Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune un regulament care să sporească siguranța și calitatea transfuziilor de sânge, dar și celorlalte substanțe de origine umană

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană propune un regulament care să sporească și mai mult siguranța și calitatea substanțelor de origine umană. Astfel, cetățenii vor beneficia de o siguranță superioară atunci când donează sau primesc substanțe de origine umană (SoHO) de importanță vitală, de la sânge la țesuturi și celule, dar și lapte matern sau microbiotă. Mai precis, noul regulament va viza facilitarea circulației transfrontaliere a acestor produse de importanță critică pentru sănătate, se arată în comunicatul oficial publicat astăzi, 14 iulie, de Comisia Europeană. 

Acest regulament va consolida solidaritatea între autoritățile din domeniul sănătății publice, asigurând, în același timp, faptul că sectorul poate gestiona proviziile de substanțe de importanță critică, și va promova inovarea în condițiile acelorași standarde înalte de calitate și de siguranță pentru toți cetățenii care donează sau sunt tratați cu aceste substanțe.

 „În fiecare an, milioane de cetățeni din UE au nevoie de transfuzie de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale sau în urma unui accident, de transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata o leucemie sau de cicluri de fertilizare in vitro pentru a deveni părinți. Sunt doar câteva exemple despre importanța acestor tratamente. Acestea constituie o parte esențială a sistemelor de asistență medicală din întreaga UE, iar normele mai stricte pe care le propunem astăzi vor asigura faptul că cetățenii noștri se pot baza pe cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță care vizează aceste produse vitale, fie că este vorba de tratamentul cancerelor sau de intervenții chirurgicale de urgență. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar cât de important este să avem sisteme sanitare reziliente, iar astăzi adăugăm încă un element important la Uniunea noastră europeană a sănătății”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Tratamentele bazate pe substanțe de origine umană sunt de mare valoare, ele reprezintă în fiecare an un număr mare de terapii care salvează vieți și care ameliorează starea de sănătate:

 • Pacienții din UE primesc 25 milioane de transfuzii de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale sau al tratamentelor traumatismelor;
 •  Se efectuează peste 36 000 de transplanturi de celule stem pentru cancere de sânge;
 • Terapiile care generează vieți contribuie la nașterea a 165 000 de copii rezultați din reproducerea asistată medical;
 • Terapiile de ameliorare a stării de sănătate includ 14 500 transplanturi de cornee pentru restabilirea vederii sau 2 000 transplanturi de piele pentru leziuni rezultate în urma unor arsuri și pentru alte leziuni.

Propunerea include o serie de măsuri noi care vizează anumite lacune și au fost elaborate pentru a sprijini funcționarea acestui sector important. În plus, propunerea urmărește să abordeze preocupările legate de suficiența proviziilor, evidențiate de pandemia de COVID-19.

Principalele elemente și noutăți ale propunerii includ:

O mai bună protecție a pacienților, a donatorilor și a descendenților:

 • Cuprinderea tuturor substanțelor de origine umană, cu excepția organelor solide. Un exemplu de substanță adăugată este laptele matern uman;
 • O mai bună protecție a primitorilor de terapii care implică SoHO, precum și a donatorilor de SoHO și a descendenților rezultați din reproducerea asistată medical;
 • Pe baza expertizei organismelor tehnice existente în Europa, în special a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și a Direcției Europene pentru Calitatea Medicamentelor și a Asistenței Medicale (Consiliul Europei), actualizarea ghidurilor tehnice;
 • Introducerea unor măsuri proporționale, bazate pe riscuri, pentru a consolida supravegherea națională, precum și a unor măsuri de sprijin din partea UE pentru autoritățile naționale (formare, IT, etc. …).

Promovarea inovării:

 • Un sprijin mai puternic pentru inovare, cu o procedură comună de evaluare și autorizare a preparatelor care conțin SoHO, proporțional cu riscurile pe care ele le generează;
 • Înregistrarea tuturor entităților care desfășoară activități care afectează siguranța și calitatea SoHO;
 • Instituirea unui Consiliu de coordonare pentru SoHO (CCS) împreună cu și pentru statele membre, cu scopul de a sprijini o punere în aplicare comună a noului regulament.

Crearea platformei EU SoHO, pentru a colecta toate informațiile necesare, a eficientiza raportarea și a spori vizibilitatea pentru cetățeni, va conferi un nou impuls în direcția digitalizării.

Odată adoptat și pus în aplicare în toate statele membre, regulamentul propus astăzi va înlocui normele privind siguranța și calitatea prevăzute în două directive (Directiva 2002/98/CE privind sângele și componentele sanguine și Directiva 2004/23/CE privind țesuturile și celulele) și în actele de punere în aplicare a lor.


Propunerea Comisiei va fi în viitorul apropiat examinată și discutată, în cadrul procedurii de codecizie care implică Parlamentul și Consiliului Uniunii Europene, până la adoptarea unui text final.

Deși legislația actuală a îmbunătățit siguranța și calitatea în acest domeniu de la adoptarea și punerea ei în aplicare în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, o evaluare efectuată în 2019 a identificat o serie de lacune și de neajunsuri.

În particular, au apărut între timp noi riscuri de boli infecțioase, tehnologiile de prelucrare a sângelui, a țesuturilor și a celulelor s-au dezvoltat rapid, iar legislația nu a ținut pasul cu aceste evoluții. În plus, s-a concluzionat că donatorilor nu li s-a acordat o prioritate suficient de mare în ceea ce privește protecția sănătății și că legislația a fost aplicată într-un mod destul de variabil în întreaga UE.

Regulamentul propus ține seama de caracterul unic al acestui sector, în care terapiile sunt adesea furnizate de serviciile de sănătate publică, iar disponibilitatea terapiilor pentru cetățeni depinde de voința publicului de a dona sânge, țesuturi, celule și alte substanțe umane, în beneficiul altora.

Propunerea stabilește un echilibru care protejează donatorii împotriva exploatării și împotriva riscurilor pentru propria lor sănătate, asigurând, în același timp, faptul că ei nu sunt descurajați să doneze. Abordarea se bazează pe principiul donării voluntare și neremunerate și pe lucrările publicate ale Consiliului Europei și promovează abordarea de a asigura „neutralitate financiară” pentru donatori.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

Published

on

©European Union, 2020

Comisia Europeană a anunțat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut pentru a atenua impactul prețurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la o creștere fulminantă a prețurilor la petrol și gaze, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.

În pachetul de primăvară al semestrului european pentru 2023, Comisia Europeană recomandă tuturor statelor membre să elimine treptat măsurile de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie ar impune adoptarea unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să vizeze protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie realizabile din punct de vedere financiar și să mențină stimulentele pentru economisirea energiei.

Citiți și: Eurostat: Energia regenerabilă a fost principala sursă de energie în UE. În România, aceasta a ocupat locul al doilea în clasamentul surselor de energie

Comisia Europeană încurajează licitațiile comune pentru achiziția gazelor, în cadrul unei acțiuni coordonate care poate asigura prețuri mai bune pentru energie din partea furnizorilor internaționali. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

Published

on

©️ Calea Europeană

În 2020, instrumentul SURE al Comisiei Europene, în valoare de aproape 100 de miliarde de euro, destinat să protejeze locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia COVID-19, a sprijinit aproximativ 31,5 milioane de angajați și lucrători independenți și peste 2,5 milioane de întreprinderi. SURE a încurajat în mod eficient statele membre să instituie programe ample și ambițioase de muncă cu program redus și măsuri similare la nivel național, care au permis întreprinderilor să păstreze angajații și competențele și au sprijinit lucrătorii independenți.

În ultimul raport semestrial publicat vineri privind punerea în aplicare și impactul instrumentului SURE arată că acesta a fost esențial atât pentru atenuarea impactului pandemiei în 2020, cât și pentru facilitarea redresării economice rapide în 2021, care a fost mai rapidă decât în crizele anterioare.

”SURE este cea mai bună variantă a UE. Programul a contribuit la salvarea a milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei COVID-19 și, la fel de important, a ajutat întreprinderile din UE să își păstreze forța de muncă. SURE a deschis calea pentru planul nostru de redresare NextGenerationEU, care a deschis un nou drum în ceea ce privește un răspuns european de succes, unificat și economic la criză”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

SURE – instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență – s-a încheiat la 31 decembrie 2022.

În total, asistența financiară SURE în valoare totală de 98,4 miliarde de euro a fost acordată unui număr de 19 state membre (Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Cehia), aproape de pachetul financiar SURE maxim de 100 de miliarde de euro.

© Comisia Europeană

Dintre cele 19 țări, România a beneficiat de al 8-lea cel mai mare sprijin prin instrumentul SURE, după Italia, Spania, Polonia, Belgia, Grecia, Portugalia și Cehia.

© Comisia Europeană

Aceasta a inclus asistența financiară suplimentară ”complementară” de 5 miliarde de euro, care a fost acordată unui număr de opt state membre în toamna anului 2022. Monitorizarea atentă a continuat în primele luni ale anului 2023 pentru a asigura absorbția întregii asistențe financiare SURE, care este acum confirmată.

Pentru a finanța acest instrument, Comisia a emis obligațiuni sociale în numele UE, devenind cel mai mare emitent de obligațiuni sociale din lume.

În 2020:

 • Măsurile naționale de sprijinire a politicilor au protejat efectiv de șomaj aproximativ 1,5 milioane de persoane, noile simulări ilustrative prezentate în acest raport sugerând că programele finanțate de SURE au avut cel mai consistent impact.
 • SURE a sprijinit aproape o treime din totalul ocupării forței de muncă (aproximativ 31,5 milioane de angajați și lucrători independenți) și peste un sfert din întreprinderile (peste 2,5 milioane de întreprinderi) din cele 19 state membre beneficiare.
 • IMM-urile au fost principalii beneficiari ai sprijinului SURE.
 • Sectoarele cele mai sprijinite au fost serviciile cu utilizare intensivă a contactelor (servicii de cazare și alimentație publică, comerț cu ridicata și cu amănuntul) și industria prelucrătoare.

În 2021:

 • SURE a continuat să protejeze locurile de muncă în special în prima jumătate a anului 2021, când pandemia a continuat să aibă un impact negativ sever, sprijinind aproximativ 9 milioane de persoane (15% din totalul locurilor de muncă) și peste 900 000 de firme (15% din firme) în cele 15 state membre beneficiare care au utilizat SURE în 2021.

În 2022:

 • A avut loc o eliminare treptată a măsurilor de sprijin național. În cele patru state membre care au prelungit măsurile de sprijin până la începutul anului 2022, a existat un sprijin continuu în cadrul SURE pentru 350 000 de persoane și 40 000 de firme.

Până în prezent:

Toate fondurile publice din cadrul SURE au fost cheltuite.

Aproape jumătate din cheltuielile totale au fost alocate schemelor de muncă pe termen scurt și aproape o treime au fost alocate unor măsuri similare pentru lucrătorii independenți. Sistemele de subvenționare a salariilor și alte măsuri similare au reprezentat 12%, în timp ce restul de 5% au fost cheltuite pentru măsuri legate de sănătate, care au inclus măsuri preventive împotriva COVID-19, costuri suplimentare cu forța de muncă pentru recrutarea și sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății, precum și achiziționarea de echipamente medicale și medicamente, inclusiv vaccinuri.

Statele membre au economisit aproximativ 9 miliarde de euro din plata dobânzilor prin utilizarea SURE, datorită ratingului de credit ridicat al UE. Acest lucru se adaugă la efectele pozitive asupra rezultatelor sociale și de ocupare a forței de muncă.

SURE a fost un element esențial al strategiei globale a UE de protejare a locurilor de muncă și a lucrătorilor ca răspuns la pandemia de coronavirus.

SURE a oferit sprijin financiar sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de către UE statelor membre pentru a finanța programele naționale de reducere a timpului de lucru și alte măsuri similare, în special pentru lucrătorii independenți, precum și măsuri de sănătate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a prezentat joi cinci propuneri legislative de modernizare a normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și de prevenire a poluării apelor de către nave, informează un comunicat remis caleaueuropeana.ro.

Având în vedere că 75 % din comerțul exterior al UE se desfășoară pe cale maritimă, transportul maritim nu este doar artera unei economii globalizate, ci și un sprijin vital pentru insulele și regiunile maritime periferice și îndepărtate ale UE. Deși nivelul de siguranță maritimă în apele UE este în prezent foarte ridicat, cu puține decese și fără deversări majore recente de petrol, în fiecare an sunt raportate încă peste 2 000 de accidente și incidente maritime.

Propunerile vor oferi UE instrumente noi în sprijinul transportului maritim curat și modern. Acestea vor alinia normele UE la reglementările internaționale, asigurând condiții de concurență echitabile pentru sector, îmbunătățind în același timp punerea în aplicare și asigurarea respectării normelor prin digitalizare și printr-o cooperare sporită la nivelul UE.

Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) va juca un rol important în punerea în aplicare a noilor cerințe prin sprijinul pe care îl va oferi administrației statelor membre pentru a asigura respectarea noilor norme. O propunere separată prezintă modificări ale mandatului EMSA și include aceste noi atribuții.       

Norme modernizate privind siguranța maritimă

Trei dintre cele cinci propuneri se axează pe modernizarea și îmbunătățirea normelor de siguranță maritimă. Acestea acordă o atenție deosebită controlului statului portului și investigațiilor privind accidentele maritime, consolidând aplicarea normelor pentru a reduce incidentele și accidentele, prevenind în cele din urmă pierderea de vieți omenești și poluarea mediului. 

Combaterea poluării cauzate de nave

Propunerile vizează, de asemenea, prevenirea oricărui tip de deversare ilegală în mările europene, care este esențială pentru a reduce impactul activităților de transport maritim asupra mediului și pentru a conserva ecosistemul marin. Aceasta necesită ca deversările ilegale să fie detectate, încălcările să fie urmărite, iar autorii activităților ilegale să fie sancționați.

Continue Reading

Facebook

U.E.17 mins ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN45 mins ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA4 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU24 hours ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL1 day ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

ROMÂNIA2 days ago

Jean-Claude Juncker: Klaus Iohannis este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending