Connect with us

ROMÂNIA

Comisia Europeană revizuiește în scădere la 3,3% creșterea economiei din România, în 2019, la o diferență de 2,2 pp. față de estimările naționale

Published

on

Comisia Europeană a revizuit, marţi, în scădere la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, executivul european indica un avans al produsului intern brut de 3,8%, potrivit unui comunicat al instituției.

Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economice de primăvară.

Pentru anul viitor, CE estimează continuarea declinului economiei, creştere economică fiind prognozată la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie.

,,Expansiunea economiei s-a atenuat în 2018, după nivelul record înregistrat în 2017. Creşterea a fost condusă de consumul privat, în timp ce investiţiile şi exporturile nete au exercitat o influenţă negativă. Deficitul de cont curent s-a adâncit. Încetinirea va continua în 2019 şi în 2020, iar deficitul de cont curent ar urma să se adâncească în continuare”, se arată în raportul CE.

Boom-ul economic din România a încetinit în 2018 față de anul precedent, când PIB-ul real a crescut cu 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai puțin decât în ​​2017. Consumul privat a rămas principalul motor al creșterii, stimulat încă de creșterea salariilor minime și din sectorul public, dar a fost oarecum îmblânzit de creșterea record a prețurilor ridicate. După ce și-au revenit în 2017, investițiile au avut o performanță scăzută în 2018, cu o contribuție negativă la o creștere de 0,7%. Acest lucru s-a datorat în mare parte investițiilor private, deoarece investițiile publice au crescut ușor, explică Comisia Europeană.

Impactul negativ asupra creșterii provenind din exporturi nete s-a mărit în 2018, atât importurile, cât și exporturile, diminuându-se. Importurile au fost influențate în principal de evoluția bunurilor de consum, în timp ce exporturile au încetinit, pe măsură ce cererea externă a devenit mai lentă și rata reală de schimb s-a apreciat. Aceasta a dus la un deficit al contului curent mai mare decât cel așteptat de 4,7% din PIB.

Conform estimărilor Comisiei Europene, PIB-ul real va scădea la 3,3% în 2019 și la 3,1% în 2020.

Instituţia se aşteaptă ca anul acesta consumul privat să rămână solid, datorită continuării creşterii robuste a salariilor nominale. Investiţiile ar urma să se redreseze în 2019, în urma îmbunătăţirii susţinute a investiţiilor în echipamente şi a redresării investiţiilor în construcţii, pe fondul sporirii proiectelor finanţate din fonduri europene., mai arată aceasta.

De asemenea, creșterile importurilor și exporturilor sunt așteptate să slăbească. Cu toate acestea, impactul lor general negativ asupra creșterii PIB-ului real se va reduce treptat, deoarece creșterea importurilor va încetini mai mult decât creșterea exporturilor. Cu toate acestea, se estimează că soldul comercial va continua să crească ca procent din PIB, determinând creșterea deficitului de cont curent la 5,2% în 2019 și la 5,3% în 2020.

În ceea ce privește șomajul, acesta a scăzut la 4,2% în 2018, cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Condițiile strânse ale pieței muncii și creșterile continue ale salariilor minime și ale sectorului public au susținut o creștere a salariilor cu două cifre. Compensația medie pe angajat a crescut cu 18,4% în termeni reali în 2018. Însă Comisia raportează că creșterea salariilor se va tempera pe orizontul prognozei, pe măsură ce economia va încetini, dar ar trebui să rămână relativ puternică datorită condițiilor aspre ale pieței muncii și evoluției salariilor publice.

Incertitudinile interne şi externe ar putea afecta avansul economiei României, avertizează Comisia Europeană. Pe plan extern, incertitudinile privind cererea la nivel global şi economia UE ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor României. Pe plan intern, o creştere susţinută a costurilor cu forţa de muncă, din cauza majorărilor salariale care depăşesc creşterea productivităţii, ar putea, de asemenea, afecta exporturile. Incertitudinea şi impredictibilitatea politicilor publice ar putea avea, la rândul lor, un impact negativ asupra consumului şi investiţiilor, limitând avansul economiei, apreciază Executivul comunitar.

În 2018, deficitul bugetar a urcat la 3% din PIB, de la 2,7% din PIB în 2017, în urma majorării semnificative continue a salariilor în sectorul public. Comisia Europeană se aşteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,5% din PIB în 2019 şi să se adâncească la 4,7% din PIB în 2020, principalul motiv fiind cheltuielile cu salariile în sectorul public. De asemenea, ar urma să crească cheltuielile cu pensiile, deoarece punctul de pensie va creşte cu 15% din septembrie 2019. Investiţiile publice ar urma, de asemenea, să crească. Pe partea veniturilor, contribuţiile sociale se vor majora, datorită creşterii robuste a salariilor, apreciază executivul european.

În Prognoza de primăvară 2019 – 2022, elaborată recent de Comisia Națională de Strategie şi Prognoză, estimarea privind creşterea economiei în acest an a fost menţinută la 5,5%, însă valoarea nominală a produsului intern brut a fost revizuită în creştere uşoară la 1.031 miliarde de lei, de la 1.022 miliarde de lei în varianta de iarnă. Neschimbate au rămas şi prognozele de creştere pentru următorii trei ani, la 5,7% în 2020 şi 5% în 2021 şi 2022, informează Agerpres.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB, potrivit sursei citate mai sus.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Raport ANPC: România se confruntă în continuare cu diferența calității produselor față de cele din Vest, dar nu se poate spune în mod clar dacă există dublu standard sau nu

Published

on

© Alexas_Fotos/Pixabay

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a publicat ieri, 17 septembrie, un raport prin care se arată existența unor diferențe între produse prezentate ca fiind identitce, iar rezultatul investigației dovedește faptul că din cele 128 de produse supuse verificarilor în statele membre ale Uniunii Europene în cadrul studiului elaborat la nivel european, in Romania au fost găsite corespondenţe pentru un numar de 79.

Reamintim că România nu a participat la studiul european privind dublu standard alimentar, la care au participat 19 alte state membre din Uniunea Europeană. 

În acest sens Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a explicat motivul pentru care România nu a participat la studiul european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare: “Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu.

La studiul european privind dublul standard alimentar au participat 19 state membre: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos, dar nu și România.

Revenind la ultimul raport publicat de ANPC, din cele 79 de produse verificate s-au constatat diferențe la un număr de 18 (22,78%) la care s-au constatat mai multe nepotriviri precum: compoziţia (absenţa unor ingrediente, prezenta altor ingrediente/aditivi), privind proporţiile anumitor ingrediente și privind parametrii rezultaţi din declaraţia nutriţională.

“Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel.

El a precizat că Autoritatea nu doreşte sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard, relatează Agerpres.

© ANPC

 

Comisarii din cadrul ANPC au exemplificat aceste diferențe cu ajutorul a 12 produse de pe piață:

1. Freeway – Orangeade
In cazul produsului comercializat in Romania şi Bulgaria procentul de suc de portocale obtinut din concentrat este de 3%, fata de tari precum: Italia 20%, Franţa 10%, Olanda 8%, Spania 8%.

2. Milka – Whole Hazelnuts

Produsul din România prezintă proporţia de alune de 17% în timp ce în Germania proporţia de alune este de 20% şi Franţa proporţia de alune este de 22%.

3. Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate ( praf de budinca cu gust de ciocolata, produs in Romania de SC Dr Oetker Ro srl, Curtea de Arges).
Din compararea valorilor inscrise in Declaratia nutritionala pentru acesta ,a rezultat ca in cazul produsului comercializat pe piata din Romania si Bulgaria: procentul de grasimi totale este de 3,1% si de acizi grasi saturati este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupa de tari analizata; in cazul unor tari precum Germania şi Olanda unde produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,5% si de acizi graşi saturaţi de 0,9%, iar în Italia produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,7% , iar cel de acizi graşi saturaţi de 1,1%.

4. Danone – Activia Nature (producator SC Danone PDPA srl, Bucuresti)
In raport cu celelalte tari nominalizate in lista, se constata ca procentul de Calciu exprimat în % din Valoare Nutriţională de Referinţă al produsului aflat pe piata nationala este de 121 %, fata de 168% în Finlanda şi 148% în Polonia.
In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012 calciul contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos, este necesar pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular.
Produsul aflat la vanzare pe piata din Romania are un continut de proteine de 3,5% si 3,6% în Bulgaria, fata de tari precum Malta 3,9%, Germania şi Finlanda 4,9%.

5. IGLO – 15 Fish Finger (produs congelat, preambalat, reprezentat de batoane de file de peste marin de Alaska, dezosat, pane, preprajit, producator Frozen Fish International Gmbh Germania).
Produsul comercializat pe piata din Romania are declarat pe ambalaj un procent mai mic de file de peste, respectiv 58%, fata de Germania şi Olanda unde procentul de peste declarat este de 65%.
In acelaşi timp, la produsul comercializat în România apa figurează în lista ingredientelor pe poziţia a 3-a în timp ce în Germania nu este menţionată apa, iar în Olanda apa figurează pe poziţia a 4-a. ( ingredientele se indică în proporţia descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în fabricaţie)

6-7. Kinder – Pingui
Produsul din România şi Bulgaria prezintă conţinutul de lapte de 21% faţă de 24% în cazul produsului comercializat în Germania, Danemarca, Franţa Olanda şi Finlanda.
Produsul comercializat în România şi Bulgaria prezintă conţinutul de proteine de 5,3% faţă de acelaşi produs comercializat în Germania şi Finlanda care prezintă conţinutul de proteine de 7%.
Produsul comercializat în Germania şi Finlanda prezintă un conţinut de proteine mai mare cu 32% faţă de produsul comercializat în România şi Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor.

8. Knorr Bază pentru mâncăruri Cub de pasare.
Produsul din România prezintă un conţinut de extract de carne de pasăre de 0,1% în timp ce acelaşi produs comercializat în Franţa Danemarca şi Cipru prezintă în compoziţie 1% carne de pasăre
Produsul din România conţine 2% grăsime de pasăre în timp de acelaşi produs comercializat în Danemarca şi Malta prezintă 3% grăsime de pasăre.

9. The Coca- Cola Company Fanta – Orange
Produsul de pe piata din Romania prezinta un continut redus de suc din concentrat de portocale respectiv de 5%, fata de Italia 12%, Franţa 10% şi Spania 8%.
Romania este singura tara din lista in care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea in lista de ingrediente (in ordinea descrescatoare a ponderii acestora in produsul finit).

10. Nestle – Nestea Lemon
Produsul comercializat in Romania prezintă altă reţetă, in lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai şi utilizează zahăr si fructoza, produsul din Spania prezentând 0,1% extract de ceai şi utilizează zahăr.

11. Nestle -Nescafe 3 în1 ( Original)
Produsul din România prezintă proporţia de cafea instant de 14,5% faţă de 10% în Franţa, 9% în Olanda şi 7,9% în Germania şi Spania

12. D’arbo – gem de căpşuni
Produsul din România prezintă valoarea cea mai mica in ceea ce priveste continutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, fata de 55 % in Germania şi Finlanda.

Comisia Europeană a lansat la sfârșitul lunii iunie o nouă cerere de propuneri, cu un buget total de 1,26 milioane EUR, pentru a consolida capacitățile organizațiilor consumatorilor de a testa produsele și de a identifica practicile înșelătoare. Data-limită pentru depunerea propunerilor este 6 noiembrie 2019.

Citiți și: Comisia Europeană, studiu privind produsele cu standarde duble: Lipsă de dovezi privind decalajul între Est și Vest. Diferențe de calitate constatate în lipsa un model geografic consecvent

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasada Marii Britanii la București: Așteptăm din partea Guvernului să prezinte ”în scurt timp” prevederile aplicate cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Published

on

© UK Embassy Bucharest/ Facebook

Ambasada Marii Britanii la București a precizat marți că așteaptă din partea Guvernului României să publice, în condițiile unui Brexit fără acord, oferta cu privire la prevederile ce sunt aplicate resortisanților Regatului Unit care locuiesc în România, în contextul în care Guvernul de la Londra a lansat luni o campanie de informare majoră în care îi îndeamnă pe cetățenii britanici care locuiesc sau călătoresc în UE să se pregătească pentru Brexit la 31 octombrie.

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, misiunea diplomatică britanică transmite că ”așteaptă ca Guvernul României să publice în scurt timp” prevederile care sunt aplicate în cazul unui Brexit fără acord.

Potrivit Ambasadei britanice, ”nu există alți pași pe care cetățenii britanici trebuie să îi facă sau care pot fi făcuți înainte de data producerii Brexit decât să verifice că pașapoartele lor mai au cel puțin șase luni de valabilitate”.

”Imediat ce Guvernul României își publică oferta, vom actualiza paginile special dedicate celr care locuiesc în România pentru a le oferi cetățenilor britanici indicații clare despre ceea ce pot face pentru a se pregăti pentru Brexit. Cetățenii britanici care trăiesc și lucrează în România ar trebui să verifice deja platforma gov.uk/livinginromania și să se înscrie la alertele prin e-mail pentru a fi la curent cu ultimele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă pentru a se pregăti pentru Brexit”, mai spune Ambasada Marii Britanii în România.

Potrivit Radio România Actualități, în țara noastră locuiesc aproximativ 2.500 de cetățeni britanici.

Amintim faptul că în luna martie, înaintea primei prelungiri a Brexit-ului, scadent atunci la data de 29 martie, Guvernul României a adoptat un memorandum care să pune bazele modificărilor legislative, astfel ca toţi cetăţenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în ţară fără a întâmpina dificultăţi.

În ce-i privește pe românii din Marea Britanie, peste 140.000 de cetățeni s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Regatul, sistemul respectiv fiind creat pentru a asigura, după Brexit, drepurile cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie. De altfel Ministerul de Interne de la Londra a anunțat luna trecută că polonezii, românii și italienii sunt cetățenii din statele membre ale UE care au trimis cele mai multe solicitări pentru drept de reședință în Marea Britanie după Brexit. Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.

Pe de altă parte, Guvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexit şi va acorda cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani.

Un Brexit fără acord deține, în prezent, o probabilitate ridicată, în condițiile în care premierul Boris Johnson refuză să pună în practică legea adoptată de Parlament care prevede înaintea solicitării către țările UE pentru a amâna retragerea din Uniune până la 31 ianuarie 2020, o lege pe care Johnson o descrie drept ”actul capitulării”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Viorica Dăncilă, vizită de lucru în SUA pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special a dimensiunii economice

Published

on

© Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă va începe duminică o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special pe dimensiunea economică, a anunțat șefa Guvernului marți, relatează Digi24.

Potrivit declarațiilor de la Palatul Victoria, premierul va prezenta oamenilor de afaceri americani oportunitățile de investiții din România. Din delegația română vor face parte și câțiva membri ai Guvernului. 

,,Consolidăm relaţiile cu statele membre UE dar, în acelaşi timp, aprofundăm Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea şi o componentă economică puternică şi va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România”, a declarat premierul la Palatul Victoria.

Cea mai recentă vizită a premierului în SUA s-a desfășurat în perioada 24-26 martie cu ocazia participării sale la conferința internațională a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), de la Washington. Tot atunci,Viorica Dăncilă a anunțat , în susținerea discursului inaugural al evenimentul că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, anunț care a creat nemulțumiri adânci, pe plan intern, din partea președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat-o pe Dăncilă de depășirea atribuțiilor, cât și pe plan extern în marja relațiilor cu lumea arabă. 

De asemenea, în marja participării la conferința AIPAC, prim-ministrul României a avut întrevederi la Washington cu câțiva membri ai administrației americane, printre care vicepreședintele SUA, Mike Pence, Secretarul de Stat pentru Comerț, Wilbur Ross, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, cea din urmă fiind prima reuniune de acest tip după zece ani, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri american cu investiții în România.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending