Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunțat că Executivul European lucrează la transformarea sistemului de taxare al UE pentru a-l adapta Pactului Ecologic European, iar primi pași spre acest lucru sunt revizuirea Directivei de impozitare a energiei, adoptată în 2003, și dezvoltarea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontiere.
Oficialul european a anunțat aceste măsuri cu prilejul unui discurs privind prioritățile Comisiei Europene în legătură cu sistemul de taxare al Uniunii, pe care l-a susținut la Centrul pentru Politici Europene, un think-thank cu sediul la Bruxelles.
Potrivit lui Paolo Gentiloni, „politica fiscală a UE nu mai poate fi tratată separat de agenda politică europeană, ci trebuie să fie pe deplin coerentă cu alte domenii cheie de politici pentru a contribui, la rândul său, la realizarea principalelor obiective ale Europei”.
În acest sens, comisarul european a făcut referire la unul dintre subiectele cele mai fierbinți de pe agenda publică, schimbările climatice și impactul lor asupra mediului, și a subliniat faptul că „Pactul Ecologic European nu este doar un răspuns la situația cu care se confruntă planeta noastră, ci este, de asemenea, o nouă strategie ambițioasă de creștere pentru următorul deceniu și nu numai”. Astfel, Pactul Ecologic atinge și impozitarea, care este „un instrument puternic care ghidează comportamentul atât al producătorilor, cât și al consumatorilor” și care poate fi utilizat pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon și pentru a promova soluții mai durabile.
Gentiloni a explicat că impozitele de mediu au un dublu beneficiu, fiind printre taxele cele mai favorabile creșterii economice și putând încuraja un comportament mai durabil și mai responsabil. Mai mult, veniturile din aceste taxe pot contribui la compensarea costurilor tranziției de mediu, într-o manieră echitabilă din punct de vedere social. Cu toate acestea, comisarul european a atras atenția că „cadrul european pentru impozitare este în prezent departe de „verde”. De fapt, susține acesta, unii dintre cei mai poluanți combustibili sunt cel mai slab impozitați. De aceea, una dintre prioritățile sale principale, în calitate de membru al Comisiei Europene, este revizuirea Directivei privind impozitul pe energie adoptată în urmă cu 17 ani și adaptarea ei la ambițiile climatice europene.
Oficialul european pledează pentru eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și a scutirilor de taxe pentru industria aeronautică și maritimă – măsură complet sincronizată cu agenda verde a Comisiei Europene.
„Directiva revizuită privind impozitul pe energie trebuie să creeze un semnal al prețului pe carbon în întreaga economie și să servească drept completare la sistemul de comercializare a emisiilor din UE”, a declarat Gentiloni care a adăugat că Europa și cetățenii săi trebuie să se protejeze de progresul mai lent al altor parteneri internațional „mai puțin ambițioși”. Astfel, comisarul european a precizat că Executivul European va lua măsurile necesare pentru a dezvolta un mecanism de ajustare a carbonului la frontiere, pentru a evita riscul de scurgerilor de carbon. „Vom pune un preț pe carbon la importuri, pentru a descuraja transferul proceselor poluante în altă parte și pentru a împiedica inundarea pieței noastre cu produse poluante”, a spus acesta.
Totuși, Gentiloni a precizat că este „prea curând pentru a defini cu exactitate forma acestui mecanism”, mai întâi fiind necesară o evaluare atentă a tuturor opțiunilor, inclusiv din perspectiva Organizației Mondiale a Comerțului. Comisarul european a ținut să ofere asigurări că Executivul European se ocupă, însă, de reforma sistemului de taxare a UE pentru a-l face mai „verde”.
„Ieri am lansat evaluări de impact atât asupra revizuirii directivei privind impozitarea energiei, cât și a mecanismului de ajustare a carbonului la frontiere. Vom prezenta propunerile noastre anul viitor”, a punctat acesta.