Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Comisia Europeană, nemulțumită de acțiunile realizate de platformele online pentru combaterea dezinformării: Îndemnăm Facebook, Google și Twitter să facă mai multe eforturi în toate statele membre pentru a asigura integritatea alegerilor europene

Published

on

Image by pixel2013 on Pixabay/Free for commercial use

Astăzi, Comisia Europeană a publicat rapoarte de Facebook, Google și Twitter care reflectă progresele înregistrate în ianuarie 2019 cu privire la angajamentele lor de combatere a dezinformării. Aceste trei platforme online sunt semnatare ale Codului de practică împotriva dezinformării și li s-a cerut să raporteze lunar despre acțiunile lor înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019, informează Comisia

Mai exact, Comisia a solicitat să primească informații detaliate pentru a monitoriza progresul în ceea ce privește controlul plasării anunțurilor, transparența publicității politice, închiderea conturilor false și sistemele de marcare a automatelor.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală Andrus Ansip, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate între sexe Věra Jourová, comisarul pentru securitate Julian King și comisarul pentru economie și societate digitală Mariya Gabriel au declarat într-o declarație comună:

,,Platformele online, care au semnat Codul de Practică, își dezvoltă politicile în Europa pentru a sprijini integritatea alegerilor. Acest lucru include o mai bună examinare a plasamentelor publicitare, instrumente de transparență pentru publicitatea politică și măsuri de identificare și blocare a comportamentului neautentic din partea acestor servicii.

Cu toate acestea, trebuie să vedem mai multe progrese în privința angajamentelor asumate de platformele online pentru combaterea dezinformării. Platformele nu au furnizat suficiente detalii care să arate că noile politici și instrumente sunt implementate în timp util și cu resurse suficiente în toate statele membre ale UE. Rapoartele oferă prea puține informații cu privire la rezultatele efective ale măsurilor deja luate.

În cele din urmă, platformele nu au reușit să identifice repere specifice care să permită urmărirea și măsurarea progreselor înregistrate în UE. Calitatea informațiilor furnizate variază de la un semnatar al Codului la altul, în funcție de domeniile de angajament acoperite de fiecare raport. Acest lucru arată în mod clar că există posibilitatea îmbunătățirii pentru toți semnatarii.

Campaniile electorale înainte de alegerile europene vor începe cu seriozitate în martie. Încurajăm platformele să-și accelereze eforturile, deoarece suntem îngrijorați de situație. Îndemnăm Facebook, Google și Twitter să facă mai multe eforturi în toate statele membre pentru a asigura integritatea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019.

De asemenea, încurajăm platformele să-și consolideze cooperarea cu factorii de verificare și cercetătorii universitari pentru a detecta campaniile de dezinformare și pentru a face conținutul verificat factual mai vizibil și mai răspândit”.

Comisia Europeană informează asupra principalele rezultate ale rapoartelor semnatarilor:

Pixabay License/ Free for commercial use

Facebook nu a raportat rezultatele activităților desfășurate în ianuarie în ceea ce privește controlul plasamentelor publicitare. Anterior, a anunțat că o arhivă pan-UE pentru publicitate politică și cu probleme va fi disponibilă în martie 2019. Raportul oferă o actualizare a cazurilor de interferență din partea țărilor terțe în statele membre ale UE, dar nu raportează numărul de conturi false din cauza activităților dăunătoare care vizează în mod specific Uniunea Europeană.

 

 

Pixabay License/ Free for commercial use

Google a furnizat date privind acțiunile întreprinse în cursul lunii ianuarie pentru îmbunătățirea controlului plasamentelor publicitare în UE, împărțit pe fiecare stat membru. Cu toate acestea, măsurătorile furnizate nu sunt suficient de specifice și nu clarifică măsura în care au fost întreprinse acțiunile de combatere a dezinformării sau din alte motive (de exemplu, publicitate înșelătoare). Google a publicat o nouă politică pentru “anunțurile electorale” pe 29 ianuarie și va începe să publice un raport privind transparența anunțurilor politice imediat ce agenții de publicitate încep să difuzeze astfel de anunțuri. Google nu a furnizat dovezi privind implementarea concretă a politicilor sale privind integritatea serviciilor pentru luna ianuarie.

Pixabay License/ Free for commercial use

Twitter nu a furnizat nicio măsură referitoare la angajamentele sale de a îmbunătăți controlul plasamentelor publicitare. În ceea ce privește transparența anunțurilor politice, contrar celor anunțate în raportul de punere în aplicare din ianuarie, Twitter a amânat decizia până în raportul din februarie. În ceea ce privește integritatea serviciilor, Twitter a adăugat cinci arhive de conturi noi, cuprinzând numeroase conturi din țări terțe, Arhivei operațiunilor externe potențiale, care sunt accesibile publicului și pot fi căutate, dar nu au raportat asupra indicilor de măsurare a progesului realizat. 

Monitorizarea Codului de bune practici face parte din Planul de acțiune împotriva dezinformării adoptat de Uniunea Europeană în decembrie anul trecut pentru consolidarea capacităților și consolidarea cooperării între statele membre și instituțiile UE pentru a aborda în mod proactiv amenințările reprezentate de dezinformare.

Semnatarii rapoartelor, Facebook, Google, Twitter, s-au angajat pentru aplicarea Codului de bune practici în octombrie 2018 pe bază de voluntariat.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Candidatul de top al lui Emmanuel Macron la alegerile europene se opune aderării României la Schengen: ”Corupția este cangrena țării”

Published

on

© Nathalie Loiseau/ Twitter

Candidatul cap de listă al partidului lui Emmanuel Macron la alegerile europene din Franța, Nathalie Loiseau, se împotrivește întrării României în Spațiul Schengen, precizând că fenomenul corupției este ”cangrena” țării.

Fostul ministru al afacerilor europene din Franța a declarat acest lucru la France Inter, precizând că ”corupția este cangrena țării, guvernul face totul pentru a evita lupta împotriva acestei corupții…prin urmare, nu putem vorbi de intrarea României în spațiul Schengen”, relatează publicația La Provence.

Tema aderării României la Spațiul a redevenit un subiect de actualitate nu numai prin prisma manifestelor electorale ale PSD și PNL, care și-au asumat din nou acest obiectiv, ci și ca urmare a declarațiilor președintelui Klaus Iohannis la Summitul UE de la Sibiu.

La sosirea la summitul european de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a declarat că România va intra “peste puţin timp” în Spaţiul Schengen şi va scăpa şi de Mecanismul de Cooperare şi VerificareDe altfel, șeful statului a criticat, în context, acțiunile majorității parlamentare PSD-ALDE de subminare statul de drept.

Ulterior, premierul Olandei Mark Rutte, unul dintre liderii europeni care s-au opus constant aderării României la spațiul Schengen, a afirmat joi, la sosirea la Summitul de la Sibiu, că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi democraţia şi că nu e încă pregătită de aderare.

La câteva zile de la aceste momente a apărut și o poziție din partea Germaniei, prin vocea ambasadorului Cord Meier-Klodt, care a declarat că ţara pe care o reprezintă nu s-a opus niciodată intrării României în Spaţiul Schengen.

În cazul în care partidul En Marche al președintelui Emmanuel Macron câștigă alegerile europene din Franța, Nathalie Loiseau se va număra printre europarlamentarii proeminenți din noul grup format de ALDE european și formațiunea lui Macron, alături de Guy Verhofstadt.

De altfel, liderul belgian va participa vineri la miting-ul de final de campanie al Alianței 2020 USR-PLUS, condusă de fostul premier Dacian Cioloș și de președintele USR Dan Barna, fiind așteptată o viitoare aderare a eurodeputaților Alianței la grupul ”ALDE – En Marche”. De asemenea, în acest sens, Cioloș a și avut o întrevedere, la Sibiu, cu președintele francez Emmanuel MAcron.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Cântecul electoral patriotic pro-PSD și anti-Frans Timmermans a ajuns în presa de la Bruxelles: ”Timmermans este atacat în România, iar arma aleasă este folclorul”

Published

on

© PES/ Flickr

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a postat, joi, pe Facebook, un cântec pe acorduri maramureşene, interpretat de doi copii, de susţinere electorală a PSD şi în care sunt lansate mai multe atacuri la adresa lui Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni pentru președinția Comisiei Europene. Postarea liderului PSD a fost preluată și de Politico Europe, care scrie că Timmermans este ”atacat în România, iar arma aleasă este folclorul”.

Deși cântecul este axat pe susținerea PSD, câteva atacuri sunt lansate şi la adresa lui Frans Timmermans, unul din principalii critici ai guvernării PSD din poziția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene şi candidat al Partidului Socialiștilor Europeni, adică familia politică din care face parte și PSD, pentru șefia Comisiei Europene.

„Frunză verde de bostan / Eu nu-l vreau pe Timmermans / Eu nu-l vreau pe Timmermans / Că un om părtinitor / Din ţara lalelelor / Din ţara lalelelor / Frunză verde de bostan / Eu nu-i fac sluj lui Timmermans / Fiindcă e părtinitor / / Din ţara lalelelor”, se precizează în alte versuri.

Cântecul a fost publicat în aceeași zi în care cetățenii olandezi se prezentau la urne pentru alegerile europene, scrutin în care Partidul Laburist al lui Frans Timmermans era cotat cu a 3-a șansă. Cu toate acestea, formațiunea lui Frans Timmermans a câștigat alegerile pentru Parlamentul European, cu 18,1%, echivalentul a cinci mandate în viitorul Parlament.

Citiți și Alegerile europene s-au încheiat în Olanda: Partidul lui Frans Timmermans, dat câștigător în sondaje după cea mai mare prezență la vot din ultimii 30 de ani

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Corina Crețu l-a felicitat pe Frans Timmermans după victoria electorală din Olanda: Social-democrația pro-europeană a început cu dreptul alegerile europarlamentare

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, l-a felicitat pe prim-vicepreședintele executivului european Frans Timmermans pentru victoria obținută la alegerile europarlamentare din Olanda.

”I-am transmis felicitări colegului meu Frans Timmermans pentru victoria de astăzi a laburiștilor olandezi. Social-democrația pro-europeană a început cu dreptul alegerile, câștigând în prima țară în care au fost organizate europarlamentarele pentru noua legislatură a Parlamentului European. E important ca toți cei care susținem proiectul european să votăm duminica aceasta. Succes, PRO România!”, a scris Crețu, pe Facebook, la rândul ei candidat din partea Pro România la alegerile europene din România.

Partidul Laburist din Olanda, formațiunea lui Frans Timmermans, candidatul social-democraților europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, a obținut primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din Țările de Jos, arată un sondaj IPSOS, citat de postul de televiziune olandez NOS.

Citiți și LIVE UPDATE Au început alegerile europarlamentare: Britanicii și olandezii au mers primii la urne. În Olanda, partidul lui Frans Timmermans câștigă alegerile

Potrivit primelor estimări după închiderea urnelor – la ora locală 21:00 –  Partidul Laburist (PvdA) a obținut 5 mandate, urmat de VVD, formațiunea liberală a premierului Mark Rutte, 4 mandate.

Frans Timmermans a fost joi primul înalt oficial european care a votat la alegerile pentru Parlamentul European, în orașul său natal din Olanda. Anterior votului, Timmermans a scris pe contul său de Twitter: ,,Dacă nu vă lăsați părinții să vă aleagă hainele, de ce să îi lăsați să vă aleagă viitorul?”.

După vot, candidatul PES la funcția de președinte al Comisiei Europene a spus: ”Pentru prima dată, am votat cu mine însumi – nu am mai făcut acest lucru până acum. De cele mai multe ori, pun semnul în dreptul primei femei de pe listă, dar astăzi, dintr-un motiv sau altul, am pus spontan un ‘x’ chiar lângă numele meu”.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending