Connect with us

ROMÂNIA

Comisia Europeană revizuiește în scădere la 3,3% creșterea economiei din România, în 2019, la o diferență de 2,2 pp. față de estimările naționale

Published

on

Comisia Europeană a revizuit, marţi, în scădere la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, executivul european indica un avans al produsului intern brut de 3,8%, potrivit unui comunicat al instituției.

Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economice de primăvară.

Pentru anul viitor, CE estimează continuarea declinului economiei, creştere economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie.

,,Expansiunea economiei s-a atenuat în 2018, după nivelul record înregistrat în 2017. Creşterea a fost condusă de consumul privat, în timp ce investiţiile şi exporturile nete au exercitat o influenţă negativă. Deficitul de cont curent s-a adâncit. Încetinirea va continua în 2019 şi în 2020, iar deficitul de cont curent ar urma să se adâncească în continuare”, se arată în raportul CE.

Boom-ul economic din România a încetinit în 2018 față de anul precedent, când PIB-ul real a crescut cu 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai puțin decât în ​​2017. Consumul privat a rămas principalul motor al creșterii, stimulat încă de creșterea salariilor minime și din sectorul public, dar a fost oarecum îmblânzit de creșterea record a prețurilor ridicate. După ce și-au revenit în 2017, investițiile au avut o performanță scăzută în 2018, cu o contribuție negativă la o creștere de 0,7%. Acest lucru s-a datorat în mare parte investițiilor private, deoarece investițiile publice au crescut ușor, explică Comisia Europeană.

Impactul negativ asupra creșterii provenind din exporturi nete s-a mărit în 2018, atât importurile, cât și exporturile, diminuându-se. Importurile au fost influențate în principal de evoluția bunurilor de consum, în timp ce exporturile au încetinit, pe măsură ce cererea externă a devenit mai lentă și rata reală de schimb s-a apreciat. Aceasta a dus la un deficit al contului curent mai mare decât cel așteptat de 4,7% din PIB.

Conform estimărilor Comisiei Europene, PIB-ul real va scădea la 3,3% în 2019 și la 3,1% în 2020.

Instituţia se aşteaptă ca anul acesta consumul privat să rămână solid, datorită continuării creşterii robuste a salariilor nominale. Investiţiile ar urma să se redreseze în 2019, în urma îmbunătăţirii susţinute a investiţiilor în echipamente şi a redresării investiţiilor în construcţii, pe fondul sporirii proiectelor finanţate din fonduri europene., mai arată aceasta.

De asemenea, creșterile importurilor și exporturilor sunt așteptate să slăbească. Cu toate acestea, impactul lor general negativ asupra creșterii PIB-ului real se va reduce treptat, deoarece creșterea importurilor va încetini mai mult decât creșterea exporturilor. Cu toate acestea, se estimează că soldul comercial va continua să crească ca procent din PIB, determinând creșterea deficitului de cont curent la 5,2% în 2019 și la 5,3% în 2020.

În ceea ce privește șomajul, acesta a scăzut la 4,2% în 2018, cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Condițiile strânse ale pieței muncii și creșterile continue ale salariilor minime și ale sectorului public au susținut o creștere a salariilor cu două cifre. Compensația medie pe angajat a crescut cu 18,4% în termeni reali în 2018. Însă Comisia raportează că creșterea salariilor se va tempera pe orizontul prognozei, pe măsură ce economia va încetini, dar ar trebui să rămână relativ puternică datorită condițiilor aspre ale pieței muncii și evoluției salariilor publice.

Incertitudinile interne şi externe ar putea afecta avansul economiei României, avertizează Comisia Europeană. Pe plan extern, incertitudinile privind cererea la nivel global şi economia UE ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor României. Pe plan intern, o creştere susţinută a costurilor cu forţa de muncă, din cauza majorărilor salariale care depăşesc creşterea productivităţii, ar putea, de asemenea, afecta exporturile. Incertitudinea şi impredictibilitatea politicilor publice ar putea avea, la rândul lor, un impact negativ asupra consumului şi investiţiilor, limitând avansul economiei, apreciază Executivul comunitar.

În 2018, deficitul bugetar a urcat la 3% din PIB, de la 2,7% din PIB în 2017, în urma majorării semnificative continue a salariilor în sectorul public. Comisia Europeană se aşteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,5% din PIB în 2019 şi să se adâncească la 4,7% din PIB în 2020, principalul motiv fiind cheltuielile cu salariile în sectorul public. De asemenea, ar urma să crească cheltuielile cu pensiile, deoarece punctul de pensie va creşte cu 15% din septembrie 2019. Investiţiile publice ar urma, de asemenea, să crească. Pe partea veniturilor, contribuţiile sociale se vor majora, datorită creşterii robuste a salariilor, apreciază executivul european.

În Prognoza de primăvară 2019 – 2022, elaborată recent de Comisia Națională de Strategie şi Prognoză, estimarea privind creşterea economiei în acest an a fost menţinută la 5,5%, însă valoarea nominală a produsului intern brut a fost revizuită în creştere uşoară la 1.031 miliarde de lei, de la 1.022 miliarde de lei în varianta de iarnă. Neschimbate au rămas şi prognozele de creştere pentru următorii trei ani, la 5,7% în 2020 şi 5% în 2021 şi 2022, informează Agerpres.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB, potrivit sursei citate mai sus.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

IT&C

Facebook își lansează propria criptomonedă. Se numește Libra și va putea fi folosită începând cu 2020

Published

on

© Facebook

Facebook, rețeaua cu peste două miliarde de utilizatori, a anunțat intrarea în domeniul criptomonedelor prin intermediul Libra, o monedă care va putea fi folosită din 2020 în aplicații precum Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare, informează Hotnews.ro.

Compania spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj. 

Libra ar trebui să ofere din primul trimestru al loui 2020 un nou mijloc de plată ce va fi o alternativă la circuitele bancare tradiționale și se vrea a fi ”piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care să nu fie îngreunat de diverse monede naționale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct în aplicțiile Messenger și WhatsApp pentru a putea face diverse cumpărături și a putea trimite sau primi bani.

© Facebook

Facebook spune că în timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plăti facturi, pentru a cumpăra o cafea sau pentru a scana un cod și a folosi apoi transportul în comun fără a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri.

Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola.

Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.

Libra se vrea a fi un sistem open-source și codul sursă este deci pus la dispoziția dezvoltatorilor sau instituțiilor care vor să-l integreze.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu procurorul general al SUA. Oficialul american subliniază ca România să rămână un aliat predictibil care respectă statul de drept

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe procurorul general al SUA, William Barr, context în care oficialul american a subliniat importanţa ca România să rămână un aliat predictibil, stabil şi responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept.

“Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este cel mai de încredere aliat al SUA din regiune, relaţiile bilaterale fiind foarte apropiate, nu numai în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, ci şi al aplicării legii, inclusiv în domeniul cibernetic. Procurorul general al SUA a evidenţiat importanţa ca România să rămână un aliat predictibil, stabil şi responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept. În acest context, procurorul general William Barr a exprimat aprecierea şi sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru poziţia fermă şi eforturile puternice ale preşedintelui Klaus Iohannis în susţinerea statului de drept, combaterea corupţiei şi consolidarea unui sistem judiciar independent, corect şi transparent, în beneficiul cetăţenilor”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru substanţa şi dinamica Parteneriatului Strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, ”care a devenit tot mai puternic în ultimii ani”, reiterând angajamentul consecvent al României şi al său personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politică, de apărare şi securitate, dar şi în domeniul cooperării juridice şi al statului de drept.

Şeful statului a subliniat şi necesitatea ca şi cooperarea în domeniul economic să ajungă la acelaşi nivel de excelenţă.

“Preşedintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe teme legate de justiţie, care a demonstrat că cetăţenii români sunt profund ataşaţi de valorile democratice şi înţeleg importanţa unui sistem de justiţie independent şi eficient, fără de care nu poate exista o democraţie funcţională”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi înalţi oficiali au avut şi un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Preşedinţiei României a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Între cei care au făcut parte din delegaţia procurorului general al Statelor Unite ale Americii s-a numărat şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis au făcut parte consilierii prezidenţiali Bogdan Aurescu, Ion Oprişor şi Mihaela Ciochină şi consilierii de stat Mădălina Dobrovolschi şi Daniela Bârsan.

William Barr efectuează o vizită în România, în contextul participării la reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizată de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Vreaulafacultate.ro este platforma online europeană creată de 3 tineri români pentru înscriere la facultate. Ofertele de la 17 facultăţi din România, disponibile începând cu 24 iunie

Published

on

Trei tineri programatori români au realizat o platformă online europeană, prin care tinerii se pot înscrie la facultate de oriunde s-ar afla, relatează Digi24. Platforma găzduiește în prezent 39 de universități din România și din străinătate.

Potrivit lui Andrei Niculae, fondatorul start-upului, ideea de a construi platforma Vreaulafacultate.ro le-a venit instant celor trei studenți români care studiau în străinătate şi căutau un program de master în România.

Acesta a mai spus că promovarea unversităților românești pe platforma lor se datorează competitivității de care dau dovadă acestea în comparație cu cele europene. 

,,După ce m-am plimbat la mai multe universități din România am ajuns să-mi dau seama că nu sunt așa de proaste în comparație cu cele de afară, ci doar sunt slab marketizate și studentul nu știe care sunt beneficiile. Încercăm să le oferim viitorilor studenți un serviciu complet. Îi ghidăm pe parcursul aplicaţiei”, a spus Andrei Niculae. 

Alexandru Toader, unul dintre cei trei creatori ai platformei, a vorbit despre munca depusă pentru realizarea acesteia, dar și despre reticența universităților de a utiliza noua tehnologie, cu toate că este gratuită.:

,,Prima versiune a platformei am creat-o după 3 luni de muncă continuă. Am lucrat 3 programatori la dezvoltarea acesteia. Cu multă pasiune şi dedicare. Am lucrat foarte multe nopţi, foarte multe weekend-uri la acest proiect. Chiar dacă aplicația este gratuită pentru universități, am întâmpinat multe dificultăți și nu neapărat frica, cât o reticența față de noua tehnologie”, a povestit acesta.

În primul an, platforma a fost folosită de 5.000 de tineri. Unul dintre ei este Vlad, student la facultatea de Construcţii din Capitală. A aflat de aplicaţie de la un prieten.

,,Știu că americanii au platforme de genul acesta și la ei toată lumea aplică online. Mi se pare că era și timpul să apară și în România”, a declarat Vlad Stoenică, student. 

La rândul său, Andrei Niculae, fondatorul start-upului s-a declarat foarte bucuros pentru că un prim student a utilizat platforma, confirmând ,,nevoia unei astfel de platforme” pentru că nu știa ,,dacă o să meargă sau nu”.

Ofertele de la 17 facultăţi din România şi 22 din străinătate vor putea fi studiate direct pe platformă începând de luni, 24 iunie, atunci când se va da startul înscrierilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending