Comisia Europeană: România nu a atins obiectivele MCV

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în perspectiva celor cinci ani analizaţi în raportul pe MCV publicat miercuri, însă obiectivele iniţiale nu au fost atinse, iar “procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil”, arată Mediafax.

“În ciuda progreselor reuşite de România, raportul conchide că obiectivele fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificarea (MCV) nu au fost încă atinse. Implementarea unor legi abia a început în unele domenii, în timp ce în alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar în general procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene pe marginea raportului difuzat miercuri.

Totodată, controversele actuale referitoare la respectarea statului de drept reprezintă o ameninţare serioasă privind progresele realizate până în prezent şi viitorul reformelor deja lansate, menţionează sursa citată. 

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, în declaraţia sa de presă susţinută miercuri, că raportul “recunoaşte multe dintre progresele relevante făcute în cei cinci ani de la aderare, însă conţine şi recomandări pentru a fi finalizată implementarea obiectivelor stabilite”.

În poziţia Comisiei Europene se mai arată că problemele din reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt chestiuni care preocupă marea majoritate a cetăţenilor români. “Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie în luna mai a arătat că 72% dintre români îşi doresc ca reforma sistemului de justiţie din România să fie susţinută de Comisia Europeană până va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre”, menţionează sursa citată.

MCV a fost iniţiat la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de România în domeniul continuării reformei judiciare şi a combaterii corupţiei, Comisia publicând rapoarte bi-anuale privind progresele înregistrate, însoţite de rapoarte tehnice care analizează detaliat fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi îndeplinite.

Sursa: Mediafax.ro

Foto: teodobrean.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.