Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune facilitarea accesului la mărci și asigurarea unei protecții mai eficace prin acestea

Published

on

european commissionComisia Europeană a prezentat un pachet de inițiative care au drept obiectiv ca sistemele de înregistrare a mărcilor din întreaga Uniune Europeană să devină mai ieftine, mai rapide, mai fiabile și mai previzibile. Reforma propusă ar urma să aducă îmbunătățiri condițiilor care permit întreprinderilor să inoveze și să beneficieze de o protecție mai eficace prin marcă împotriva contrafacerilor, inclusiv a mărfurilor contrafăcute aflate în tranzit pe teritoriul UE.

În ceea ce privește taxele, Comisia propune principiul „o taxă pe categorie” („one-class-per-fee”), care se va aplica atât în cazul cererilor de mărci comunitare, cât și în cazul cererilor de mărci naționale. Acest principiu va permite oricăror întreprinderi – în special IMM-urilor – să solicite protecția conferită de marcă în funcție de nevoile lor reale, costul acestui demers acoperind doar necesitățile individuale respective. În cadrul sistemului actual, taxa pentru înregistrarea unei mărci permite înregistrarea a până la trei categorii de produse. În cadrul sistemului revizuit, o marcă poate fi înregistrată doar pentru o singură categorie de produse. Astfel, la nivelul UE, întreprinderile vor plăti mult mai puțin atunci când vor dori să obțină protecție doar pentru o categorie de produse.

Comisarul pentru piața internă și servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: „Mărcile au fost primul succes obținut de UE în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Armonizarea legislațiilor statelor membre în 1989 și crearea mărcii comunitare în 1994 au pregătit terenul pentru alte instrumente care asigură protecția proprietății intelectuale, cum ar fi protecția desenelor și a modelelor industriale și brevetul unitar. Astăzi, după 20 de ani, sunt foarte mândru să anunț că sistemul nostru de mărci a trecut testul timpului. Nu este necesară o reformare majoră: bazele sistemului nostru rămân perfect valabile. Obiectivul nostru este o modernizare punctuală, în urma căreia protecția conferită de marcă să fie mai ușor de obținut, mai ieftină și mai eficace.”

În scopul de a impulsiona inovarea și creșterea prin măsuri menite să faciliteze accesul întreprinderilor la sistemele de mărci din Europa și să asigure că sistemele respective sunt mai eficiente pentru întreprinderi, propunerea de revizuire ar urma:

  • să raționalizeze și să armonizeze procedurile de înregistrare, inclusiv la nivelul statelor membre, punctul de referință fiind sistemul mărcii comunitare;
  • să modernizeze dispozițiile existente și să asigure o mai mare securitate juridică prin modificarea dispozițiilor caduce, prin eliminarea ambiguităților, prin clarificarea domeniului de aplicare al drepturilor de marcă și a limitărilor acestor drepturi, precum și prin încorporarea jurisprudenței cuprinzătoare a Curții de Justiție;
  • să îmbunătățească mijloacele de combatere a mărfurilor contrafăcute aflate în tranzit pe teritoriul UE și
  • să faciliteze cooperarea dintre oficiile statelor membre și agenția UE din domeniul mărcilor – Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) – în scopul de a promova convergența practicilor acestora și dezvoltarea unor instrumente comune.

Pachetul propus conține trei inițiative:

  1. reformarea Directivei din 1989 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci (în prezent, codificată ca Directiva 2008/95/CE );
  2. revizuirea Regulamentului din 1994 privind marca comunitară [în prezent, codificat caRegulamentul (CE) nr. 207/2009 ] și
  3. revizuirea Regulamentului Comisiei din 1995 [Regulamentul (CE) nr. 2869/95] privind taxele care trebuie plătite către OAPI.

Reformarea directivei și revizuirea Regulamentului privind marca comunitară sunt propuneri legislative care urmează să fie adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul procedurii de codecizie. Propunerea de revizuire a Regulamentului privind taxele va urma o procedură diferită. Aceasta va fi adoptată de Comisie ca un act de punere în aplicare și, prin urmare, este necesară o aprobare prealabilă din partea comisiei competente în ceea ce privește taxele OAPI. Prima reuniune a comisiei respective va avea loc până la vară, pentru ca versiunea revizuită a Regulamentului privind taxele să fie adoptată înainte de sfârșitul anului.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Din planul economic de 37 de miliarde de euro al UE, România va primi a patra cea mai mare sumă, după Polonia, Ungaria și Spania, dar înaintea Italiei, Franței sau Germaniei

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Din planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de către Comisia Europeană și intitulat Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative), cele 3,1 miliarde de euro de care urmează să beneficieze România reprezintă a patra cea mai mare alocare națională pentru un stat membru în lupta împotriva consecințelor socio-economice asociate pandemiei cu noul coronavirus.

Conform unui tabel al Comisiei Europene consultat de CaleaEuropeană.ro, României îi sunt alocate 3,079 de miliarde de euro. Dintre acestea, 491 de milioane de euro reprezintă sume eliberate ca lichidități, iar 2,588 miliarde de euro corespund bugetului Uniunii Europene.

Singurele țări care devansează România în ce privește finanțarea alocată acestei inițiative sunt Polonia (7,435 miliarde de euro), Ungaria (5,6 miliarde de euro) și Spania (4,145 miliarde de euro).

În schimb, România va primi mai mulți bani decât Italia, Franța sau Germania în cadrul acestei inițiative.

Astfel, prima coloană reprezintă lichiditățile care provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. Cea de-a doua coloană este dată cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus. Coloana a treia reprezintă totalul primelor două, fără a fi necesară alocarea unor bani suplimentari din fondurile naționale.

Coloana a patra reprezintă finanțări separate și sunt sume rămase din totatul Fondurilor de Investiții și Structurale Europene.

Comisia Europeană precizează că alocările naționale depind de sumele pe care statele membre trebuiau să le ramburseze Comisiei în acest an. Acestea depind de dimensiunea anvelopei bugetare pentru coeziune și de viteza de implementare.

Practic, lichiditățile de 491 de milioane de euro pentru România provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. 

Suma de 2,588 de miliarde de euro reprezintă reprezintă cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus.

Comisia Europeană mai precizează că raportul dintre cele două tipuri de alocări variază de la un stat membru la altul, deoarece ratele de cofinanțare variază și de la o țară a UE la alta. De fapt, acestea depind de prosperitatea relativă a statelor membre ale UE.

Pachetul propus de Comisia Europeană și denumit Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative) a fost aprobat de Parlamentul European într-o sesiune plenară extraordinară ce avut loc la 26 martie, iar conform unei decizii formale a Consiliului, planul va intra în vigoare la 1 aprilie 2020.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Coronavirus. UE sprijină Republica Moldova și țările Parteneriatului Estic: 140 de milioane de euro, realocate pentru nevoi urgente, iar 700 de milioane de euro pentru impactul socio-economic

Published

on

Comisia Europeană a decis luni realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoi urgente în Republica Moldova şi celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina), a informat executivul european într-un comunicat.

De asemenea, Comisia Europeană va redirecționa utilizarea instrumentelor deja existente, beneficiind de fonduri de până la 700 de milioane de euro, către sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei coronavirusului.

La cererea țărilor partenere, Comisia Europeană va oferi un răspuns nevoilor imediate prin sprijinirea furnizării de instrumente medicale și echipament personal, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de protecție.

Comisia Europeană  conlucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și mobilizează 30 de miliioane de euro pentru a garanta că aceste materiale necesare sunt cumpărate în comun și distribuite în mod efectiv către sistemele de sănătate din cele șase țări în următoarele săptămâni.

Comisia Europeană a disponibilizat, de asemenea, peste 11,3 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă dedicată organizațiilor societății civile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat un site dedicat demontării miturilor și combaterii dezinformărilor privind pandemia de coronavirus

Published

on

© European Commission/ Facebook

Comisia Europeană a lansat luni o secțiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește pandemia de coronavirus, furnizând materiale pentru a demonta mituri și a facilita verificarea factuală, iar secțiunea fiind disponibilă în cadrul website-ului dedicat răspunsului UE la coronavirus, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia a fost anunțată după ce vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a organizat, pe 27 martie, o teleconferință cu reprezentanți ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla și ai asociației comerciale EDiMA, pentru a primi informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informații oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritățile naționale de sănătate), precum și la retrogradarea și eliminarea conținutului dăunător. Platformele au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunțurilor legate de echipamente de protecție, precum măștile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vicepreședinta a îndemnat întreprinderile să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicității informației (fact-checkers), precum și să colaboreze cu autoritățile din toate statele membre și să facă schimb de modele de conținut eliminat, inclusiv cu Comisia.

În urma acestei discuții, vicepreședinta Jourová a salutat ”măsurile ferme luate de platforme și sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale și, în același timp, pe eliminarea conținutului dăunător și a practicilor abuzive sau înșelătoare”.

În paralel cu noua platformă, lansată de Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă conitnuă să desfășoare activități de analizare și expunere a dezinformării cu privire la pandemie, provenită de la actori și surse externe.

Reamintim că au fost identificate peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse, potrivit unui raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.

 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending