Comisia Europeană propune o scădere cu 5% a fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună în viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020

Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget a anunțat astăzi în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care se desfășoară zilele acestea la Bruxelles, tăieri importante ale fondurilor destinate Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune în viitoarul Cadru Financiar Multianual post-2020 (CFM).

Comisia a examinat în mod critic domeniile în care se pot face economii și în care se poate îmbunătăți eficiența. Comisia propune o reducere moderată a finanțării pentru politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5 %, respectiv 7%– pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților.

”Avem nevoie de ambele fețe ale monedei”, a precizat Oettinger, subliniind faptul că este nevoie, pe de o parte, de o economisire a banilor, pe de altă parte, ca statele membre să contribuie mai mult la bugetul multianual european.

De altfel, un document obținut de Politico Europe arată că bugetul propus de Comisia Europeană se bazează pe angajamente totale de 1.279.408 milioane euro.

Citiți și

LIVE VIDEO&TEXT Zi importantă pentru viitorul UE și al României: Comisia Europeană prezintă propunerea 1.2 trilioane de euro pentru ”un buget modern al unei Uniuni care protejează, responsabilizează și apără”

Politico Europe: Viitorul buget al UE va crește la 1.279 de miliarde de euro; contribuțiile naționale cresc de la 1% la 1,11%

Bugetul UE. Fondurile Politicii Agricole Comune ar putea fi reduse cu până la 120 de miliarde de euro. Scenariile propuse de Comisia Europeană

Potrivit sumarului oficial al așa-numitului Cadru Financiar Multianual (CFM), care se va derula între 2021-2027, suma menționată este echivalentul a 1,11% din Venitul Național Brut al UE 27.

Pe baza propunerilor de astăzi, Comisia va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector (a se vedea anexa 1).

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European. Timpul constituie factorul esențial. Negocierile cu privire la actualul buget al UE au durat prea mult. Prin urmare, programe financiare cheie au fost întârziate și proiecte cu un real potențial de redresare economică au fost amânate.

Prin urmare, este necesar să se acorde maximă prioritate negocierilor, fiind de dorit să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European și de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Comisia va face tot ce îi stă în putere pentru a se ajunge rapid la un acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.