Nu există democrație fără libertate și pluralism în mass-media, iar un atac asupra mass-media este un atac asupra democrației, este mesajul transmis de Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell și vicepreședintele Věra Jourová, în numele Comisiei Europene, înaintea Zilei Internaționale pentru eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor, care va avea loc la 2 noiembrie.
„În urmă cu câteva săptămâni, Maria Ressa și Dimitri Mouratov au primit Premiul Nobel pentru Pace 2021, ca o recunoaștere a eforturilor lor de a proteja libertatea de exprimare. Prin reportajele lor, aceștia au scos la iveală încălcări ale drepturilor omului, corupție și abuz de putere, punându-și astfel viața în pericol.
Din păcate, poveștile și vocile multor jurnaliști independenți continuă să fie reduse la tăcere în întreaga lume, inclusiv în UE. Aceștia se confruntă cu un număr tot mai mare de amenințări și atacuri, inclusiv cu asasinate în cele mai tragice cazuri. Potrivit observatorului UNESCO, 44 de jurnaliști au fost uciși până în prezent în 2021 și mulți alții au fost atacați, hărțuiți sau închiși ilegal.
Jurnaliștii independenți protejează libertatea de exprimare și garantează accesul la informații pentru toți cetățenii. Ei contribuie la fundamentele democrației și ale societăților deschise. Fie că este vorba de țara noastră sau de întreaga lume, impunitatea pentru crimele împotriva jurnaliștilor trebuie să înceteze.
Lucrurile trebuie să înceapă acasă. Prima recomandare adresată statelor membre privind siguranța jurnaliștilor este un pas concret pentru a îmbunătăți situația jurnaliștilor și a lucrătorilor din domeniul mass-media în cadrul Uniunii noastre. Aceasta include creșterea protecției jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor, o mai mare siguranță online sau sprijinul acordat jurnalistelor.
Numeroasele inițiative luate pentru siguranța jurnaliștilor în cadrul UE se vor reflecta în acțiunile UE în întreaga lume.
Pe parcursul anului 2021, UE a continuat să își manifeste protestul atunci când jurnaliștii din întreaga lume erau amenințați. Sute de jurnaliști au primit sprijin prin intermediul instrumentelor UE pentru apărătorii drepturilor omului și mulți lucrători din domeniul mass-media au beneficiat de oportunități de formare profesională. Se alocă resurse sporite pentru a sprijini mass-media independente și pentru a dezvolta competențele profesionale ale jurnaliștilor care lucrează în situații dificile.
Vom fi alături de jurnaliști și îi vom proteja, indiferent unde se află aceștia. Vom continua să sprijinim un cadru mediatic liber și divers, să sprijinim jurnalismul colaborativ și transfrontalier și să combatem încălcările libertății presei. Nu există democrație fără libertate și pluralism în mass-media. Un atac asupra mass-media este un atac asupra democrației”, transmit cei doi oficiali ai Comisiei Europene, într-o declarație.
UE este considerată în continuare unul dintre cele mai sigure locuri pentru jurnaliști. Cu toate acestea, numărul amenințărilor și al atacurilor împotriva acestora a crescut în ultimii ani, cele mai tragice cazuri fiind cele de asasinare a jurnaliștilor. În 2020, 908 jurnaliști și lucrători din mass-media au fost atacați în 23 de state membre ale UE. 175 de jurnaliști și lucrători din mass-media au căzut victime ale unor atacuri sau incidente în timpul protestelor din UE. Siguranța digitală și online a devenit o preocupare majoră pentru jurnaliști din cauza incitării online la ură, a amenințărilor cu violența fizică. Femeile jurnaliste sunt deosebit de vulnerabile la amenințări și atacuri, 73% dintre ele declarând că au fost victime ale violenței online în cursul activității lor.
La 16 septembrie, Comisia Europeană a emis prima recomandare din istorie privind protecția, siguranța și responsabilizarea jurnaliștilor. Recomandarea include un set de acțiuni concrete, cum ar fi centre comune de coordonare, servicii de sprijin pentru victime și mecanisme de alertă timpurie. De asemenea, are în vedere o abordare consolidată și mai eficientă în ceea ce privește urmărirea penală a faptelor penale, cooperarea cu autoritățile de aplicare a legii, mecanismele de reacție rapidă, precum și protecția economică și socială. Propune acțiuni pentru o mai bună protecție a jurnaliștilor în timpul protestelor și demonstrațiilor, abordează amenințările online și cibernetice și atrage o atenție deosebită asupra amenințărilor la adresa femeilor jurnaliste. Aceasta vizează asigurarea unor condiții de lucru mai sigure pentru toți profesioniștii din domeniul mass-media, fără teamă și intimidare, atât online, cât și offline.
Comisia lucrează la o inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului pentru a-i împiedica să informeze publicul și să raporteze cu privire la chestiuni de interes public (SLAPP). Comisia va prezenta în 2022 o lege europeană privind libertatea presei, pentru a proteja independența și pluralismul mijloacelor de informare în masă.
De asemenea, Comisia a lansat recent o nouă cerere de proiecte privind libertatea presei și jurnalismul de investigație, însumând o finanțare de aproape 4 milioane de euro din partea UE. Inițiativa va sprijini două acțiuni distincte: mecanismul de răspuns la nivel european pentru încălcări ale libertății presei și a mass-mediei și fondul de sprijin de urgență pentru jurnaliștii de investigație și organizațiile media, pentru a asigura libertatea presei în UE.