Comisia Europeană a recurs la acțiuni legale împotriva Regatuli Unit ca urmare a deciziei unilaterale a Londrei de a prelungi perioada de grație privind controalele alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord.
Potrivit unui comunicat al Executivului european, UE a transmis luni Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea dispozițiilor de fond cuprinse în Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, precum și încălcarea obligațiilor de bună-credință prevăzute în Acordul de retragere, convenit de cele două părți.
Citiți și:
Acest pas marchează prima etapă a unei proceduri de infringement împotriva Regatului Unit, fiind a doua acțiune legală a UE împotriva acestei țări în mai puțin de șase luni.
”Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord reprezintă calea prin care protejăm Acordul din Vinerea Mare, înțelegere prin care pacea și stabilitatea în regiune sunt prezervate, asigurând în același timp că este evitată o graniță dură pe Insula Irlandeză, menținând, de asemenea, integritatea pieței unice europene. UE și Regatul Unit au convenit împreună acest protocol. În egală măsură, ambele părți au obligația legală de a-l implementa. Deciziile unilaterale și încălcările dreptului internațional de către Regatul Unit subminează încrederea. Marea Britanie trebuie să pună în aplicare acest protocol în mod corespunzător pentru a atinge obiectivele comune. Acesta este motivul pentru care am recurs la acțiuni legale. Îmi exprim speranța că vom reuși, prin colaborare, atitudine pragmatică și constructivă, să soluționăm aceste probleme în cadrul Comitetului mixt fără a recurge la alte mijloace legale”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru relațiile interninstituționale și co-președintele Comitetului mixt UE-Regatul Unit.
Mai precis, Comisia Europeană a adoptat următorii pași:
1. Comisia a transmis o scrisoare de notificare formală privind încălcarea dispozițiilor legislației UE privind circulația mărfurilor și călătoriile cu animale de companie, prevăzute în Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord. Acest demers marchează prima etapă a unei proceduri de infringement, conform prevederilor articolului 12, alineatul 4 din protocol, coroborat cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Potrivit articolul 12, alientat 4 din Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, instituțiile UE, Comisia Europeană și Curtea de Justiție a UE în particular, dețin competențele de supervizare privind punerea în aplicare a dispozițiilor din dreptul Uniunii puse în aplicare prin prezentul protocol, precum și la activități legate de punerea în aplicare și aplicarea articolului 5.
Prin scrisoarea mai sus precizată, Bruxelles-ul solicită Londrei să întreprindă acțiuni rapide pentru respectarea termenilor protocolului. Regatul Unit are la dispoziție o lună pentru a răspunde la scrisoare.
2. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, i-a transmis o ”scrisoare politică” lui David Frost, alături de care co-prezidează Comitetul mixt UE-Regatul Unit, prin care solicită Guvernului britanic să se abțină de la a pune în practică anunțul publicat pe 3 martie potrivit căruia controalele fitosanitare asupra mărfurilor din Marea Birtanie în Irlanda de Nord vor fi amânate cu șase luni, până la 1 octombrie. Această scrisoare denunţă nerespectarea obligaţiei de bună-credinţă prevăzută de tratatul de retragere. Oficialul european face apel la Londra să angajeze consultări bilaterale cu Bruxelles-ul ”cu obiectivul de a găsi o soluţie acceptată reciproc până la sfârşitul lunii”.
Acordul de retragere cuprinde dispoziții instituționale care asigură gestionarea, punerea în aplicare și executarea eficace a acordului, inclusiv un mecanism adecvat de soluționare a litigiilor. În cazul unui litigiu cu privire la interpretarea acordului, ar urma să aibă loc o consultare politică inițială în cadrul Comitetului mixt.
Dacă nu se găsește nicio soluție, oricare dintre părți poate supune litigiul unui arbitraj obligatoriu. Decizia comisiei de arbitraj va fi obligatorie pentru UE și pentru Regatul Unit. În caz de nerespectare, comisia de arbitraj poate impune o sumă care trebuie plătită părții vătămate. Cu toate acestea, dacă este vorba despre o chestiune de drept al Uniunii, comisia de arbitraj este obligată să sesizeze Curtea de Justiție a UE.
În cazul în care conformitatea nu este restabilită, acordul permite părților să suspende în mod proporțional aplicarea Acordului de retragere, cu excepția părții privind drepturile cetățenilor sau a unor părți ale altor acorduri dintre Uniune și Regatul Unit. Această suspendare este supusă reexaminării de către comisia de arbitraj.