Comisia Europeană pune presiune pe Polonia înaintea unor potențiale sancțiuni: ”Autoritățile poloneze au timp până la finalul zilei pentru a oferi un răspuns”

Comisia Europeană a făcut marți un apel către guvernul de la Varșovia să transmită răspunsul Poloniei la recomandările executivului european în situația statului de drept în contextul în care astăzi, 20 martie, expiră termenul limită de 90 de zile acordat Poloniei după decizia de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Subiectul a fost discutat tot astăzi în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, unde ”Comisia Europeană a informat Consiliul cu privire la ultimele noutăți legate de statul de drept în Polonia”.

Așteptăm cu nerăbdare răspunsul Poloniei la recomandările Comisiei. Trebuie să subliniez încă o dată că astăzi este termenul limită. Autoritățile poloneze au timp până la finalul zilei pentru a oferi un răspuns”, a transmis, în acest sens, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la finalul reuniunii cu miniștrii afacerilor europene din țările UE.

Oficialul european a precizat că ulterior primirii răspunsului Comisia Europeană va analiza poziția Poloniei, iar aceasta urmează a fi discutată la reuniunea Consiliului Afacerilor Generale de luna viitoare.

Sperăm într-un răspuns pozitiv din partea autorităților poloneze pentru a putea face pași înainte. Cred că păstrarea statului de drept, a independenței sistemului judiciar este un element esențial și pentru menținerea unității Uniunii Europene”, a mai precizat Timmermans.

Comisia Europeană a decis la 20 decembrie, anul trecut, să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. În decizia sa, executivul european a oferit guvernului polonez un termen de 90 de zile pentru aplicarea recomandărilor, termen care expiră pe data de 20 martie.

Citiți și Sancționarea Poloniei de către UE: Termenul acordat de Comisia Europeană la activarea articolului 7 expiră astăzi, 20 martie

Conform articolului 7 din tratatul UE activat de Comisia Europeană la 20 decembrie anul trecut, procedura ulterioară necesită o decizie din partea Consiliului UE, cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, privind ”existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Totodată, înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Ce conține recomandarea Comisiei Europene?

Recomandarea privind statul de drept adoptată pe 20 decembrie a venit în completarea a trei recomandări anterioare, adoptate la 27 iulie 2016, 21 decembrie 2016 și 27 iulie 2017, și propune Poloniei următoarele:

1) să amendeze legea Curții Supreme și să elimine procedura extraordinară de apel, care include posibilitatea de a reconsidera hotărâri judecătorești definitive luate cu ani în urmă; legea cu privire la Consiliul Național al Justiției, să nu încheie mandatul judecătorilor membri și să asigure faptul că noul regim de numire continuă să garanteze alegerea membrilor de către colegii lor;

2) să amendeze sau retragă legea privind organizarea instanțelor judecătorești ordinare, în special pentru a elimina noul regim de pensionare pentru judecători, inclusiv competențele discreționare ale ministrului justiției de a prelungi mandatul judecătorilor și de a numi și elibera președinții de instanțe;

3) să restabilească independența și legitimitatea Tribunalului Constituțional, garantând faptul că judecătorii, președintele și vicepreședintele acestuia sunt aleși în mod legal și asigurându-se că toate hotărârile sale sunt publicate și aplicate pe deplin;

4) să se abțină de la acțiuni și declarații publice care ar putea submina în continuare legitimitatea sistemului judiciar.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.