Connect with us

Dan Motreanu

Comisia Europeană răspunde solicitării eurodeputatului Dan Motreanu: Agricultorii români vor beneficia de avansuri de 70% pentru plățile directe, în loc de 50%

Published

on

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski a dat asigurări miercuri că Uniunea Europeană va acorda avansuri de 70% la plățile directe pentru agricultori, în ceea ce reprezintă o creștere cu douăzeci de puncte procentuale, dar și plăți în avans pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale la nivelul de 85%.

Wojciechowski a făcut aceste precizări într-un răspuns la o scrisoare transmisă de eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), care a solicitat sprijin pentru agricultori.

“Apelul meu către comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care am solicitat sprijin extraordinar pentru agricultori prin mobilizarea financiară a fondurilor pentru agricultură și dezvoltare rurală nu a rămas fără ecou. Comisarul Wojciechowski m-a asigurat printr-o scrisoare, pe care am primit-o la Cabinetul de la Bruxelles, că UE ne oferă posibilitatea de a acorda avansuri pentru plățile directe la nivelul de 70%, în loc de 50%, precum și plăți în avans pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale la nivelul de 85%, în loc de 75%. Totodată, prin schimbarea Regulamentelor, UE autorizează statele membre să plătească avansurile la plățile directe după finalizarea controalelor administrative, chiar dacă controalele la fața locului nu au fost încă încheiate”, a anunțat Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, aceste facilități se adaugă sprijinului financiar excepțional de până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru IMM-urile din sectorul agroalimentar afectate de criza actuală.

“În scrisoarea pe care mi-a adresat-o, Janusz Wojciechowski a subliniat că măsurile adoptate de Comisia Europeană în Agricultură sprijină cele mai urgente nevoi în materie de gestionare a perturbărilor economice cauzate de pandemie, dificultățile financiare și problemele legate de fluxurile de numerar cu care se confruntă agricultorii, oferind o posibilitate imediată agențiilor de plată de a se organiza în consecință”, a conchis Dan Motreanu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu consideră că Directiva Mierii ”trebuie modificată semnificativ” pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a combate frauda și falsificarea mierii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus alături de alți colegi din Parlamentul European noi norme ”de etichetare pentru amestecurile de miere cu obligația de a indica fiecare țară de origine în ordinea descrescătoare a procentului de miere, etichetat explicit”.

”Directiva Mierii trebuie modificată în mod semnificativ. Propunerea se regăsește într-o scrisoare trimisă, împreună cu o serie de colegi europarlamentari, Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, încă din luna februarie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a explicat că propunerea îi vizează ”atât pe consumatori, care au dreptul să fie informați corect, cât și pe producătorii români de miere, care se confruntă cu faptul că mierea românească este amestecată cu miere din afara UE și vândută la prețuri mici”.

”Prin scrisoarea trimisă, am cerut actualizarea listei metodelor de verificare a conformității mierii pentru a controla mai bine calitatea acesteia. Am solicitat măsuri pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a combate frauda și falsificarea mierii, deoarece 46% din mierea de pe piața europeană testată de Comisie este falsă”, a completat Motreanu.

În răspunsul primit după publicarea propunerii de modificare a Directivei Mierii, Comisia Europeană a arătat că ”simpla mențiune obligatorie a țării sau a țărilor de origine pe etichetă produselor de miere de peste 25 grame este suficientă pentru a informa mai bine consumatorii”.

”Cota de miere de origine diferită din amestecuri va rămâne neindicată. De asemenea, comisarul european a declarat că nu se pot implementa metode noi de detectare a falsificării mierii”, și-a exprimat dezamăgirea eurodeputatul.

Acesta a anunțat că în curând ”vom începe să lucrăm în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar și voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni”.

Continue Reading

Carmen Avram

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Published

on

© colaj foto (European Union 2021-2022/ Source : EP)

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură,  Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că ”numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție  și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

”O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea  neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană.  Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, desemnat reprezentantul Comisiei AGRI din PE pentru modificarea regulamentului privind etichetarea digitală a produselor fertilizante din UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European pentru propunerea de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1009 în ceea ce privește etichetarea digitală a produselor fertilizante de pe piața UE, informează într-o postare pe Facebook.

„Furnizorii de produse fertilizante care îndeplinesc standardele UE în materie de sănătate, siguranță și mediu vor putea alege cum doresc să comunice toate informațiile de etichetare: un format fizic, un format digital sau o combinație a celor două. Printre avantajele digitalizării etichetării se numără evitarea supraîncărcării etichetelor fizice și îmbunătățirea lizibilității acestora. Informațiile esențiale, vor fi indicate în continuare pe etichetele fizice, sporind transparența”, explică Dan Motreanu.

Potrivit acestuia, etichetarea digitală va contribui la creșterea rentabilității și competitivității industriei îngrășămintelor din UE, simplificând obligațiile de etichetare pentru furnizori și reducând costurile cu aproximativ 57.000 de euro anual pentru o companie mare și 4.500 de euro pentru o întreprindere mică sau mijlocie. „Acest lucru ar putea determina chiar și o scădere a prețului la îngrășăminte”, adaugă eurodeputatul.

Acesta estimează, totodată, că noile reguli vor deschide piața europeană pentru noi produse de îngrășăminte inovatoare.

Dan Motreanu se angajează ca în următoarele luni să coopereze cu toate partidele din Parlamentul European pentru a îmbunătăți propunerea legislativă pentru industrie, agricultură și fermieri.

„Mă voi asigura că informațiile esențiale vor fi ușor de identificat pe etichetă pentru a crește transparența și a asigura o protecție sporită a sănătății omului și a mediului înconjurător”, mai declară eurodeputatul PPE.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.3 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE4 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA5 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.5 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.6 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA6 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending