Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune crearea unui organism de etică al UE însărcinat cu elaborarea unor standarde comune minime pe care trebuie să le respecte membrii instituțiilor Uniunii

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat o propunere de creare a unui organism interinstituțional însărcinat cu chestiunile de etică pe care trebuie să le respecte membrii instituțiilor UE.

Odată cu înființarea organismului în materie de etică vor exista, pentru prima dată, standarde comune pentru conduita etică a membrilor și un mecanism formal de coordonare și schimb de opinii între instituții cu privire la cerințele în materie de etică.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, datorită acestor schimbări, politicienii UE vor avea de respectat standarde comune, clare, transparente și ușor de înțeles.

”Democrația poate prospera numai dacă cetățenii au încredere în instituțiile lor. Pentru cetățenii din Europa nu există nicio diferență dacă un scandal izbucnește în cadrul uneia sau alteia dintre instituții. Prin urmare, dacă dorim să rămânem credibili în ochii lor, trebuie să facem cu toții obiectul unor standarde comune de etică. Acuzațiile foarte grave care au apărut în ultimele luni mi-au dat ocazia de a face ceva corect atunci când lucrurile stau mai puțin bine. Prin urmare, fac apel la partenerii noștri din cadrul Parlamentului European, al Consiliului și al celorlalte instituții să sprijine rapid propunerea privind un organism de etică. Trebuie să elaborăm și să aplicăm standarde comune clare, ușor de înțeles și transparente pentru toate instituțiile europene”, a subliniat Vera Jourova, vicepreședintă pentru valori și transparență. 

Standardele se vor referi la mai multe aspecte:

  • acceptarea de cadouri, servicii din domeniul ospitalității și călătorii oferite de terți: standardele se vor aplica, de asemenea, în cazul acceptării de trofee, decorații, premii sau onorarii.
  • măsuri de condiționalitate și transparență, în special pentru reuniunile cu reprezentanți ai unor grupuri de interese: Comisia, Parlamentul European și Consiliul au deja standarde comune în ceea ce privește reuniunile cu reprezentanții grupurilor de interese și publicarea acestora, datorită registrului de transparență. Standardele vor fi extinse astfel încât să cuprindă, de exemplu, accesul la sediile instituțiilor.
  • dobânzile și activele care trebuie declarate, cu stabilirea categoriilor, precum și procedurile aplicate pentru verificarea respectivelor declarații.
  • activitățile auxiliare sau externe, pentru a se garanta faptul că nu sunt compromise disponibilitatea și independența membrilor.
  • activitățile pe care foștii membri le desfășoară după încheierea mandatului, stabilindu-se condițiile și asigurarea transparenței.
  • punerea în aplicare a cadrului comun, inclusiv cu privire la monitorizarea conformității și măsurile ulterioare precum și cu privire la eventuale cazuri de hărțuire și sancțiuni, în cazul încălcărilor în cadrul fiecărei instituții.
  • în ceea ce privește caracterul public al informațiilor: fiecare instituție va trebui să facă public modul în care aplică standardele.

Deși tratatele stabilesc normele și principiile de conduită generale, majoritatea instituțiilor le-au detaliat în propriile lor regulamente de procedură sau coduri de conduită. Acest lucru a determinat o fragmentare între cadrele de etică ale instituțiilor, normele fiind complexe și dispersate. Deși unele diferențe se pot explica prin faptul că fiecare instituție are un rol specific și prin diferitele riscuri inerente diferitelor sarcini, a devenit clar că este necesară o cultură comună a eticii, prin standarde comune ridicate și cooperare între instituții. Odată adoptat, organismul de etică va acoperi această lacună prin furnizarea de standarde comune și clare în materie de etică pentru instituțiile UE.

Noul organism va avea trei sarcini principale:

  • Elaborarea de standarde comune minime – menționate mai sus – aplicabile membrilor instituțiilor și organismelor UE participante, precum și actualizarea acestora atunci când este necesar. Acestea vor servi drept bază minimă și fiecare instituție rămâne liberă să aplice norme interne și mai stricte, dar standardele nu pot fi utilizate pentru a limita normele existente.
  • Schimburile de opinii cu privire la normele interne ale fiecărei instituții, în lumina standardelor, astfel încât instituțiile să poată să învețe una de la alta și să beneficieze de experiența celorlalte.
  • Promovarea unei culturi a eticii comune tuturor membrilor instituțiilor UE, care să faciliteze înțelegerea de către public a cadrului, atât pentru cei din interiorul, cât și pentru cei din afara instituțiilor. Aplicarea acestor norme în cadrul instituțiilor se va efectua, de asemenea, în mod transparent.

Toate acestea se vor realiza într-un mod transparent și accesibil publicului. Alte organe, oficii și agenții ale Uniunii vor avea posibilitatea de a aplica în mod voluntar întregul set de standarde comune și de a participa la schimburile de opinii.

Noul organism de etică nu se va ocupa de investigații specifice și nici nu se va implica în investigațiile organismelor existente recunoscute sau nu le va limita în niciun fel. În temeiul tratatelor, aceasta este responsabilitatea Parchetului European (EPPO), precum și a autorităților polițienești și judiciare naționale, în ceea ce privește cauzele penale care afectează interesele financiare ale Uniunii. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este responsabil pentru nereguli și încălcări ale obligațiilor profesionale, Ombudsmanul pentru cazurile de administrare defectuoasă, respectiv fiecare instituție în cazul oricărei încălcări a normelor sale.

Comisia va invita toate instituțiile și organismele consultative să se reunească la Bruxelles, la 3 iulie, pentru a începe dialogul și negocierile interinstituționale.

Comisia a adoptat propunerea de acord între instituții și cele două organisme consultative menționate la articolul 13 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). 

În consecință, această propunere va fi transmisă Parlamentului European, Consiliului European, Consiliului, Curții de Justiție a Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene, Curții de Conturi Europene, Comitetului Economic și Social și Comitetului Regiunilor. La cerere, Banca Europeană de Investiții sau alte organisme pot deveni, de asemenea, părți la acord după intrarea în vigoare a acestuia.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a stabilit că recapitalizarea CEC Bank, în valoare de 200 milioane de euro, nu constituie ajutor de stat

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a stabilit că recapitalizarea CEC Bank, în valoare de 200 milioane de euro (1 miliard RON), nu reprezintă ajutor de stat, întrucât banca este integral deținută de stat.

În septembrie 2024, România a informat Comisia Europeană despre intenția sa de a recapitaliza CEC Bank, cu scopul principal de a spori capacitatea de creditare, de a dezvolta Grupul Financiar CEC și de a îmbunătăți eficiența operațională prin simplificarea fluxurilor de lucru în cadrul băncii. România a prezentat un plan de afaceri pentru perioada 2025-2028, împreună cu o perspectivă pe termen lung pentru 2029-2032 și un raport privind „testul investitorului privat”, toate fiind evaluate de către Comisie.

Potrivit comunicatului oficial, Comisia Europeană a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. În urma evaluării sale, Comisia a constatat că recapitalizarea CEC Bank de către România nu constituie ajutor de stat.

Normele UE privind ajutoarele de stat precizează că, în cazul în care un stat membru acționează ca un investitor privat și este compensat pentru risc într-un mod acceptabil pentru un investitor privat prudent, intervenția nu constituie ajutor de stat.

Evaluarea Comisiei a planului de afaceri al României a indicat faptul că injecția de capital de 200 milioane de euro va genera randamente în conformitate cu condițiile de piață pentru statul român, acționarul unic al CEC Bank. Planul de afaceri prevede creșterea cotei de piață în ceea ce privește creditele și depozitele, îmbunătățirea eficienței și niveluri solide de capital.

Versiunea neconfidențială a deciziei de astăzi va fi disponibilă sub numărul de caz SA.115898 în registrul ajutoarelor de stat pe site-ul Comisiei Europene, după ce vor fi rezolvate orice probleme de confidențialitate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Published

on

© European Union, 2025

Corespondență din Bruxelles

Comisia Europeană a confirmat vineri că va elimina treptat termenul “ReArm Europe” pentru a descrie inițiativa sa multi-miliardară de reînarmare a Europei, după reacția prim-miniștrilor Italiei și Spaniei, Giorgia Meloni și Pedro Sanchez, care susțin că denumirea este excesiv de încărcată și riscă să îndepărteze cetățenii.

De acum înainte, planul de creștere a capacităților de apărare ale Europei va fi cunoscut sub numele de “Readiness 2030”, o referire la data până la care Rusia ar putea avea capacitățile necesare pentru a lansa un atac împotriva unui stat membru al UE sau al NATO.

În același timp, programul specific de strângere și distribuire a 150 de miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă pentru a facilita achiziționarea de arme și muniții avansate va rămâne SAFE – Security in Action For Europe. În paralel, Comisia a propus, de asemenea, relaxarea specifică a normelor fiscale pentru a mobiliza până la 650 de miliarde de euro, pentru un total de 800 de miliarde EUR.

“Suntem sensibili la faptul că denumirea ca atare ar putea declanșa o anumită sensibilitate în unele state membre, așa că acesta este un aspect pe care, desigur, îl ascultăm. Dacă acest lucru face mai dificilă transmiterea mesajului către toți cetățenii din UE cu privire la necesitatea de a lua aceste măsuri, atunci suntem cu toții pregătiți nu numai să ascultăm, ci și să reflectăm acest lucru în modul în care comunicăm despre acest lucru”, a declarat vineri după-amiază Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Euronews.

Noul nume, “Readiness 2030”, ar trebui “să fie văzut în contextul încapsulării unui domeniu de aplicare mai larg”, a explicat Pinho.

Când Ursula von der Leyen a dezvăluit proiectul de 800 de miliarde de euro la 4 martie, ea a folosit doar termenul “ReArm Europe” pentru a-l descrie. “Suntem într-o eră a reînarmării. Iar Europa este pregătită să își majoreze masiv cheltuielile pentru apărare”, a declarat președintele Comisiei.

Dar la începutul acestei săptămâni, când Comisia a prezentat Cartea Albă a apărării europene și propunerile legislative care stau la baza planului, termenul s-a schimbat în “Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au discutat despre Cartea Albă a Apărării și planul “ReArm Europe/ Readiness 2030” prezentate miercuri de Comisia Europeană.

În vreme ce Cartea albă prezintă soluții pentru a acoperi lacunele critice în materie de capacități și pentru a construi o bază industrială de apărare puternică pe continent, Planul ReArm Europe/Readiness 2030 constituie brațul financiar al acestor eforturi. Din a sa putere financiară de foc de 800 de miliarde de euro, 650 de miliarde de euro depind de disponibilitatea statelor membre de a crește cu până la 1,5% din PIB investițiile militare, sub beneficiul scutirii de la regula deficitului bugetar pentru o perioadă de patru ani. Restul de 150 de miliarde de euro constituie împrumuturi sub forma unui mecanism denumit “SAFE” și pe care Comisia Europeană le va putea contracta și statele membre să le acceseze în comun sub anumite condiții, unele dintre criterii fiind legate de a achiziționa armament produs în Europa sau în țări terțe cu care UE are parteneriate de securitate încheiate.

Înainte de prezentarea planului, premierul italian Giorgia Meloni își exprimase deschis disconfortul față de acest cuvânt.

“Consider că ReArm Europe este un nume înșelător pentru cetățeni, deoarece suntem chemați să ne consolidăm capacitățile de apărare, dar astăzi acest lucru nu înseamnă să cumpărăm banal armament”, a declarat Meloni marți în fața Senatului.

Omologul său spaniol, Pedro Sánchez, nu a lăsat nicio îndoială cu privire la aversiunea sa față de acest termen în timpul summitului liderilor UE de la Bruxelles, unde apărarea a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

“Nu-mi place termenul “reînarmare”. Cred că este o abordare incompletă. Apărarea poate fi explicată sub o umbrelă mult mai largă, care este securitatea”, a declarat Sánchez joi.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Coordonată de Comisia Europeană, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a lansat o acțiune de aplicare a legii împotriva Star Stable Entertainment AB pentru a asigura o experiență mai sigură și mai transparentă pentru jucătorii jocului Star Stable Online, informează comunicatul oficial.

În plus, rețeaua CPC prezintă principii-cheie pentru a ajuta industria jocurilor de noroc să respecte normele UE de protecție a consumatorilor legate de monedele virtuale în joc.

Acțiune coordonată de asigurare a respectării legii împotriva Star Stable Entertainment AB

În urma unei plângeri din partea Asociației suedeze a consumatorilor, rețeaua CPC, coordonată de Comisie, a lansat o acțiune coordonată prin care solicită Star Stable Entertainment AB să furnizeze informații cu privire la practicile comerciale cu care s-ar putea confrunta copiii în jocul lor, Star Stable Online. Evaluarea de către rețeaua CPC a răspunsului furnizat de societate a identificat o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor și care ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi:

  • face apeldirect la copii în reclame, îndemnându-i să cumpere sau convingând adulții să cumpere pentru ei monede sau obiecte din joc;
  • utilizarea unor tehnici de presiune, cum ar fi „cumpărarea prin practici limitate în timp”, pentru a influența în mod necorespunzător copiii să achiziționeze monedă virtuală în joc sau conținut în joc;
  • lipsa unor informații clare și transparente, adaptate copiilor, cu privire la cumpărarea și utilizarea monedei virtuale în joc, ceea ce îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult decât intenționează;
  • nerespectarea de către societate a obligației de a se asigura că influențatorii care își promovează produsele dezvăluie în mod clar conținutul comercial și nu influențează în mod necorespunzător copiii prin tehnicile lor de marketing.

Star Stable Entertainment AB are acum la dispoziție o lună pentru a furniza un răspuns scris care să abordeze problemele evidențiate în poziția comună a rețelei CPC și pentru a propune angajamente de remediere a acestora.

Prin această acțiune, rețeaua CPC subliniază necesitatea ca jocurile video și practicile lor comerciale să fie adaptate copiilor și să nu exploateze vulnerabilitățile acestora.

Principii cheie pentru un mediu de joc online de încredere

Rețeaua CPC, coordonată de Comisia Europeană, publică astăzi un set de orientări pentru a promova transparența și echitatea în utilizarea monedelor virtuale de către industria jocurilor de noroc online. Principiile-cheie definesc cerințele minime pentru achiziționarea și utilizarea monedelor virtuale, inclusiv:

  • prețuri clare și transparente și informații precontractuale;
  • evitarea practicilor care ascund costurile conținutului și serviciilor digitale din cadrul jocului, precum și a practicilor care obligă consumatorii să achiziționeze monedă virtuală;
  • respectarea dreptului de retragere al consumatorilor;
  • respectarea vulnerabilităților consumatorilor, în special în ceea ce privește copiii;

Principiile-cheie publicate astăzi răspund preocupărilor exprimate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). Acestea vor contribui la crearea unei experiențe mai sigure și mai transparente pentru jucători. Comisia Europeană va găzdui un atelier în cadrul căruia companiile de jocuri de noroc care își desfășoară activitatea în UE vor fi încurajate să prezinte măsuri concrete, pe care le vor lua pentru a pune în aplicare aceste principii-cheie. Rețeaua CPC va monitoriza progresele înregistrate și poate lua măsuri suplimentare în cazul în care practicile dăunătoare continuă.

Principiile-cheie și poziția comună se bazează pe normele generale existente ale directivelor UE în materie de protecție a consumatorilor care se aplică serviciilor digitale și conținutului digital furnizat consumatorilor, inclusiv jocurilor video. Comisia va continua să examineze aceste subiecte în contextul viitoarelor consultări referitoare la Actul legislativ privind echitatea digitală.


Rețeaua CPC este formată din autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Aceste autorități colaborează sub coordonarea Comisiei Europene pentru a aborda încălcările pe scară largă ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor care au loc pe piața unică. Comisia a sprijinit rețeaua CPC condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori și piețe și de Autoritatea norvegiană pentru consumatori în vederea adoptării principiilor-cheie privind monedele virtuale utilizate în jocuri. Cu Comisia în calitate de coordonator, Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Autoritatea norvegiană pentru protecția consumatorilor conduc activitatea rețelei CPC în cadrul acțiunii coordonate privind Star Stable Online.

Comisia Europeană sprijină și contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la practicile din domeniul jocurilor video care pot fi dăunătoare pentru consumatori. Strategia „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) a fost pusă în aplicare pentru a îmbunătăți accesibilitatea, serviciile digitale adecvate vârstei și pentru a se asigura că fiecare copil este protejat, responsabilizat și respectat online. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a elaborat un set de instrumente educaționale pentru tinerii consumatori în cursul Anului european al tineretului 2022, abordând unele dintre aceste aspecte.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE13 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL15 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.15 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.15 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.16 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL17 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending