Comisia Europeană propune o flexibilitate mai mare a cotelor TVA la nivel european pentru susținerea IMM-urilor

Executivul european a propus astăzi un pachet legislativ care să le ofere țărilor membre o flexibilitate mai sporită în materie a cotelor de taxă pe valoare adăugată (TVA), creând astfel un mediu fiscal care ajută la dezvoltarea IMM-urilor.

FOTO: CaleaEuropeana.ro / Sediul Comisiei Europen

Într-un comunicat de presă, executivul subliniază că normele comune ale UE în materie de TVA, convenite de toate statele membre în 1992, nu mai sunt de actualitate şi sunt prea restrictive. Prin noile norme prezentate joi, Comisia îşi îndeplineşte promisiunea de a acorda statelor membre o mai mare autonomie în materie de cote de TVA.

Tot joi, Comisia a abordat şi problema întreprinderilor mai mici care sunt afectate de costurile disproporţionate de asigurare a conformităţii cu normele privind TVA. Întreprinderile care efectuează tranzacţii comerciale transfrontaliere se confruntă cu costuri de conformitate cu 11% mai mari faţă de cele care efectuează numai tranzacţii comerciale la nivel naţional, întreprinderile de dimensiuni mai mici fiind cele mai afectate. Prin urmare, Comisia propune să se permită mai multor întreprinderi să beneficieze de norme mai simple în materie de TVA, care deocamdată sunt disponibile numai pentru cele mai mici întreprinderi.

“În urmă cu trei luni, Comisia a propus revizuirea normelor UE privind TVA, demarând tranziţia către un regim definitiv în materie de TVA. Acest lucru înseamnă introducerea principiului perceperii TVA în ţara de destinaţie. Se prevede ca propunerile de astăzi în ceea ce priveşte cotele de TVA să intre în vigoare odată ce este introdus regimul definitiv”, a declarat vicepreşedintele CE pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

“Aceste propuneri vor oferi ţărilor UE o mai mare libertate de a aplica cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice. În acelaşi timp, ele vor reduce birocraţia pentru întreprinderile mici care îşi desfăşoară activitatea la nivel transfrontalier, ajutându-le să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă”, a declarat, la rândul său, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.