potočnikl potrivit sursei citate.

Potrivit Comisiei, în fiecare an, milioane de tone de deșeuri ajung pe străzile, în oceanele, pe plajele, în pădurile și în zonele naturale ale Europei. În aceași timp, milioane de europeni se mobilizează anual pentru a participa la acțiuni voluntare de curățenie.

În 2012, mișcarea Let’s Do It! World, cu sediul în Estonia, a coordonat o acțiune de curățenie la nivel mondial pentru 2012, care a mobilizat 7 milioane de voluntari în cadrul a 84 de acțiuni de curățenie cu durata de o zi în Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Europa. Activități similare au fost organizate ulterior, în 2013. Inițiativele se bazează în principal pe colaborarea dintre voluntari prin intermediul rețelelor sociale și includ, de asemenea, atragerea de fonduri și sponsorizări.

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.