U.E.
Comisia Europeană propune consolidarea Agenției Europene Antidrog. Piața drogurilor din UE se ridică la minim 30 mld. de euro pe an
Published
3 years agoon
Comisia Europeană a propus miercuri, 12 ianuarie, consolidarea mandatului Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Toxicomaniei, transformându-l în Agenția Europeană Antidrog. Modificările propuse vor garanta că agenția poate juca un rol mai important în identificarea și abordarea provocărilor actuale și viitoare legate de drogurile ilicite în UE, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Aceasta include emiterea de alerte atunci când substanțele periculoase sunt vândute cu bună știință pentru uz ilicit, monitorizarea consumului de substanțe care creează dependență, luate împreună cu droguri ilicite, și elaborarea de campanii de prevenire la nivelul UE. Agenția Antidrog a UE va juca, de asemenea, un rol mai important la nivel internațional.
„Traficul de droguri rămâne cea mai mare piață infracțională din UE. Criminalitatea organizată în domeniul drogurilor este multinațională, alimentând corupția și crimele. Bandele sunt din ce în ce mai pricepute în distribuirea drogurilor interzise, dar și în producerea de substanțe care nu au fost încă clasificate și care prezintă riscuri grave. Prin propunerea de astăzi, oferim Agenției Antidrog a UE instrumentele de care are nevoie pentru a monitoriza îndeaproape evoluția peisajului drogurilor, pentru a contribui la combaterea efectelor nocive ale drogurilor și pentru a colabora eficient cu alte agenții ale UE, în special cu Europol“, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Drogurile ilegale reprezintă o problemă complexă de securitate și de sănătate care afectează milioane de persoane în UE și la nivel mondial.
Raportul european privind drogurile 2021 estimează că 83 de milioane de adulți din UE (adică 28,9 % din populația adultă) au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în cursul vieții lor. În 2019, în UE au avut loc cel puțin 5 150 de decese cauzate de supradoze, cu o creștere constantă în fiecare an începând cu 2012.
În același timp, volumele de cocaină și heroină introduse în UE sunt la un nivel record, iar producția de droguri, în special de droguri sintetice (amfetamine și ecstasy), are loc în UE atât pentru consumul intern, cât și pentru export. Piața drogurilor este estimată la o valoare minimă de vânzare cu amănuntul de 30 de miliarde EUR pe an și rămâne cea mai mare piață infracțională din UE și o sursă majoră de venit pentru grupurile de crimă organizată. Aceste evoluții necesită o acțiune eficientă la nivelul UE.
În cadrul acestui mandat consolidat, agenția va putea să:
- să elaboreze evaluări ale amenințărilor cu privire la noile evoluții în legătură cu drogurile ilicite care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății, siguranței și securității publice, contribuind la creșterea gradului de pregătire a UE pentru a reacționa la noile amenințări;
- să emită alerte în cazul în care substanțe deosebit de periculoase devin disponibile pe piață;
- să monitorizeze și să abordeze consumul de polisubstanțe, și anume consumul de alte substanțe care creează dependență atunci când este legat de consumul de droguri, având în vedere că acest tip de consum este larg răspândit în rândul consumatorilor de droguri și are un impact negativ asupra sănătății publice;
- crearea unei rețele de laboratoare criminalistice și toxicologice, care să reunească laboratoarele naționale. Rețeaua va promova schimbul de informații cu privire la noile evoluții și tendințe și va sprijini formarea experților criminaliști în domeniul drogurilor;
- să elaboreze campanii de prevenire și de sensibilizare la nivelul UE privind drogurile ilicite, permițând agenției să acționeze pe baza analizelor pe care le realizează. De asemenea, agenția va putea sprijini statele membre în pregătirea campaniilor naționale;
- să furnizeze cercetări și sprijin nu numai în ceea ce privește aspectele legate de sănătate, ci și în ceea ce privește piețele de droguri și aprovizionarea cu droguri, abordând astfel problema drogurilor într-un mod mai cuprinzător;
- să joace un rol internațional mai puternic și să sprijine rolul de lider al UE în ceea ce privește politica în materie de droguri la nivel multilateral;
- să se bazeze pe o rețea mai puternică de puncte de contact naționale, însărcinate cu furnizarea de date relevante agenției.
Parlamentul European și Consiliul urmează să examineze și să adopte noul mandat.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu: Uniunea competențelor, esențială pentru competitivitatea și pregătirea Europei
Dan Motreanu: Combaterea interferențelor străine în alegeri, discutată în cadrul Adunării Politice a PPE. Rusia și China, menționate pentru dezinformare în scopul subminării democrațiilor europene
UE își exprimă îngrijorarea față de noile norme ale Washingtonului privind exportul de cipuri de inteligență artificială: Nu reprezentăm un ”risc de securitate” pentru SUA
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Published
17 hours agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduEuroparlamentarul Dan Motreanu a anunțat că va aborda subiectul implementării Mecanismului de stimulare a talentelor în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în Parlamentul European, pe tema provocărilor demografice cu care se confruntă Uniunea Europeană.
„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. 21 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și două din România, beneficiază de sprijin prin Mecanismul de stimulare a talentelor, finanțat de UE. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European. Am cerut Comisiei Europene să precizeze care este stadiul proiectelor-pilot”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a amintit că, în cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, 11 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.
„Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijinte pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor”, a adăugat eurodeputatul.
Mai mult, acesta a precizat că regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice.
„De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE. Lucrările pentru ambele proiecte sunt în curs, iar rezultatele intermediare vor fi prezentate în cadrul celui de-al doilea eveniment la nivel înalt al mecanismului de stimulare a talentelor, planificat pentru primul semestru al anului 2025”, a conchis Dan Motreanu.
Mecanismul de Stimulare a Talentelor, care se bazează pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației de vârstă activă în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea de persoane cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.
CHINA
China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE
Published
20 hours agoon
January 14, 2025By
Diana ZaimUniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European.
Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI).
„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană.
Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.
Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE.
Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.
La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale.
Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate
Published
20 hours agoon
January 14, 2025Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atrage atenția că propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a tăia bugetele pentru sănătate sau pensii și a direcționa fondurile către apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova
“Nu-i putem învinge pe ruși copiindu-i”, a scris Negrescu, pe X, după ce secretarul general al Alianței s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
I’ve always pledged for the need to invest more in our defense, but also in our resilience. Cutting the budgets for health or pensions @SecGenNATO will allow our enemies to win elections through dangerous proxies who are already applying the Russian rhetoric & are willing to…
— Victor NEGRESCU (@negrescuvictor) January 14, 2025
“Întotdeauna am pledat pentru necesitatea de a investi mai mult în apărarea noastră, dar și în reziliența noastră. Tăierea bugetelor pentru sănătate sau pensii, domnule secretar general al NATO, le va permite inamicilor noștri să câștige alegerile prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova”, a atras atenția Victor Negrescu.
Europarlamentarul român a arătat că nu există o cale ușoară de urmat și că “trebuie să ne dezvoltăm industria de apărare, să obținem bani prin înghețarea activelor inamicilor noștri sau chiar prin reducerea unora dintre profiturile uriașe, să luptăm împotriva corupției și a risipei de bani și, în același timp, să ne creștem nivelul de trai”
În calitate de negociator al Parlamentului European pentru bugetul UE în anul 2025, Negrescu a negociat mai multe investiții în apărare în apărare, securitate și protecția frontierelor.
El a mai evocat și importanța creșterii transparenței și controlului legislativ asupra cheltuielilor UE.
“Unele soluții-cheie la nivelul UE ar putea fi schimbarea normelor fiscale care exceptează cheltuielile de apărare de la deficit, încetarea afacerilor cu Rusia, crearea mai multor locuri de muncă, dezvoltarea ecosistemului de apărare UE-SUA sau îmbunătățirea rețelei și a aprovizionării noastre cu energie”, a conchis Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.5 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe