Comisia Europeană a respins miercuri solicitarea făcută de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, privind renunțarea la cotele de refugiați, propunere înaintată marți de către acesta liderilor europeni în care justifica decizia prin invocarea faptului că acestea sunt ”ineficiente” și ”provoacă diviziuni” între statele membre UE, afirmă AFP și EFE, citate de Agerpres.
Adoptate prin majoritate calificată în luna septembrie a anului 2015, cotele obligatorii prevedeau relocarea în statele membre UE a 160.000 de refugiați aflați în taberele din Grecia și Italia.
În pofida acestui fapt, în luna septembrie a anului 2017, au fost relocați doar 32.000 de refugiați, alte câteva mii fiind eligibili pentru relocare, rezultate care a înșelat așteptările inițiale.
Polonia, Cehia și Ungaria s-au numărat printre statele care au refuzat acceptarea cotelor obligatorii, poziție care a atras după sine chemarea acestora în fața Curții de Justiție a UE de către Comisia Europeană, dar și declanșarea procedurii de infringement.
În scrisoarea pe care le-a înaintat-o liderilor europeni, care urmează să se întrunească în cadrul summitului Consiliului European ce se desfășoară între 14-15 decembrie și care vor discuta și despre acest aspect, Donald Tusk le-a propus o discuție ” deschisă și onestă” asupra ”a ceea ce a mers și nu a mers” în răspunsul UE în fața crizei provocate de valul migrator.
”Provocarea migrației va dura decenii, mai ales din cauza tendințelor demografice din Africa”, mai atenționează Tusk în scrisoarea în care cere abandonarea mecanismului cotelor de redistribuire a refugiaților între statele UE. El consideră de asemenea că numai acțiunile individuale ale statelor pot opri migrația ilegală, dând exemplul Italiei, care a reușit în ultima vreme să diminueze acest aflux în urma unui acord — controversat și criticat de ONG-uri — cu autoritățile și cu diferite grupări libiene.
Dar executivul comunitar nu este de acord cu evaluarea lui Tusk, în special solicitarea renunțării la cotele obligatorii. ”Comisia Europeană dezaprobă ferm declarația conform căreia relocarea, ca răspuns în situație de urgență, a fost ineficientă”, a răspuns miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.
El a menționat de asemenea că executivul comunitar dezaprobă și o altă propunere din scrisoarea lui Tusk, aceea ca deciziile în chestiunea migrației să fie adoptate la nivelul UE prin consens, nu prin majoritate calificată. Acesta este un alt subiect de diviziune între țările UE, statele est-europene care au respins respectivele cote obligatorii acuzând faptul că s-a recurs la o decizie prin majoritate calificată tocmai pentru a fi neutralizată opoziția lor și a li se impune decizia. Referindu-se la acest punct, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a spus miercuri că mecanismul cotelor obligatorii decis în 2015 nu a fost ”impus”, ci ”adoptat” de Consiliul European.
Dar ”nu există nicio dispută, nicio dramatizare”, a susținut el în continuare. Însă divergențele pe acest subiect între Comisia Europeană și președintele Consiliului European par a fi foarte profunde, după cum arată și reacția vehementă a comisarului european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.
”Documentul pregătit de Tusk este inacceptabil și antieuropean”, a răspuns Avramopoulos, acuzându-l în plus pe președintele Consiliului European că ‘subminează unul dintre principalii piloni ai proiectului european: principiul solidarității’.
”Nu sunt de acord cu opinia că relocarea a fost un eșec. Peste 90% dintre refugiații candidați au fost deja relocați (…) Aveți grijă că dacă scoateți o cărămidă s-ar putea să cadă toată clădirea”, a dezaprobat propunerea lui Tusk prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
În pofida rezultatelor modeste ale programului privind cotele obligatorii, adoptat în anul 2015, Parlamentul European a adoptat o nouă inițiativă privind instituirea unor cote obligatorii permanente și automate pentru relocarea în statele UE.