Connect with us

MAREA BRITANIE

Comisia Europeană lansează patru noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru că nu a respectat prevederi importante din Protocolul privind Irlanda de Nord

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat vineri patru noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru că nu a respectat prevederi importante din Protocolul privind Irlanda de Nord, în pofida repetatelor apeluri ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre și ale Comisiei Europene de a pune în aplicare acest acord convenit de ambele părți.

Conform unui comunicat, aceste noi proceduri se adaugă celor lansate deja de instituția europeană la jumătatea lunii iunie.

În spiritul cooperării constructive, Bruxelles-ul s-a abținut timp de un an de la deschiderea unor noi proceduri de infringement împotriva Londrei, creând astfel spațiul necesar de dialog în vederea identificării unor soluții reciproc avantajoase.

În ciuda acestei deschideri, lipsa de voință a Regatului Unit de a se angaja într-o discuție semnificativă începând cu luna februarie a anului trecut și continuarea parcursului de aprobare a proiectului de lege privind protocolul referitor la Irlanda de Nord acontravin direct acestui spirit.

Ce presupun aceste noi acțiuni legale

Comisia Europeană a decis să lanseze patru noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit:

  1. Nerespectarea dispozițiilor vamale, a celor de supraveghere și a gestionării riscului privind circulația mărfurilor din Irlanda de Nord către Marea Britanie. Acest lucru crește semnificativ riscul de contrabandă prin Irlanda de Nord. De exemplu, oferă comercianților posibilitatea de a eluda normele UE privind interdicțiile și restricțiile la exportul de mărfuri către țări terțe sau oferă posibilități de trafic de tip carusel al mărfurilor declarate pentru export în UE și care, de fapt, nu ies de pe teritoriul vamal prin Irlanda de Nord. La 17 decembrie 2020, Regatul Unit a emis o declarație unilaterală pentru a asigura ”accesul neîngrădit” al mărfurilor nord-irlandeze pentru a circula pe piața britanică. UE a fost de acord cu propunerea Regatului Unit de a furniza informații ”echivalente” prin ”mijloace alternative” în timp real. Cu toate acestea, până în prezent, Regatul Unit nu colectează datele relevante din declarațiile de export pentru mărfurile care circulă din Irlanda de Nord în Marea Britanie. De asemenea, nu furnizează informații către UE cu privire la aceste mișcări, ceea ce face imposibilă orice supraveghere a acestor bunuri de către reprezentanții Uniunii;
  2. Nu a comunicat transpunerea legislației UE de stabilire a regimului general al accizelor, care va deveni aplicabilă începând cu 13 februarie 2023. Statele membre și Regatul Unit, în ceea ce privește Irlanda de Nord, trebuiau să transpună această directivă și să notifice Comisiei măsurile de transpunere până la 31 decembrie 2021. Până în prezent, Regatul Unit nu a reușit să facă acest lucru. Netranspunerea acestor norme prezintă un risc fiscal pentru UE (adică accize care nu sunt percepute sau sunt percepute la o rată mai mică decât în UE) în ceea ce privește circulația mărfurilor supuse accizelor către/dinspre Irlanda de Nord;
  3. Nu a notificat transpunerea normelor UE privind accizele la alcool și băuturi alcoolice. Statele membre și Regatul Unit, în ceea ce privește Irlanda de Nord, trebuiau să transpună această directivă până la 31 decembrie 2021. Neimplementarea acestor norme prezintă un risc fiscal pentru UE (adică accize care nu sunt percepute sau sunt percepute la o valoare mai mică decât în UE) în ceea ce privește accizele care trebuie plătite pentru circulația alcoolului și a băuturilor alcoolice către/dinspre Irlanda de Nord. Orice divergență față de accizele armonizate la nivelul UE ar denatura, de asemenea, concurența în ceea ce privește furnizarea acestor bunuri pe piața unică;
  4. Nu a implementat normele UE privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru comerțul electronic, și anume a ghișeului unic pentru importuri (IOSS). IOSS este un sistem special pe care întreprinderile îl pot utiliza începând cu 1 iulie 2021 pentru a-și îndeplini obligațiile în materie de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate. Acesta permite furnizorilor și interfețelor electronice care vând bunuri importate care nu depășesc 150 de euro către cumpărători din UE să declare și să plătească TVA prin intermediul autorităților fiscale dintr-un singur stat membru, în loc să fie nevoiți să se înregistreze în fiecare stat membru în care vând. Pentru consumatorii din UE, acest lucru înseamnă mult mai multă transparență: atunci când cumpără de la un vânzător sau de la o platformă din UE sau din afara UE înregistrată în ghișeul unic, TVA face parte din prețul plătit vânzătorului. Până în prezent, Regatul Unit, în ceea ce privește Irlanda de Nord, nu a luat măsurile informatice necesare pentru a pune în aplicare IOSS. Acest lucru reprezintă, la rândul său, un risc fiscal pentru UE.

Decizia de astăzi marchează începutul proceduri de infringement, astfel cum este prevăzut la articolul 12 alineatul (4) din protocol, coroborat cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Scrisorile trimise Regatului Unit solicită autorităților britanice să ia măsuri rapide de remediere a situației. Londra are la dispoziție două luni pentru a oferi un răspuns, după care Comisia este pregătită să ia măsuri suplimentare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și SUA anunță un nou parteneriat în domeniul energiei pentru a spori securitatea energetică și a reduce prețurile

Published

on

© White House photo/POTUS Twitter

Regatul Unit și SUA vor colabora pentru a spori securitatea energetică și pentru a reduce prețurile, în cadrul unei inițiative anunțate astăzi, 7 decembrie, de prim-ministrul Rishi Sunak și de președintele american Joe Biden, transmite Guvernul de la Londra.

În cadrul noului „Parteneriat Marea Britanie-SUA pentru securitate energetică și accesibilitate”, Regatul Unit și SUA vor depune eforturi pentru a reduce dependența globală de exporturile de energie din Rusia, pentru a stabiliza piețele energetice și pentru a intensifica colaborarea în domeniul eficienței energetice, al energiei nucleare și al energiei regenerabile. Inițiativa va fi coordonată de un nou grup de acțiune comună Regatul Unit-SUA, alcătuit din înalți funcționari ai guvernului britanic și ai Casei Albe.

Acest nou parteneriat survine în urma întâlnirii dintre prim-ministru și președintele Biden în cadrul summitului G20 din Indonezia, unde aceștia au convenit să continue lucrările pentru a răspunde nevoilor noastre energetice pe termen scurt și să conducă eforturile de accelerare a tranziției noastre energetice.

Războiul purtat de Putin în Ucraina a provocat o creștere bruscă a prețurilor la energie la nivel internațional. Pentru a face față creșterii costului vieții care rezultă din această situație, grupul va depune eforturi pentru a se asigura că piața oferă creșteri susținute ale aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) către terminalele britanice din SUA și va colabora în ceea ce privește măsurile de eficiență energetică.

Împreună, Regatul Unit și SUA se vor asigura că prețul global al energiei și securitatea aprovizionării noastre naționale nu vor mai putea fi niciodată manipulate de capriciile unui regim falimentar. Avem resursele naturale, industria și gândirea inovatoare de care avem nevoie pentru a crea un sistem mai bun, mai liber și pentru a accelera tranziția către o energie curată. Acest parteneriat va reduce prețurile pentru consumatorii britanici și va contribui la eliminarea definitivă a dependenței Europei de energia rusească”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

În cadrul acestui demers, SUA se va strădui să exporte cel puțin 9-10 miliarde de metri cubi de GNL în cursul anului viitor prin intermediul terminalelor din Regatul Unit, mai mult decât dublul nivelului exportat în 2021 și valorificând infrastructura de import de vârf a Regatului Unit. Acest lucru va fi benefic atât pentru partenerii britanici, cât și pentru cei europeni, pe măsură ce părțile încearcă să refacă depozitele de gaze anul viitor. Pentru a îndeplini acest obiectiv comun, ambele guverne vor lucra pentru a identifica și rezolva în mod proactiv orice probleme cu care se confruntă exportatorii și importatorii.

De asemenea, grupul va depune eforturi pentru a reduce dependența globală de energia rusă prin impulsionarea eforturilor de creștere a eficienței energetice și prin sprijinirea tranziției către energia curată, accelerând dezvoltarea hidrogenului curat la nivel mondial și promovând energia nucleară civilă ca o utilizare sigură a energiei.

Parteneriatul se va baza pe activitatea Dialogului strategic privind energia dintre Regatul Unit și SUA, condus de miniștrii energiei, cu accent pe aprovizionarea cu gaze, eficiența energetică, energia nucleară civilă și energia curată.

În ceea ce privește energia nucleară civilă, parteneriatul va promova energia nucleară ca parte sigură și fiabilă a tranziției către o energie curată. Aceasta include aprofundarea colaborării la nivel mondial privind combustibilii nucleari și tehnologiile nucleare avansate.

De asemenea, parteneriatul va stimula investițiile internaționale în tehnologiile energetice curate, de la energia eoliană offshore la captarea carbonului. Acesta va completa activitatea pe care Regatul Unit și SUA o desfășoară împreună cu partenerii G7 pentru a sprijini utilizarea energiei curate și durabile în țările în curs de dezvoltare prin intermediul parteneriatelor pentru o tranziție energetică echitabilă.

În paralel cu consolidarea securității aprovizionării cu energie, grupul va face schimb de bune practici și va lucra la măsuri de creștere a eficienței energetice și de reducere a cererii de gaze. Se estimează deja că ar putea exista o reducere cu 8% a cererii de gaz în Regatul Unit în această iarnă. Grupul de acțiune comună va explora soluții politice pentru a spori această eficiență, bazându-se pe inițiativele guvernului britanic, cum ar fi programul “Help to Heat”.

Inițiativa va urmări soluții energetice inovatoare, cum ar fi decarbonizarea industriei aerospațiale și dezvoltarea de tehnologii durabile pentru combustibilul de aviație, eforturi de colaborare privind vehiculele electrice și aparatele inteligente din punct de vedere energetic.

De asemenea, Regatul Unit și SUA vor continua colaborarea strânsă în ceea ce privește captarea, utilizarea și stocarea carbonului și vom progresa în cadrul misiunii ” Hidrogen Curat”. Regatul Unit și SUA sunt deja co-lideri ai Agendei pentru Progresul în domeniul Hidrogenului (Hydrogen Breakthrough Agenda), o inițiativă emblematică de promovare a hidrogenului curat la nivel internațional.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

SUA și Marea Britanie se angajează să continue cooperarea pentru a ”sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”

Published

on

© Wendy Sherman/ Twitter

Statele Unite, prin Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat, și Marea Britanie, prin ministrul său de externe, James Cleverly, și subsecretarul parlamentar al Biroului pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, David Rutley, au discutat despre ”cooperarea în derulare pentru a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, oficialul american a abordat cu Rutley și chestiunea Protocolului privind Irlanda de Nord, Sherman ”îndemnând la continuarea negocierilor accelerate cu UE pentru a ajunge la o soluție privind punerea în aplicare care să conserve realizările obținute prin Acordul din Vinerea Mare”.

Temele discutate de adjunctul secretarului de stat american cu oficialii britanici au fost abordate și cu consilierul britanic pentru securitate națională, Tim Barrow.

”Aceștia au afirmat planurile pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv în fața atacurilor continue și scandaloase ale Rusiei asupra infrastructurii critice. De asemenea, au discutat despre priorități comune, cum ar fi sprijinirea unui Indo-Pacific liber și deschis, menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și colaborarea rapidă pentru a ajunge la un acord cu UE privind punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda de Nord”, se arată într-un alt comunicat al Departamentului de Stat.

Luna trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat că un eșec în a sprijini Ucraina să-și asigure propriul viitor ar putea duce la ”o lume dominată de tiranie și de tulburări, în care niciunul dintre noi nu am dori să trăim”.

Pentru a preveni acest lucru, Statele Unite au oferit asistență militară substanțială Ucrainei, cel mai recent exemplu fiind pachetul în valoare de 400 de milioane de dolari, care cuprinde rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană Hawk, și patru sisteme de apărare antiaeriană Avenger, echipat cu rachete Stinger, fapt ce ridică sprijinul american pentru Kiev la peste 19 miliarde de dolari.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Joe Biden și prințul William au discutat despre schimbările climatice la Boston, oraș simbol al colonialismului britanic până la independența SUA

Published

on

© President Biden/ Facebook

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri o scurtă întrevedere, la Boston, cu prinţul William, moştenitorul tronului Marii Britanii, înainte ca prinţul de Wales să prezideze în cursul serii o gală privind schimbările climatice, relatează sâmbătă AFP şi Reuters.

Joe Biden şi prinţul William şi-au strâns mâinile şi au făcut o scurtă plimbare, înainte de o întrevedere privată care s-a desfăşurat la Biblioteca şi Muzeul prezidenţial John F. Kennedy.

Cei doi urmau să discute despre “obiectivele climatice comune” şi “prioritizarea problemelor legate de sănătatea mintală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, înainte de întrevedere, relatează Reuters.

“Bun venit în Statele Unite, Prințul William”, a scris Joe Biden, pe Facebook

Prinţul şi prinţesa de Wales, William şi Kate, au încheiat vineri prima lor vizită în Statele Unite din 2014. Vizita de trei zile a cuplului britanic a fost prima în străinatate de la moartea reginei Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie.

La finalul vizitei în Statele Unite, prinţul de Wales, în vârstă de 40 de ani, s-a întâlnit pentru a discuta despre schimbările climatice cu preşedintele Biden, la Boston, oraş istoric şi simbol al colonialismului britanic până la Războiul de independenţă al Statelor Unite la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

“A fost minunat să mă întâlnesc cu președintele SUA, în Boston, în această după amiază”, a scris și Prințul de Wales, pe Twitter.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.7 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu13 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN14 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga14 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac15 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA15 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan18 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN19 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN21 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending