Connect with us

COMISIA EUROPEANA

SOTEU 2022. Comisia Europeană propune plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la costuri reduse

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană propune plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la costuri reduse și plata unei contribuții de criză din partea producătorilor de energie bazată pe combustibili fosili, a anunțat Ursula von der Leyen, miercuri, în plenul Parlamentului European, cu prilejul susținerii discursului anual privind Starea Uniunii. 

Cele două măsuri de urgență prezentate de șefa Executivului european sunt menite să vină în sprijinul gospodăriilor și întreprinderilor din UE care se confruntă cu facturi uriașe la energia electrică, pe fondul manipulării de către Rusia a pieței de energie. 

„Milioane de europeni au nevoie de sprijin. Acesta este motivul pentru care propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la costuri reduse. Aceste companii obțin venituri pe care nu le-au contabilizat niciodată. Nici măcar nu le-au visat vreodată. Și nu mă înțelegeți greșit; în economia noastră socială de piață, profiturile sunt în regulă, sunt bune. Dar în aceste vremuri este greșit să primești venituri și să obții venituri și profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor noștri. În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Și, prin urmare, propunerea noastră include și producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili care trebuie să plătească o contribuție de criză”, a afirmat Ursula von der Leyen. „În total, propunerea noastră va mobiliza peste 140 miliarde de euro pentru ca statele membre să amortizeze direct lovitura”, a adăugat acesta.

De asemenea, președinta Comisiei Europene a vorbit și despre asigurarea securității aprovizionării în paralel cu eforturile de reducere a dependenței de combustibilii fosili ruși. În acest sens, von der Leyen a precizat că statele membre și-au atins obiectivul comun de stocare a gazelor naturale, atingând în prezent pragul de 84% la nivelul UE, dar este necesar să se meargă mai departe cu diversificare surselor de aprovizionare dinspre Rusia către unii furnizori de încredere, cum ar fi Statele Unite, Norvegia sau Algeria. În plus, Comisia propune statelor membre măsuri în vederea reducerii consumului total de energie electrică, precum „reducerea cererii în timpul orelor de vârf, care va face ca rezervele să dureze mai mult și va duce la scăderea prețurilor”.

„Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din gazul nostru importat. În prezent, a scăzut la 9%. Dar vedem, de asemenea, că Rusia continuă să manipuleze în mod activ piața noastră de energie. Adică, preferă să ardă gazul în loc să îl trimită în Europa conform contractelor existente. Astfel, această piață nu mai funcționează. Și, în plus, criza climatică influențează puternic facturile noastre. Valurile de căldură au crescut cererea de electricitate, secetele au oprit centralele hidro și nucleare. Și, ca urmare, prețurile au crescut de peste 10 ori față de cele de dinainte de pandemie. Acoperirea cheltuielilor devine o sursă de anxietate pentru milioane de întreprinderi și gospodării din Uniunea Europeană”, a explicat von der Leyen. 

În acest sens, șefa Comisiei Europene a subliniat că, pe lângă securitatea aprovizionării, „trebuie să continuăm să lucrăm la reducerea prețului la gaze” pentru a proteja competitivitatea globală a UE.

Acesta este motivul pentru care prezentăm măsuri pentru statele membre în vederea reducerii consumului total de energie electrică. Și apoi, este nevoie de sprijin specific. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, cum ar fi producătorii de sticlă din întreaga Europă, care nu mai pot porni cuptoarele sau pentru părinții singuri care se confruntă cu o factură descurajantă după alta, dacă mă uit la electricitate. 

„Pe de o parte, trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm competitivitatea globală, deoarece gazul trebuie să ajungă în continuare în Uniunea Europeană, iar dacă este prea scump, ne afectează competitivitatea globală. Așadar, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care să țină cont de natura specifică a relației noastre cu furnizorii, de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, la prieteni de încredere, cum ar fi prietenii noștri norvegieni; de exemplu, am convenit cu prim-ministrul (Jonas Gahr) Støre să înființăm un grup operativ, astfel încât echipele să lucreze în comun în acest scop, pentru a vedea cum putem reduce în mod rezonabil prețul gazului”, a mai precizat Ursula von der Leyen.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

Published

on

© European Union, 2025

Polonia va cere probabil săptămâna viitoare Comisiei Europene o derogare de la limitele de împrumut stabilite de UE pentru a-și menține cheltuielile de apărare la un nivel ridicat în anii următori fără a încălca prevederile europene, a menționat joi ministrul polonez de Finanțe, Andrzej Domanski, citat de Reuters, conform Agerpres.

În afară de Polonia, doar Portugalia a semnalat că va solicita aceeași scutire, o măsură despre care Comisia Europeană a sperat că va fi adoptată pe scară largă de cele 27 de țări ale UE și va contribui la creșterea investițiilor UE în domeniul apărării cu 650 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru a descuraja o posibilă invazie rusă.

”Luăm în considerare în mod serios solicitarea clauzei de exceptare”, a declarat Domanski pentru Reuters într-un interviu acordat în contextul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale din Washington, adăugând că decizia va fi luată până la sfârșitul lunii aprilie.

Comisia Europeană a venit cu propunerea, în luna martie, de a permite fiecărei țări din UE să majoreze cheltuielile anuale pentru apărare cu 1,5% din produsul intern brut timp de patru ani, fără a fi pasibile de măsurile disciplinare tradiționale care se aplică în momentul în care deficitul depășește 3% din PIB. Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru apărare au fost exceptate de la calcularea deficitului.  

Cu toate acestea, țările UE cu datorii naționale ridicate sunt sceptice cu privire la împrumuturi mai mari pentru cheltuieli în domeniul apărării, mai ales dacă sunt îndepărtate geografic de Rusia.

Italia a declarat că nu va solicita o marjă de manevră suplimentară. Spania și Franța sunt, de asemenea, sceptice.

”Dacă aceste țări nu vor solicita, atunci probabil că nu va avea loc”, a declarat Domanski cu privire la atingerea obiectivului de cheltuieli al UE de 650 de miliarde de euro (740 de miliarde de dolari).

În luna martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant Kaja Kallas au prezentat o carte albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030, alături de un pachet ambițios în domeniul apărării ca parte a planului “ReArm Europe/ Readiness 2030” care oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula creșterea investițiilor în capacitățile de apărare.

Citiți și: Europa Apărării prinde avânt: von der Leyen și Kallas dezvăluie Cartea albă a apărării și planul de înarmare pentru ca UE să fie pregătită să se apere până în 2030

Cartea albă prezintă soluții pentru acoperirea lacunelor critice în materie de capabilități și pentru construirea unei baze industriale de apărare solide.

Ea propune modalități prin care statele membre ar putea să investească masiv în apărare, să achiziționeze sisteme de apărare și să consolideze gradul de pregătire al industriei europene de apărare pe termen lung.

De cealaltă parte, Planul de reînarmare a Europei „ReArm Europe – Readiness 2030” va permite efectuarea unor cheltuieli de peste 800 miliarde EUR, structurate în jurul următorilor piloni:

Deblocarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național.

Comisia a invitat statele membre să activeze clauza derogatorie națională din Pactul de stabilitate și de creștere, care le va oferi un spațiu bugetar suplimentar pentru a-și majora cheltuielile pentru apărare, în cadrul normelor bugetare ale UE.

  • Pentru a garanta sustenabilitatea finanțelor publice, derogarea temporară va fi limitată la:
  • Creșterea exclusivă a cheltuielilor pentru apărare, plecând de la categoria statistică „Apărare” din Clasificarea Funcțiunilor Guvernamentale (COFOG);
  • Până la maximum 1,5 % din PIB pentru fiecare an de activare a clauzei derogatorii naționale;
  • O perioadă de patru ani.2

Un nou instrument dedicat Acțiunilor pentru securitatea Europei (SAFE)

Comisia Europeană s-a angajat să colecteze de pe piețele de capital până la 150 de miliarde EUR, aplicând abordarea sa de finanțare unificată deja bine stabilită.

Statele membre interesate vor putea folosi aceste fonduri pentru a crește rapid și substanțial investițiile în capabilitățile de apărare ale Europei. Fondurile vor fi plătite statelor membre interesate la cerere, pe baza unor planuri naționale. Plățile vor lua forma unor împrumuturi cu scadență lungă, structurate interactiv și la prețuri competitive. Statele membre beneficiare vor trebui să ramburseze apoi aceste împrumuturi. Împrumuturile vor fi susținute de marja de manevră a bugetului UE.

Valorificarea posibilităților oferite de Grupul BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor

Planul ”ReArm Europe – Readiness 2030” se bazează și pe Grupul Băncii Europene de Investiții, care ar urma să includă în sfera de acoperire a împrumuturilor pe care le acordă și proiectele de apărare și securitate, protejându-și în același timp capacitatea de finanțare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

Published

on

© Slovak Academy of Sciences, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății – o componentă-cheie a planului său de acțiune menit să sporească reziliența sistemelor de sănătate din întreaga Uniune Europeană.

Consiliul va sprijini eforturile de protejare a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale împotriva amenințărilor cibernetice, contribuind astfel la întărirea capacităților europene de răspuns în domeniul sănătății digitale.

Potrivit comunicatului oficial, consiliul are ca obiectiv principal promovarea celor mai eficiente practici în domeniul securității cibernetice, cu scopul de a consolida protecția digitală, de a încuraja colaborarea intersectorială și de a orienta dezvoltarea de resurse, programe de formare și servicii de reacție rapidă adaptate nevoilor din sănătate.

Toate acestea vizează o mai bună protejare a datelor pacienților și asigurarea continuității actului medical. Această abordare coordonată reflectă angajamentul Uniunii Europene de a construi un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice tot mai frecvente.

Până la 15 experți din domeniile sănătății și securității cibernetice vor face parte din consiliul consultativ, aducând perspective diverse și expertiză specializată. Consiliul va putea include atât furnizori de servicii medicale și alte entități din sectorul sănătății, cât și prestatori de servicii de securitate cibernetică sau reprezentanți ai interesului public.

Membrii vor fi numiți pentru un mandat de doi ani, cu posibilitate de reînnoire. Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 23 mai. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Summitul privind viitorul securității energetice. Ursula von der Leyen avertizează că Europa se află într-un „moment decisiv” în lupta pentru securitatea energetică

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană trebuie să adopte măsuri ferme pentru a garanta alimentarea industriilor esențiale, intensificând totodată eforturile de a contracara utilizarea piețelor energetice ca armă de către Rusia, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Politico Europe.

Vorbind la Summitul privind viitorul securității energetice, desfășurat la Londra, șefa executivului european a declarat că Europa se află într-un „moment decisiv”, în care „vedem cum amenințările la adresa securității energetice se intensifică”.

Ursula von der Leyen a anunțat o viitoare „foaie de parcurs”, așteptată pe 6 mai, care, potrivit acesteia, va include „măsuri concrete pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia, astfel încât să nu mai depindem de o putere ostilă pentru nevoile noastre energetice”.

„În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, nu am uitat cum Statele Unite au intervenit imediat cu gaze naturale lichefiate (LNG) atunci când am avut nevoie, în timpul crizei energetice. Și cum am primit gaze suplimentare prin conducte din Norvegia. Și cum țări mai îndepărtate, precum Japonia și Republica Coreea, au colaborat foarte strâns cu noi pe piețele globale, pentru a ne asigura securitatea energetică imediată”, a adăugat aceasta.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că aceste parteneriate energetice – inclusiv importurile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite – rămân de o importanță strategică pentru Uniunea Europeană. Ea a adăugat, totodată, că energia regenerabilă a jucat un rol esențial în diminuarea influenței Moscovei.

Între timp, riscul sabotajelor și atacurilor cibernetice ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice este în creștere, ceea ce necesită mai multă cooperare transfrontalieră cu țări precum Marea Britanie.

În acest sens, Ursula von der Leyen a subliniat, în finalul discursului său, necesitatea unei acțiuni comune pentru protejarea infrastructurii critice, atât în fața atacurilor cibernetice, cât și a celor fizice.

„Dezvoltăm capacități pentru a proteja cablurile submarine critice. Având în vedere că aceste cabluri traversează țări și continente, suntem pe deplin deschiși și pregătiți să ne împărtășim experiențele și să cooperăm în acest domeniu cu partenerii și prietenii noștri strategici”, a declarat von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA14 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA20 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.20 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.21 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending