Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană recomandă adoptarea unor măsuri pentru combaterea piratării online a transmisiei evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct, cum ar fi concertele și spectacolele de teatru

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat o recomandare privind modalitățile de combatere a piratării online la scară comercială a transmisiei evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct, cum ar fi concertele și spectacolele de teatru.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta încurajează statele membre, autoritățile naționale, titularii de drepturi și furnizorii de servicii intermediare să ia măsuri eficace, echilibrate și adecvate pentru a combate retransmisia neautorizată a unor astfel de transmisii, care să respecte pe deplin drepturile fundamentale și normele de protecție a datelor cu caracter personal. Prin intensificarea luptei împotriva pirateriei online, recomandarea va contribui la consolidarea competitivității sportului și a industriilor creative din UE.

”Internetul le permite deja cetățenilor europeni să se bucure de o varietate de evenimente în direct, de la competiții sportive până la concerte în direct. Cu toate acestea, piratarea la scară comercială pune în pericol viabilitatea industriilor noastre creative și sportive, în special în cazul evenimentelor în direct care generează cea mai mare parte a valorii lor în timpul transmisiei în timp real. Prin urmare, este esențial ca intermediarii online să coopereze cu organizatorii de evenimente sportive în direct, precum și cu organismele de radiodifuziune pentru a combate piratarea evenimentelor în direct”, a precizat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Evenimentele sportive și alte evenimente în direct contribuie la promovarea unei scene culturale europene diverse, la reunirea cetățenilor și la crearea unui sentiment de comunitate.

Organizarea unor astfel de evenimente, precum și transmiterea lor în direct necesită investiții substanțiale, contribuind în același timp la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Retransmisia neautorizată poate cauza pierderi semnificative de venituri pentru artiștii interpreți, organizatorii de evenimente sportive în direct și organismele de radiodifuziune, subminând astfel viabilitatea serviciilor pe care acestea le oferă.

Recomandarea se axează pe trei domenii principale:

  • Tratarea promptă a notificărilor referitoare la evenimente în direct: având ca punct de plecare Regulamentul privind serviciile digitale, se subliniază importanța unor acțiuni urgente din partea furnizorilor de servicii de găzduire pentru a reduce la minimum daunele cauzate de transmisiile ilegale.
  • Ordinele de încetare dinamice: pe baza măsurilor corective prevăzute în Directiva privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și a experiențelor din unele state membre, se recomandă utilizarea ordinelor de încetare a transmisiilor neautorizate care să fie adaptate evenimentelor în direct și, în cazul evenimentelor sportive în direct, statele membre sunt încurajate să acorde calitate procesuală activă organizatorilor de evenimente sportive astfel încât aceștia să poată solicita emiterea unui ordin de încetare în cazul în care acest lucru nu este posibil în prezent.
  • Oferte comerciale și sensibilizare: li se recomandă organizatorilor de evenimente sportive și de alte evenimente precum și organismelor de radiodifuziune să sporească disponibilitatea, accesibilitatea și atractivitatea ofertelor lor comerciale pentru utilizatorii finali din întreaga Uniune. Statele membre sunt invitate să sensibilizeze consumatorii cu privire la ofertele legale pe care le au la dispoziție pentru a putea beneficia de acest tip de conținut și autoritățile de aplicare a legii în legătură cu fenomenul piratării.

Recomandarea încurajează cooperarea dintre autoritățile naționale relevante și dintre titularii de drepturi și intermediari pentru a combate retransmisia neautorizată a evenimentelor în direct. Un obiectiv important este asigurarea unui schimb periodic de informații între autoritățile administrative cu privire la măsurile aplicate, provocările cu care se confruntă acestea și bunele practici aplicate împotriva piratării online a evenimentelor în direct. Este importantă cooperarea transfrontalieră între statele membre având în vedere natura fenomenului piratării, care are loc la nivel transfrontalier.

În cele din urmă, recomandarea prevede un sistem robust de monitorizare pentru a evalua efectele luptei împotriva piratării și a analiza eventualele măsuri suplimentare necesare. Aceste eforturi vor fi sprijinite de Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală (Observatorul EUIPO) și vor presupune stabilirea în mod clar a unor indicatori-cheie de performanță pentru efectuarea unei monitorizări eficace.

Împreună cu Observatorul EUIPO, Comisia va monitoriza îndeaproape efectele recomandării. Instituția a lansat joi procesul de stabilire a indicatorilor-cheie de performanță pentru monitorizare, proces care se va încheia înainte de începutul verii.

În urma exercițiului de monitorizare, Comisia va evalua efectele recomandării asupra retransmisiilor neautorizate ale evenimentelor sportive și ale altor evenimente în direct până la 17 noiembrie 2025. Tot până la acest termen Comisia va evalua modul în care Regulamentul privind serviciile digitale interacționează cu alte acte legislative, inclusiv cu legislația privind drepturile de autor. Punerea în aplicare a Regulamentului privind serviciile digitale va intensifica fenomenul mai amplu de luptă împotriva conținutului ilegal de pe platformele online, cu impact major și asupra retransmisiilor neautorizate a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct.

Comisia va decide apoi dacă sunt necesare măsuri suplimentare la nivelul UE, având în vedere evoluțiile tehnologice, precum și evoluția canalelor de distribuție și a modelelor de consum. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

Published

on

© Vera Jourova/ Twitter

Ambasadorii țărilor membre la UE au convenit miercuri, în principiu, să includă patru instituții media rusești pe lista sa de sancțiuni, acuzându-le de propagandă, a declarat comisarul european pentru valori și transparență Vera Jourova pe platforma de socializare X, conform Reuters. 

”Patru rețele de propagandă cu legături cu Kremlinul (au fost) adăugate pe lista de sancțiuni: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestija și Rossiyskaya Gazeta”, a spus Jourova, care a completat că va fi interzisă, în egală măsură, finanțarea de către Rusia a mass-mediei, organizațiilor neguvernamentale și partidelor politice din UE.

Ambele măsuri fac parte din cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia pe scară largă în Ucraina, declașantă în februarie 2022, potrivit unui document pe care Reuters l-a consultat săptămâna trecută.

Uniunea Europeană a luat deja măsuri similare împotriva Russia Today și Sputnik, care și-au pierdut dreptul de difuzare în UE.

În ceea ce privește instituțiile media rusești recent adăugate pe lista sancțiunilor, blocul european nu a precizat care sunt măsurile pe care le va aplica.

Decizia vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene, care urmează să aibă loc în perioada 6-9 iunie, și arată hotărârea Bruxelles-ului de a contracara dezinformarea, fenomen care a căpătat amploare. 

Să nu uităm că la sfârșitul lunii martie, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a dezvăluit că membri ai Parlamentului European au fost plătiți pentru a disemina propaganda rusă

Scandalul a izbucnit după ce premierul ceh Petr Fiala a anunțat că serviciile de informații din țara sa au reușit să demaște o rețea finanțată de Moscova care răspândea propagandă rusă despre Ucraina și ale cărei tentacule erau întinse până în Parlamentul European.

Potrivit publicaţiei Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiţi din fonduri ruse, care au finanţat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Conștient de acest pericol, Parlamentul European a adoptat deja noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

Published

on

© Comisia Europeană

Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România și SUA, inaugurează joi punctul de trecere a frontierei moldo-ucraineană modernizat din Reni, Ucraina.

În cadrul inițiativei privind coridoarele de solidaritate, executivul european a sprijinit lucrările la acest punct de trecere a frontierei pentru a permite fluidizarea traficului la frontieră, precum și o mai bună conectivitate între Ucraina, Republica Moldova și România.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, controale comune la frontiera ucraineano-moldovenească vor accelera trecerea frontierei în ambele direcții, permițând mărfurilor transportate pe cale rutieră să ajungă mai repede la destinație.

În plus, UE a alocat până la 11 milioane de euro pentru continuarea renovării substanțiale și pentru o potențială extindere a punctului de trecere a frontierei, precum și pentru dezvoltarea altor infrastructuri de frontieră prioritare.

Inaugurarea are loc în contextul discuțiilor periodice dintre UE, Ucraina, Republica Moldova, România și SUA cu privire la creșterea în continuare a eficienței coridorului dunărean pentru nevoile actuale și viitoare.

”De la înființarea coridoarelor de solidaritate în mai 2022, coridorul Dunării a fost un exemplu excelent de cooperare strânsă între Ucraina, Republica Moldova și România – cea mai mare parte a mărfurilor care ies și intră în Ucraina au folosit acest coridor în ultimii doi ani, cu costuri logistice comparabile cu cele de pe ruta Mării Negre. Cu sprijinul nostru, inaugurarea de astăzi a punctului de trecere a frontierei îmbunătățit dintre Ucraina și Republica Moldova de la Reni va reduce și mai mult timpii de așteptare la frontieră și, astfel, va crește atractivitatea acestei rute”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Până în prezent, coridoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 136 de milioane de tone de bunuri, inclusiv, de exemplu, cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de bunuri de care are nevoie.

Coridoarele solidarității au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru economia ucraineană și au permis importul în Ucraina de bunuri în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro din UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

Published

on

©️ European Parliament

Comisia Europeană sprijină cu 1,031 miliarde de euro 54 de proiecte europene comune de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Finanțarea anunțată astăzi, 16 mai, în urma rezultatelor cererilor de propuneri pentru 2023, face parte din Fondul european pentru apărare (FED).

Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capacități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).

Acestea vor contribui la prioritățile UE în materie de capacități, cum ar fi o mai bună cunoaștere a situației pentru a asigura accesul la spațiu și la tehnologiile pentru un viitor tanc de luptă principal. Proiectele MARTE și FMBTech, de exemplu, vor reuni peste 70 de actori industriali și organizații de cercetare pentru a lucra la proiectarea și sistemele pentru platforma tancului de luptă principal care va fi utilizată în întreaga Europă.

  • În domeniul capacităților terestre, pe baza rezultatelor obținute în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, proiectul SRB2 va îmbunătăți un sistem de suspensie nou pentru vehicule blindate grele. EDC2 va avea ca rezultat un prototip al corvetei europene de patrulare, bazat pe un proiect inițial dezvoltat în cadrul apelurilor EDF din 2021. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 participanți din 8 țări, va aduce în față excelența europeană în domeniul armelor cu energie dirijată bazate pe laser.
  • În cadrul Schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din cadrul programului FED, IMM-urile, întreprinderile nou-înființate și noii intrați în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunități oferite în cadrul rundei de finanțare FED 2023.
  • Pentru prima dată, 4 proiecte vor sprijini transferul de inovare civilă în domeniul apărării. În plus, proiectul MaJoR va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic și financiar pe termen scurt pentru până la 60 de start-up-uri și IMM-uri în timpul fazei de implementare, oferindu-le acestora un acces mai facil la program.

© European Union, 2020/Source: EC – Audiovisual Service

„Participarea activă a industriei de apărare din UE, cu 76% mai multe propuneri depuse față de anul trecut, demonstrează încă o dată importanța Fondului european de apărare. Un interes deosebit de mare a fost înregistrat de IMM-uri, ceea ce confirmă faptul că FED continuă să fie foarte atractiv pentru întreprinderile mai mici și pentru noii veniți în sectorul apărării. Cu această rundă a FED, observăm că noul program UE de inovare în domeniul apărării facilitează adaptarea tehnologiilor civile în domeniul apărării și, prin urmare, face ca baza industrială și tehnologică de apărare europeană să devină mai competitivă”, a transmis  Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale

 

© European Union, 2021

„Astăzi anunțăm finanțarea, prin intermediul Fondului european de apărare, a 54 de proiecte de colaborare în domeniul apărării cu o valoare de peste 1 miliard de euro. Prin intermediul FED, încurajăm industriile din statele membre să își stimuleze cooperarea și inovarea în domenii critice și să dezvolte capacitățile de apărare necesare, inclusiv apărarea cibernetică, apărarea terestră, aeriană, navală de luptă și spațială – și să anticipeze, împreună. Aceasta contribuie la satisfacerea nevoilor noastre de securitate în materie de apărare în fața noului mediu de securitate și la pregătirea pentru poziția de lider tehnologic al Europei”, a mai precizat comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA10 mins ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA1 hour ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE1 hour ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

EDUCAȚIE2 hours ago

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București organizează pe 22 mai workshopul online intitulat ”Viitorul tehnologiilor imersive în România” pentru a încuraja colaborarea între stakeholderi în perspectiva dezvoltării unor proiecte comune

RUSIA4 hours ago

Noi persoane și companii implicate în facilitarea transferului de arme nord-coreene către Rusia, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

ENGLISH4 hours ago

Prime Minister Marcel Ciolacu: Romania will continue to provide aid to Ukrainian refugees

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: România va continua să ofere ajutoare refugiaților ucraineni

ROMÂNIA1 hour ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending