Comisia Europeană propune o scădere cu 7% a fondurilor alocate Politicii de Coeziune

Comisia Europeană a prezentat astăzi propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, perioadă în care alocarea fondurilor va cunoaște mai multe modificări. Cele mai importante pentru România ar fi micșorarea pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

În ceea ce privește coeziunea, Comisia Europeană a considerat că această politică va fi finanțată cu 7% mai puțin decât în actualul Cadru Financiar Multianual (CFM). Agricultura, o politică cu tradiție a UE va pierde de asemenea 5% din fondurile alocate. Această țintă se va atinge progresiv de-a lungul anilor. Așadar, Politica de Coeziune va fi redusă de la 351,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020 la 273 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Comisia propune un buget total de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament (1.279 miliarde euro, având în vedere inflația) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul național brut al UE 27.

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și comisarul European pentru Buget, Gunther Oettinger, au prezentat astăzi viziunea instituției pentru noul buget european, unul care “inovează” și ține pasul cu noile provocări de la nivelul continentului.

Comisarul european pentru Politică Regională, a făcut în nenumărate rânduri apel la statele mebre să cheltuiască banii europeni pentru a justifica menținerea Politicii de Coeziune, din moment ce erau tot mai multe voci care cereau ca banii să fie alocați mai degrabă pentru apărarea UE și protejarea granițelor sale externe.

Urmăriți și 

LIVE VIDEO&TEXT Zi importantă pentru viitorul UE și al României: Comisia Europeană prezintă propunerea 1.2 trilioane de euro pentru ”un buget modern al unei Uniuni care protejează, responsabilizează și apără”

Comisarul Corina Crețu, ultima discuție cu țările UE înaintea prezentării propunerii de buget post-2020: Europa are nevoie de o politică de coeziune pentru toate regiunile

Executivul european motivează această decizie pentu a face economii și a îmbunătăți eficiența cheltuirii banilor: “Comisia propune o reducere moderată a finanțării pentru politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5 % în cazul fiecăreia dintre ele – pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților.Rezultatul acestor schimbări va fi o reechilibrare a bugetului și acordarea unei priorități mai mari domeniilor în care bugetul UE poate avea un impact maxim.”

Comisia Europeană recunoaște că politica de coeziune este principala politică de investiții a UE și un factor determinant de creare de locuri de muncă, de creștere durabilă și de inovare în diversele regiuni ale Europei”, însă, cu toate acestea a decis tăierea fondurilor alocate acesteia și utilizarea banilor pentru alte politici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.