Relațiile Uniunii Europene cu China sunt unele dintre cele mai complicate și mai importante, a afirmat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut joi, la Bruxelles, în care a prezentat poziția Uniunii Europene față de Beijing, înainte de a-l însoți săptămâna viitoare, în capitala Chinei, pe președintele francez Emmanuel Macron pentru a etala o voce europeană unită în raport cu țara care are ambiția de a deveni principala putere planetară.
“Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor“, a spus von der Leyen, în discursul găzduit de două dintre cele mai importante think tank-uri de la Bruxelles – Mercator Institute for China Studies și European Policy Centre.
Mesajul său, perceput și ca o reacție la vizita de săptămâna trecută a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, vine să clarifice poziția Uniunii Europene cu privire la China, dar și să transmită unitate.
În vreme ce China a propus un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina, șefa Comisiei Europene a criticat în special legăturile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, liderii chinez și rus, care s-au întâlnit săptămâna trecută la Moscova.
“Cel mai elocvent, au fost cuvintele de despărțire ale președintelui Xi către Putin pe treptele din fața Kremlinului”, a spus ea, citându-l pe liderul chinez: “Chiar acum se produc schimbări, cum nu am mai văzut de 100 de ani Și noi suntem cei care conducem împreună aceste schimbări'”.
Cheia discursului lui von der Leyen a fost sublinierea ideii că Europa trebuie “să se concentreze pe reducerea riscurilor, mai degrabă decât pe decuplarea” de China, în timp ce șefa Comisiei Europene și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au avertizat recent că UE nu trebuie să repete în relația cu China aceeași dependență, îndeosebi energetică, pe care a avut-o de Rusia.
Discursul lui von der Leyen a fost împărțit în mai multe părți, o parte recunoscând ascensiunea și contribuția Chinei cu privire la afacerile globale, o alta concentrată pe efectele relațiilor China – Rusia și cea din urmă pe ideile strategice privind reducerea riscurilor pe axa Europa – Beijing, având în vedere că UE dorește “reguli de joc echitabile cu China”, putere pe care o definește în continuare drept partener pentru cooperare și rival sistemic.
Deși a exprimat apreciere și a manifestat deferență față de istoria milenară a Chinei, contribuția filosofilor chinezi precum Lao Tzu și Confucios la patrimoniul gândirii globale și implicarea Beijingului pe scena relațiilor internaționale, von der Leyen a atenționat că Partidul Comunist Chinez “are ca obiectiv clar o schimbare sistemică a ordinii internaționale, cu China în centrul acesteia”.
“Suntem îngrijorați de ceea ce se află în spatele acestei reveniri pe scena mondială. Am văzut o întărire foarte deliberată a poziției strategice generale a Chinei de ceva timp. Iar aceasta a fost acum dublată de o intensificare a acțiunilor din ce în ce mai asertive”, a spus ea.
“Am văzut demonstrația de prietenie de la Moscova, care spune o mie de cuvinte despre această nouă viziune asupra ordinii internaționale”, a mai adăugat ea, insistând că în loc să fie descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei, președintele Xi își menține “prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin.
Înainte de a prezenta viziunea sa cu privire la derularea relațiilor dintre UE și China, von der Leyen a transmis și un avertisment către Moscova.
“A avut loc o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia. Din vizită reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei. Și este clar că echilibrul de putere în această relație – care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia – s-a inversat acum“, a punctat președinta executivului european.
Vizita lui von der Leyen la Beijing, alături de Macron, va fi prima sa deplasare în China de când a devenit președintă a Comisiei Europene, după ce, în luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului European Charles Michel s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing.
“Cred că nu este nici viabil – și nici în interesul Europei – să se decupleze de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi unul alb sau negru. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe reducerea riscurilor, nu pe decuplare”, a continuat ea, prezentând cum aceste relații pot fi purtate.
De aceea, ea a cerut țărilor UE să utilizeze “mai îndrăzneț și mai rapid” noile instrumente economice împotriva Chinei, inclusiv examinarea subvențiilor străine și o nouă politică împotriva coerciției economice. Consiliul UE, care reprezintă statele membre ale UE, a fost precaut în ceea ce privește împuternicirea excesivă a Comisiei de a lua decizii privind sancționarea țărilor coercitive.
În contextul a ceea ce a descris ca fiind o relație economică “dezechilibrată”, von der Leyen a declarat că UE va introduce o nouă strategie de securitate economică în cursul acestui an.
UE, a adăugat ea, trebuie să “își definească relația viitoare cu China” în domenii sensibile de înaltă tehnologie, cum ar fi micro-electronica, informatica cuantică, robotica, inteligența artificială și biotehnologia.
În ciuda tuturor apelurilor de mobilizare pentru acțiuni defensive, von der Leyen și-a încheiat discursul cu o notă de optimism prudent.
“China este un amestec fascinant și complex de istorie, progres și provocări. Și va defini acest secol. Dar povestea noastră despre modul în care ne raportăm la China nu este încă complet scrisă – și nu trebuie să fie una defensivă”, a conchis ea.