Comisia Europeană: România a reușit să atragă 1,1% din fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020

În cadrul actualului exercițiu financiar 2014-2020, România a reușit să atragă doar 1,1% din totalul fondurilor europene alocate, ceea ce reprezintă 44o,4 milioane de euro, notează Agerpres, citând un comunicat al Comisiei Europene.

Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 241,9 milioane euro.

Alte state europene vecine României au reuțit să atragă o sumă mult mai mare, și anume 7,5% (Bulgaria și Polonia).

Țările care au cheltuit mai puțin decât România din fondurile structurale și de investiții sunt Austria, cu 0,3%, și Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia — cu 10,9%, Lituania — cu 9,1% și Estonia — cu 8,4%.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat recent, la Oradea, că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, “nu este unul rău”.

Prezent la Consiliul Afaceri Generale, ministrul a susținut și necesitatea menținerii Politicii de Coeziune, deoarece aceasta a dus creștere economică generală și la noi locuri de muncă în toată Europa. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.