Comisia Europeană nu vede semnalele unei crize politice în cea mai mare țară a UE: Stabilitatea și continuitatea vor fi asigurate în Germania

Stabilitatea și continuitatea rămân garantate în Germania, în pofida eșecului negocierilor – duminică – pentru formarea unui guvern de coaliție, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de France Presse.

Constituția germană oferă o bază pentru stabilitate și continuitate în astfel de situații, precum și în lumina lecțiilor din trecut“, a declarat Margaritis Schinas în fața presei, potrivit Agerpres.

“Suntem încrezători că această problemă nu va fi diferită, deci stabilitatea și continuitatea vor fi asigurate”, a insistat el.

Negocierile conduse de Angela Merkel pentru a încerca să formeze un nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie au eșuat duminică seară ca urmare a retragerii Partidului Liber-Democrat (FDP), după mai mult de o lună de discuții, existând riscul să arunce cea mai importantă țară europeană într-o criză politică.

Citiți și Germania în criză politică: Liberalii anunță eșecul negocierilor pentru formarea guvernului. Ce opțiuni mai are Angela Merkel pentru a rămâne cancelar

Cancelarul Angela Merkel a “deplâns” în cursul nopții de duminică spre luni eșecul negocierilor pentru formarea unui nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie, care scufundă țara în criză, și a participat luni la o întâlnire de lucru cu președintele țării, Frank-Walter Steinmeier.

Actualmente, opțiunile Angelei Merkel, cancelar și lider al CDU – partidul câștigător al alegerilor din 24 septembrie, pot fi reprezentate de o începere a negocierilor cu SPD, de formarea unui guvern minoritar care să construiască majorități pe teme punctuale sau convocarea de alegeri anticipate.

Prima opțiune – cea a unei noi mari coaliții cu SPD – nu pare fezabilă, în condițiile în care social-democrații au anunțat duminică că nu revin asupra deciziei de a rămâne în opoziție. Cea de-a doua – formarea unui guvern minoritar – nu se regăsește printre preferințele Angelei Merkel, care a anunțat în dese rânduri că își dorește un guvern stabil. Opțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018 depinde de decizia președintelui țării, dar Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții.

Potrivit Deutsche Welle, articolul 63 din Constituția germană prevede următorul scenariu: Președintele federal trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el (“Majoritatea cancelarului”).

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați. Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.