Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Comisia Europeană, nemulțumită de acțiunile realizate de platformele online pentru combaterea dezinformării: Îndemnăm Facebook, Google și Twitter să facă mai multe eforturi în toate statele membre pentru a asigura integritatea alegerilor europene

Published

on

Image by pixel2013 on Pixabay/Free for commercial use

Astăzi, Comisia Europeană a publicat rapoarte de Facebook, Google și Twitter care reflectă progresele înregistrate în ianuarie 2019 cu privire la angajamentele lor de combatere a dezinformării. Aceste trei platforme online sunt semnatare ale Codului de practică împotriva dezinformării și li s-a cerut să raporteze lunar despre acțiunile lor înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019, informează Comisia

Mai exact, Comisia a solicitat să primească informații detaliate pentru a monitoriza progresul în ceea ce privește controlul plasării anunțurilor, transparența publicității politice, închiderea conturilor false și sistemele de marcare a automatelor.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală Andrus Ansip, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate între sexe Věra Jourová, comisarul pentru securitate Julian King și comisarul pentru economie și societate digitală Mariya Gabriel au declarat într-o declarație comună:

,,Platformele online, care au semnat Codul de Practică, își dezvoltă politicile în Europa pentru a sprijini integritatea alegerilor. Acest lucru include o mai bună examinare a plasamentelor publicitare, instrumente de transparență pentru publicitatea politică și măsuri de identificare și blocare a comportamentului neautentic din partea acestor servicii.

Cu toate acestea, trebuie să vedem mai multe progrese în privința angajamentelor asumate de platformele online pentru combaterea dezinformării. Platformele nu au furnizat suficiente detalii care să arate că noile politici și instrumente sunt implementate în timp util și cu resurse suficiente în toate statele membre ale UE. Rapoartele oferă prea puține informații cu privire la rezultatele efective ale măsurilor deja luate.

În cele din urmă, platformele nu au reușit să identifice repere specifice care să permită urmărirea și măsurarea progreselor înregistrate în UE. Calitatea informațiilor furnizate variază de la un semnatar al Codului la altul, în funcție de domeniile de angajament acoperite de fiecare raport. Acest lucru arată în mod clar că există posibilitatea îmbunătățirii pentru toți semnatarii.

Campaniile electorale înainte de alegerile europene vor începe cu seriozitate în martie. Încurajăm platformele să-și accelereze eforturile, deoarece suntem îngrijorați de situație. Îndemnăm Facebook, Google și Twitter să facă mai multe eforturi în toate statele membre pentru a asigura integritatea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019.

De asemenea, încurajăm platformele să-și consolideze cooperarea cu factorii de verificare și cercetătorii universitari pentru a detecta campaniile de dezinformare și pentru a face conținutul verificat factual mai vizibil și mai răspândit”.

Comisia Europeană informează asupra principalele rezultate ale rapoartelor semnatarilor:

Pixabay License/ Free for commercial use

Facebook nu a raportat rezultatele activităților desfășurate în ianuarie în ceea ce privește controlul plasamentelor publicitare. Anterior, a anunțat că o arhivă pan-UE pentru publicitate politică și cu probleme va fi disponibilă în martie 2019. Raportul oferă o actualizare a cazurilor de interferență din partea țărilor terțe în statele membre ale UE, dar nu raportează numărul de conturi false din cauza activităților dăunătoare care vizează în mod specific Uniunea Europeană.

 

 

Pixabay License/ Free for commercial use

Google a furnizat date privind acțiunile întreprinse în cursul lunii ianuarie pentru îmbunătățirea controlului plasamentelor publicitare în UE, împărțit pe fiecare stat membru. Cu toate acestea, măsurătorile furnizate nu sunt suficient de specifice și nu clarifică măsura în care au fost întreprinse acțiunile de combatere a dezinformării sau din alte motive (de exemplu, publicitate înșelătoare). Google a publicat o nouă politică pentru “anunțurile electorale” pe 29 ianuarie și va începe să publice un raport privind transparența anunțurilor politice imediat ce agenții de publicitate încep să difuzeze astfel de anunțuri. Google nu a furnizat dovezi privind implementarea concretă a politicilor sale privind integritatea serviciilor pentru luna ianuarie.

Pixabay License/ Free for commercial use

Twitter nu a furnizat nicio măsură referitoare la angajamentele sale de a îmbunătăți controlul plasamentelor publicitare. În ceea ce privește transparența anunțurilor politice, contrar celor anunțate în raportul de punere în aplicare din ianuarie, Twitter a amânat decizia până în raportul din februarie. În ceea ce privește integritatea serviciilor, Twitter a adăugat cinci arhive de conturi noi, cuprinzând numeroase conturi din țări terțe, Arhivei operațiunilor externe potențiale, care sunt accesibile publicului și pot fi căutate, dar nu au raportat asupra indicilor de măsurare a progesului realizat. 

Monitorizarea Codului de bune practici face parte din Planul de acțiune împotriva dezinformării adoptat de Uniunea Europeană în decembrie anul trecut pentru consolidarea capacităților și consolidarea cooperării între statele membre și instituțiile UE pentru a aborda în mod proactiv amenințările reprezentate de dezinformare.

Semnatarii rapoartelor, Facebook, Google, Twitter, s-au angajat pentru aplicarea Codului de bune practici în octombrie 2018 pe bază de voluntariat.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending