Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune o flexibilitate mai mare a cotelor TVA la nivel european pentru susținerea IMM-urilor

Published

on

Executivul european a propus astăzi un pachet legislativ care să le ofere țărilor membre o flexibilitate mai sporită în materie a cotelor de taxă pe valoare adăugată (TVA), creând astfel un mediu fiscal care ajută la dezvoltarea IMM-urilor.

FOTO: CaleaEuropeana.ro / Sediul Comisiei Europen

Într-un comunicat de presă, executivul subliniază că normele comune ale UE în materie de TVA, convenite de toate statele membre în 1992, nu mai sunt de actualitate şi sunt prea restrictive. Prin noile norme prezentate joi, Comisia îşi îndeplineşte promisiunea de a acorda statelor membre o mai mare autonomie în materie de cote de TVA.

Tot joi, Comisia a abordat şi problema întreprinderilor mai mici care sunt afectate de costurile disproporţionate de asigurare a conformităţii cu normele privind TVA. Întreprinderile care efectuează tranzacţii comerciale transfrontaliere se confruntă cu costuri de conformitate cu 11% mai mari faţă de cele care efectuează numai tranzacţii comerciale la nivel naţional, întreprinderile de dimensiuni mai mici fiind cele mai afectate. Prin urmare, Comisia propune să se permită mai multor întreprinderi să beneficieze de norme mai simple în materie de TVA, care deocamdată sunt disponibile numai pentru cele mai mici întreprinderi.

“În urmă cu trei luni, Comisia a propus revizuirea normelor UE privind TVA, demarând tranziţia către un regim definitiv în materie de TVA. Acest lucru înseamnă introducerea principiului perceperii TVA în ţara de destinaţie. Se prevede ca propunerile de astăzi în ceea ce priveşte cotele de TVA să intre în vigoare odată ce este introdus regimul definitiv”, a declarat vicepreşedintele CE pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

“Aceste propuneri vor oferi ţărilor UE o mai mare libertate de a aplica cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice. În acelaşi timp, ele vor reduce birocraţia pentru întreprinderile mici care îşi desfăşoară activitatea la nivel transfrontalier, ajutându-le să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă”, a declarat, la rândul său, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

 

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Spiritul de acțiune colectivă este singurul răspuns cu adevărat solid pentru a combate această pandemie și pentru a combate viitoarele pandemii, a susținut președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în această dimineață, în fața Adunării Mondiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Adunarea Mondială a OMS, care se reunește între 29 noiembrie și 1 decembrie pentru cea de-a doua sesiune extraordinară din istorie, va dezbate pe marginea necesității unui instrument internațional pentru pregătirea în caz de pandemii. 

Aceasta a salutat decizia Adunării de a începe negocierile în vederea elaborării unui instrument internațional pentru consolidarea prevenirii, pregătirii și reacției în caz de pandemie. De asemenea, von der Leyen a precizat că susține îmbunătățiri specifice ale Regulamentului Sanitar Internațional din 2005, o „consolidare generală a OMS – atât de importantă -” și înființarea unui nou fond financiar intermediar pentru securitatea sanitară globală și pregătirea pentru pandemii. „Din partea noastră, Comisia Europeană așteaptă cu nerăbdare negocierile multilaterale incluzive care vor începe anul viitor”, a declarat șefa Executivului European. 

Citiți și Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

În urma apariției variantei Omicron, președintele von der Leyen a lăudat conducerea președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, subliniind că munca analitică și transparența Africii de Sud au permis un răspuns global rapid pentru a salva vieți. Ea a lăudat Africa de Sud ca exemplu de cooperare internațională în momente în care există amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

Pornind de la Summitul mondial al Sănătății din luna mai și de la Summitul G20 de luna trecută, președinta von der Leyen a reafirmat angajamentul UE de a susține echitatea, buna guvernanță, cooperarea multilaterală și solidaritatea ca fiind singurele căi de ieșire din actuala criză din domeniul sănătății.

Șefa Comisiei Europene a reiterat disponibilitatea Uniunii Europene și a statelor sale membre de a continua să depună eforturi pentru a contribui la atingerea obiectivului global de vaccinare de 70 % în 2022 și de a sprijini consolidarea capacităților pentru secvențiere, testare, tratamente și vaccinare. În acest sens, von der Leyen a confirmat că UE își propune să împartă cel puțin 700 de milioane de doze de vaccin până la jumătatea anului 2022 cu țările cu venituri mici și mijlocii. Acest lucru se adaugă la finanțarea de 3 miliarde de euro pe care UE a oferit-o pentru a contribui la crearea acceleratorului ACT pentru vaccinarea globală prin intermediul COVAX și la eforturile în curs de desfășurare pentru a dezvolta producția de vaccinuri în Africa și în America de Sud.

Împreună cu partenerii noștri, vom face tot ce este necesar pentru a depăși această pandemie și pentru a fi mai bine pregătiți pentru viitor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Published

on

© Digital EU/ Twitter

Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument digital pentru a ajuta statele membre să își monitorizeze nivelul de reziliență, un site web interactiv pentru a naviga prin tablourile de bord privind reziliența, un set de indicatori și informații privind reziliența în statele membre și în țările din afara UE.

Potrivit executivului de la Bruxelles, acest lucru va ajuta în continuare țările UE să își identifice punctele forte și vulnerabilitățile atunci când vine vorba de navigarea tranziției ecologice și digitale, de confruntarea cu provocări și de a face față unor potențiale șocuri.

Citat în comunicat, vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat că “tablourile de bord privind reziliența reprezintă punctul de întâlnire între previziunea strategică și politicile publice” și a invitat “factorii de decizie politică să profite la maximum de ele”.

“Ele oferă informații valoroase, prospective și holistice despre capacități și vulnerabilități, ajutându-ne să ne modelăm deciziile într-un mod care va consolida reziliența în UE și în statele noastre membre. De asemenea, este important faptul că tablourile de bord vor contribui la măsurarea bunăstării noastre economice și sociale, depășind abordarea convențională a PIB-ului”, a adăugat Šefčovič.

Cu un set amplu de indicatori, tablourile de bord oferă factorilor de decizie politică informațiile de care au nevoie pentru a contribui la construirea unor economii și societăți mai puternice și mai reziliente.

Tablourile de bord oferă o imagine holistică care acoperă patru dimensiuni: socială și economică, ecologică, digitală și geopolitică.

Prin concentrarea pe mai multe dimensiuni și pe legăturile dintre ele, tablourile de bord extind instrumentele existente care tind să fie sectoriale sau să se concentreze pe un singur domeniu de politică.

De la rata de ocupare a forței de muncă la accesul la internet în bandă largă; de la comerțul cu materii prime la emisiile de gaze cu efect de seră: indicatorii din tablourile de bord privind reziliența ajută țările să înțeleagă nivelul lor de vulnerabilitate și capacitățile de reziliență într-o gamă largă de domenii și să monitorizeze modul în care acestea se dezvoltă în timp.

Aceștia contribuie, de asemenea, la o abordare integrată pentru măsurarea bunăstării oamenilor dincolo de PIB.

Prin identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților, tablourile de bord privind reziliența pot ajuta țările și UE în ansamblu să înțeleagă unde să își concentreze eforturile pentru a progresa în direcția obiectivelor de politică în contextul unor potențiale provocări precum întreruperile în aprovizionare, schimbările climatice, crizele sanitare sau amenințările cibernetice.

Tablourile de bord acoperă, de asemenea, mai multe țări din afara UE, astfel încât reziliența UE poate fi evaluată într-un context internațional.

În momentul de față, tablourile de bord arată că UE are capacități medii spre ridicate în multe domenii, în timp ce situația vulnerabilităților poate fi îmbunătățită. În viitor, tablourile de bord vor contribui, de asemenea, la evaluarea măsurii în care politicile UE și naționale fac societățile mai reziliente.

Site-ul web este deschis oricui pentru a accesa datele privind vulnerabilitățile și capacitățile de reziliență, pentru a face zoom pe indicatori și țări și pentru a obține o imagine de ansamblu a diferitelor dimensiuni și domenii ale rezilienței.

În 2020, primul raport de prospectivă strategică al Comisiei a introdus reziliența ca o nouă busolă pentru elaborarea politicilor UE, iar tablourile de bord privind reziliența ca instrument de monitorizare a acestei reziliențe.

Reziliența este definită ca fiind capacitatea nu numai de a rezista și de a face față provocărilor, ci și de a trece prin tranziții, într-un mod durabil, echitabil și democratic.

Raportul de previziune strategică pentru 2021 prevede că tablourile de bord privind reziliența vor contribui la evaluarea ex-post a strategiei de redresare și de reziliență a Europei, inclusiv în raport cu alți actori-cheie la nivel mondial.

Analiza anuală a creșterii durabile din 2022, publicată săptămâna trecută ca parte a pachetului de toamnă, menționează potențiala utilizare a tablourilor de bord privind reziliența în viitoarele rapoarte de țară din cadrul semestrului european.

Tablourile de bord privind reziliența sunt rezultatul colaborării dintre serviciile Comisiei Europene, statele membre și experți din alte instituții și din mediul academic. Acestea au fost elaborate printr-un proces de inteligență colectivă care ține seama de “mega-tendințele” relevante: forțe motrice pe termen lung care vor avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra viitorului UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

O ”cursă contra cronometru” a început pentru analizarea noii variante a SARS-CoV-2, a precizat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a făcut apel la populație să fie vigilentă și să ia măsuri de protecție pentru a le da cercetătorilor timpul necesar pentru a analiza varianta Omicron, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru”, a spus Von der Leyen într-o declaraţie dată presei în timpul unei vizite în Letonia, adăugând că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru ”a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor” acestei noi variante care a fost semnalată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie.

”Trebuie să câştigăm timp”, a subliniat şefa Comisiei Europene, care le-a adresat cetăţenilor europeni un mesaj în care le cere să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea necesară pentru a preveni infectarea.

Aceasta a amintit că în contractul semnat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech pentru achiziția în total a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situația apariției unei variante a coronavirusului care ocolește vaccinul existent în prezent.

Potrivit acestei mențiuni din contract, compania se obligă să își adapteze vaccinul în termen de 100 de zile.

Mai multe state europene au deja cazuri confirmate cu noua tulpină, printre acestea aflându-se Țările de Jos, Belgia, Germania sau Italia.

Regatul Unit, care deține președinția rotativă a G7, a convocat deja o reuniune de urgență a miniștrilor din aceste țări pentru a discuta despre noua variantă.

Între timp, Uniunea Europeană a activat ”frâna de urgență” și a decis suspendarea legăturilor aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, dând curs propunerii lansate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și avertismentelor venite din partea Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, care a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că variana Omicron prezintă un ”risc ridicat” care necesită o intervenție politică ”în timp util”.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA17 mins ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Alin Mituța24 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

U.E.24 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

ROMÂNIA57 mins ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.1 hour ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.2 hours ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ3 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.24 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA22 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending