Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune reforma pieței energiei electrice a UE: Investițiile în energia din surse regenerabile, garantul suveranității noastre energetice

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a publicat marți o amplă propunere privind reformarea organizării pieței energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile și eliminarea treptată a gazului, pentru a reduce dependența facturilor consumatorilor de volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creșteri ale prețurilor și de potențiala manipulare a pieței și pentru a face industria UE curată și mai competitivă, informează un comunicat al executivului UE remis CaleaEuropeană.ro.

Timp de peste douăzeci de ani, UE a avut o piață a energiei electrice eficientă și bine integrată, care le-a permis consumatorilor să profite de beneficiile economice ale unei piețe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării și impulsionând procesul de decarbonizare. Criza energetică provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat necesitatea de a adapta piața energiei electrice pentru a sprijini mai bine tranziția verde și pentru a oferi consumatorilor de energie, atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor, un acces generalizat și la prețuri accesibile la energie electrică din surse regenerabile și nefosile

“În viitor, energia din surse regenerabile va deveni tot mai mult resursa de referință pentru cetățenii și industriile europene. Energia din surse regenerabile este garantul suveranității noastre energetice, contribuind la eliminarea dependenței noastre de combustibilii fosili. Trebuie să actualizăm organizarea pieței noastre pentru a ne asigura că această tranziție are loc cât mai curând posibil și că toți consumatorii vor putea beneficia de scăderea costurilor la energia din surse regenerabile”,  a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

“Stimularea investițiilor în energia din surse regenerabile ne va ajuta să atingem obiectivele Pactului verde și să transformăm UE într-o autoritate în domeniul energiei curate în deceniile care vor urma”, a punctat și Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Reforma propusă prevede revizuiri ale mai multor acte legislative ale UE – în special ale Regulamentului privind energia electrică, ale Directivei privind energia electrică și ale Regulamentului REMIT. Aceasta introduce măsuri menite să stimuleze încheierea de contracte pe termen mai lung de producere de energie pe bază de combustibili nefosili și să introducă soluții flexibile mai curate în sistem care să facă concurență gazului, cum ar fi răspunsul părții de consum și stocarea. Acest măsuri vor permite reducerea impactului combustibililor fosili asupra facturilor la energie electrică ale consumatorilor și vor garanta că ele reflectă scăderea costurilor la energia din surse regenerabile. Mai mult, reforma propusă va stimula concurența deschisă și echitabilă pe piețele europene angro de energie, prin sporirea transparenței și integrității pieței.

Instituirea unui sistem energetic bazat într-o mai mare măsură pe energia din surse regenerabile va fi esențială nu numai pentru a reduce facturile consumatorilor, ci și pentru a asigura o aprovizionare energetică durabilă și independentă a UE, în conformitate cu Pactul verde european și cu planul REPowerEU. Această reformă, care face parte din Planul industrial al Pactului verde, va permite de asemenea industriei europene să aibă acces la o aprovizionare cu energie din surse regenerabile, nefosilă și la prețuri accesibile, fapt care reprezintă motorul esențial al decarbonizării și al tranziției verzi. Pentru a atinge obiectivele noastre în materie de energie și climă, utilizarea energiei din surse regenerabile va trebui să se tripleze până la sfârșitul acestui deceniu.

Protejarea și responsabilizarea consumatorilor 

Prețurile ridicate și volatile, cum ar fi cele observate în 2022 provocate de războiul energetic purtat de Rusia împotriva UE, au reprezentat o povară excesivă pentru consumatori. Această propunere va permite consumatorilor și furnizorilor să beneficieze de o mai mare stabilitate a prețurilor bazată pe tehnologii aferente energiei din surse regenerabile și nefosile.  În mod esențial, propunerea va oferi consumatorilor o gamă largă de contracte și informații mai clare înainte de semnarea contractelor, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea de a profita de prețuri sigure și pe termen lung, care să contribuie la evitarea riscurilor și a volatilității excesive. În același timp, consumatorii vor putea opta în continuare să încheie contracte cu fixarea dinamică a prețurilor pentru a profita de variabilitatea prețurilor, utilizând energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină (de exemplu, pentru a încărca autoturisme electrice sau pentru a utiliza pompe de căldură).

Pe lângă lărgirea puterii de alegere a consumatorilor, reforma urmărește, de asemenea, să promoveze stabilitatea prețurilor, prin reducerea riscului de faliment al furnizorilor. Propunerea impune furnizorilor să își gestioneze riscurile de preț cel puțin în limita volumelor care fac obiectul unor contracte fixe, pentru a fi mai puțin expuși la creșterile bruște ale prețurilor și la volatilitatea pieței. De asemenea, propunerea prevede obligația statelor membre de a stabili furnizori de ultimă instanță, astfel încât niciun consumator să nu fie privat de energie electrică.

Protecția consumatorilor vulnerabili este, de asemenea, îmbunătățită în mod semnificativ. În cadrul reformei propuse, statele membre vor proteja consumatorii vulnerabili cu rest de plată, astfel încât aceștia să nu fie deconectați. De asemenea, în caz de criză, reforma permite statelor membre să extindă prețurile cu amănuntul reglementate la gospodării și la IMM-uri.

În temeiul propunerii de reformă, normele privind partajarea energiei din surse regenerabile sunt, de asemenea, în curs de redefinire. Consumatorii vor putea investi în parcuri eoliene sau solare și vor putea vinde excedentul de energie solară captată pe acoperiș vecinilor și nu doar furnizorilor lor. De exemplu, locatarii vor putea să partajeze surplusul de energie solară captată pe acoperiș cu un vecin.

Pentru a îmbunătăți flexibilitatea sistemului energetic, statele membre vor trebui de acum înainte să își evalueze nevoile, să stabilească obiective pentru creșterea flexibilității în materie de combustibili nefosili și vor avea posibilitatea de a introduce noi scheme de sprijin, în special pentru răspunsul părții de consum și stocare. Reforma le permite totodată operatorilor de rețea să obțină o reducere a cererii în timpul orele de vârf. În paralel cu această propunere, Comisia a emis și recomandări adresate statelor membre cu privire la progresul inovării, al tehnologiilor și al capacităților în materie de stocare.

Sporirea previzibilității și a stabilității costurilor la energie pentru a stimula competitivitatea industrială

În ultimul an, numeroase întreprinderi au fost grav afectate de volatilitatea excesivă a prețurilor la energie. Pentru a spori competitivitatea industriei UE și pentru a reduce expunerea acesteia la volatilitatea prețurilor, Comisia propune înlesnirea încheierii de contracte mai stabile pe termen lung, cum ar fi contractele de achiziție de energie electrică (PPA-uri), prin care întreprinderile își stabilesc propriile surse directe de aprovizionare cu energie și, prin urmare, pot beneficia de prețuri mai stabile ale energiei produse din surse regenerabile și nefosile. Pentru a elimina obstacolele actuale, cum ar fi riscurile de credit ale cumpărătorilor, reforma obligă statele membre să asigure disponibilitatea garanțiilor bazate pe piață pentru contractele de achiziție de energie electrică.

Pentru a asigura stabilitatea veniturilor producătorilor de energie electrică și pentru a proteja industria de volatilitatea prețurilor, tot sprijinul public pentru noi investiții în producerea inframarginală și continuă de energie electrică din surse regenerabile și nefosile va trebui să ia forma unor contracte bidirecționale pentru diferență (CfD), în timp ce statele membre vor avea obligația de a canaliza veniturile excedentare către consumatori. Mai mult, reforma va stimula lichiditatea pe piață pentru contractele pe termen lung care blochează prețurile viitoare, așa-numitele „contracte la termen de tip forward.” Acest lucru va permite unui număr crescut de furnizori și consumatori să se protejeze împotriva volatilității excesive a prețurilor pe perioade mai lungi de timp. 

De asemenea, vor fi prevăzute noi obligații de a înlesni integrarea energiei din surse regenerabile în sistem și de a spori previzibilitatea în ceea ce privește producția. Printre acestea se numără obligații de transparență pentru operatorii de rețea în ceea ce privește congestionarea rețelei, precum și termene de realizare a schimburilor comerciale mai apropiate de timpul real.

În fine, pentru a asigura piețe competitive și o stabilire transparentă a prețurilor, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) și autoritățile naționale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea și transparența pieței energetice. În special, Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT) actualizat va asigura o mai bună calitate a datelor și va consolida rolul ACER în investigarea eventualelor cazuri de abuz de piață de tip transfrontalier. În ansamblu, acest lucru va spori protecția consumatorilor și a industriei din UE împotriva oricăror abuzuri de piață.

Reforma propusă urmează să fie discutată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare.     

Începând din vara anului 2021, prețurile la energie au cunoscut creșteri și volatilități fără precedent și au avut un impact grav asupra gospodăriilor din UE și asupra economiei, în special ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, eveniment care a declanșat o criză energetică în Europa. Numeroși consumatori au înregistrat o creștere a facturilor lor din cauza majorării prețurilor la gaz, chiar dacă sursele regenerabile de energie acoperă deja peste o treime din cererea de energie electrică a UE.

UE a reacționat rapid, prin introducerea unei game largi de măsuri menite să atenueze impactul prețurilor angro ridicate și volatile ale energiei asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Cu toate acestea, Consiliul European a invitat Comisia să ia măsuri privind o reformă structurală a pieței energiei electrice, cu dublul obiectiv de a asigura suveranitatea energetică europeană și de a atinge neutralitatea climatică. Reforma propusă răspunde acestui apel al liderilor UE, fiind anunțată de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii de anul trecut. Aceasta face parte, de asemenea, din Planul industrial al Pactului verde european, menit să consolideze competitivitatea industriei europene cu zero emisii nete și să accelereze tranziția către neutralitatea climatică.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE ar trebui să ia în calcul utilizarea profiturilor provenite din activele rusești înghețate pentru a achiziționa echipamente militare pentru Ucraina, consideră Ursula von der Leyen

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană ar trebuie să ia în calcul utilizarea profiturilor generate de activele rusești înghețate pentru a achiziționa echipamente militate pe care să le trimită Ucrainei, a fost propunerea lansată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o dezbatere organizată de Parlamentul European cu privire la consolidarea apărării europene.

”Aș vrea să ne gândim mai departe. Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a achiziționa în comun echipamente militare pentru Ucraina. Nu ar putea exista un simbol mai puternic și nu ar putea exista o utilizare mai bună a acestor bani decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim”, a evidențiat oficialul european.

Comisia militează de mult vreme pentru utilizarea acestor profituri. Statele Unite și Marea Britanie fac presiuni pentru ca toate activele să fie confiscate și predate Ucrainei, însă unele țări UE se tem că o astfel de măsură ar putea crea turbulențe pe piețele financiare.

Citiți și: Rusia trebuie să plătească pentru daunele enorme pe care le-a provocat Ucrainei, subliniază ministrul Dmitro Kuleba: Există bani pentru a compensa o parte din distrugerile fizice provocate de aceasta

La sfârșitul lunii ianuarie, țările membre au fost de acord să transfere veniturile din activele rusești înghețate în Europa într-un cont separat, iar acum acestea sunt păstrate în depozitul de securitate Euroclear, cu sediul la Bruxelles.

Se așteaptă ca, la jumătatea lunii martie, Comisia să propună un plan de utilizare a profiturilor pentru a sprijini Ucraina, au declarat doi oficiali pentru Politico, sub rezerva anonimatului.

În contextul în care invazia Rusiei a intrat în al treilea an, armata ucraineană rămâne fără muniție de artilerie, iar promisiunile occidentale sunt insuficiente, ceea ce a determinat Comisia să caute modalități alternative de a strânge bani pentru achiziții militare.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Made in Europe. Ursula von der Leyen face apel la o ”mentalitate europeană în domeniul apărării” pentru ”a contura viitorul arhitecturii noastre de securitate”, în complementaritate cu NATO

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Trebuie să începem să lucrăm la ”viitorul arhitecturii europene de securitate”, în toate dimensiunile sale și cu toată viteza și voința politică necesare pentru că adevărul este că nu am trăit cu conflictul doar din 2022, ci amenințările la adresa securității noastre, a prosperității noastre și a modului nostru de viață vin sub multe forme, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei dezbateri organizate de Parlamentul European cu privire la consolidarea apărării europene.

”În ultimii ani, multe iluzii europene au fost spulberate. Iluzia că pacea este permanentă. Iluzia că prosperitatea economică ar putea conta mai mult pentru Putin decât distrugerea unei Ucraine libere și democratice. Iluzia că Europa, de una singură, făcea suficient în materie de securitate – fie ea economică sau militară, convențională sau cibernetică. Când ne uităm în jurul nostru, este clar că nu mai este loc pentru alte iluzii. Putin a folosit dividendele păcii pentru a-și pregăti războiul. Ca urmare, lumea este la fel de periculoasă cum a fost de generații întregi. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se află acum în al treilea an și este mai consolidat și mai intens ca niciodată”, a semnalat von der Leyen într-o evaluare pragmatică, tranșantă și obiectivă a mediului geopolitic volatil cauzat de o ”ligă” a autoritarismelor în ascensiune care reclamă ca Uniunea Europeană să se trezească ”de urgență”. 

Citiți și: Așteptată să candideze la un nou mandat la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este “foarte favorabilă” numirii unui comisar european pentru apărare

Chiar dacă ultimii ani au risipit unele iluzii europene, aceștia au spulberat și unele iluzii despre Europa, a mai spus președinta Comisiei Europene.

”Că unitatea noastră nu ar rezista în fața unui război pe continentul nostru. Sau că regulile și diviziunile noastre ne-ar împiedica să oferim un sprijin financiar, militar și politic masiv. În ultimii doi ani, Europa a arătat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Și am arătat, de asemenea, că o Europă mai suverană nu este doar o iluzie”, a arătat oficialul european.

Ea a ținut să clarifice că ”suveranitatea europeană va face ca parteneriatele noastre să fie mai puternice”, dar că ”ea nu va afecta niciodată importanța și necesitatea alianței noastre NATO” pentru că o Europa ”mai suverană, în special în ceea ce privește apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”.

În esența sa, suveranitatea europeană înseamnă să ne asumăm noi înșine responsabilitatea pentru ceea ce este vital, și chiar existențial, pentru noi. Este vorba despre capacitatea și dorința noastră de a ne apăra singuri interesele și valorile. Este ceea ce au convenit liderii prin Agenda de la Versailles, imediat după începerea războiului, pentru a reduce dependențele noastre strategice în domenii critice precum energia, tehnologiile-cheie, capacitățile economice și, bineînțeles, apărarea”, a detaliat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a listat o serie dintre progresele înregistrate de UE și țările membre, printre care creșterea bugetului pentru apărare, Facilitatea europeană pentru pace, Fondul european de apărare sau creșterea capacităților industriale și de producție în domeniul apărării.

”Toate aceste progrese arată că Europa a început să înțeleagă urgența și amploarea provocării care ne așteaptă. Dar mai sunt multe de făcut. Și trebuie să ne mișcăm rapid. Poate că amenințarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Riscurile războiului nu ar trebui să fie amplificate, dar ar trebui să fim pregătiți pentru ele. Iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, reface și moderniza forțele armate ale statelor membre. În acest sens, Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte și să fabrice următoarea generație de capacități operaționale pentru câștigarea bătăliei și să se asigure că dispune de o cantitate suficientă de material și de superioritatea tehnologică de care am putea avea nevoie în viitor. Acest lucru înseamnă să ne stimulăm capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani”, consideră Ursula von der Leyen.

În viziunea sa, în ”centrul acestui demers trebuie să se afle un principiu simplu: Europa trebuie să cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european”, a mai spus președinta Comisiei Europene, care a anunțat că va veni săptămânile următoare cu prima strategie europeană de apărare industrială, unul dintre obiectivele centrale ale strategiei și ale Programului european de investiții în domeniul apărării, care va fi însoțit de aceasta, fiind acela de a acorda prioritate achizițiilor comune în domeniul apărării.

Ursula von der Leyen este conștientă că ”nu va fi ușor să facem acest pas împreună în apărare”.

”Va necesita decizii îndrăznețe și curaj politic. Și va necesita, mai presus de toate, o nouă mentalitate europeană în domeniul apărării, atât din partea instituțiilor, cât și a industriei și a investitorilor. De aceea, sunt foarte încântată de cuvintele președintelui Calviño, care a afirmat că BEI este pregătită să facă mai mult pentru a contribui la proiecte comune care să stimuleze industria europeană de apărare. Și fac apel la statele membre să aprobe această propunere. Industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital”, a conchis oficialul european.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

Published

on

© European Union, 2017

Comisia Europeană a propus o strategie cuprinzătoare pentru a avansa către o poziție de lider industrial în UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esențială și extrem de relevantă pentru tranziția ecologică și digitală.

Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziție de lider industrial prezintă măsuri concrete care să permită alinierea priorităților de cercetare și inovare și a investițiilor în UE, asigurând poziția de lider european în această tehnologie-cheie.

”Competitivitatea UE se bazează pe avantajul nostru tehnologic și pe aprovizionarea constantă cu materiale avansate pentru tranziția noastră ecologică și digitală. Trebuie să sprijinim dezvoltarea acestor materiale și să le utilizăm în mod eficient și durabil. După ce am ascultat părțile interesate din industrie și autoritățile naționale, propunem o cale de urmat care este benefică pentru reziliența noastră economică pe termen lung”, a subliniat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv însărcinat cu adaptarea Europei la era digitală.

Potrivit unui comunicat al executivului european, această inițiativă, așteptată cu nerăbdare de statele membre și de industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună în domeniul materialelor avansate, punând bazele unor acțiuni ulterioare.

Materialele avansate sunt materiale proiectate în mod intenționat pentru a avea performanțe superioare sau funcții speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoștințelor științifice și a puterii de calcul actuale.

Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovare în domeniul energiei, al electronicii, al construcțiilor și al mobilității și, prin urmare, sunt esențiale pentru tranziția ecologică și digitală. Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie înființat.

Se preconizează că cererea de materiale avansate va crește semnificativ în anii următori, de exemplu pentru producția de energie regenerabilă, baterii, clădiri cu emisii zero, semiconductori, medicamente și dispozitive medicale, sateliți, lansatoare spațiale, avioane sau pentru alte aplicații cu dublă utilizare, precum și pentru echipamente de apărare.

Strategia are ca scop consolidarea competitivității pe termen lung a UE prin asigurarea faptului că Uniunea rămâne în fruntea noilor tehnologii în domeniul materialelor, sprijinind capacitățile de dezvoltare, testare și implementare.

Acțiunile vor consolida, de asemenea, autonomia strategică deschisă și securitatea economică a UE prin reducerea dependenței de materiale critice prin înlocuirea acestora sau prin sprijinirea reciclării și reutilizării lor.

Comunicarea propune acțiuni structurate pe cinci piloni principali, care urmează să fie puse în aplicare împreună cu statele membre ale UE, actorii din industrie și alte părți-cheie interesate:

  • Consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare în domeniul materialelor avansate.
  • Introducerea rapidă pe piață a materialelor inovatoare. Aceasta include dezvoltarea unei “comunități a materialelor”, o infrastructură digitală europeană pentru cercetarea și inovarea în domeniul materialelor avansate. Aceasta va accelera în mod semnificativ proiectarea, dezvoltarea și testarea de noi materiale avansate într-un mediu controlat, utilizând, de asemenea, inteligența artificială.
  • Creșterea investițiilor de capital și a accesului la finanțare. Ca parte a acestui pachet de acțiuni, UE va institui un nou parteneriat cu industria în cadrul programului Orizont Europa, care vizează investiții de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, dintre care cel puțin 250 de milioane de euro vor proveni din surse private.
  • Promovarea producției și utilizării materialelor avansate. Aceasta include achiziții publice pentru inovare, stabilirea de standarde și lansarea unei Academii de materiale avansate împreună cu Institutul European de Inovare și Tehnologie pentru a se asigura că forța de muncă europeană dispune de competențele necesare.
  • Crearea unui consiliu tehnologic pentru materiale avansate care să ofere consultanță cu privire la coordonarea acestei inițiative cu statele membre, țările asociate la Orizont Europa și industria.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Dan Motreanu6 mins ago

Eurodeputatul Dan Motreanu îi invită pe fermieri să împărtășească opiniile privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente, completând sondajul lansat de Comisia Europeană

Corina Crețu16 mins ago

Corina Crețu a votat în PE pentru extinderea Uniunii Europene: Extinderea a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente politice și geopolitice ale UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE43 mins ago

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

U.E.12 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.12 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA17 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO18 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE19 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending